Kezdőoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos infók│
2021. aug. 24-31. Svédország: Trosa, Arkholmen, Södertälje a stockholmi szigetvilágban(Minden oldalunkon, ha homályos a fotó, az a böngészőtök beállítása miatt van. Zoomoljatok ki kicsit, mert úgy adja az általam tervezett valódi nézetet. Nálunk pl. a Firefoxban 80%-ra van kicsinyítve.)2021. aug. 24. Torö - Trosa


Ma délelőtt gyenge szélben vitorláztunk tovább egy szárazföldi kisváros, Trosa felé. Szuper napnak néztünk elébe. Nem mondott esőt az előrejelzés, napsütést viszont annál többet.
Kellemes menetben haladtunk egyik pöttömke zöld szigettől a másikig. Mindegyikre egy-két nyaraló épült.A Karib-tengeren a Panamához tartozó San Blas-szigeteknél vitorlázva volt hasonló látványban részünk a vízen. Arrafelé is sűrűn követték egymást az apró zöldellő szigetek, bár a parton a fenyők helyett kókuszpálmák, a kemény gránit helyett pedig a puha és forró homok várt ránk:Több okból lettem volna inkább ott, de most meg kellett elégednem a hideg-rideg (legalábbis a Karibhoz képest) svéd szigetekkel és Trosával, ami végül mindkettőnknek egy kellemes délutánt adott.Népszerű a lakókocsival utazók, bicajtúrázók, vitorlázók körében. A tengerbe ömlő folyócskája partján sétány, éttermek, felújított színes házak, és a két partot megannyi híd köti össze. Vágytunk már egy ideje egy ilyen településre. Kellettek az új ingerek.
A díszes, fedett erkélyek, homlokzatból kitüremkedő ablakfülkék különlegessé tették az egyszerű faházakat.És találtunk még egy különlegességet, az ablakokra szerelt tükröket, amiket szórakoztatónak találtunk, amellett természetesen, hogy praktikusak.
Svéd szókincsünk ma egy olyan szóval gyarapodott, ami azonos alakú a mi "igen" szavunkkal. Egy üzlethelyiség ablakára ragasztott íráson vettük észre:A svédek "igen" szava azt jelenti magyarul, hogy megint, újból. A kiejtése pedig egy másik magyar szóra emlékeztet, ez pedig az "ilyen". A szöveg lényege, hogy ezen a nyáron megint szeretettel vár a kézműves bolt.

A gránitsziklára épült harangtorony lábánál:


A főtéren a könyvtár és az információs iroda mellett leültünk egy padra nézelődni. Turisták jöttek-mentek az utcán, láttunk egy hontalan férfit, és anyukákat, akik a könyvtárba kísérték gyerekeiket. Utána átsétáltunk a Coopba vásárolni, és csak fizetéskor vettük észre, hogy nincs meg a fényképezőgépünk. Visszarohantunk a padhoz, miközben reméltük, hogy olyasvalaki találta meg, akinek nincs rá szüksége. A padon két jól öltözött férfi beszélgetett. Ők vették észre a gépet, és leadták az információs irodában.

A nagy örömet kellemes meglepetés követte. A kikötő melletti játszóteres parkban egy kislány odajött hozzám, miután látta, hogy a park mosdójába nem tudok bejutni, mert az karbantartás miatt zárva. Otthagyva játszótársát, odaszaladt hozzám, hogy angolul elmondja, a kikötőben is van mosdó, de az kóddal működik, amit jegyezzek meg jól. Így hát jól megjegyeztem :-) 1337. A mosdó együtt volt a zuhanyzóval és a szaunával, mi pedig kihasználtuk a fürdési lehetőséget is.

A hajó téli tárolása megoldódott. A Wasa Yachts kikötőt választottuk Södertälje településen. Aug. 30-ára kaptunk időpontot a kiemelésre. Addig még egy-két új hely belefér az időnkbe.2021. aug. 25. Trosa - Arkholmen


Az előrejelzés a következő napokra gombanövesztő időjárást mutatott. Többször is esett a nap folyamán, de a hely, amit választottunk mára, kárpótolt a rossz időért.


Trosától nem messze van egy sziget, Arkholmen, aminek az északi és a déli oldalára is épített egy vitorlásklub stégeket, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, szemetes és pottyantós wc is került a partra. Bárki használhatja a stégeket, cserébe pedig a Swish nevű applikáción keresztül, amiről írtam egy korábbi részben, fizet érte. Ahogy akkor is írtam, ez a fizetési mód a külföldiek számára nem elérhető. Ellenőrzés nincs.

A mai ÉNy-i szélben a déli stéget választottuk, amit kék X-szel jelöltem a térképen.Rajtunk kívül nem volt más ember a szigeten. Tegnap arról álmodoztam menet közben, hogy bárcsak mi is megtapasztalnánk újra, milyen, amikor a miénk egy egész sziget. És most valóra vált az álom. Dénes jó úticélt választott :-)


Sütött a nap, amikor megérkeztünk, de tudtuk, hogy az esőig nincs sok hátra. A fotózás után azonnal felfedezőútra indultunk. Fehérfarkú sasok repkedtek és hangoskodtak felettünk, de nem miattunk, hanem egymást üldözték. Dénes pedig látott egy nyércet.


A vacsorát a kokpitban kezdtük el, de az eső miatt végül a kabinban fejeztük be.

Currys, zöldséges tészta főtt céklával, majonézzel, hozzá főzőkolbász mustárral:2021. aug. 26. Arkholmen


A mai napot a szigeten töltöttük. Legtöbbször esett, így a stégnek jó hasznát vettük. Ha elállt, gyorsan kimentünk sétálni.

Tegnap késő este érkezett egy fiatal svéd srác vitorláson, vele beszélgetett Dénes délelőtt, amíg én gyűjtögető útra mentem. Nagy kedvencem a vörös áfonya aszalva is, lekvárként is. Mióta Svédországban vagyunk, már több vörösáfonya-lekvárt kipróbáltam, itt olyan természetes, mint otthon a baracklekvár. És most az a szerencse ért, hogy ezen a szigeten találtam egy csomó érettet, és én magam készíthettem belőle édes lekvárszerűséget desszertnek. Dénes nem szereti a fanyar íze miatt, így úgy készíthettem el, ahogy nekem a legfinomabb: nem pépesítettem, hanem meghagytam benne az egész szemeket.

Hernyó a vörös áfonya levelein. Vagy inkább puha szőrű kefe?Lehet, hogy a látványa nem szimpatikus, de isteni lett.


Miután a svéd srác elvitorlázott, mi túráztunk és gombát szedtünk, amíg az eső el nem eredt. De utána 10-15 perces szünetekkel végig esett. 17 fok a hajóban. Nem csoda, hogy bevált szokásunk lett az evések előtti jókívánságunk egymásnak: "Jó étvágyat! Váljék hővé (az étel)!"


Csiperke és vargánya:


Vargányából többet is találtunk, lett belőle ebéd (tésztával, répával összefőzve), a csiperkét pedig eltettem egy gombás tojásrántottához.


Bár eddig nem említettem, de a víz minden horgonyzóhelyünkön tele van ezekkel a füles medúzákkal:


Dénes kénytelen minden fürdőzéskor a társaságukat elviselni. Egyelőre még nem panaszkodott, hogy megcsípték volna.2021. aug. 27. Arkholmen - Näs közelében egy félsziget


Reggelire gombás tojásrántottát készítettünk a csiperkéből:Az esős időben 3-4 órát krajcoltunk a szembeszélben a Södertäljéhez vezető hosszú, tagolt tengerszorosban. 5-25 csomó között ingadozott a szél, az iránya 30-40 fokokat változott az erősséggel együtt. 16 fok a kabinban. Nem szeretem!!!
Láttunk egy kastélyt útközben, ami 4*-os szállodaként működik. Engsholms Slott Hotel:


A tengerszorosban egy félsziget homokos partú öblében dobtunk horgonyt Näs közelében:A tegnap szedett gombákból maradt még gyűrűs tinóru:


Ránézésre a húsa olyan, mint a krémesnek a tölteléke:


Ebédre összefőztük krumplival, káposztával, tésztával és persze fűszerekkel. Csodás, melengető egyveleg.
2021. aug. 28. Näs közelében egy félsziget - Södertälje (Wasa Yachts kikötő)Reggel a ködszitálásban partra eveztünk. Van egy strandolós stég, oda. Amint a fák közé értünk, mindenfelé gombákba botlottunk. Rengeteg volt, és annyi fajta, hogy adott munkát mindkettőnknek a beazonosításuk. Egy idő után feladtuk, csak azt szedtük le, amit már jól ismertünk, azaz ehető vargányát, tinórút, nagy őzlábgombát. Legalább láttuk valami hasznát is a sok esőnek. Növesztett nekünk ennivalót :-) A fotózás elmaradt, mert a szitáló eső miatt inkább a hajón hagytuk a fényképezőt. Sajnáltuk nagyon, mert most először találtunk óriásira nőtt őzlábgombákat, méghozzá jó nagy csapatot, jó lett volna őket megörökíteni.

Ez már egy megmosott példány, azért tűntek el a kalapról a felszakadozott pikkelyek:


Gombás rizst készítettünk belőlük, és a currypor nem maradhatott ki ebből az ételből se. A covid miatt, amit július végén kaptam el itt Svédországban, nem érzem még rendesen az ízeket, muszáj erőteljes fűszereket használnom, és a curry ilyen.Dénes megjegyezte, hogy a Vörös-tengeren halakból volt bőséggel, abból készültek az ételeink, itt most a gombával van ugyanez. Szerencsénkre szeretjük mindkettőt.

Ebéd után meg se álltunk a Wasa Yachts kikötőjéig. Csalódott voltam. Több kikötője is van Södertälje településnek, és én egy másikra számítottam. Itt, a vasúti híd alatt nem épp a legkellemesebb környezet fogad. De egy legelésző őz a kikötő területén, és a sok-sok gomba, amit a kikötőhöz tartozó erdős részen találunk, enyhíti a bánatomat.


Vargányák a kikötőben:


Piros galambgombák, amik evésre nem alkalmasak, de meseszépek:


Mintha egy repülőgép szállna fel mellettünk, olyan a hídon átszáguldó vonatok hangja. De az éjszakánkat nem zavarják. Nem tudjuk, hogy azért, mert olyankor nincs egy járat se, vagy olyan jól alszunk, hogy nem halljuk őket.


Södertälje egy ipari város. A folyó két oldalán gyárak, pl. az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat egyik üzeme is itt van mellettünk. Szemben velünk a folyó másik partján teherkikötő, sorban érkeznek a konténerszállító hajók. Tőlünk egy km-re van egy hőerőmű, ahovű faforgácsot hoznak a hajók, azt égetik ott el. Van forgalom, zajlik az élet, most jól jönne valamelyik magányos sziget.2021. aug. 29. Södertälje (Wasa Yachts kikötő)


Dénes délelőtt a hajón tett-vett. A holnapi kiemelésig minden olyan munkával végezni akart, amit a vízen könnyebb kivitelezni, mint majd kiemelve, amikor létrán kell közlekednie le-fel.

A vargányákat szerettük volna elkészíteni ebédre, de kifogyott a gáz. Délutáni városnéző körutunkon nem sikerült szereznünk. Egyik benzinkúttól küldtek a másikig, hogy ott biztos lesz. Hát nem volt. A harmadiknál fogadtunk 100 év jégkrémben, hogy nem lesz. Én nyertem.

Tényleg pechesek voltunk, mert pl. itt volt ilyen típusú palack, de mind üres. Arra vártak, hogy majd kicseréljék őket telire.


Svéd lakópark levendulákkal:


Mindenütt tisztaság, rend, ápolt környezet.


17 km-t sétáltunk, Dénes hősiesen tűrte a talpában a fájdalmat.2021. aug. 30. Södertälje (Wasa Yachts kikötő)


Kiemelték délelőtt Laurint:A kikötőmestertől kaptunk egy tuti tippet. Az OK81-es benzinkúthoz küldött (a Shell mellett, a temetőn átsétálva). Volt teli palack. Onnan még elsétáltunk fagyállóért, és ponyváért a hajó lefedéséhez. A mai út csak 10 km volt, ez kevésbé viselte meg Dénes talpát.2021. aug. 31. Södertälje (Wasa Yachts kikötő)


13 fok van reggel a kabinban. Beüzemeli Dénes a hajóba szerelt kályhát. Tökéletesen működik. Egy vastag cső vezeti a hőt az orrkabinba, ott hamar kellemes meleg lesz. A másik cső a szalon és az orrkabin közötti átjáró padlójára irányul. Ha érezni akarjuk a meleget, akkor oda kell ülni a közelébe. Egy óra alatt feltornázza 18 fokra a hőmérsékletet.


Egész nap pakolunk, takarítunk.


2021. szept. 01. repülünk haza


A végső pakolások napja, Dénes leponyvázza a hajót. Kora délután elindulunk a nyköpingi reptérre. Tegnap már megterveztük a legoptimálisabb utat a reptérig. Busz, busz, vonat, reptéri busz. Minden pontosan érkezik, modernek és tiszták a járművek.

Tervünk a következő nyárra, hogy folytatjuk Laurinnal dél felé az utunkat. Hacsak addig nem találunk ki valami mást :-)