Kezdôoldal│ Rólunk│ A hajókról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Hasznos információk│

 Kenyérsütés kuktábanNekem egy svájci DUROMATIC kuktám van a hajón, amit nem csak főzésre, hanem sütő hiányában kenyérsütésre is használok, ja és ebben sütök például piskótát, mákos sütit, joghurtos-kókuszos sütit.

A kuktámhoz járt egy lyukacsos aljzat (németül Siebeinsatz), ami arra szolgál, hogy ha beteszem a kuktába, és pont akkora magasságban öntök alá vizet, amekkora a Siebeinsatz magassága, akkor a ráhelyezett hús, zöldség nem a vízben fő, hanem a gőzben. Nos ezt használom ki a sütésnél is.

A sütéshez kell még egy nyél vagy fül nélküli lábas is, ami nagy mázlimra volt Melamphyrumon, amikor Svájcban megvettük. És passzolt a kuktába :):):) Ez mindenképp kell a sütéshez, mert ez a tepsi.

A kuktám lezáróján (fedőjén) van egy szelep, amin két piros csík jelöli a fokozatokat (ez alapállapotban nem látszik). Attól függően, hogy mit főzök, vagy csak egy piros csíknak kell megjelennie, és a főzés idejére ezen a szinten maradnia, vagy mind a kettőnek.

Kell még egy tetszőleges, akármilyen kenyérrecept. A tésztát utolsó kelésekor a kivajazott lábasba kell tenni. Majd mikor itt a sütés ideje, akkor a lábast alufóliával betakarjuk:

A kuktába 2 dl vizet öntünk, belerakjuk a Siebeinsatzot:

Az alufóliával betakart lábast behelyezzük a kuktába a Siebeinsatzra:

Zárjuk a kuktát, és feltesszük a tűzre. A kenyérrecept szerinti sütésidőt kell a kuktánál is alkalmazni, miután az első piros csík megjelent. És ügyelni kell arra, hogy végig ezen a fokozaton maradjon a kukta.

A megkelt tészta:

A "kisült" kenyér:

Máklepény Horvát Ilona szakácskönyvéből. 30 perc sütésidő 1-es fokozaton a kuktában:

Piskóta Horvát Ilona szakácskönyvéből. 30 perc sütésidő 1-es fokozaton a kuktában:

Első kenyérsütésünkkor kipróbáltuk milyen, ha a tésztát közvetlenül a bevajazott kuktába tesszük, vagyis nem hazsnáljuk a Siebeinsatzot és a lábast. Ahogy azt előre gondoltuk, odaégett az alja, a többi része nyers maradt.