Kezdőoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos infók│

Álmos túrabeszámolója 2017. június 14-19. Svájc: Zermatt, Matterhorn, Breithorn, Glacier Paradise, Gorner gleccser(Minden oldalunkon, ha homályos a fotó, az a böngészőtök beállítása miatt van. Zoomoljatok ki kicsit, mert úgy adja az általam tervezett valódi nézetet. Nálunk pl. a Firefoxban 80%-ra van kicsinyítve.)2017. jún. 14.


Mama kikért a davosi suliból pár napra, és papával elvonatoztunk Zermattba, hogy lássam a Matterhornt és túrázzunk a környékén.

Ez a Matterhorn (papa rengeteg fotót készített róla, nehéz volt kiválasztani közülük egyet):

matterhorn felhoben

A Toblerone csokiról már ismertem az alakját:

Toblerone csoki

Zermattban a vasútállomáshoz közeli kempingben szálltunk meg. Felvertük a sátrunkat, aztán elmentünk felfedezni a környéket. Az eső esett, ezért nem tudtunk kedvünkre szétnézni. Másnapra azt terveztük, hogy felmászunk a Hörnlihüttéig, ami a Matterhorn gerincén, a sziklamászóhely kezdeténél van. A Hörnlihütte egy 3260 m magasan fekvő turistaházház, jó startpont azoknak, akik meg akarják mászni a Matterhornt.

kemping Zermatt Szabo Almos


2017. jún. 15.


Korán reggel elindultunk a Matterhorn lába felé. A túraút nagyon jól volt jelölve, és nagyon fárasztó volt.

Szabo Almos utban a Matterhorn fele

Azért mosolygok, mert ez még a túra eleje, és még nem fáradtam el.

Az út nagyon hosszú és unalmas volt. Az ösvény meredeken ment felfelé, minden kanyar után reménykedtem, hogy megérkezünk, de a várva várt pillanat nem jött el olyan hamar, mint azt reméltem.

Itt már elég magasan jártunk, de még messze a célunktól:

Szabo Almos es a Matterhorn

Szabo Almos es a Matterhorn

Csak velük találkoztunk útközben:

birkak Matterhorn

kiepitett ut

a Hörnlihütte fele

Egy idő után a cipőinket átcseréltük mindketten bakancsra, mert a terep ezt kívánta:

bakancscsere

suppedos talaj

Virágok díszítik az utat, de ez akkor ott épp nem érdekelt:

viragok az uton

felhoben

Jó sok idő eltelt mire megérkeztünk a Hörnlihüttéhez. A ház zárva volt. Ott végre vége volt az aznapi nehézségeknek, mert a lemenet már könnyű volt.

Hörnlihütte Matterhorn

Szabo Almos Hörnlihütte Matterhorn

Denes es Almos


2017. jún. 16.


Erre a napra azt terveztük, hogy megmásszuk a Breithornt (4166 m). Nagyon aggódtunk az időjárás miatt, mert a Breithorn az egy hóval borított lapos tetejű hegy, amin, ha nagy szél fúj, nem lehet sétálni. Amikor mi másztuk, akkor a szél nem volt nagyon erős, és az időjárás is jó volt.

A fotón a csúcsot a 4166 m-rel jelöltem, az embereket meg azért karikáztam be, hogy a távolságokhoz viszonyítási alapok legyenek.

Breithorn

Korán indultunk, hogy a hó ne olvadjon meg, mert úgy nehezebb a járás. Libegővel mentünk fel a túra kezdetéig, ahonnan azonnal el is kezdtünk mászni a csúcs felé. Velünk jött fel két turista a legdrágább felszerelésekbe öltözve, amiket lent láttunk a hegymászó boltokban, de ahogy kiléptek a libegőből, közölték, hogy túl erős a szél és visszafordultak.

Szabo Denes

Papával a csúcs közelében felvettük a bakancsra a hágóvasat, beülőt is vettünk, amibe a kötelet kötöttük be kettőnk közé. A jégcsákányt a kezünkben fogtuk. Ha kicsúsznánk, bele kell vágni a hóba, hogy megtartsuk magunkat.

Breithorn Szabo Almos hagovas jegcsakany beulo kotel

Sok küszködés árán, két óra alatt jutottunk fel a csúcsra a libegőtől, ahonnan gyönyörű kilátás tárult a szemünk elé. Hiába lakunk 1500 méter magasan Davosban, az oxigénhiány 4000 méteren megviselt. Azt hittem, hogy sose jutok fel. Megszenvedtem minden lépésért.

Megérkeztünk a csúcsra:

Szabo Almos Breithorn

Breithorn 4166 méter:

Szabo Almos Breithorn

A visszaút nehéz volt, a hó már megolvadt, ezért nehezebbé vált a járás. A libegő környékén van a Matterhorn Glacier Paradise (gleccserpalota vagy jégbarlang), ami az egyik gleccser belsejében lett kialakítva.

Matterhorn gleccserbarlang

Matterhorn jégbarlang

jegszobor

jegszobrok


2017. jún. 17.


Ma sem maradtunk veszteg, elindultunk, hogy megcsináljunk egy via ferratát. A via ferráta kezdeténél volt egy létra, amin nem mertem felmászni, ezért visszafordultunk. Aznap tettünk egy sétát Zermattban, azzal ütöttük el az időt. Papa nem nyugodott, amíg meg nem találta azt a szénaszárítót, ahol réges régen Zsomborral aludt, mielőtt megmászták a Matterhornt. Elég lelkes, hogy megtalálta:

Denes es a szenaszarito

Zermatt szenaszarito

A helikopterek voltak a másik fő látnivaló erre a napra:

Zermatt helikopterek

Egy virágcserépben Edelweisst (havasi gyopár) is találtunk:

havasi gyopar edelweiss


2017. jún. 18.


Ezen a napon egy gleccserhez mentünk (Gornergletscher). Az út végig nagyon szép volt.

gornergleccser

gornergrat

Almos Denes gornergleccser

Mikor odaértünk, felvettük a hágóvasat a lábunkra, felvettük a beülőt is, bekötöttük a kötelet, elővettük a jégcsákányt, és már mentünk is a gleccserre.

Almos Gornergleccser


2017. jún. 19.


Volt még egy utolsó napunk, és úgy határoztunk, hogy még egyszer megpróbáljuk a via ferrátát. Ezúttal sikerült felmásznom a létrán. Így tovább tudtunk haladni.

via ferrata Zermatt

A via ferráta után összepakoltuk a cuccainkat, és elindultunk a vonattal haza Davosba.

Szabo Almos bye bye Zermatt