Kezdőoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos infók│
2021. július 05-21. Svédország, Stockholm közelében Waxholm szigeten(Minden oldalunkon, ha homályos a fotó, az a böngészőtök beállítása miatt van. Zoomoljatok ki kicsit, mert úgy adja az általam tervezett valódi nézetet. Nálunk pl. a Firefoxban 80%-ra van kicsinyítve.)


Tavaly augusztus végén Skóciában hagytuk Barny hajónkat, amin az elmúlt két nyarat töltöttük. Idén is ezt terveztük, de a covid miatt ezen a nyáron nehézkessé vált a bejutás az országba. Magyar turistaként kivétel nélkül mindenkinek, nem számít, hogy van oltása az illetőnek, vagy igazoltan átesett a fertőzésen, egy negatív PCR teszt kell a belépéshez, majd 10 nap karantén következik, ami alatt két további negatív PCR teszt kötelező. Ez kettőnkkel számolva (karantén alatti szállás és 3-3 PCR teszt) jelentős pénzkidobás, ráadásul elvesztegetünk 10 napot.

Dénes már egy ideje szemezett Svédországgal, ahol a Brit-szigetekhez képest melegebb a nyár, a víz, és nincs annyi eső. A svédek ráadásul elfogadják a védettségi igazolványt, akinek pedig nincs, attól csak egy negatív PCR tesztet várnak el a beutazáshoz, és nincs további teszt vagy karantén.

Így a mostani állapotokhoz igazodva arra a nagyszerű ötletre jutottunk, hogy Barny-nak még várnia kell ránk Skóciában, mi pedig veszünk egy hajót Svédországban erre a nyárra, vitorlázunk vele a közelítőleg 30 ezer szigetből álló svéd szigetvilágban, és aztán majd meglátjuk, hogyan tovább.

Kis részlet:


2021. júl. 05-19. Waxholm


Stockholm közelében fekszik Waxholm, ami ennek a szigetvilágnak (archipelágó) az egyik tagja. Itt talált rá Dénes egy óceáni vitorlázásra tervezett, erős építésű, szépen karbantartott, jó állapotban lévő Laurinkoster 32 típusú hajóra, amit alaposan átnézett, felszerelt (vásárolt rá pl. szerszámok, kötelek, csigák, létra, dingi, mélységmérő, chartplotter, és még sok mást), és indulásra kész állapotba hozta.

A fenyőkkel, fehér törzsű nyírfákkal és áfonyabokrokkal borított gránitsziklás Waxholm kellemes bázisnak bizonyult. Amikor már elég volt a hajós munkákból, az erdei ösvényeken vagy a szép házak között barangoltunk.

Van egy kemping a szigeten, ami mellé egy kalandparkot és egy erdei tornapályát is kialakítottak:

A napi úszás sem maradt el a 20-22 fokos vízben, ami bár a Balti-tenger vize, itt mégsem sós:

Az USA kertvárosi hangulata köszönt vissza a makulátlanul tiszta, széles utcákon. Legtöbb ház a szigeten, legyen az állandóan lakott vagy csak nyaraló, hasonló stílusban épült, a színük pedig a sárga mellett fehér, halványkék vagy barnás bordó (faluni bordó).

Furcsa volt eleinte, hogy sosincs igazán sötét, este 10-kor van a naplemente, hajnali 3-4 között a napkelte, és a köztes időben is csak szürkületet tapasztaltunk. Mégis szupereket aludtunk, én otthon sose tudtam ilyen kipihenten, energiával telve ébredni, ráadásul hajnali 5-kor, mint most itt a hajón. Egy pohár víz, egy banán, és már kint mozgattam át a testem a stégen, aztán elmentem kocogni. Ilyenkor már magasan járt a nap. Tudtam, hogy ha elindulunk, nagyon fog hiányozni ez a hely.


2021. júl. 20. Waxholm


Az elmúlt napokban 32 fokok voltak a hajóban, hozzá szélcsend, aztán hétvégén kaptunk egy lehűlést, erős szelet, én pedig a reggeli futásom után már kezdtem érezni, hogy valami nincs velem rendben. Már az előző nap sokat tüsszögtem, amit a hajó takarításának, a szélnek, a huzatnak tudtam be (nyitva minden ajtó, ablak, én meg a légáramlatban tevékenykedtem), aztán mára jött az enyhe torokfájás, levertség, majd a hőemelkedés előtti kellemetlen állapot.

Van a kikötőnkben két másik Laurinkoster 32-es hajó, az egyik tulajdonosaival megismerkedtünk (Ragnar, Linne, Uno), ők mondták, hogy Linne is átesett múlt héten ezen. Valami svéd vírus, egyértelműen nem covid, mert rengeteget tüsszögök, és az orrmelléküreg-gyulladás tüneteit produkálom. Ők egyébként már kétszer átestek a covidon.


2021. júl. 21. Waxholm


A reggeli futás az állapotom miatt gyaloglás lett, utolsó bevásárlás a civilizációban, tej és 70 db tojás. Eláll hűtés nélkül is az ülések alatti tárolókban.

Bár gyenge vagyok, napközben lassú tempóban, de csak elsántikálunk, mert Dénesnek meg a talpával vannak gondok, három körben dízelért. Amikor harmadjára mentünk vissza, meglepetésünkre, és örömünkre, csökkent a dízel ára.

Linnék ma elvitorláztak pár napra, ajánlottak szigeteket, amik a kedvenceik, de egy hét múlva ők is elszabadulnak a munkájukból, és egy négyhetes vitorlázásra indulnak a szigetvilágban. Tartjuk a kapcsolatot, reméljük, összefutunk még valamelyik szigeten.


2021. júl. 22. Waxholm


Mára tűztük ki az indulást, bár nem vagyok jól, és még Dénes se végzett mindennel, pl. a mélységmérő szenzora nincs még beszerelve, de erről majd a következő beszámolóban lesz szó. Még nem tudjuk az irányt, a célt, de ez a jó a svéd szigetvilágban, mérföldenként van jó horgonyzóhely.

A hajó belseje indulásunk napján:

A szalon és az orrkabin közötti átjáró:

Az orrkabin:

Az orrkabinból nézve az átjáró:

Az átjáró egyik oldalán két tároló van, egyikben ruhák, másikban a fűtés, a másik oldalon pedig a wc, bent egy Jabsco toalett, amihez beszereltek tankot, de nincs üzembe helyezve, így minden a vízbe ürül.

Végül ismét a szalon az átjáróból fotózva:

A hajónk már Harö szigetnél horgonyozva:

A nélkülözhetetlen dingi: