Kezdőoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos infók│
Skócia nyugati partja mentén vitorlázunk északra, 2020. augusztus 01-05.(Minden oldalunkon, ha homályos a fotó, az a böngészőtök beállítása miatt van. Zoomoljatok ki kicsit, mert úgy adja az általam tervezett valódi nézetet. Nálunk pl. a Firefoxban 80%-ra van kicsinyítve.)2020. aug. 01. Loch Sunart (Loch na Droma Buidhe) - Arisaig (Loch nan Ceall)


Micsoda reggel! Se eső, se szél = tűrhető a hőmérséklet, tükör a víz, és a velünk éjszakázó vitorlások mind arra tartanak, amerre mi. A vízen szétszórva követjük egymást motorozva.

Ismerős terepen járunk. Elhaladunk Kilchoan mellett, ahol tavaly horgonyoztunk, és ahonnan eltúráztunk a világítótornyos Ardnamurchan-fokhoz, amit aztán megkerültük Barny-val, mint tesszük azt ma is.

Ardnamurchan-fok

Ardnamurchan vilagitotorony

A foknál az óceáni hullámzás eléri Barny-t, és máris oda a gyomrunk nyugalma. Itt a szél sem punnyad, felhúzhatjuk végre a vitorlát. A társaság szétszéled a vízen, mi ÉK felé vesszük az irányt Arisaig településhez, ahol tavaly már horgonyoztunk. Az áramlás a segítségünkre van, tol előre. Remekül haladunk.

Az ardrossani kikötőben szerzett ivóvizünk ízén szórakozunk. Slag, klór, föld és műanyag kanna egyvelege. Lassan két hete ezt isszuk. Elfancsalodik a képünk, amikor belekortyolunk a palackunkba. Barny-ra nem vettünk vízszűrőt, ami ezeket az ízeket kiszűri, pedig ez alapfelszerelés minden hajónkon. Hiba volt. Arisaigról, mai célunkról azt írtam tavaly a hajónaplóba, hogy jóízű vizet szereztünk a parton. Reménykedünk, hogy most is így lesz.

Arisaig település előtt az öböl tele van fizetős bójákkal, de most a tavalyihoz képest a bóják fele üres. Ha horgonyzunk, nagyon messze kerülünk a parttól, mint tavaly is, sokat kellene evezni, ha ki akarunk menni sétálni. De ma szombat van, elmúlt 5 óra, tudjuk, hogy ilyenkor már nincs személyzet a kikötőben, aki beszedné a bójákért a pénzt, holnap pedig vasárnap, akkor eleve zárva a kikötő. Azonnal döntünk, bójára állunk. Sietnünk kell, mert pillanatokon belül lecsap ránk a mai első zivatarunk.

Előttünk van máris a parthoz közeli 32-es számú bója. Gyerünk, szerezzük meg! Csáklya a koporsóágyon, nem bírom kihúzni, valami nehéz rágurult a dőlésben. Átveszem a kormányt, Dénes kirángatja a csáklyát, elővesz kötelet, és az utolsó pillanatban az orrfedélzeten terem. A motort már üresben járatom, a bója az orr mellett, Dénes elkapja. Ripsz-ropsz megvagyunk, csak néznek minket a szomszéd hajókról. Nem hittük, hogy ebben a kapkodásban meglesz.

A zivatar fölénk ér, mindenkit bezavar a kabinjába.

Arisaig horgonyzó hajók

Tavaly a Crinan-csatornában felfigyeltünk egy rozsdamentes acélból épült hajóra, ONYX-ra, ami most itt áll bóján:

aluminium hajó ONYX

Míg kint esik, mi bent kínai leveseket főzünk. Feldobjuk őket indiai tikka masala szósszal, amit mindketten szeretünk, és löncshússal. Amíg Dénes pihen egy rövidet, megírom a hajónaplót, utána kievezünk a stéghez, vízkóstolás, tökéletes, feltöltjük belőle a kannáinkat, meglátogatjuk az ismerős helyeket. Elsétálunk egy kempingbe, de a covid miatt zárva, így ugrott a zuhanyzás :-( A templom kertjében fél órát veszteglünk egy sűrű lombkoronájú fa alatt, amíg átvonul rajtunk egy újabb zivatar.

A vízen meg se moccan a hajó, tökéletes éjszakánk van ismét, az eső kopogása se zavar.2020. aug. 02. Arisaig (Loch nan Ceall) - Skye (Isleornsay)


Arisaig öblébe a tegnapi bejövetel, ma pedig a kimenetel egy zátonyokkal teli keskeny kanyargós járaton vezet. Az áramlás tol ki 2 csomóval, kiérve viszont beleütközünk az óceán felől fújó szélbe és a hullámokba, amik nekimennek a sebesen kifelé folyó víztömegnek. Az eredmény meredek, rövid hullámok, amiken hatalmasakat bukdácsolunk.

10-től 14.30-ig vitorlázunk Skye szigetére, ahol tavaly egy sokkal izgalmasabb öbölben horgonyoztunk, mint a mai célunk.

12 fok fölé nem megy ma a hőmérséklet. Borús idő egész nap rövid záporokkal, de néha kisüt a nap.

Ázik a tetőablak a fedélzeten:

ázik a tetőablak a fedélzeten

Repülő lummák a napsütésben:

repülő lummák

Mallaig közelében észrevesszük a jakobita gőzöst, amit tavaly a Kaledóniai-csatornában testközelből is lefotóztunk.

jakobita gőzös Mallaig

Ez a gőzös halad át a Harry Potter filmekben látható Glenfinnan viadukton. Hihetetlen véletlen, de barátaink felnőtt lánya férjével és gyerekeikkel épp ezekben a percekben nézik meg. WhatsApp-on üzengetünk egymásnak.

Mallaig és a Skót-felföld hegyvonulatai:

Skot-felföld hegyvonulatai

A Skye-hoz tartozó Ornsay sziget takarásában dobunk horgonyt Isleornsay településnél. Van itt néhány hajó bóján is, horgonyon is.

Apálykor száraz lábbal is átsétálhatunk Ornsay szigetére a településről. A sziget a fejemnél:

Isleornsay

Ebéd, szieszta, megvárjuk, míg eláll az eső, és kievezünk szétnézni.

szivarvany Skye

Van még egy nyomós ok is, a zuhanyzás, hajmosás. Több hotel is van a településen, az egyikről (Duisdale) azt írja a hajós könyvünk, hogy a tulajdonosa vitorlázik, és szeretettel várja a hajósokat a hotelbe inni, enni, internetezni, zuhanyozni.

Isleornsay horgonyzó hajók

A Duisdale-ben felvezetnek a hajósoknak szánt zuhanyzóba. Otthoni életünk mindennapi része most akkora nagy élmény, a nap megkoronázása. Nem akarok kijönni a meleg víz alól. Utálom a hajszárító hangját, vagy a megpörkölődő hajszálak szagát. Most ki se akarom kapcsolni. Ki tudja, mikor lesz megint lehetőségünk erre az élvezetre. A Duisdale-be jövet megálltunk egy másik hotelnél is, de ott a koronavírus miatt nem engedték. Pedig máskor lehet, mondta a recepciós. A kempingek java is zárva a járvány miatt, így kicsi az esélyünk.2020. aug. 03. Skye (Isleornsay)


Rendkívüli nap. 21 km-t túrázunk napsütésben. Egy képet se készítünk, mert a hajón felejtjük a fotógépet, a telefonom lencséje pedig összekarcolódott, és a fókuszálás a karcokra történik, az eredmény pedig homályos kép.2020. aug. 04. Skye (Isleornsay)


Egész éjjel esett, reggelink után szünetet tartott, ekkor kieveztünk, sétáltunk, egy hajóstól tippeket kaptunk, hogy a Külső-Hebridákon miket nézzünk meg, hol horgonyozzunk. Csupa homokos strandok előtti öblöket ajánlott, szerinte ezek a legszebbek Skóciában, a Karib-tengert idézik. A skót útikönyvünk is a Karibbal jön. Na, majd meglátjuk.

Még jó, hogy beiktattuk ezt a sétát, mert visszaérve, a kis esti szünetet nem számítva, másnap délutánig esik az eső.

Dénes észrevesz egy víztölcsérképződményt. A Bahamákat, Turks és Caicos-t és a Karibot idézi. Sokat láttunk ott, de azok mind a vízig értek.

víztölcsérképződmény

Mindketten izgalmas regényt olvasunk, nem is bánjuk annyira, hogy a kabinba űzött az eső. Dénes befejezte Michael Crichtontól, a Jurrasic park szerzőjétől a Timeline c. regényt (Idővonal), ezt kezdtem most el, ő pedig Adrian Tchaikovsky sci-fijét, a Children of Time-ot.

Dénes nem állja meg, fürdik egyet.2020. aug. 05. Skye (Isleornsay) - Totaig, Ob Aoinidh (Elian Donnan kastéllyal szemben)


8!!! csomós az áramlás a szorosban, amin ma át kell jutnunk észak felé haladva. Hogy nekünk kedvezzen, fél 3-ra kell tennünk az indulást.

esőben horgonyon

Eső áztatja délelőtt is az öblünket, a kabinba zárkózva olvasunk, útvonalat tervezünk, egytálételt főzünk a kuktában két napra, a szokásosat. (Káposzta, batáta, krumpli, répa, hagymák, olaj, fusilli tészta, fűszerek, amikor elkészült, akkor tálaláskor hozzáadunk tikka masala szószt és löncshúst.)

hajós ebéd, egytálétel kuktában

Több hajó is felszedi a horgonyt velünk együtt. Vitorlázunk, gyenge hátszéllel haladunk, hozzá a motort járatjuk, hogy kicsit feltöltse az akksit. Egy szélgenerátornak több hasznát vennénk Skóciában, mint a napelemnek. Borult az ég, a dombokon szürke felhők úsznak át, de egyelőre elkerülnek a zuhék.

Skye keleti partja szorosan a fősziget mellett húzódik, ennek hála, a közbezárt tengerrészen élmény a vitorlázás, mert közel van mindkét part, szinte elérem őket a kinyújtott karjaimmal.

A szorosban (Kyle Rhea) pezseg a víz, tol az áramlás előre, 8 csomó fölötti a sebességünk.

A szorosból a Loch Alsh-ra érve betakar minket a felhő, szakad az eső, a láthatóság néhány méterre csökken. Dénes kint élvezi a zuhét, én a kabinban vészelem át.

Az Elian Donnan kastélyhoz tartunk a Loch Alsh-on, a tájból nem sokat látunk:

A kastélyhoz érve oszlik a köd, nem jöttünk hiába:

Az Elian Donnan-nal szemben fekvő kis öbölben horgonyzunk le, ahol egy kék testű vitorlás, és egy nagy motoros jacht elfoglalták a bójákat. Mellettünk a sziklazátony fókák otthona.

fóka Skócia

Békés a vízen, nincs zavaró hullámzás, szuperül alszunk ezen a helyen is.