Kezdőoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos infók│

RÖVID HÍREK

Ezek itt csak rövid híradások. Az élménybeszámolók és képek a Képes útibeszámolóban találhatók.

2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Görögország, Patmos, 2022. aug. 09.

Szabó Dénes Leros

Mióta visszajöttünk egyéves karibi utunkról, amit Ventosó hajónkon töltöttünk, Dénes a nyári vitorlázásokhoz a hűvös és csapadékos Angliát, Skóciát majd Svédországot választotta. A képes útibeszámolókban rengeteget panaszkodtam a hidegre, a sok esőre, ugyanakkor elismertem, hogy gyönyörű helyeket jártunk be, amiket hiba lett volna kihagyni az életünkből. Tavaly még úgy hagytuk ott Laurint Svédországban, hogy ott folytatjuk a vitorlázást, ahol abbahagytuk, de az idei nyár mást tartogatott a számunkra. Végre eljött újra az én időm :-) Laurint megvették, Dénes pedig Görögországban vett egy vitorlást erre a nyárra.

Mostanra menetkész állapotba hoztuk, végre elkészült a lengyel regisztráció is, és mi útnak indultunk az Égei-tengeren szigetről szigetre. A Képes útibeszámolóba hamarosan feltesszük új hajónkról a képeket és az első beszámolót.

Magyarország, Balatonalmádi, 2022. jún. 09.

Szlatki Katalin Kréta

Áprilisban a húsvéti ünnepek alatt sikerült két hetet Krétán töltenünk egyik korábbi hajónkon. A képen Bali település látható az északi parton.

Álminak mindjárt kezdődik a nyári szünet, és míg ő nyári munkával, barátokkal közös utazásokkal tölti a nyarat, mi Dénessel újra vitorlásra költözünk, és az élményeinkről beszámolunk itt a honlapon, ahogy azt eddig is tettük.

A Képes útibeszámolóba feltettünk Ventosóhoz a Ventosóval megtett karibi utunkról és a Bahamákról egy újabb elmaradt beszámolót: Bahama-szigetek (Long Island, Conception Island, ...), 2018.máj.28. - jún.01.

A folytatás hamarosan következik.

Magyarország, Balatonalmádi, 2022. márc. 01.

A Képes útibeszámolóba feltettünk Ventosóhoz a Ventosóval megtett karibi utunkról egy újabb elmaradt beszámolót: Átkelés Turks- és Caicos-szigetekre (365 tmf), tovább a Bahamákra , 2018. máj. 21-27.

Magyarország, Balatonalmádi, 2022. jan. 31.

A Képes útibeszámolóba feltettünk Ventosóhoz a Ventosóval megtett karibi utunkról egy elmaradt beszámolót: Culebra, Vieques, Puerto Rico, május 10-20.

A folytatás hamarosan következik.

Magyarország, Balatonalmádi, 2021. dec. 27.

A svéd szigetvilágban megtett utunkról elkészült az utolsó beszámoló (2021. aug. 24-31.), amit feltettünk a Képes útibeszámolóba Laurinhoz.

Vannak még hiányzó beszámolóink Ventosóval megtett karibi utunkról (Puerto Rico, Turks- és Caicos-szigetek, Bahama-szigetek), ezeket szeretném pótolni a téli hónapokban.

Magyarország, Balatonalmádi, 2021. nov. 09.

A svéd szigetvilágban megtett utunkról elkészült a hetedik beszámoló (2021. aug. 20-23.), amit feltettünk a Képes útibeszámolóba Laurinhoz.

Dénes a Covid19 okozta utazási nehézségek miatt eladta dzsunka vitorlázatú Barny hajónkat, aminek fedélzetén két nyarat töltöttünk Anglia és Skócia partjai mentén vitorlázva. Egy vagyon lett volna kettőnknek a bejutás Skóciába a védettségi igazolvány ellenére, de erről itt, a júl. 27-ei bejegyzésben már írtam. Ezért is vettük meg Laurin hajónkat Svédországban.

Barny-t nagyon sajnáljuk, mert voltak még úticéljaink Skóciában, és Írországot is szívesen megnéztük volna.

Magyarország, Balatonalmádi, 2021. okt. 09.

Augusztus legvégén kiemeltettük Laurin hajónkat Södertälje egyik kikötőjében télire, és visszatértünk Magyarországra Álmi újabb tanévére. A svéd szigetvilágban megtett utunkról most elkészült a hatodik beszámoló (2021. aug. 10-19.), amit feltettünk a Képes útibeszámolóba Laurinhoz.

Svédország, Södertälje, 2021. aug. 29.

A Képes útibeszámolóba Laurinhoz feltettük az ötödik beszámolót.

Svédország, Huvudskär, 2021. aug. 19.

A Képes útibeszámolóba Laurinhoz feltettük a negyedik beszámolót.

Svédország, Storskär, 2021. aug. 04.

A Képes útibeszámolóba Laurinhoz feltettük a harmadik beszámolót.

Svédország, Blidö, 2021. júl. 31.

A Képes útibeszámolóba Laurinhoz feltettük a második beszámolót.

Svédország, Finnhamn, 2021. júl. 27.

Szerettük volna Skóciában hagyott Barny hajónkon tölteni az idei nyarat is, de a covid miatt magyar turistaként kivétel nélkül mindenkinek, akár oltott, akár nem, egy negatív PCR teszt kell a belépéshez, majd 10 nap karantén következik, ami alatt két további negatív PCR teszt kötelező. A karantén helyét az állam jelöli ki, és olyan árat kér érte, amit mi nem szeretnénk kifizetni egy főre sem, nem hogy kettőre. Kettőnkkel számolva csaknem 1 millió forint jött ki, ami hatalmas pénzkidobás, és tíz elvesztegetett nap.

Dénes már egy ideje szemezett Svédországgal, ahol a Brit-szigetekhez képest melegebb a nyár, a víz, és nincs annyi eső. A svédek ráadásul elfogadják a védettségi igazolványt, akinek pedig nincs, attól csak egy negatív PCR tesztet várnak el a beutazáshoz, és nincs további teszt vagy karantén.

Így a mostani állapotokhoz igazodva vettünk egy hajót Svédországban erre a nyárra, hogy bejárjuk vele a közelítőleg 30 ezer szigetből álló svéd szigetvilágot.

A Képes útibeszámolóba Laurinhoz feltettük az első beszámolót, benne sok képet az új hajónkról.

Magyarország, 2021. máj. 20.

A Képes útibeszámolóba Lobrigóhoz feltettük a Szantorini, Milosz, Folegandrosz, Kréta vitorlázásunkról a képes beszámolót.

Frissítettük a Vitorlázz velünk! menüpontot is.

Május elején egy nyárias vasárnap ismerősünk motorcsónakján követtem videózva Déneséket katamaránozás közben. Alig volt szél, a fiúk kiültek két oldalra, hogy döntögessék a hajót, a mi és a maguk szórakoztatására még egy borulást is produkáltak, amit a katamaran balaton csatornánkra feltöltöttünk:

Borulás és visszaállítás

Magyarország, 2021. máj. 01.

A Képes útibeszámolóba Barny-hoz feltettünk egy újabb részt skóciai vitorlázásunkról: 2020. aug. 18-26.

Magyarország, 2021. márc. 30.

A Képes útibeszámolóba Barny-hoz feltettünk egy újabb részt skóciai vitorlázásunkról: 2020. aug. 17.

Dénesék nem vártak tovább, a hétvégi kellemes időben vízre tették a katamaránt, és megszületett az év első videója is, amit a katamaran balaton csatornánkra feltöltöttünk:

Miről beszélget két fizikus katamaránozás közben?

Magyarország, 2021. márc. 25.

A Képes útibeszámolóba Barny-hoz feltettünk egy újabb részt skóciai vitorlázásunkról: 2020. aug. 12-16.

Magyarország, 2021. febr. 8.

A Képes útibeszámolóba Barny-hoz feltettünk egy újabb részt skóciai vitorlázásunkról: 2020. aug. 08-11.

Magyarország, 2021. jan. 31.

A Képes útibeszámolóba Barny-hoz feltettünk egy újabb részt skóciai vitorlázásunkról: 2020. aug. 06-07.

Magyarország, 2020. nov. 25.

Szabo Dénes Korfu Kréta

Dénesék átértek Krétára, ahol már várta őket a télire lefoglalt kikötőhely. Erős szembeszeles menetük azonban csekély gyötrelem volt ahhoz képest, ami a kikötőkapitányságon várt rájuk. A görög kijárási tilalom értelmében nem vitorlázhattak volna. A szabály megszegése miatt a rendőrségre kerültek, ahol 5000 euróra akarták őket megbüntetni. Dénest a szívinfarktus kerülgette, de végül a rendőrség és a kikötőkapitányság pozitív hozzáállása kihúzták őket a bajból. Eszerint ők épp a görög vizeken hajóztak megállás nélkül, amikor a tilalom életbe lépett, és az időjárási körülmények miatt kényszerültek a kikötőbe belépni.

A hajó elfoglalta helyét a kikötőben, ahogy terveztük, Dénesék pedig hazarepültek, és tíz nap kötelező házi karanténba vonultak.

A Képes útibeszámolóba Barny-hoz feltettünk egy újabb részt az idei nyárról: 2020. aug. 01-05.

Magyarország, 2020. nov. 05.

Barny-t Skye szigetén hagytuk augusztus végén, mi pedig újra beköltöztünk Balatonalmádiban az albérletünkbe. Szeptember végén vett Dénes egy 36 lábas hajót Korfun, kipofozta, most egy barátunkkal épp Krétára vitorláznak, azaz legtöbbször motoroznak, mert nincs nekik szél.

A Képes útibeszámolóba Barny-hoz feltettünk két új részt az idei nyárról: 2020. júl. 17-28. és júl. 29-31.

Külső-Hebridák, Lewis (Stornoway), 2020. aug. 14.

Szabo Dénes Szlatki Katalin Skócia

Elértük a Külső-Hebridák füves, sziklás szigeteit, ahonnan újra a Skót-felföld felé vesszük az irányt, hogy Barny-nak a következő nyárig kedvező árú kikötőhelyet találjunk.

A Képes útibeszámolóba Barny-hoz feltettünk egy újabb részt a tavalyi nyárról: 2019. aug. 17-25.

Skócia (Plockton), 2020. aug. 6.

Szlatki Katalin Eilean Donnan kastély Skócia

Sok eső, erős szelek, ez a tipikus időjárás errefelé. Már az a szokatlan, ha épp nem esik. A mai egy ilyen nap volt az elejétől a végéig.

Fókák mellett horgonyoztunk az Eilean Donnan kastéllyal szemben, majd bikinire vetkőzve átküzdöttük magunkat szélcsendben és szembeszélben Plocktonba, amiről azt írták, hogy olyan mintha a Karibra érkeztünk volna. Ez kész átverés.

A Képes útibeszámolóba Barny-hoz feltettünk egy újabb részt a tavalyi nyárról: 2019. aug. 15-16.

Skócia (Arisaig), 2020. aug. 1.

Szabo Dénes Barny Skocia

Arran szigetén a csodaszép Lamlash-öböllel indítottuk az idei skóciai vitorlázásunkat, és maradtunk pár napot, míg a szél átfordult délire.

Egyéjszakás menettel eljutottunk Gigha szigetre, majd onnan a hosszú Kintyre félsziget mellett tartottunk a Sound of Mull-ra, ahol tavaly már vitorláztunk. 25-30 csomós szelek, eső kísérte utunkat, míg ma elértük Arisaigot, ahol tavaly is megálltunk. Holnap folytatjuk észak felé az utunkat, hogy több időt töltsünk Skye szigetén, mint tavaly, és meglátogassuk a Külső-Hebridák szigeteit is.

A koronavírus miatt július 3-ig csak 5 mérföldre hagyhatták el a hajók a kikötőjüket, mooringjukat. Most mindenki örül, hogy kedvére vitorlázhat, legalábbis az ország vizein, azon túl meg a karanténkötelezettséget kell figyelni. Nagy a hajós élet, nagyon élvezzük, hogy másokkal együtt hasítjuk a vizet.

A Képes útibeszámolóba Barny-hoz feltettünk egy újabb részt a tavalyi nyárról: 2019. aug. 12-14.

Skócia (Ardrossan kikötője), 2020. júl. 21.

Szabo Dénes Barny Skocia

Ma végre vízre került Barny Ardrossan kikötőjében. Az erős szeles, esős, hideg napok után napsütésben élvezzük a kikötői életet. Nincs melegebb 16 foknál, de olyan szépen süt a nap, hogy Dénes pólóban és rövidnadrágban vág neki a fűtött mosdóig vezető útnak, hogy majd ő megmutatja a skótoknak, ki itt a kemény legény. De egy skótot alulöltözni... Két Álmos korú srác megy el mellette félmeztelen, pólóikat a vállukra vetve.

A napokban elindulunk, csak még nem döntöttük el, hogy melyik égtáj felé. Mind a négyre megvan már a tervünk, de mindenhová esőt és hideget mutat a következő hétre, nem csoda, hogy nem tudunk dönteni. Legjobbnak a védett kikötő tűnik.

A Képes útibeszámolóba Barny-hoz feltettünk egy újabb részt a tavalyi nyárról: 2019. aug. 08-11.

Magyarország, 2020. júl. 14.

Szabad utat kaptunk!!! Végre eltörölték a két hét karantént Skóciában is, így 17-én repülünk ki Barny-hoz, 21-ére pedig időpontot kaptunk a vízretételre.

A Képes útibeszámolóba Barny-hoz feltettünk egy újabb részt: 2019. aug. 04-07.

Újabb videót töltöttünk fel a katamaran balaton csatornánkra az egyik júniusi katamaránozásról, ahol a katamaránunk fejre áll az 50 km/h-s szélben:

A katamarán fejre áll

Magyarország, 2020. júl. 08.

Az Egyesült Királyságban mai napig nem oldották fel a két hét karantént az odaérkezőknek, ezért a repjegyeinket júl. 3-áról áttettük júl. 17-ére, remélve, hogy a skótok is addigra eltörlik ezt a rendelkezést. Ha nem, arra is van már B tervünk :-)

A Képes útibeszámolóba Barny-hoz feltettünk két újabb részt: 2019. júl. 30-31. és 2019. aug. 01-03.

Újabb videót töltöttünk fel a katamaran balaton csatornánkra az egyik júniusi katamaránozásról, ahol a katamaránunk fejre áll az 50 km/h-s szélben:

A katamarán fejre áll

Magyarország, 2020. máj. 30.

Balaton Szabó Álmos

Az elmúlt hónapokban sokat vitorláztunk, katamaránoztunk a Balatonon, ezt nem tiltották meg a koronavírus miatti rendkívüli intézkedések. Most, hogy Álminak közeleg a gimiben a tanév vége, már gondolatban Barny hajónknál járunk Skóciában, ahol tavaly augusztus végén hagytuk, miután két hónap alatt London közeléből felvitorláztunk vele az Északi-tengeren a Skót-felföldig, átkeltünk a Kaledóniai-csatornán, a skót szigetek között szorítottuk a szelet, átkeltünk a Crinan-csatornán, és végül Ardrossan kikötőjében kiemeltettük télire.

Dénes januárban járt a hajón, hogy megnézze, minden rendben van-e vele, kicsit dolgozott is rajta ezt-azt, ami jó döntés volt így utólag. Jelenleg július 3-ára van repjegyünk Skóciába, hogy folytassuk Barny-val a skót szigetvilág további felfedezését, Írország megismerését. Nagyon reméljük, hogy addigra megszüntetik a karantént az országba berepülő külföldiekkel szemben.

A Képes útibeszámolóba Barny-hoz feltettünk egy újabb részt: 2019. júl. 28-29.

Magyarország, 2020. jan. 08.

Boldog új évet!

BÚÉK!!!

Beszámolóinkat folytatjuk. A Képes útibeszámolóba Ventosóhoz feltettünk egy újabb részt:

Éjszakai menet St. Croix szigetre, pár nap Christiansted és Frederiksted településeknél horgonyon, 2018. máj. 06-09.

Magyarország, 2019. okt. 26.

Elnézést a hosszú csendért. Skóciából hazatérve várt ránk egy költözködés vissza a Balatonalmádiban bérelt lakásba, Álminak elkezdődött az újabb tanév a Lovassyban, eladtuk Lobrigót, a krétai hajót, folytattuk a katamaránozást a Nacra 5.2-vel, és közben elakadtam az élménybeszámolókkal. Most újra elővettem a hajónaplónkat, és készülök az újabb beszámolókkal.

Barátunknak köszönhetően két videót is feltölthettem a katamaran balaton csatornánkra az októberi katamaránozásokról:

Katamaránteszt: mit bír a hajó, mit bírunk mi

Katamaránozás Nacra 5.2

Skócia nyugati partja, Ardrossan, 2019. aug. 25.

Denes fröccsöt kapott

A Crinan-csatorna után volt még egy tip-top szembeszeles vitorlázásunk, amin a hajót se, Dénest se kímélték az átcsapó fröccsök. Este az eső alaposan lemosta Barny-t, Dénesnek meg az ardrossani kikötő zuhanya és mosógépe segített megszabadulni a sok sótól.

A hajót ebben a kikötőben emeltettük ki.

A Képes útibeszámolóba Barny-hoz feltettünk két újabb beszámolót.

Skócia nyugati partja, Crinan-csatorna, 2019. aug. 17.

Szabo Denes Skocia Crinan csatorna zsilipeles

Az elmúlt egy hétben a Belső-Hebridák zöldellő, alpesi hangulatot árasztó szigetei között vitorláztunk, de nem volt szerencsénk sem a széllel, sem a napsütéssel. 25-30 csomós szeleket kaptunk szemből, esőt pedig annyit, hogy már szép zöld moha nőtt a fedélzeten mindenfelé. A hőmérséklet lecsökkent 9-13 fokra, amit a szél miatt 5-6 foknak éreztünk. Csak az vigasztalt, hogy sok sorstársunk akadt mind a vízen, mind a szárazon (sátras túrázók).

Addig nézegettük neten a kikötőket Barny számára, míg végre megtaláltuk a legolcsóbbat, ahol jövő pénteken emelik ki. Hosszas hezitálás után, hogy biztos odaérjünk péntekre, és közben ne a szembeszelekkel és esővel küzdjünk tovább, lerövidítettük az utat, és bejöttünk a Crinan-csatornába. Ma a 15 zsilipkamrából 11-en túljutottunk. A Kaledóniai-csatornához képest itt csak két kamrához van operátor, a többinél nekünk kell nyitni, zárni a zsilipeket, megoldani a hajó kikötését, elkötését a faltól. Szerencsére két olyan hajóval kerültünk össze az első zsilipkamrában, akik egy-egy pilotot fogadtak, hogy az csinálja mindezen teendőket, így mentünk velük 11 zsilipelésig, és a végére kisütött a nap :-)

A Képes útibeszámolóba Barny-hoz feltettük a negyedik beszámolót.

Skócia nyugati partja, Loch Moidart, 2019. aug. 10.

Szabó Dénes, Szlatki Katalin, Skócia, Ben Nevis

Megmásztuk a Ben Nevis-t, átjutottunk a Kaledóniai-csatornán a Brit-sziget nyugati partjára, és kezdetét vette az igazán rossz idő: hideg, eső és erős északi szelek. A bikinit elcsomagoltam, erre a ruhadarabra már nem lesz szükségem, hacsak nem megyünk uszodába.

A nyugati part Norvégiához hasonlóan hosszan benyúló tengeröblökkel (norvégoknál fjord, itt loch névre hallgatnak) tagolt, a víz sok-sok szigettel (Belső-Hebridák és a Külső-Hebridák szigetei) pöttyözött, remek hely a vitorlázásra. Csak az a hideg és eső és erős szél ne volna!

A Képes útibeszámolóba Barny-hoz feltettük a harmadik beszámolót.

Skócia, Kaledóniai-csatorna, Loch Ness, 2019. július 30.

Szabó Dénes, Skócia, Kaledóniai-csatorna, Loch Ness, zsilipelés

Skóciára jutott néhány kellemetlen probléma (wc-eldugulás, illetve a vitorlát tartó legfelső rúd, a yard kettétört egy erősszeles menetben, amikor véletlenül áthauzolt a hajó), de mostanra minden megjavítva :-)

Elértük a Kaledóniai-csatorna keleti bejáratát (Inverness), és a 29 zsilipből és 10 elforduló hídból (swing bridge) álló 96 km hosszú csatornán eljutottunk Loch Ness-ig, a Nessie-ról elhíresült tóig. Két napja vagyunk a tavon, Nessie-vel nem találkoztunk, ellenben egy magyar sráccal igen, akiről kiderült, hogy a mellettünk álló hosszú lakóhajón dolgozik, amivel együtt zsilipeltünk a négy kamrából álló invernessi zsilipnél. A hajó hotelként működik, egy szoba ára 6000 angol font egy hétre. Ezért a pénzért végigmotoroznak a csatornán, miközben luxus ellátást és színvonalas programokat kapnak a vendégek.

Az időjárásra nem lehet panaszunk, a bikini mindennapos viseletem a fenyőerdőkkel övezett csatornában. Öt napot még itt hajózunk, ezalatt a Ben Nevis-t, Skócia legmagasabb csúcsát is szeretnénk megmászni, ami a csatorna nyugati végén fekvő Fort Williamből a legkézenfekvőbb.

A Képes útibeszámolóba Barny-hoz feltettük a második beszámolót.

Anglia, Holy Island of Lindisfarne, 2019. július 22.

Szlatki Katalin Északi-tenger vitorlázás Anglia Holy Island

Bridlingtonból egyéjszakás menettel elértük South Shields települést, ahonnan megnéztük a Tyne folyó partján fekvő Newcastle-t. Innen a lakatlan Farne Islands egyike, Inner Farne következett, ahol az áprilistól júliusig fészkelő lundákat, cséreket, a pingvinkülsejű, de repülni is tudó alkákat és lummákat, kormoránokat látogattuk meg. Haladva északra eljutottunk arra a szigetre, ahova 793-ban a vikingek is ellátogattak, igaz, más céllal: ők fosztogatni jöttek, mi pedig múltat idézni. Azt, hogy az ő portyájuk mennyire volt eredményes, nem tudom (a világtörténelembe mindenesetre bekerült, ugyanis ettől a támadástól számítják a viking korszak kezdetét), de mi ezen a helyen mostani utunk eddigi legszebb horgonyzóhelyére bukkantunk. Ezzel a hellyel búcsúzunk Angliától, és következő horgonyzóhelyünk, Eyemouth már Skóciában vár ránk.

Az időjárásra nem panaszkodhatunk, mert néha megengedi, hogy bikiniben napozzak a szélcsendes napsütésben. De a vízbe csak Dénes jár fürdeni, mert az 12 fokos.

Anglia, Bridlington 2019. július 13.

Szlatki Katalin Északi-tenger vitorlázás Anglia Barny

Végül mégis tartottuk magunkat az eredeti tervhez, és az Északi-tengerre kiérve észak felé vettük az irányt. Kétéjszakás menettel elértük harmadik nap délutánján a 175 tmf-re fekvő Bridlington települést, aminek a hosszú, homokos strandja előtt dobtunk horgonyt. A változékony irányú és erősségű szélben (szélcsendtől a 15 csomós szélig, DK-itől a Ny-i szelekig mindenben részünk volt) hol Barny sárkányszárnya vitte remekül a hajót együttműködve velünk vagy az autopilottal, hol a motor segített rajtunk, amikor már nagyon nem volt kedvünk még egy éjszakát a szélcsendben a tengeri szélfarmok, fúrótornyok és konténerszállítók társaságában eltölteni.

A következő napok erős északi szelei ellen tűrhető védelmet nyújt a horgonyzóhely, Bridlingtonban és környékén pedig akad elég látnivaló ezekre a napokra.

A Képes útibeszámolóba most Barny-hoz is feltettük az első beszámolót.

Anglia, Ipswitch, motorozunk az Orwell-folyón 2019. július 09.

Szabo Denes Orwell-folyó vitorlázás Anglia Barny

Barny-t, Varne 27 típusú angol hajónkat sikerült belül elfogadható kényelmi szintre hozni, az időjárást ellenben nem tudtuk kedvünkre átformálni. Két kellemes, nyárinak mondható nap után ősziesre fordult az idő. Tegnap kifizettük a Debbage Marinában a hajókiemelés, tárolás és a vízretétel költségeit, és ma hajnalban meleg ruhákba öltözve nekivágtunk az Orwell-folyón az Északi-tenger felé. Hajós szomszédunknál eközben ment a fűtés.

A következő napok időjárása nem kedvez a Skócia felé haladásnak, két nap szinte szélcsend esővel, majd péntektől északi szembeszelek várhatók. A hideg sose volt a kedvencem, pláne nem hajón, hozzá még a kedvezőtlen szélviszonyok, és máris azon tanakodunk, hogy meleg hely felé vesszük az irányt. Hollandia közel van, még úgyse jártunk ott, onnan tovább Németország, majd a Kieli-csatornán átkelhetünk a Balti-tengerre, ahol fantasztikus szigetvilág, vitorlásparadicsom várja a hajózókat. Majd meglátjuk.

A Képes útibeszámolóba görög hajónkhoz, Lobrigóhoz feltettük az első beszámolót. A hideg ihlette tegnap este, hogy a hálózsákba bújva épp a meleg élményeinket kezdtük megírni az aktuális helyett.

Anglia, 2019. július 02.

Szlatki Katalin vitorlazas Santorini Szabo Denes

Az elmúlt hónapokban sikerült többször eljutnunk Görögországba a 29 lábas hajónkra, amiről lentebb a korábbi hírekben már írtam. A széltől függően eleinte Kréta partja mentén fedeztünk fel kellemes horgonyzóhelyeket, majd átvitorláztunk Milos, Folegandros és Santorini szigetekre is. Az utóbbinál sikerült a szélnek köszönhetően az ÉK-i oldalon találni egy horgonyzóhelyet, ahonnan partra jutva bejárhattuk a híres vulkáni szigetet, egy másik nap pedig bevitorláztunk a kráterbe, amiből a fotón láthattok egy kis részletet. A hajó továbbra is bérelhető.

A júliust, augusztust az angliai hajónkon töltjük Álmi nélkül. Tervünk szerint a Brit-sziget keleti partja mentén Ipswitch-ből indulva felvitorlázunk északra, átkelünk a Skócia területét átszelő Kaledóniai-csatornán a nyugati oldalra, és ott keresünk télire helyet a hajónak. Utunkról igyekszem majd beszámolókat feltölteni a honlapunkra.

A katamaránozást se hagytuk abba, évadnyitó nőnapi videónk óta rendszeresen fröccsökben fürödve élveztük a száguldást. Szeptembertől indul Álminak az újabb tanév a Lovassy gimiben, így visszaköltözünk újra a bérelt balatoni lakásba, és folytatódhat a katamaránozás.

Magyarország, 2019. márc. 24.

Lanzarote

Kirepültünk a Kanári-szigetek egyikére (Lanzarote), hogy megnézzünk egy eladó hajót. Úgy nézett ki még itthon, hogy meg is vesszük, és az egy hetet a hajó átnézésével töltjük. De végül ugrott az üzlet, csak egy éjszakát aludtunk a hajón, a többi napot a lávatakaróval borított, vulkáni kúpokkal teleszórt sziget felfedezésével töltöttük.

Hazaérkezésünkkor kapta Dénes az sms-t Varró Istvántól, aki eközben egy hajóval igyekezett a Kanári-szigetekről Madeirára, majd onnan tovább Gibraltárt érintve Mallorcára, hogy az erős szembeszeles menet megviselte a vendégeit, akik ki akarnak szállni Marokkóban. Ezért szeretné, ha Dénes segítene neki a hajót eljuttatni Gibraltárig, vagy onnan tovább Mallorcáig. Három nap múlva Dénes Casablancában csatlakozott Istvánhoz. Az útjukat követni lehet a következő oldalon, ahol 10 percenként megjelenik aktuális pozíciójuk a térképen:

Útvonaluk az Atlanti-óceánon Gibraltár felé

Magyarország, 2019. márc. 10.

Nőnap a vízen, évadnyitó katamaránozás

Nőnapon felébresztettük végre téli álmából a katamaránt. Fröccsmentes, szélcsendes délutánunk a vízen:

VIDEÓ Nőnapi katamaránozás

Másnap már jó szélben tesztelhettük az új reffsort, ami a nagyvitorla felületének csökkentésére szolgál erős szélben:

VIDEÓ Szeles katamaránozás reffelt nagyvitorlával

A katamaránunk mostantól újra bérelhető.

Magyarország, 2019. márc. 05.

Kreta vitorlazas

A Vitorlázz velünk-ből: "Új hajónk egy Naver 29-es dán építésű vitorlás, ami jelenleg Görögországban, Kréta szigetén van. Ha magad szeretnéd felfedezni a legszebb görög szigeteket (Kréta, Karpatosz, Rodosz, Simi, Nisiros, Santorini), a hajót kibérelheted 1-2 hétre. Ha úgy érzed, hogy még nincs elég tapasztalatod, hogy önállóan vitorlázz a tengeren, vagy csak gyakorolni szeretnéd a tengeri vitorlázást, esetleg mérföldgyűjtés a célod, akkor a hajó kapitánnyal (Dénessel) is kibérelhető. 4 személy számára van fekhely. A hajó már foglalt 2019. március 26 - április 13-ig. Az időpontokról, útvonalakról és árakról e-mailben vagy telefonon érdeklődhetsz."

E-mail: katalin@melamphyrum.hu, denes@melamphyrum.hu

Telefon: +36 20 342 1532

Feltettem a Képes útibeszámolóba Ventosóhoz egy újabb beszámolót és videót: 2018.máj.02-06. St. Martin

Magyarország, 2019. jan. 03.

glocknermaszas

A csúcsmászás napján már olyan erős volt a szél, hogy Dénes úgy döntött, a gerincről inkább visszafordulnak a biztonság kedvéért. (Ha valakit érdekelne, az Erzherzog-Johann-Hütte téli részlege nyitva van és ingyenes, 4 ágy van, a földön pedig sok hely.)

Feltettem a Képes útibeszámolóba Ventosóhoz egy újabb beszámolót: 2018.ápr.26.-máj.01. Antigua 2. rész

Magyarország, 2018. dec. 27.

Stüdlhütte Ausztria

Még 2017 júniusában Dénes elvitte Álmit Zermattba, hogy megmutassa neki Svájc legimpozánsabb hegycsúcsát, a Matterhornt. Álmi még Ventosón megírta rövid beszámolóját az útról képekkel illusztrálva, most feltettem a Képes útibeszámoló Svájc 2017 részbe.

Dénes tegnap elvitte Álmit egy újabb híres csúcshoz, a Grossglocknerhez Austriába, ahonnan a Stüdlhüttétől (2800 m) küldték ma ezt a fotót. Ez a turistaház télen zárva van, de a hegymászóknak, túrázóknak hozzáférhetővé tettek egy téli szállást, ahol a becsületkasszába kell a használatért a pénzt dobni.

Magyarország, Görögország, 2018. nov. 11.

Az elmúlt hetekre megkaptuk egy német barátunk csinos, komfortos, 29 lábas hajóját, és Rodosz, Karpatosz és Kréta szigetek között vitorláztunk Dénessel. Voltak kalandjaink a konténerszállító hajókkal, a görög Parti Őrséggel is meggyűlt a baj, amikor Lobrigo egy lövészgyakorlat miatt tiltott zónában vitorlázott, és a wc-t is meg kellett szerelni, mert levegőt szippantott be a beszívó cső az oldalára dőlt hajóban egy kemény, szembeszeles menetben. A motorral hasonló probléma történt folyamatosan. A másfél méteres hullámokban dülöngélő hajón a diesel helyett néha levegőt szívott be a motor a tankból. Kaptunk 30-35 csomós szeleket, de volt részünk szélcsendben is, amit én nem bántam, mert bevontuk a vitorlákat, és szabadon úszkáltunk, hűsöltünk a csodakék vízben. Sokat túráztunk a szigeteken, ettünk fügét, gránátalmát a helyi fákról, megismerkedtünk néhány szigetlakóval.

Álmi miatt nekem vissza kellett repülnöm, de Dénesnek még hátravan egy 40 tmf-es menet Kréta partja mentén Dia szigetről Rethimnóba, ahol a legolcsóbb helyet találta a hajónak.

Amint itthon lesz, folytatjuk a katamaránozást. Következő időpontok, amikor bárki jöhet: nov. 17. és 18. Az is írjon, aki szeretne vitorlázni Lobrigóval a görög szigetek között. E-mail címünk a Hasznos Infókban.

Magyarország, 2018. okt. 23.

bukfencezés a katamaránnal

Feltettünk egy újabb videót az október 20-ai katamaránozásról, ahol az erős szélben sikerült bukfencezni egyet a katamaránnal. Megnézhető a "katamaran balaton" youtube csatornánkon.

Írjatok, ha jönni szeretnétek!!!

Magyarország, 2018. okt. 19.

balaton katamaran Nacra 5.2 denes kata

Fröccsös menet a 15 csomós szélben, újabb videó a "katamaran balaton" youtube csatornánkon.

Október 20-21-én ismét erős szél lesz, megismételjük ezt a vizes száguldást. Írjatok, ha jönni szeretnétek!!! Címünk a "Hasznos infók"-ban. 5 percre lakunk a katamarántól, ami egy NACRA 5.2-es.

Magyarország, 2018. okt. 11.

katamaran balaton trapezolas Nacra 5.2

Az elmúlt hetekben beköltöztünk a június közepéig bérbe vett házrészbe Balatonalmádiban, és barátok segítségével hozzájutottunk egy kis katamaránhoz, amivel azóta többször is élvezetes vitorlázásokban volt részünk a Balaton vizén. Ebből született egy ötlet, aminek kapcsán aztán videózni kezdtük ezeket az élményvitorlázásokat.

Az elsőt már meg is nézhetitek a "katamaran balaton" youtube csatornánkon.

Első lépésben átvitorláztunk vele szeptember végén Keszthelyről Balatonalmádiba. Az ötlet pedig csak annyi, hogy bárki számára elérhetővé tesszük pár órás szórakozásra az őszi-téli Balatonon, amíg a víz be nem fagy. Az se hátráljon meg, aki nem tud elkormányozni egy katamaránt: velük örömmel vízre szállunk! Ha csendesebb az idő, akkor egy romantikus vitorlázásra számíthattok a nádas mellett, a pecázó csónakok között, ha durvábbak a viszonyok, akkor egy extrémül fröccsös, trapézolós, netalán borulós menetre. Erről szólnak majd következő videóink, amik hamarosan felkerülnek a csatornánkra. Ha tehetitek, ne hagyjátok ki ezt az élményt!!! (A Karib-tengeri vitorlázásaink során készült néhány felvétel Álmi csatornáján látható: youtube almi szabo

Angliai hajónkat se hanyagoltuk el, Dénes téliesítette, most a parton kiemelve várja a következő nyarat Ipswitch-ben.

Álmi jól érzi magát a veszprémi gimiben (Lovassy László Gimnázium), ahol a német nemzetiségi osztályba jár, hogy a német szókincse ne vesszen el, ha már egyszer úgy döntött Dénes Álmi nagy bánatára, hogy most nem megyünk vissza Svájcba.

Én továbbra is Ventosóval járnám a Karib-tengert és a Bahamákat (lélekben még mindig ott vagyok, csak a testem került át sajnos ide), ha Álmi még bírta volna a családdal az állandó hajós életformát. De 14 éves lett, és a természet rendje, hogy már nem akar elszakadni ilyen hosszú időkre a barátoktól. Új utakat keres, saját célokat tűz ki magának, és ezek többnyire a szárazföldön vannak. Azért megnyugtatott, hogy egy hét sznorkelezésre szívesen velünk jön, de többről szó se lehet.

Magyarország, 2018. szept. 01.

Bahama-szigetek Nassau luxus motoros jacht

Az elmúlt két hónapunk röviden: a Bahama-szigeteken elbúcsúztunk Ventosótól, és átadtuk új tulajdonosának, Joelnek, aki a képen a luxusjacht kormányát adta át Álminak, persze csak két sziget között. A Bahamák lapos és magányos homokszigetei után jólesően fuldokoltunk London forgatagában, ahol maradtunk egy hetet.

Meglátogattuk új hajónkat is, amiről Álmi és én, miután felszállt a gépünk Nassauban, a repülőúton hallottunk először Dénestől. Nem lakóhajónak vette Dénes, ahhoz pici, csak kalandozásra.

Álmi az elmúlt 8 évben, miközben Svájcban suliba járt vagy éppen hajóztunk Bukdács úrral, Rapid Transittal vagy Ventosóval, magántanulói státuszban végezte el a magyar általános iskolát, a vizsgákra Dénessel kettesben készítettük fel. Augusztus legvégén volt az utolsó záróvizsgája, és hétfőtől már egy veszprémi gimiben (Lovassy László Gimnázium) kezdi el a középiskolás éveit.

Szeptembertől kibéreltünk egy lakást a Balatonnál, de folyamatosan keresünk kedvezőbb, átmeneti megoldást a gimi éveire, akár még egy eladó lakást, házat vagy nyaralót is a Veszprém, Balatonalmádi, Balatonfüred háromszögben, amit az érettségi után eladunk. Ha valaki tud bármilyen kedvező szálláslehetőséget, írjon mindenképp egy e-mailt!

A honlapunkban a hosszú csöndet már megint a laptopom okozta. Az elmúlt két év alatt a harmadik használt laptopunk ment tönkre, de ezt mostanra sikerült Dénesnek helyreállítania :-), bár nem tudom meddig húzza még szegény, mert most meg a képernyője kezdett el vacakolni :-(

Álmi youtube-csatornájára felkerült júniusban egy újabb vízalatti videó, ami az ötnapos átkelésünk után készült Puerto Rico-ról Turks és Caicos-ra érkezve: VIDEÓ Turks és Caicos sznorkelézés, dajkacápa

Bahama-szigetek, Nassau, 2018. június 09.

vaddiszno Bahama-szigetek

Az elmúlt másfél hétben a Bahama-szigetek legérdekesebb helyeire vitorláztunk, némelyeken már hét éve is jártunk, minden nap kenutúráztunk repülőgéproncsokhoz, korallkertekhez, vadmalacokhoz, leguánokhoz, barlangokhoz. Együtt úsztunk teknősökkel, dajkacápákkal, különböző rájákkal. Álmi életében először két sügért lőtt egy vízalatti vadászaton. Újra frissen fogott halat ebédelhettünk.

A Képes útibeszámolóba Ventosóhoz elkészült a következő beszámoló: "2018. ápr. 17-25. Guadeloupe: Deshaies és Antigua: Jolly Harbor, St. John's"

És egy újabb vízalatti videó is felkerült az almi szabo youtube-csatornára St. Croix-ról: VIDEÓ St. Croix sznorkelezés

Bahama-szigetek, Long Island, Clarence town, 2018. május 29.

Egy hete hagytuk el Puerto Rico-t, 580 tmf-et vitorláztunk azóta. Szerencsénk volt a tartósan fújó 20-25 csomós K-DK-i passzátszéllel, csak a hullámzás (2-3 méteres) lehetett volna szerényebb, hogy a menet élvezhetőbb legyen. Aries szélkormányunk és a génuánk vitték a hajót, mi őrködtünk és túlélő üzemmódba kapcsoltunk.

Álmi mondta is, hogy meg sem kell állnunk, olyan jól belejött a napi rutinjába: alvás, evés, kétórányi őrség hajnalban, e-book, filmezés, alvás, evés... Veszteségünk két tányér, amik összetörtek, és az okostelefonom, amit sós víz ért :-(((((((((((((

A Bahamák hozza a hét évvel ezelőtti formáját: a kék legkülönbözőbb árnyalataiban játszó sekély, kristálytiszta víz, a legfinomabb homok, amin valaha lépkedtünk, dajkacápák, szirti cápák, homokdollárok a hajónk alatt.

A Képes útibeszámolóba Ventosóhoz elkészült a következő beszámoló: "2018. ápr. 06-16. Guadeloupe: Basse Terre és Pigeon Islands"

Ehhez a beszámolóhoz kapcsolódik a Képes útibeszámolóból is elérhető youtube-ra feltett videó: VIDEÓ Sznorkelezés a Cousteau Nemzeti Parkban a Pigeon Islands-nél

És egy újabb videó is felkerült az almi szabo youtube-csatornára Antiguáról: VIDEÓ együtt úszkáltunk a tüskésrájákkal (stingrays)

Puerto Rico, Boqueron, 2018. május 17.

A Képes útibeszámolóba Ventosóhoz elkészült a következő beszámoló: "2018. márc. 29. - ápr. 5. Les Saintes, Terre de Haut sziget 2. rész"

A Képes útibeszámolóból is elérhető Youtube-ra feltett újabb videó: VIDEÓ Sznorkelezés a Cousteau Nemzeti Parkban a Pigeon Islands szigeteknél

Puerto Rico, Boqueron, 2018. május 16.

boqueron kokusz

Az elmúlt egy hétben jártunk a Puerto Rico-hoz tartozó Vieques és Culebra szigeteken, most a főszigeten, Puerto Rico-n töltünk pár napot, mielőtt elindulnánk a Dominikai Köztársaság, majd Turks és Caicos felé. Hétfőtől lesz viszonylag gyengébb a szél, a hullámzás, talán kivárjuk, velünk együtt vár az indulásra egy amerikai és egy kanadai vitorlás is.

Végre annyi érett mangót gyűjthettünk a parton, amennyi belefért a táskánkba, és a kókuszpálmás boqueroni strandon újra kókuszokat vágunk fel, mint hét éve. Irma hurrikán, majd a nyomában Maria megtépázta az ültetvényt, de még így is maradt elég kókusz a fákon. Nekünk pedig csak össze kell szedni a leesetteket.

A Képes útibeszámolóba Ventosóhoz elkészült a következő beszámoló: "2018. márc. 29. - ápr. 5. Les Saintes, Terre de Haut sziget 2. rész"

Dénesék délben eleveztek vízért. Amikor visszaértek New York-i indiánról, manatiról, ufóról, youtube-ról, mangókról hablatyoltak. "Ti ittatok, vagy befüveztetek?" - kérdeztem értetlenül. "Nem, nem" - volt a válasz. "És vizet hoztatok?" - kérdeztem, még mindig gyanakodva. "Igen, igen" - volt a válasz.

A New York-i indián 35 éve lifeguard ezen a beachen, és azzal a lazasággal, hogy ma úgyis kevesen strandolnak, otthagyta az őrségét, és elvitte Déneséket az irodájába, hogy az ő csapjából vigyenek vizet. Közben elmondta, hogy ő híres, egyszer videózott egy manatit (tengeri tehén, sok van itt az öbölben), és közben kiugrott a vízből egy ufó, ami rajta van a videón. Még három, saját fáján termett mangót is adott Déneséknek.

Amerikai Virgin-szigetek, St. Croix, 2018. május 08.

Antigua után St. Barts francia szigetre vitorláztunk, onnan tovább St. Martinra, és tegnap egy éjszakai menet után elértük az Amerikai Virgin-szigetek közül St. Croix-t. A Képes útibeszámolóba Ventosóhoz elkészült a következő beszámoló: "2018. márc. 22-28. Les Saintes szigetcsoport 1. rész"

Antigua, Long Island, 2018. április 30.

tüskésrája stingray

Elkenuztunk tegnap egy helyre, ahol tele van a víz tüskésrájákkal (stingray). A hajónk alatt két macskacápával találkozott reggel Dénes. A mélység a tőkesúlyunk és a fenék között csak 1 méter. Ez már a Bahamákat idézi :-)

A Képes útibeszámolóba Ventosóhoz elkészült a következő beszámoló: "2018. márc. 17-21. Portsmouth, Morne Diablotin, Syndicate Forest, Syndicate fall"

Antigua, Morris bay, 2018. április 24.

Tegnap 50 tmf-et vitorláztunk Antigua-ra, ahol hét éve csak egy éjszakát töltöttünk. A tervek szerint megnézzük a fővárost, és átvitorlázunk egy másik öbölbe sznorkelezni.

A Képes útibeszámolóba Ventosóhoz elkészült a következő beszámoló: "Dominica, 2018. márc. 16. Boiling Lake és Valley of Desolation (UNESCO világörökség)"

Guadeloupe, Deshaies, 2018. április 18.

vízalatti vadászat

Álmiban már a futás előtt lappangott valamilyen betegség, Dominicán szedhette össze, így az elmúlt két hétben az ő gyógyulása miatt visszafogtuk a komoly túrákat. Horgonyoztunk Guadeloupe fővárosa, Basse-Terre előtt, aztán Pigeon Islands-eknél, ahol újra sznorkeleztünk a Cousteau NP-ban.

A tervek szerint pár napot maradunk Deshaies (ejtsd: Dée) településnél, korábbi beszámolóink innen ITT és ITT olvashatók.

A Képes útibeszámolóba Ventosóhoz elkészült egy újabb beszámoló: "Dominica, 2018. márc. 13-15. Roseau és túra Wotton Waven környékén"

Még mindig lehet velünk vitorlázni vagy szigeteket bejárni, csak írjatok!

Guadeloupe, Les Saintes szigetcsoport, Terre-de Haut, 2018. április 04.

Szabo Almos, Szabo Denes, Szlatki Katalin, guadarun Guadeloupe Les Saintes Terre-de-Haut

Nehéz elmozdulni egy helyről, ha találunk magunknak jó elfoglaltságokat. Így van ez Terre-de-Haut-tel, a Les Saintes főszigetével, ami egyébként is egy ékszerdoboz (7 évvel ezelőtti beszámolónk). Dénes meglátott egy plakátot az utcán, és két nap múlva már egy 16 km-es terepfutás rajtjában vártuk, hogy eldördüljön a startpisztoly. Részesei lehettünk egy guadeloupe-i, 6 napos terepfutó rendezvénynek, aminek helyszínei minden nap másik szigeten vannak. 575 méter szintemelkedés, szélcsend, égető napsütés, de végigcsináltuk edzetlenül is a profikkal. Álmi és Dénes még jutalmat is kapott :-)

A Képes útibeszámolóba Ventosóhoz elkészült egy újabb beszámoló: "2018.márc.10-12. St. Pierre és a Mount Pelée vulkán"

Guadeloupe, Les Saintes szigetcsoport, Terre de Haut, 2018. március 28.

Terre-de-Haut a Les Saintes szigetcsoport legnagyobb szigete, ennél horgonyzunk. Minden csúcsot megmásztunk, majd'minden öblét felkerestük, és végre valahára Dénes lőtte halakat ebédelhettünk (egy nagy jack és egy makréla). Következő cél Basse-Terre Guadeloupe-on, hogy onnan túrázzunk fel a La Soufriere vulkánhoz.

A Képes útibeszámolóba Ventosóhoz elkészült egy újabb beszámoló: "2018.febr.15.-márc.09. Fort de France utolsó rész"

Guadeloupe, Les Saintes szigetcsoport, Terre de Haut, 2018. március 22.

Utolsó bejegyzésünk óta újra megmásztuk az 1902-ben kitört Mount Pelée vulkánt. 7 évvel ezelőtti túránkról az akkor 7 éves Álmossal ide kattintva olvashattok.

A gázkart, ami Mauritániából nem mozdult el február 20. óta, lemondtuk, és visszakaptuk érte a teljes pénzt.

Átvitorláztunk Dominicára, amit fél éve a szeptemberi, 5-ös erősségű Maria hurrikán telibe talált. A hurrikán elképesztő ereje borzalmas pusztítást végzett a szigeten.

Kidőlt vagy teljesen megcsonkított, ág és levél nélküli fákat hagyott maga után az erdőkben. Elbuszoztunk néhány településre, és sokat túráztunk, ahol csak lehetett. Olyan helyeken is, ahol 7 éve már jártunk. Pl. ITT és ITT és ITT.

Ma megérkeztünk a Guadeloupe-hoz tartozó Iles des Saintes szigetekhez. Innen majd Guadeloupe fővárosa, Basse Terre lesz a következő cél.

A Képes útibeszámolóba Ventosóhoz elkészült egy újabb beszámoló: "2018. jan.31.-febr.14. Újra St. Lucia és újra Martinique"

Martinique, Fort de France, 2018. március 04.

A csomagról nincs frissebb hírünk azóta sem. Ha a jövő héten nem érkezik meg, akkor visszaigényeljük a pénzt, és megyünk tovább. St. Pierre és a Mount Peléé a legközelebbi cél, aztán Dominica, ahol több esőerdős túrát is tervezünk, csakúgy, mint majd a francia Guadeloupe-on is. Júniusra a Bahamákon kell lennünk. Bárhol lehet hozzánk csatlakozni, ha valaki szeretne a Karib-tengeren velünk vitorlázni, vagy csak a szigeteken eltölteni velünk egy kis időt.

Elkészült Álmi legújabb videója egyik esőerdős túránkról a martinique-i Didier-vízesésekhez:

VIDEÓ Didier Waterfall near Fort de France, Martinique 2018

És elkészült egy újabb rész a Képes útibeszámolóba is Ventosóhoz: "2018. jan.15-30. St. Anne, Anse d'Arlet, Fort de France"

Martinique, Fort de France, 2018. febr. 20.

Január végén lett feladva North Carolinában a gázkar. A Fort de France-i hajóbolt vezetőjét kérte meg Dénes, hogy a bolt címére küldethessük. A követési szám alapján azóta járt Miamiban, New Yorkban, Casablancában, Párizsban, újra Casablancában, és ma kaptuk róla az újabb hírt, hogy Mauritániában van... Elsőbbségivel lett feladva, biztosítva van a csomag, már visszaadták volna a pénzt, mivel 7 napon belül nem lett kézbesítve, de nekünk a gázkar kell... Enélkül is tudunk vitorlázni, hisz már Carriacou-n elromlott még december elején. És azóta mennyi helyet bejártunk.

Elkészült két újabb videónk:

VIDEÓ Grenadán a Concord vízesésnél

és VIDEÓ Martinique, Fort de France karnevál febr.11.

Martinique, Fort de France, 2018. febr. 15.

karneval fort de france Martinique

Véget ért az öt napig tartó dübörgő karnevál a fővárosban. Fergeteges volt, a tömeg a piciktől az öregekig Kínából importált maszkokban, ruhákban vonult az utcákon. A szervezett csapatoknál lehetett találkozni eredeti, otthon készített jelmezekkel. A martinique-i karneválról se maradhatott el a női ruhába öltözött férfiak tömege. Nemi vonzódásuktól függetlenül a férfiak fele utcalánynak öltözött.

Most várakozunk tovább, hogy a hosszú kerülővel iderepülő gázkar végre megérkezzen.

Feltettem egy újabb részt Ventosóhoz: "2018. jan.07-14. Martinique 2. rész"

Továbbra is várjuk, hogy velünk vitorlázzatok. Maximum 4 embernek tudunk fekvőhelyet biztosítani, ebből csak 3 lehet felnőtt. Írjatok :-)

Martinique, Fort de France, 2018. febr. 06.

Martinique-en vagyunk újra, mert szombattól öt napos karnevál veszi kezdetét a fővárosban. Már ma elkezdődtek a felvonulások, és ez a hangulat csak fokozódik, ahogy közeledünk a szombathoz. Az utcákon tömegek, a könyvtárban az egyetemistákkal együtt rázzuk a testünket a zene ritmusára :-) Továbbra is várunk mindenkit szeretettel, aki szeretne velünk vitorlázni, vagy csak egy szigetet bejárni, vagy akár a martinique-i karneválon részt venni. Írjatok!

Feltettünk egy újabb videót a víziparkról St. Lucián, ahol karácsonykor és most pár napja is Álmi jókat szórakozott, és egy újabb beszámolót Ventosóhoz: "2017.dec.29. - 2018.jan.06. Fort de France, Martinique"

St. Lucia, Rodney bay, 2018. febr. 02.

Vendégek érkeztek a hajóra, ezért átjöttünk újra St. Luciára. Továbbra is várunk mindenkit szerettel, aki szeretne velünk vitorlázni. Írjatok!

Feltettünk egy újabb videót a sznorkelezésienkről és egy újabb beszámolót Ventosóhoz: "2017. dec.21-28. St. Lucia, karácsony"

Martinique, Fort de France, 2018. jan. 26.

parádé, karnevál, felvonulás Martinique

Az elmúlt két hétben több karnevál jellegű parádét nézhettünk végig a fővárosban és a környékén. Elvitorláztunk St. Anne-hoz, hogy a közelben lévő Le Marin településen gázkart keressünk a hajóboltokban. Sikertelenül. Néhány napot strandoltunk, túráztunk Martinique legszebb homokos, pálmafás strandjain.

Utána elvitorláztunk egy másik tündéri homokos öbölbe, Anse d'Arlet-hoz, ahol megint eltöltöttünk pár napot strandolással, sznorkelezéssel, túrákkal. Mindenhol találkoztunk Maria hurrikán partravetett áldozataival. Most ismét a fővárosban vagyunk, és várunk egy kedvező weather window-ra, hogy a Mont Pelée vulkán alatt fekvő St. Pierre-nél horgonyozhassunk, és újra eltúrázzunk a Mont Pelée-hez, mint 7 éve.

Feltettem 2 újabb részt Ventosóhoz: "2017. dec.12-14. Union Island" és "2017. dec.15-20. Petit St. Vincent, Mopion Island, Canouan, Bequia"

Martinique, Fort de France, 2018. jan. 11.

Annyi eső esik minden nap, hogy nehéz programot csinálni a parton. Most van időm begépelni a hajónaplót. Feltettem egy újabb részt Ventosóhoz: "2017. dec. 6-11. Néhány nap Carriacou-n, Tyrrel bay-ben"

Martinique, Fort de France, 2017. dec. 30.

karacsony St Lucia

Újra egy meleg karácsonyt éltünk át a Karib-tengeren, most St. Lucián, Rodney bay-ben. Nem tagadom, mindannyian örülnénk egy-két hét hóesésnek és fenyőillatnak, síelésnek, sífutásnak. Helyette kipróbáltuk a jet-skízést és egy vízi parkot csúszdákkal, mászófalakkal. Ez volt a karácsonyi ajándék.

Olvastuk az ingyenes karibi hajós újságban, hogy dec. 30-án lesz Martinique fővárosában a tűzijáték. Így idevitorláztunk (negyedszeleztünk) a 2-3 méteres hullámokban, 20-30 csomós szélben. Az erőd alatt horgonyzunk, mint 7 éve Bukdács úrral. :-)

Feltettem a Képes útibeszámolóba Ventosóhoz további részt Trinidadról (okt.27.-nov.23.) és Álmi újabb videóját, "underwater sculpture park snorkeling in Grenada":

VIDEÓ vízalatti szoborparkban sznorkeleztünk Grenadán

Még Mikuláskor sznorkeleztünk a vízalatti szoborparknál. Erről szól a videó.

Mindenkinek boldog újévet kívánunk! És továbbra is vitorlázzatok velünk! Írjatok!

St. Vincent & The Grenadines, Bequia sziget, 2017. dec. 20.

Szlatki Katalin Szabo Almos Mopion Island

Erre a pöttöm homokzátonyra itt a Grenadines-eken 100 US dollár/fő áron áthoznak az egymással versengő motorosok. Nekünk persze ingyen volt az idekenuzás a Rapidról áthozott felfújhatós kenuval. Útközben a korallzátonyoktól hemzsegő vízben sznorkeleztünk, és teknősökkel, rájákkal is találkoztunk.

Gyűjtöttünk conch csigákat és langusztákat, belőlük volt pár napig az ebédünk.

Sajnos az egész gázkar szerkezet tönkrement, az indulást, horgonyzást vitorlákkal kell megoldanunk, nem tudjuk a motort használni. Sajnos 20-30 csomós szelek fújnak minden nap, 1.5-2 méteres hullámokban szorítjuk a szelet, kerülgetjük a korallzátonyokat, kis szigeteket. Beindult a turistaszezon, rengeteg a luxus utasszállító a horgonyzóhelyeken. Ventosón mi is várjuk, hogy velünk vitorlázzatok. A karácsonyt St. Lucián, a szilvesztert Martinique-en tervezzük tölteni.

Feltettem a Képes útibeszámolóba Rapid Transithoz a 2016. okt.04-10. részt. Ebben a részben Long Island Soundon vitorlázunk végig, és újra megnézzük New York-ot.

Grenada, Carriacou sziget, Tyrrel bay, 2017. dec. 08.

Telapo Mikulas Karib-szigetek Grenada

Szerencsére Grenadán is megtalált minket a Mikulás, és sok finomságot kaptunk a kifényesített búvártalpakba :-) És hogy halmozzuk kicsit a jót, még aznap sznorkeleztünk a vízalatti szoborparknál, amiről már írtam egy korábbi beszámolónkban.

Másnap átvitorláztunk Carriacou-ra, ahol Maria hurrikán idején már jártunk. És sajnos az öböl bejáratánál, amikor motort indítottunk, a gázkar felmondta a szolgálatot.

Dénes szétszedte, de nem javítható. A legolcsóbb műanyag vacak is 300 dollár, de itt olyat se lehet kapni. Majd írunk levelet a Télapónak, hogy tegyen egyet karácsonyra a fa alá :-)

Most egy darabig Rapid Transit tavalyról elmaradt beszámolóit folytatom. Feltettem a Képes útibeszámolóba Rapidhoz a 2016. szept.23. - okt.03. részt. Ebben motorprobléma, majd a Cape Cod-i csatornaátkelés után végül eljutunk Block Islandre, és találkozunk egy zátonyra futott hajóval, ami velünk egyidőben kelt át a csatornán.

Továbbra is várjuk a leveleiteket. Vitorlázzatok velünk!

Újra Grenada, St. George's, 2017. dec. 04.

Grenada

Egyéjszakás menettel visszavitorláztunk Trinidadról Grenadára. Újra eltúráztunk a Concord-vízeséshez és egy másikhoz is. Naponta beach-elünk a gyönyörű, 2 km hosszú homokos, pálmafás parton.

Álmi szülinapi ajándéka az volt, hogy Dénes összerakta neki a Walker Bay dingi vitorlázatát, és tanítani kezdte vitorlázni.

A Képes útibeszámolóba feltettem egy újabb részt: okt.02-10. Trinidad

Ha szeretnétek velünk vitorlázni, írjatok!!!, és azt is, hogy merre szeretnétek szétnézni akár a Karibon, akár Kubában vagy Közép-Amerikában, és együtt megtervezzük az útvonalat. Grenada most nagy kedvencem lett, sok az öböl, gyönyörű beachek, kristálytiszta víz, esőerdő, vízesések, kellemes főváros, sznorkelező lehetőségek, és 3 szigetet is megnézhetünk egy országon belül.

Mindig lehet találni olcsó járatokat bármelyik szigetre, és a repterek közelében mindig van horgonyzóhely, szóval gyorsan el lehet jutni a hajóra.

Trinidad, Chaguaramas, 2017. nov. 21.

14. szuletesnap Karib-tenger Trinidad

Álmi 7. szülinapját a Karibon ünnepeltük, és most a 14. szülinapján is itt fújhatta el az ünnepi gyertyákat :-)

Kívánságára az osztrák kisgyerekekkel bejárták az egykori amerikai radarállomást, amit még az USA épített a hidegháborús évek alatt a "bambuszkatedrális" nevű turisztikai látványosság közelében.

Mi addig a hajón tevékenykedtünk Dénessel, ki tortát sütött, ki csiszolt, fúrt, pakolt. A hajó csütörtökön vízre kerül újra, és a terv eddig az, hogy Grenada felé indulunk másnap.

Ha szeretnétek velünk vitorlázni, írjatok!!!, és azt is, hogy merre szeretnétek szétnézni akár a Karibon, akár Kubában vagy Közép-Amerikában, és együtt megtervezzük az útvonalat.

Mindig lehet találni olcsó járatokat bármelyik szigetre, és a repterek közelében mindig van horgonyzóhely, szóval gyorsan el lehet jutni a hajóra.

Trinidad, Chaguaramas, 2017. nov. 13.

Trinidad

Feltettem a Képes útibeszámolóba Ventosóhoz újabb részt: szept.27. - okt.01. Grenada (esőerdő).

November 20-ig még biztos itt leszünk Trinidadon, utána elindulunk valamerre. Ha szeretnétek velünk vitorlázni, írjatok!!!, és azt is, hogy merre szeretnétek szétnézni akár a Karibon, akár Brazília felé, hogy együtt tervezzünk útvonalat.

Budapestről lehet találni olcsó járatokat bármelyik szigetre (egy átszállással), és a repterek közelében mindig van horgonyzóhely, szóval gyorsan el lehet jutni a hajóra.

Leszámítva, hogy meleg van, hogy dolgozik Dénes a hajón, nincs rossz dolgunk. Klassz nemzetközi társaság gyűlt össze a három kikötőben, mindenki tele érdekes sztorikkal, majd legyen időm mind leírni. Álminak is van egy osztrák testvérpár játszótársa, velük nem felejti el legalább a németet. És sok a svájci vitorlázó is, velük meg a "sviccerdücsöt" beszélheti nagy örömére. A többiekkel angolul társalog.

És a kókuszozás se maradhat el, tele a kikötő kókuszpálmákkal, és mi vagyunk ez egyetlenek (élelmes magyarok), akiknek eszébe jutott, hogy le is lehet őket szedni a fáról, csak egy létrát kell alácipelni. Egy kisebből 5 dl kókuszvizet szerzünk.

Trinidad, Chaguaramas, 2017. okt. 31.

Feltettem a Képes útibeszámolóba Ventosóhoz az előző rész folytatását: szept. 25-26. Petit Martinique és Carriacou újra.

Trinidad, Chaguaramas, 2017. okt. 29.

Halloween USA

Rapid Transitot átvittük az új tulajdonosával 3 nap alatt Elizabeth City-be (NC), majd a bérelt kocsival 3 nap alatt eljutottunk Miamiba, és még a Philippe vihar érkezése előtt visszarepültünk Trinidadra.

Jó volt újra az USA-ban. Kellemes volt a hőmérséklet, tiszták, rendezettek a települések, gazdag választék a boltokban. Sajnáltuk Rapidot otthagyni, de Álmi miatt már nagyobb élettér kell 3unknak, és Ventosón az a saját kabin sokat számít.

Feltettem a Képes útibeszámolóba Ventosóhoz egy újabb beszámolót: szept. 21-24. Carriacou és Petit Martinique.

USA, Hampton (Virginia állam), 2017. okt. 18.

Rapid Transitot még Trinidadon feladtuk egy hirdetőoldalra, és az első pár, akik megnézték, megvették. Most pénteken átvisszük egy másik kikötőbe. 3-4 napos út lesz. Jövő pénteken pedig repülünk Miamiból vissza Trinidadra. Szívesen látunk mindenkit Ventosón novembertől.

Feltettem a Képes útibeszámolóba Ventosóhoz egy beszámolót Carriacou-ról. Álmi újabb videóját, "Upwind sailing from Grenada to Trinidad" megnézhetitek a youtube-csatornáján itt:

VIDEÓ szembeszeles vitorlázás Trinidadra

Trinidad, Chaguarama, 2017. okt. 06.

Átvitorláztunk egyéjszakás menettel Trinidadra, Chaguaramasban horgonyoztunk le, itt emeltettük ki Ventosót, amíg az USA-ban leszünk Rapid Transitnál. Feltett Álmi egy újabb videót a youtube csatornájára (almi szabo), "underwater wreck in Carriacou" a címe.

Ha szeretne valaki akár Rapidon, akár Ventosón velünk vitorlázni, írjon.

Grenada, St. George's (a főváros), 2017. okt. 01.

Grenada

A legutóbbi bejegyzés óta elvitorláztunk egy Grenadához tartozó másik kis szigetre, Petit MArtiniqu-re, majd vissza Carriacou-ra, onnan pedig át a főszigetre, Grenadára.

St. George's a fővárosa, előtte horgonyzunk, szerencsére kellő távolságban a fővárostól, és közelebb Grenada legszebb és leghosszabb (2 km) homokos, pálmafás beachéhez, a Grand Anse-hoz.

Beacheltünk már, és tegnap a legnagyobb Nemzeti Parkban (Grand Etang) túráztunk az esőerdőben, gerinctúra volt ez, előszür fel a Mt. Qua Qua csúcsra, aztán le a Concord vízeséshez. Sárdagasztás, patakokon keltünk át vagy 20x, volt egy hely, ahol elmosta a szinte függőleges hegyoldalban az utat az eső, de végül leereszkedtünk, és megtaláltuk a folytatást.

Ma próbáltunk kijelentkezni, de a hivatlanokok itt sem (st. Lucián sem) veszik komolyan a nyitvatartási időt. Nem jöttek be délelőtt. Holnap megpróbáljuk újra, mert indulnunk kell Trinidadra.

A Képes útibeszámolóban feltettem Ventosóhoz az utolsó Tobagón töltött hetünkről a beszámolót. Az útvonalat frissítettem, ezt a mobilról is meg tudom oldani, míg a honlapot csak a laptopról, ezért előfordul, hogy az útvonal frissítve van, míg a honlapunk kezdőoldalán a frissítés dátuma nem változott.

Ahogy írtam korábban, most Trinidadra visszük Ventosót, ott biztonságos horgonyzóhelyen hagyjuk, mi pedig onnan átrepülünk az USA-ba, Rapid Transithoz október 10-én. Onnan levitorlázunk Floridába, aztán addig rajta lakunk, amíg el nem adjuk. Ha szeretne valaki ezen a szakaszon (Virginia - Florida, a Cape Hatteras megkerülésével) velünk vitorlázni, írjon mihamarabb. Ventosóra is lehet jelentkezni decembertől, hogy előre tervezhessünk.

Grenada, Carriacou sziget, 2017. szept. 23.

Feltettem a Képes útibeszámolóba újabb részt Ventosóhoz.

Ahogy tegnap írtam, most Trinidadra visszük Ventosót, ott biztonságos horgonyzóhelyen hagyjuk, mi pedig onnan átrepülünk az USA-ba, Rapid Transithoz október 10-én. Onnan levitorlázunk Floridába, aztán addig rajta lakunk, amíg el nem adjuk. Ha szeretne valaki ezen a szakaszon (Virginia - Florida, a Cape Hatteras megkerülésével) velünk vitorlázni, írjon mihamarabb. Ventosóra is lehet jelentkezni, hogy előre tervezhessünk.

Grenada, Carriacou sziget, 2017. szept. 21.

st lucia

Szeptember 13-án felhúztuk a horgonyt, és kétéjszakás menettel átvitorláztunk St. Lucia szigetére, Rodney baybe. (A Pitonok látszanak a képen.) 15-én reggel megérkeztünk, és ekkor tudtuk meg, hogy közeleg egy újabb hurrikánjelölt a sziget felé. Nem volt sok választásunk. Mivel nincs biztosításunk a hajóra, Rodney bay hullámoktól védett lagúnájába nem mehettünk volna be, ahol csak kikötni, vagy bójára állni lehet. A nyílt öbölben meg nem volt kedvünk kockáztatni a hajó és a magunk épségét. Ezért sok más hajóssal együtt felhúztuk a nyúlcipőt. Egyéjszakás menettel a Grenadához tartozó Carriacou szigetére vitorláztunk.

17-én este megérkeztünk, és azonnal megnéztük az időjárás-jelentést. Ekkor már hurrikán lett a jelölt, és a Maria nevet kapta. Éjszaka megkaptuk az első hullámokat és a szakadó esőt, másnap már az 1 méteres hullámokat, 25-30 csomós befújásokkal, sajnos a nyílt víz felől. 160 tmf-re volt tőlünk (Rodney baytől csak 60-ra). Aztán az éjszaka volt a legdurvább hullámzás, másfél, kétméteres elnyújtott hullámoknak álltunk oldalt. Sokan bemenekültek a mangróvéba.

Azóta normalizálódott a helyzet, visszajött a passzát szél, túráztunk a szigeten.

Frissítettem Ventoso útvonalát. Sajnos végérvényesen tönkrement a laptopom, a ventillátora se működik már, így most Dénesét kell használnom :-(

Közben új terv született: innen Trinidadra visszük Ventosót, ott biztonságos horgonyzóhelyen hagyjuk, mi pedig onnan átrepülünk az USA-ba, Rapid Transithoz október 10-én. Most vettük meg a repjegyeket. Onnan levitorlázunk Floridába, aztán addig rajta lakunk, amíg el nem adjuk. Ha szeretne valaki ezen a szakaszon (Virginia - Florida, a Cape Hatteras megkerülésével) velünk vitorlázni, írjon mihamarabb. Ventosóra is lehet jelentkezni, hogy előre tervezhessünk.

Tobago (Store Bay), 2017. szept. 10.

Irma hurrikántól megkaptuk a hullámokat az öblünkbe, de más hatással nem volt ránk (ca. 1000 km-re volt tőlünk). Ma ütötte a floridai Keys-eket, ahol Mr. Frumble-t vettük 7 éve. Elvileg Florida felé érintünk majd néhány olyan szigetet, amin most átviharzott Irma. A képek, videók elképesztőek. Jose hurrikántól pénteken kaptuk meg a hullámokat, de ma már legyengült. És még nincs vége a hurrikánszezonnak.

Feltettem Ventosóhoz a Képes útibeszámolóba az első hetünket, és egy videót a sznorkelezésünkről a Buccoo reefnél, amit Cousteau még nagyon dicsért, akkor a világ 3. lejobb reefjének nevezett (nem tudom hányat és melyikeket látta), de úgy 10 éve már nagyon lepusztult.

Sajnos ma tönkrement a laptopom billentyűzete, a képernyőre kirakott billentyűzeten pötyögök.

Tobago (Store Bay), 2017. szept. 03.

tobago

Nagyon gyorsan telnek a napok, amik melegek és szerencsére csak ritkán esősek. A hajón takarítunk, dobáljuk ki a hasznavehetetlen dolgokat, amiket itthagyott az előző tulajdonos. Még nem sikerült minden tárolót átnéznünk :-(, akkora ez a hajó :-).

Gyakran járunk reefekhez sznorkelezni, és a kókuszpálmás beachre kókuszt enni. Álmi egyre profibban vág már a machetéjével. Tegnap pl. a lábát.

Esővizet is gyűjtöttünk ivóvíznek (60 liter), amit átszűrtünk, el is tömítette a szűrőt, vehetünk újat... és mosogatáshoz, hajmosáshoz is gyűjtöttünk külön szűretlent.

Dénes Álmossal összerakott egy újabb működő külmotort a felfújhatós dingihez. A másik kettőt kidobták.

Az Irma hurrikán nálunk teljesen elnyomja a passzátszelet, és kellemetlen döghullámzást okoz, ami egyes horgonyzóhelyeken veszélyes is lehet. Eredetileg azt terveztük, hogy hétfőn átvitorlázunk Grenadára egy teljesen körülzárt, a hullámoktól védett, biztonságos öbölbe. De a gyenge szél miatt lehet, hogy maradunk, és reméljük, hogy a mostani nyitott öblünk sem lesz vészes. Sajnos Tobagónak nincs egyetlen igazán védett öble sem. Közben már a következő kialakulóban lévő trópusi depressziót figyeljük, ami a jövő hétvégére éri el a karibi térséget.

Ha valaki szeretne szeptembertől Ventosón velünk vitorlázni, írjon, és kidolgozzuk az útitervet.

Tobago (Store Bay), 2017. aug. 26.

Pár napja megérkezetünk Álmival Tobagóra. Mint minden eddigi hajónknál, ennél is kell valamennyi idő, míg a hajót kívül is, belül is átrendezzük úgy, hogy az nekünk megfeleljen mind a vitorlázásnál, mind a mindennapi életben. Jövő héten tervezzük, hogy elindulunk a szigetet megkerülni, addig a legszükségesebb teendőkkel végezni kell. A hajón vitorlázás szempontjából szerencsére minden működik.

Elmentünk kétszer sznorkelezni, és véletlenül egy vitorlásnak a roncsaira bukkantunk. Igazi feltöltődés volt újra látni a trópusi halakat. Sajnos a hajón nincs pecafelszerelés, egyelőre még nem tudunk halat fogni.

Van a hajón négy külmotor is a felfújhatós dingihez, ezekből egy működőt összerakott Álmi és Dénes. Sajnos a 8 lábas Walker Bay evezős dingi, amiből van nekünk Rapidon is, és van ezen a hajón is, már kicsi hármunknak, most hezitálunk, hogy végleg kirakjuk a hajóról, vagy cipeljük rajta tartaléknak.

A sziget nem egy szépség, de ha már a természetet elcsúfítja a sok szedett-vedett épület, van sok festékbolt, és a házikók rikító színesekre vannak festve.

Tobago (Store Bay), Magyarország, 2017. aug. 18.

Dénes megérkezett Tobagóra. Frissítettem a beszámolóját Ventosóról és az útvonalat.

Grenada, Magyarország, 2017. aug. 16.

Dénes ma elindult Tobagóra. Frissítettem a beszámolóját Ventosóról.

Grenada (Karib-tenger), Magyarország, 2017. aug. 11.

Dénes munkáját Ventosón a Képes útibeszámolóban Ventosónál olvashatjátok, egyetlen beszámolóban, amit mindig aktualizálok, amint valami hírt kapok Dénestől.

Grenada (Karib-tenger), Magyarország, 2017. aug. 2.

Dénesnek időhiány és a szélviszonyok kedvezőtlen alakulása miatt csak Virginia államig sikerült Rapid Transittal eljutnia. Útját a Képes útibeszámolóban Rapid Transitnál olvashatjátok, egyetlen beszámolóban, amit mindig aktualizáltam, amint valami hírt kaptam tőle.

Aug. 2-án megérkezett Grenadára. Ott várta kiemelve Ventoso, amit most felkészít Dénes a vitorlázásra.

USA, Magyarország, 2017. júl. 21.

Dénes útját a Rhode Island-i warwicki kikötőből Floridáig a Képes útibeszámolóban Rapid Transitnál olvashatjátok, egyetlen beszámolóban, amit mindig aktualizálok, amint valami hírt kapok Dénestől.

USA, Magyarország, 2017. júl. 12.

ventoso vitorlas

Dénes az elmúlt napokban felkészítette Rapid Transitot egy újabb hosszú útra. A hajót novemberben Rhode Islanden hagytuk a szokásos warwicki kikötőben, és ma Dénes elindult vele le délre, Floridába.

A képen látható 45 lábas vashajót még márciusban vettük Grenadán, azzal a céllal, hogy ez legyen az új otthonunk, és belevágjunk a charterezésbe. Épp ezért Dénes Svájcban nem írt alá újabb szerződést, ezzel a kocka el van vetve.

A jelenlegi tervek szerint augusztusban találkozunk az új hajón, Ventosón, és elvitorlázunk Rapid Transithoz Floridába, hogy átpakoljuk a szükséges holmikat, és Rapid Transitot eladjuk.

Ha valaki szeretne szeptembertől Ventosón velünk vitorlázni, írjon!

Svájc, 2017. jún. 20.

Almos Breithorn

Az elmúlt 8 hónap most is eseménydúsan telt. Miután novemberben otthagytuk a hajót Rhode Islanden, Magyarországon időztünk egy kicsit, köszönet Zsigának a lakásért, ahol ezt az időszakot töltöttük. Aztán januártól Dénes újra belevetette magát a munkába Svájcban, Álminak pedig új osztályt kellett megismernie, mert Klostersben, ahol az elmúlt pár évben béreltünk lakást, nem találtunk egyet se, amit fél évre bérelhetnénk.

Ellenben Davosban igen, igaz itt is csak úgy, hogy április közepéig egyet, és június végéig egy másikat.

Szóval beilleszkedés, költözések, rengeteg hó, síelés, sífutás, magyar vizsgára készülés (7. osztály éves vizsga Álminak május elején) tették mozgalmassá az életünket.

Miután elolvadt a hó Davosban (1590 méteren lakunk), mehettünk sziklát mászni, túrázni, bicajtúrázni. Dénes régóta szerette volna Álminak megmutatni ifjúkora egyik legnagyobb élményét, a Matterhornt, ezért pár napra elutaztak Zermattba. Megmászták a Breithornt, itt készült a fotó, a Gornergrat alatt vonuló gleccseren sétáltak a Monte Rosa hegycsoport felé, via ferrátáztak, és persze a Matterhornt is megközelítették, amíg csak lehetett Álmi képességeihez mérten. Fantasztikus képekkel tértek vissza, nekem már levetítették őket, igyekszem majd, hogy feltegyem őket az oldalunkra.

A Képes útibeszámolóba feltettünk Svájchoz egy újabb részt: a tavaly júniusi via ferrátázást Olaszországban.

2016. nov. 04.

Rapid Transit a warwicki marinában van újra.

A Képes útibeszámolóba feltettünk újabb részeket: négynapos átkelés Kanadából az USA-ba (szept.02-05. szakasz), illetve a szeptember 06-14. szakaszt, újra Maine-ben..

USA, Rhode Island, East Greenwich, 2016. okt. 17.

Az elmúlt hetekben elvitorláztunk a Long Island Soundon New Yorkig, megnéztük újra a VÁROST, aztán vissza Rhode Islandre, ahol majd a már jól bevált warwicki marinában hagyjuk a hajót.

USA, Rhode Island, Block Island, 2016. szept. 30.

Még Block Islanden dekkolunk. Nem mentünk tovább, annyira ramaty az idő. Köd, szakadó eső, 30-35 csomós szél, 3-4 méteres hullámok, ez az időjárás napok óta. Jövő hétre marad a köd, eső, de gyengül a szél. Egyelőre nem tudjuk, mikor indulunk tovább, és hogy a Soundon-e vagy a nyílt vízen.

A Képes útibeszámolóba feltettünk egy újabb részt: aug.20-23. szakasz.

USA, Rhode Island, Block Island, 2016. szept. 27.

A motor szerencsére nem produkálta újra a rossz hangot és füstöt, így átjutottunk a 13 km hosszú Cape Cod-csatornán, másnap pedig levitorláztunk 50 tmf-et Block Islandre. Két éve voltunk itt, akkor majd megsültünk, most a hidegfront szele sapkát, pulcsit aggatott ránk a bikini helyett.

A szél iránya kedvező lesz holnaptól, 35 csomós befújásokat, esőt, 4 méteres hullámokat mond az előrejelzés szombatig. Az eredeti terv szerint a nyílt vízen mentünk volna tovább Cape May-ig (200 tmf).

Dénes és Álmos inkább várnák a weather window-t, én mennék tovább a hosszabb úton, a Long Island Soundon át, ebben az esetben megint le kell majd motoroznunk 20 tmf-et az East Riveren New Yorkban.

Dénes most tölti le a Soundra az árapály-táblázatot, az áramlások sebességét, van ahol 4 csomós. Erről jut eszembe, hogy ez miatt futott zátonyra szombat éjjel egy öreg vitorlázó itt Block Islandnél, mert nem tudott a motorral az áramlás ellen küzdeni. De a sztorit majd megírjuk a Képes útibeszámolóba.

Feltettünk a Képes útibeszámolóba egy újabb részt: aug.16-19. Sambro és Rogue's Roost.

USA, Massachusetts, Provincetown, 2016. szept. 23.

Átjutottunk Provincetownba (50 tmf), két bálnát láttunk útközben, ahogy fújogatva úsztak. Láttunk egy homokos strand előtt egy tucat fókát, ahogy egy kajakost figyeltek. A horgonyzóhelyünkre menet pedig egy cápa ugrott ki teljes testével a hajónk előtt. Ettől el is ment Álmi kedve az esti fürdéstől, pedig itt már vízfelszínre 22.4 fokot mértünk. Fantasztikus meleg van, de ma este jön a hidegfront lehűléssel, erős északi széllel.

Ma indultunk volna tovább a csatorna felé át a Buzzards bay-be, de a motor indításkor fura hangot adott, aztán füst jött ki a motortérből. Égett gumiszagot éreztünk. Azóta kétszer teszteltük, de nem produkálta a hibát, látható változást pedig nem észlelt Dénes. Kicsit (nagyon) lehűtötte eddigi jó hangulatunkat. A szomorkodásnak egy kis bálna és néhány delfin vetett véget, amikor a hajónk közelében felbukkantak többször is. Itt bent a ptowni horgonyzóhelyen, őrület. Mint a cápa is.

USA, Massachusetts, Rockport, 2016. szept. 20.

Még mindig a művészek által kedvelt Rockportban (Massachusetts) vagyunk, talán holnap lesz egy kis szél, amivel Provincetownba (50 tmf) juthatunk, valószínűleg éjszakai menettel.

A Képes útibeszámolóba feltettük Halifaxról a 2. részt. Vannak benne videók is :)

USA, Massachusetts, Rockport, 2016. szept. 18.

Kalandosan, de végül visszajutottunk szeptember elején az USA-ba. A tervezett gloucesteri érkezés helyett a maine-i Rocklandbe vettük az irányt, miután több napig szélcsendben billegve az óceánon, beijeszett minket a VHF rádión vett időjárás-jelentés. A Hermione nevű tropical storm (a hurrikán alatti fokozat) érkezését mondta be arra a helyre, amerre tartottunk, a következő nap estéjére. Azonnal kinéztük a hozzánk legközelebbi, de Hermionétól távoli lakott települést, ahol be is lehet jelentkezni az USA-ba, és ez a maine-i Rockland volt, ahol tavaly már jártunk. Ilyen északra egyelőre nem fenyegetett Hermione. Azóta a part mentén vitorlázunk dél felé, meg-megállva. Hermione azóta feloszlott, és el se érte azt a területet, ahová mi tartottunk.

A Képes útibeszámolóba feltettük Halifaxról az 1. részt.

KANADA, Új-Skócia, Shelburne, 2016. aug. 30.

Újra Shelburne-ben vagyunk, ahol egy hónapja bejelentkeztünk az országba. Legszívesebben maradnánk még, gyönyörű hely Új-Skócia, lenne még itt felfedeznivaló bőven, de lassan nyakunkon az ősz. Most várjuk a jó szelet, amivel visszavitorlázhatunk az USA-ba.

A Képes útibeszámolóba ismét feltettünk egy újabb részt.

KANADA, Új-Skócia, Liverpool, 2016. aug. 23.

Az elmúlt egy hétben elindultunk visszafelé Halifaxból, és a széltől függően igyekeztünk a legszebbnek leírt helyeken horgonyozni. Sokat kenutúráztunk a felfújható kenunkban, sok halat fogtunk, kékkagylókat gyűjtöttünk vacsorára, és sokat túráztunk a szigeteken.

A Képes útibeszámolóba feltettünk egy újabb részt.

KANADA, Új-Skócia, Halifax, 2016. aug. 15.

Pár napja Halifaxban vagyunk. Vettünk itt egy AIS-t, hogy lássuk a nagyhajókat a ködben. Idefelé Lunenburgból ködben töltöttük a 41.5 mérföldes utat, és elég volt (elegem volt) a félelemből. Útközben láttunk egy bálnát.

Holnap elindulunk lassan visszafelé.

A Képes útibeszámolóba feltettük a Shelburne-ről szóló részt.

KANADA, Új-Skócia, Lunenburg, 2016. aug. 10.

Lunenburg Kanada Új-Skócia

Shelburne és Lunenburg között lehorgonyoztunk néhány szép helyen. Sikerült közben elkészítenem két beszámolót. Egyiket a júl.7-27. közötti időszakról, másikat az átkelésről Kanadába. Mindkettőt feltettem a Képes útibeszámolóba.

Lunenburg óvárosa a világörökség része. Színes házai miatt nagyon megszerettük.

Holnap megyünk tovább Halifaxba. Ezen a szakaszon ismét számíthatunk bálnákra :)

KANADA, Új-Skócia, Shelburne, 2016. aug. 04.

óriási napozószék Halifax városnézés

Legutóbbi bejegyzésünk utáni napon megcéloztuk a kanadai Új-Skócia területén fekvő Shelburne-t, ami egy 250 tmf-es utat jelentett az óceánon, és szerencsénkre volt részünk bálnákban is bőven. Négy nap alatt sikerült csak megtennünk 246 tmf-et, de csak Barringtonig jutottunk, ami szintén Kanada, Új-Skócia. Onnan másnap még 35 tmf volt Shelburne, ahol bejelentkezhettünk az országba.

A lassúság oka, hogy az első csodálatos nap után beléptünk a ködfal mögé, és három napon át szinte szélcsendben evickéltünk a ködben, és nem láttunk mást, csak a szürkésfehér falat, és azokat a tengeri állatokat, amik ebben a 100-200 méter sugarú körben, amíg elláttunk, felbukkantak a hajónk mellett. Azaz bálnákat, delfineket, cápákat, holdhalakat, különböző sirályokat és nagy szerencsénkre a gyönyörű csőrű lundákat (angolul puffin). Mikor Barringtonnál átléptünk a ködfalon, a színek szinte megvakítottak. Itt fújt a szél, a szárazföld felől hozta felénk a fenyők gyantaillatát. 12 órányi motorozáshoz volt csak benzinünk, aminek a felét az utolsó nap el is motoroztuk, miután egy nagy hajó ködkürtjének a hangja reggel 7-kor engem már megint halálra rémisztett. Nem láttuk, csak hallottuk, ahogy közeledik. Na ekkor kapcsoltunk motort, és sikerült kikerülnünk az útjából. Utána már nem is kapcsoltuk ki, csak amikor kiértünk délután a ködből.

Shelburne nagyon kellemes kis város, amerikai angolok alapították a függetlenségi háború idején, így mikor végigsétáltunk az utcákon, nem éreztük, hogy egy új országban járnánk. Ugyanolyanok az épületek, a kertek, a postaládák, a kocsik, csak a zászlók és a rendszám más. Ezen a részen is angolul beszélnek az emberek. A boltban is amerikai az áru, csak más a fizetőeszköz. A mértékegységrendszer itt nem az amerikaiak által használt brit mértékrendszer, hanem az SI. De a boltokban mindkét formát kiírják.

A tervünk erre a hónapra: gyorsan megállás nélkül átvitorláznánk Halifaxba, és onnan visszafordulva, apró léptekben haladnánk a jégformálta, tagolt part mentén vissza Shelburne-be, majd át Maine-be.

USA, Massachusetts, Provincetown, 2016. július 27.

Provincetown

Elértük Provincetownt ("Pítáunt", ahogy a helyiek ejtik). Itt már jártunk tavaly októberben, de pechhünkre átment rajtunk egy jó kis vihar, és nem tudtunk partra evezni, másnap pedig vitorláztunk tovább, mert kellemes szél fújt utunk folytatásához.

Most melegben, szinte szélcsendben partra léptünk ott, ahol partot ért 1620-ban a Mayflower nevű angol hajó, fedélzetén a vallásuk miatt üldözött angol pilgrimekkel.

Egyik nap fogtunk halat, tegnap pedig találkoztunk az első fókával. Az idő a tavaly októberihez képest szuper. Max. 36 fok nappal, 10-15 csomós szelek a vitorlázáshoz (igaz tegnap volt részünk szélcsendben motorozáshoz is). Az éjszakák 20 fokosak, a vízfelszínen mért hőmérséklet pedig 26 fok. Perfekt.

A közelben (20-40 tmf) van az a terület, ahol gyakran látnak bálnákat. A szélviszonyokat nézve vagy itt vitorlázgatnánk az elkövetkezendő napokban, vagy holnap megcélozzuk a kanadai Új-Skócia területén fekvő Shelburne-t, ami légvonalban 250 tmf-re van most tőlünk.

USA, Rhode Island, East Greenwich, 2016. július 22.

Warwick

Újra Rapid Transiton vagyunk. Dénes idén is előttünk repült majd két héttel a hajóra, hogy elvégezzen rajta néhány munkát. Pár napja East Greenwichnél horgonyzunk a strand és a nagy park előtt, ahogy tettük azt tavaly is. Olyan, mintha el se mentünk volna innen.

Tegnap tervet is kovácsoltunk, és egyelőre Nova Scotia a cél, útközben pedig Provincetown közelében megpróbáljuk megkeresni a bálnákat. Tavaly itt láttunk néhányat, és azóta szereztünk egy térképet, amin ezt a területet jelölték be a bálnák leggyakoribb előfordulási helyeként.

Svájc, 2016. június 16.

Frissítettem a Képes útibeszámolóban a Svájc részt.

Svájc, 2016. május 11.

erdei futás

Túl vagyunk Álmi magyar vizsgáin :) Már ideje volt, mert mindannyiunknak agyára ment a tanulás/tanítás.

Két hetes távollétünk alatt a svájci futóösvényünk szépen kizöldült. Élvezet itt újra futni.

Időközben megvettük júliusra a repjegyeket Rapid Transithoz. Dénesre tudom, hogy vár egy-két munka, pl. a szélkormány javítása, de most, hogy rákérdeztem, épp nem jutott semmi az eszébe. Majd a hajón :)

Svájc, 2016. április 01.

A Képes útibeszámoló Svájc részébe felraktam a február-március részt. Melamphyrumos képes útibeszámolónkba pedig a Ciprus részben is sikerült a fotókat élvezhetőbb méretben feltölteni.

Svájc, 2016. március 15.

Bukdács uras képes útibeszámolónknak az utolsó részét töltöttem fel. Guadeloupe - Antigua - St. Martin.

Svájc, 2016. március 09.

Nálunk tart még a tél. Síelés, sífutás a kinti program, amúgy munka és tanulás. Álmi sorra hozza haza a síeléseiről a videókat, amiket szabadidejében átszerkeszt. Amint kész lesznek, felteszem őket. Ma egyébként a sulival síversenyen van.

Melamphyrumos képes útibeszámolónkban a Görögország és Törökország részben is sikerült a fotókat élvezhetőbb méretben feltölteni.

Svájc, 2016. február 12.

Melamphyrumos képes útibeszámolónkban az Albánia részben is sikerült a fotókat élvezhetőbb méretben feltölteni.

Svájc, 2016. február 05.

A Képes útibeszámolóba feltettem a Svájc részhez januárt. Melamphyrumos beszámolóinkba annak idején csak nagyon kis, és lerontott minőségű fotókat tudtam feltenni, mert utunk során ritkán volt internet és az is nagyon, de nagyon lassú. Most elkezdtem a fotókat élvezhetőbb minőségben feltölteni. Horvátországgal el is készültem.

Svájc, 2015. december 17.

A Képes útibeszámolóba feltettem a Svájc részhez novembert.

Svájc, 2015. november 08.

Első hetünk gyorsan eltelt. Álmi jéghokizni vagy mountainbike-ozni járt délutánonként a gyerekekkel, egyszer Dénessel is elbringáztak egy igazi erdei ugratópályára. Mivel júniusban kijelentkeztünk az országból, és csak januártól kérte Dénes újra a szerződését az SLF-fel, így elvileg még nem járhatna Álmi hivatalosan a suliba. Az igazgató azonban megengedte, hogy járjon. Hétfő óta tehát suliba jár, és már írt két dolgozatot is deutschból és matekból.

Svájc, 2015. november 01.

Visszavonulót fújtam. Nagy bánatunkra az idő számomra elviselhetetlenül hideg volt már. A hajó nyári időjárásra van felszerelve, azaz nincs semmiféle fűtőtest, nincs hol felmelegedjünk, csak ha kimegyünk a partra sétálni, vagy beülünk a könyvtárba átmelegedni. De ez nem opció a több napos, éjjel-nappali átkeléseknél, amik elkerülhetetlenek, hogy lejusson az ember Floridába. A szelek kedvezőtlenül erősek és legtöbbször szemből fújtak, nagyon gyorsan váltották egymást a frontok, mindig erős szelekkel, lehűlésekkel. A kabinban 5-6 fokos hőmérsékletben éltünk, kint a kokpitban menetben ennél sokkal hidegebb volt, az arcom lefagyott a szélben, hiába védtem. A hajó fedélzetén reggelre megfagyott a lecsapódott pára. A szélkormány nem működött, így a napi menetekben én egy órát bírtam kint, Dénes vitte a többi 7-8 órában a hajót. Mi Álmival bent fagyoskodtunk, ő az egyetlen hálózsákban és a paplanjával még betakarva, én a teljes meleg ruházatomban. Zenét és hangoskönyvet hallgattunk, az olvasás nem ment a dőlő hajóban.

Ilyen viszonyok mellett képtelen voltam tovább bírni még egy hónapot, míg talán leérünk melegebb helyre. Elképzelhetetlennek tűntek a 2-3-4 napos megállás nélküli vitorlázások, amik előttünk álltak. Este 6-tól reggel 6-ig sötétben, fagyban vinni a hajót, váltani egymást óránként a kormánynál, úgy, hogy nincs hol fölmelegedni. Így október 29-én New Yorkból Moszkván át visszarepültünk Svájcba.

A hajót ugyanott hagytuk, ahol tavaly: Rhode Islanden a warwicki Brewer marinában. Jövő júliusban innen folytatjuk tovább utunkat, a Bahamák és a Karib-szigetek a cél, de a hurrikánszezont muszáj még az USA-ban töltenünk. Így bőven lesz időnk melegben lejutni.

Feltettem újabb részt Rapid Transithoz a Képes útibeszámolóba.

USA, Massachusets, Mattapoisett, 2015. október 17.

Holnap indulunk tovább. Első megállónak a 30 tmf-re fekvő Third Beach-et tervezzük, ahol augusztusban már horgonyoztunk, onnan még 25 tmf Block Island, ahol tavaly szeptemberben jártunk.

Feltettem ma is egy újabb részt a Képes útibeszámolóba, és frissítettem az Útvonalat.

USA, Massachusets, Mattapoisett, 2015. október 16.

Gloucester óta sokfelé jártunk. Az útvonal menüben bejelöltem a google térképre, kis leírásokkal kiegészítve. Majd egy hetet vesztegeltünk egy átvonuló hidegfront miatt Manchester by the sea-nél, ami 30-35 csomós szeleket, 3.6 méteres hullámokat okozott, és figyeltük a Joahim hurrikán elvonulását, ami ütötte a Bahamákat, és itt felénk sok kikötőben riadót fújtak miatta, végül elvonult a Bermudák felé. De hasznosan töltöttük az időt, elvonatoztunk Bostonba, és Salemet is meglátogattuk újra.

Most itt a Buzzards bay-ben újra egy weather window-ra várunk, hogy mehessünk tovább dél felé Block Islandre. Az éjszakák hidegek, 9.5 fok volt a hajóban tegnap reggel. A most átvonuló hidegfront 0 fokot ígér vasárnap éjszakára. Fűtésünk nincs, de kaptam Dénestől egy bundás kiscsizmát :) Erősen gondolkodom rajta, hogy inkább Rhode Island felé kéne venni az irányt, és ahol tavaly kiemeltettük a hajót (Warwick), most is ott kéne hagynunk. Aztán jövő júliusban vissza, és a melegben vitorlázni tovább délre.

Feltettem újabb részt a Képes útibeszámolóba.

USA, Massachusets, Gloucester 2015. szept. 23.

Az elmúlt két hétben megint szép helyekre vitorláztunk, mindenhol 2-3 napot töltöttünk. Tegnap menet közben láttunk megint holdhalakat, 2 méterre lebegett el az egyik a hajónk mellett a másfél méteres testével, medúzáket szürcsölve. Egy itteni, gloucesteri halászhajó tragédiájából született a Perfekt Storm regény, és belőle a híres film George Clooney-val a főszerepben.

USA, Maine, Portland 2015. szept. 11.

Az elmúlt másfél hétben olyan helyekre vitorláztunk, ahol nem volt igazi település, internet. Maine fantasztikusan szabdalt partján éveket lehetne vitorlázni, míg végre minden kis öblöt, szigetet bejárnánk. Gyönyörű hely, az egész keleti part leglátványosabb része. Sajnáljuk, hogy nekünk csak ilyen kevés idő jutott rá. A helyiek már készülnek a télre, a hókotró autók beálltak a házak elé, mindenhonnan a fafűrészelés hangja jön felénk. Portlandtól délre már nem olyan szaggatott a part, nagyobb ugrásokban fogunk haladni Boston felé.

Frissítettem a Képes útibeszámolót és az Útvonalat.

USA, Maine, Boothbay Harbor település horgonyon 2015. szept. 01.

Frissítettem a Képes útibeszámolót. És az útvonalat is az Útvonal menüben. A belmotorunk tönkrement, ki kell majd emeltetni, de itt Maine-ben nem akarjuk. Ezért vettünk a napokban egy használt külmotort, amit sikerült Dénesnek felszerelnie a hajó hátára. Ideiglenes megoldás, de kell. Majd a képes útibeszámolóban leírok róla mindent.

USA, Maine, Tenants Harbor település horgonyon 2015. aug. 25.

Elég a ködből! A fókákból nem. Frissítettem a Képes útibeszámolót és az Útvonalat.

USA, Maine, Rockland 2015. aug. 20.

Az elmúlt két hétben elvitorláztunk Martha's Vineyard majd Nantucket szigetekre, majd 54 órás vitorlázással eljutottunk a legészakibb államba, Maine-be. Az úton találkoztunk bálnákkal, akik fújtattak mellettünk, és egyiküknek láttuk a teljes kiemelkedő hátát. Fókák úsztak Rapid Transithoz. Egy 3 méteres cápa is elúszott a hajónk mellett, lassan, komótosan. 1 méteres holdhalak ugráltak körülöttünk, úsztak mellettünk, és 10 órán át betemetett minket a köd, mire végre kibukkantunk Rockland közelében. Maine sziklás, dombos, fenyőkkel borított ködös tája a sziklákon szárítkozó fókákkal egy más világ az utunk során. Egyelőre nagyon élvezzük.

Dénes válla időközben meggyógyult. Nova Scotia-s tervünkről viszont idő hiányában lemondtunk. A tervünk az a következő két hétre, hogy a part mentén hajózva visszaindulunk délre, és közben bejárjuk Maine szabdalt partvidékét.

USA, Rhode Island, Dutch Harbor öblében Jamestownnál 2015. aug. 04.

Feltettem újabb beszámolót Rapid Transitról. Holnap megyünk tovább Martha's Vineyard felé.

USA, Rhode Island, East Greenwich 2015. júl. 26.

Dénes befejezte a munkát, így a terv az, hogy holnap felszedjük a horgonyt, és irány Dutch Harbour (Rhode Island), ahol már jártunk. Ma a parkban van egy veterán autókiállítás, szeretnénk megnézni.

Míg Dénes dolgozott, addig én folytattam a Bukdács uras utunk beszámolóját (vitorlázás a Karib-tengeren), amit akkoriban nem tudtam befejezni. Ha valakit érdekel, akkor a Képes útibeszámolóban Bukdács úrnál olvashatja. Akad benne néhány jó kép!

USA, Rhode Island, East Greenwich 2015. júl. 22.

Újra itt vagyunk Rapid Transiton! Frissítettem a hozzá tartozó élménybeszámolót. Dénesnek kell még egy kis svájci munkát csinálnia, ezért maradunk még East Greenwichnél horgonyon a héten.

Svájc, 2015. jún. 15.

Frissítettem Bukdács uras vitorlázásaink élménybeszámolóját (St. Lucia). Júliusban utazunk fél évre Rapid Transitra. Terv: Rhode Islandről Nova Scotia, onnan lefelé Maine, Massachusetts, talán újra megállunk New Yorknál, és október végén, amikor már elvileg vége a hurrikánszezonnak, le a Bahamákra. Januártól újra Svájc.

Svájc, 2015. május. 22.

Frissítettem Dragonwinges vitorlázásaink élménybeszámolóját.

Svájc, 2015. márc. 14.

Folytattam Dragonwinges vitorlázásaink élménybeszámolóját. "Dolce Vita" szigetünkről átvitorlázunk a panamai szárazföldre, Colonba, a Panama-csatorna atlanti-óceáni bejáratához. A Képes útibeszámolóban olvasható Dragonwingnél.

Svájc, 2015. márc. 08.

Nőnapi kívánságom idén is az volt, hogy újra hármasban sífussunk fel Novai Alphoz, úgy mint tavaly. Jelenlegi terveink szerint jövőre is ez lesz a program. Dénes talált valakit, akivel a munkáját megosztaná. Ez azt jelentené, hogy míg mi fél évre elutazunk, addig a srác dolgozik, aztán mi vissza, ő meg utazik, vitorlázik a nagyvilágban. Ha ez összejön, akkor júliustól fél évre megyünk Rapid Transitra, elvitorlázunk a kanadai határig, onnan pedig októberben visszavitorlázunk a Bahamákra, december végén pedig visszarepülünk Svájcba, és maradunk fél évet.

A Képes útibeszámolóba feltettem a "Svájc január-február" részt.

Svájc, 2015. jan. 20.

Két újévi fogadalmam közül az egyik az volt, hogy idén befejezem Bukdács uras és Dragonwinges vitorlázásaink élménybeszámolóit. Dragonwinggel kezdtem, a San Blas szigetektől búcsúzunk a mi kis "Dolce Vita" szigetünkkel. A Képes útibeszámolóban olvasható Dragonwingnél.

Svájc, 2014. nov. 06.

A múltkori hó elolvadt valamennyire, de tegnap óta újra havazik. A köztes időben voltak gyönyörű napjaink, tudtunk sokat túrázni napsütésben, sütögetni a volt házunk feletti tűzrakóhelyen, hétvégenként futottunk, Álmi elkezdett korizni, és Hallowenkor csokikat gyűjtött. A suliba már az első nap visszailleszkedett, és az osztályfőnöke is csak azt tudta mondani, hogy olyan, mintha Álmi el se ment volna. Volt két nyílt nap a sulijában. Bementem majdnem minden órájára. Csak azt láttam, hallottam, hogy jól megy neki, aktív, lelkes, jól érzi magát. Megvolt az egynapos osztálykirándulásuk is, ahol a Rätische Bahnnal utaztak mindenfelé Graubünden kantonban. Ez a suliban a félévi nagy témájuk, megismerni a kantonunkat, amiben élünk.

Dénes dereka egész jól helyrejött, minden nap bicajjal jár be Davosba esőben is, hóban is, fagyban is, így próbálja túlélni a munkás hétköznapokat. Gymbe jár, hétvégenként simán lehagy újra futásban, pedig kint a hajón még menni is alig bírt az idegbecsípődéstől (Károly barátunkkal összehozták, hogy ez gerincsérv). Én is belerázódtam az egyhelyben életbe és már várom, hogy lehessen újra sífutni. Persze a hajó folyamatos téma, valamelyik nap a Bermuda-szigetek is szóba került, hogy arra kéne lehajózni a Bahamákra. Sok terv kering a fejünkben, kíváncsi vagyok melyik válik valóra.

Feltettem a Képes útibeszámolóba a Svájc részt.

Svájc, 2014. okt. 23.

Újra Svájcban vagyunk, ahol tegnap próbát tartott a tél. Leesett fél-egy méter hó Álmi nagy örömére. Találtunk Klosters-ben egy kis lakást, így Álminak teljesült a kívánsága: együtt folytathatja a sulit az itteni osztályával, együtt lehet újra a barátaival.

Én még nem nagyon tértem magamhoz. Nagyon hiányzik a hajós élet. Egyelőre idegenül érzem magam az annyiszor bejárt, most hóval borított hegyi tájban. Csak nézem a panorámát a nagy ablakból, mosolygok is, mert rálátok a volt házunkra, a kedvenc turistaösvényemre, de boldogan ugranék Dénes nyakába, ha hazaállítana három repjeggyel, rajta az úticél: Boston. Rapid Transit vár minket kiemelve a parton.

USA, Rhode Island állam, Warwick, 2014. szept. 25.

Tegnap még az eső előtt mindent megcsinált Dénes (motor téliesítése, bilge kitakarítása, vitorlák mind bent a kabinban, wc-ben, bumm leszedve, minden a fedélzeten leszigetelve, minden csőben, tartályban fagyálló, wc tartály kiatakarítva stb.). Ma futottam míg valami hosszú munkát megcsinált, aztán már csepegő esőben értem vissza, azóta esik. Most a bérelt autót hozzák el, amivel holnap Bostonba megyünk, ahonnan hazarepülünk. Holnapra még a hajó teljes leponyvázása van hátra, amihez valami nagyon erős és olcsó ponyvát vett már előző évben is, és jól bevált. Persze nem hajós boltban, ahol egy ilyenért vagyonokat kérnek.

Még egy újabb részt feltettem a Képes útibeszámolóba Rapid Transithoz.

USA, Rhode Island állam, Warwick, 2014. szept. 24.

Ma kiemelték Rapid Transitot. Dénes épp most téliesíti a motort, addig Álmi a köteleket mossa, nekem meg jut idő hírt adni magunkról. Sajnos este jön az eső, és az előrejelzés szerint már el se áll, míg mi el nem repülünk. Ez a szeptember kifogott rajtunk. Alig volt napsütés, és reggelente 10-12 fok van a kabinban. A helyiek mondják is, hogy ez egy különös szeptember, mert 10 fokkal hidegebb van, mint máskor.

Sikerült újabb részt feltennem a Képes útibeszámolóba Rapid Transithoz.

USA, Rhode Island állam, Bristol, 2014. szept. 20.

Utolsó napjaink a hajón. Bristolba vitorláztunk, városnézés, megnéztük a Herreshof testvérek hajóépítő múzeumát. Sok győztes America's Cup hajót építettek. Ma visszavitorlázunk East Greenwich-hez.

Feltettem egy újabb részt a Képes útibeszámolóba Rapid Transithoz.

USA, Rhode Island állam, East Greenwich, 2014. szept. 18.

Vitorlázunk öbölről öbölre. Jövő keddre tervezzük a hajó kiemeltetését Warwickban.

Feltettem egy újabb részt a Képes útibeszámolóba Rapid Transithoz.

USA, Rhode Island állam, Conanicut Island, Dutch Harbor öböl, 2014. szept. 10.

A tervünk az volt, hogy Dutch Harborból megyünk tovább keletre, de nemcsak Dénes, hanem az időjárás is úgy akarta a napok óta pontosan keletről fújó széllel, hogy itt maradjunk a szept. 11-én megnyíló newporti hajókiállításon, az USA talán legnagyobb ilyen jellegű rendezvényén.

Feltettem egy újabb részt a Képes útibeszámolóba Rapid Transithoz.

USA, Rhode Island állam, Conanicut Island, Dutch Harbor öböl, 2014. szept. 06.

Elhagytuk Long Islandet, és pár napja elértünk az USA legkisebb államába, Rhode Islandre.

Dénes dereka javul. Sok szép homokos partot fedeztünk fel, sokat beach-elünk, és minden vitorlázáskor, mint tegnap is, fogunk egy nagy bluefish-t. Az Útvonalban Rapid Transitnál a google térképen meg lehet nézni a helyeket, hogy merre járunk.

USA, Long Island, Sag Harbor, 2014. aug. 30.

Az idegbecsípődés miatt még mindig nehezen megy a mozgás, ülés Dénesnek. Azóta az én derekam is fáj, mert nekem kell felhúzni a horgonyt a lánccal, és Álmival én evezek ki, amitől a tenyerem tele van vízhólyaggal, de mindennek megvan a fényes oldala. Erősebbek lettek a karjaim!!!

Egy Albin Vega mellé horgonyoztunk le. Most olvasom (sajnos már mindjárt vége) a Berserk in the Antarctic könyvet.

Egy norvég srácról szól, aki 21 évesen egy alig fél órája megismert világutazó forgatókönyvíróval levitorlázott a Tűzföldről az Antarktiszra egy Albin Vega-n. Már útközben is és aztán is annyi megpróbáltatásban van részük, hogy abból én egyet se akarok átélni. Dénes egyik kedvenc könyve, már többször elolvasta. Aki tudja, szerezze meg és olvassa el, mert annyira jó. Youtube-on is van fent tőlük rengeteg videó erről és más utakról.

Feltettem egy újabb részt a Képes útibeszámolóba.

USA, Long Island, Greenport, 2014. aug. 27.

Dénesnek két hete Port Jeffersonban egy rossz mozdulatnál becsípődött egy ideg a derekában. Két nap pihentetés után képes egy vitorlázásra, majd újabb pihentetés jön. A partra is csak elvétve jön ki velünk, mert fájdalmas neki a mozgás. Elkezdtünk téli tárolóhelyet keresni a hajónak, mert egy hónap múlva vége a nagy szabadságnak, megyünk vissza Svájcba. Feltettem két részt a Képes útibeszámolóba.

USA, Long Island, Port Jefferson, 2014. aug. 14.

Egy hidegfront van fölöttünk, erős szelek, szakadó eső. Megvárjuk míg jobbra fordul az idő. Még két napot feltettem a Képes útibeszámolóba.

USA, Long Island, Port Jefferson, 2014. aug. 12.

Long Island északi oldalán vitorlázunk, kellemes öblökben horgonyzunk. Úszunk, pecázunk, kint a szárazföldön nagyokat sétálunk a jobbnál jobb villák között, futunk, foci, kosárlabda, baseball a parton. Tegnap fogtunk egy nagy snappert (süllőt), isteni finom lett belőle a paprikás, fokhagymás sült hal. Feltettem két újabb részt a Képes útibeszámolóba New Yorkról.

USA, New York, Port Washington, 2014. júl. 30.

Tegnap Álmi fogott két halat, így ez az első alkalom, hogy saját fogásból halat vacsoráztunk a hajón. Feltettem egy újabb részt a Képes útibeszámolóba.

USA, New York, Port Washington, 2014. júl. 25.

New York

A motor működött, eljutottunk New York-ba. Bejártuk a Manhattan városrészt, ami a felhőkarcolók és a Central Park otthona. Végigmotoroztunk az East Riveren, ami Manhattan keleti partján folyik, átevickéltünk a Pokol Kapuján és most Long Island északi partján Port Washington békés öblében horgonyzunk a millió vitorlás között. Holnap, úgy tervezzük, átvonatozunk Bronx-ba (ez is New York egyik kerülete), ahol a Yankee stadionban megnézünk egy baseball meccset.

Feltettem két újabb részt a Képes útibeszámolóba!

USA, New Jersey, Sandy Hook 2014. júl. 18.

Sandy Hook New York

Egy éjszakás menettel átvitorláztunk Cape May-ből Sandy Hook-hoz (útvonalban bejelöltem a google térképen), ami egy hosszú kampó alakú homokpad New York alatt. Látjuk New Yorkot, de még egy 20 km vitorlázásra van tőlünk. Ma el is indultunk reggel enyhe szembeszélben, de a motor fura hangokat adott ki kimenetelnél, ezért kikapcsoltuk, és egy orrvitorlával visszamentünk, és lehorgonyoztunk újra. Dénes átnézte, de nem lettünk sokkal okosabbak. Holnap újra próbálkozunk. Nem árt, ha működik a motor, mert New York nem csak a szárazföldön forgalmas, de a vízen is forgalmi őrület van körülötte.

Sikerült újabb részt feltennem a Képes útibeszámolóba!

USA, New Jersey, Cape May 2014. júl. 12.

Megint frissítettem a Képes útibeszámolót! Holnap indulunk New York felé.

USA, New Jersey, Cape May 2014. júl. 9.

A Chesapeake-öböltől szomorúan búcsúztunk, majd pár napot a Chesapeake-Delaware-csatornában töltöttünk, ahol az amerikaiak legnagyobb ünnepét a július 4-i függetlenség napját együtt éltük meg az ünneplőkkel, majd a Delaware-folyón és a Delawre-öblön levitorláztunk Cape May-be, ahol elértük újra az Atlanti-óceánt. A víz borzasztó hideg, és erős szelek fújnak, rá is kérdeztem, csakhogy véletlenül se írjak rossz pozíciót, hogy nem a Jeges-tengernél járunk véletlenül? Mint a Valle Maggia vize. Vagy mintha egy tengerszembe merülnék a magashegyekben, hiába a km-es homokos beach a napozókkal, jegesen hideg. A hely kedves, tele viktoriánus házakkal, ami a beach mellett a másik vonzereje a településnek. Egyébként az államok legtisztább beach-ei itt vannak, mondtam is Dénesnek, hogy annyira hideg a víz, hogy nem fürdik senki, így könnyű tisztának maradnia. Nincs gyár se a közelben, erős az árapály. Az Útvonal menünkben a google térképen be vannak jelölve a horgonyzóhelyeink.

Újra frissítettem a Képes útibeszámolót!

USA, Maryland, Chesapeake-öböl, Chesapeake city 2014. júl. 2.

A Chesapeake-öböl északi tetején járunk a csatornában, amit mesterségesen vágtak a félszigetbe, hogy ezen a végen is átjárás legyen az óceán és az öböl között. Az Útvonal menünkben a google térképen be vannak jelölve a horgonyzóhelyeink.

A Képes útibeszámolót frissítettem.

USA, Maryland, Chesapeake bay, Annapolis 2014. jún. 28.

Solomons-ból 35 tmf-et vitorláztunk Annapolisig, ahol a Harness Creekben dobtunk horgonyt. Ez a többi creekhez hasonlóan, ahol eddig megfordultunk, a Chesapeake öbölbe befolyó vizek torkolata, szerteágazó öböl, ahol a víz kevésbé sós, sasok, szürke gémek, kormoránok, vidrák, ősi rákok otthona. Nagyon szeretjük ezeket a helyeket, de van egy negatívumuk, hogy nincs a vízben láthatóság. Az Útvonal menünkben a google térképen be van jelölve a horgonyzóhelyünk.

Van egy kis stég mellettünk, ahol bérelhető kajakok állnak, ide tudunk kikötni a dinginkkel, és a Quiet Water Park erdejébe vágott turistaösvényen szoktunk besétálni a városba. Őzekkel, mókusokkal, szárazföldi teknősökkel találkozunk minden utunkon. 30 perces séta után érünk ki az erdei parkból és jutunk be a városba. A városnak ezen a részen csak kertes házak épültek, és szerencsénkre épp a park bejáratánál van egy Laundromat (mosoda, coin laundry), aztán a West Marine hajós bolt, a public library (könyvtár), ahol lehet ingyen internetezni, mint Solomons-ban, és itt van még a Giant élelmiszer-bevásárlóközpont (mint Auchan, Tesco).

Besétáltunk Annapolis belvárosába is. Az út itt is végig kertes házak mellett vitt, nincsenek olyan lakótelepek, mint nálunk, 1-2 szintesek a házak, rengeteg a zöld terület, virág. Következő nap bebuszoztunk Wasington, DC-be. A fotó a Fehér Ház előtt készült. Nem mehettünk be, mert mint megtudtuk, előre kellett volna jelentkezni időpontra a nagykövetségen. A fiúkat egyébként se érdekelte, már alig várták, hogy a National Air and Space Museumba érjünk. Ez a levegő- és űr múzeum egy óriási kiállítás a repülésről. A fiúk beültek egy vadászgép szimulátorba, és megnéztünk egy 3D-s filmet is.

További útvonalterv: lassan kiérünk a védett Chesapeake öbölből az óceánra, és Delaware, New Jersey államok mentén vitorlázunk majd. Itt lesznek újra homokos beach-ek. Baltimore-on gondolkodunk, hogy megnézzük-e ezt a hatalmas teherkikötőt, de valószínűleg kihagyjuk és New York lesz a következő nagy város, ahol több napot eltöltünk.

USA, Maryland, Chesapeake bay, Solomons 2014. jún. 21.

Dénes befejezte ma a munkát (svájci projekt), most várunk a szélre, hogy tovább repítsen.

USA, Maryland, Cheasepeake bay, Solomons 2014. jún. 14.

Az elmúlt hetekben történteket itt gyorsan összefoglalom:

Dénes 2 éjszakás menettel elvitorlázott az é-karolinai Beaufortból Virginia állam Virginia Beach nevű településére. Itt csatlakoztunk hozzá Álmival máj. 27-én. Másfél hetet töltöttünk itt, majd elindultunk a Cheasepeake bay-ben vitorlázva Annapolis felé. Minden nap horgonyoztunk, most Solomons-nál járunk, ahol pár napra megááltunk, mert Dénesnek egy éves beszámolót kell összeállítania egyik svájci projektjéről, és ehhez internet és idő szükséges. Itt a helyi könyvtárban minden kényelem megvan ehhez.

Annapolis a következő tervbevett horgonyzóhely, ahonnan Washingtont tervezzük megnézni. A helyi közlekedés nagyon olcsó és nagyon modern. We love it!

Az Útvonal menünkben Rapid Transitnál megnézhetitek google térképre vitt utunkat.

USA, Észak-Karolina, Beaufort 2014. máj. 15.

Dénes máj.12-én elindult St. Augustine-ból (Florida) és 3 napi vitorlázással eljutott az észak-karolinai Beaufortba. Ez volt az első vitorlázása Rapid Transittal, így nagyon kíváncsiak voltunk, milyen is a hajó. Ez az első hajónk, amin betekerős az orrvitorla, hatalmasak a vitorlafelületek, legalábbis az eddigiekhez képest. Indulás előtt még sikerült egy szélkormányt is felszerelnie.

A keleti part mentén vitorlázók választhatják a belső védett ICW-n (Intracoastal Waterway, magyarul belföldi vízi út) a motorozást. Na ez az, amit ő sose bírt. Mindig azt mondja, hogy ha motorozni akarna, akkor motoros hajót venne. A nyílt vízen, ahol az atlanti-óceáni Golf-áramlat 1.5 csomóval segítette, végre tesztelhette a hajót. A leveléből ítélve olyan, amilyenre számított: gyors. A többi részletet pedig hamarosan kiderítem, és folytatom a beszámolót. Rapid Transit Képes útibeszámolóját frissítettem. Részlet Dénes e-mailjéből:

"Beaufort- ban vagyok, Eszak-Karolinaban. Nezd meg a terkepen. Ma delutan (máj.15.) 2-kor (mi időnk szerint 20 órakor) dobtam horgonyt. 370 merfoldet jottem 3 nap alatt, pedig nem voltak nagy szelek. A hajo fantasztikusan megy, igazi versenygep. Minden rendben mukodott, es meg tengeri beteg sem voltam. Minden ejszaka aludtam 6-7 orat. 15-40 percenkent keltettem magam a csipogoval, attol fuggoien hol jartam."

Álmival máj.27-én repülök Wasingtonba, így Dénes szeretne addig Norfolkig eljutni, ahol kocsit bérelne, és azzal jönne értünk a reptérre.

USA, Florida, St. Augustine 2014. ápr. 26.

Dénes már egy hete hozzálátott Rapid Transit felkészítéséhez. A több oldalnyi tennivaló most se lesz az indulásig teljesítve, de ez miatt már nem aggódunk, sose sikerült egyik hajónknál se. Szeptember végéig tervezzük ezt a vitorlázós szakaszt Floridából az USA keleti partja mentén fel észak felé. Majd útközben kialakul, hogy a későbbiekben merre tovább. Okt. 1-től Dénesnek folytatódik a munkája Svájcban. Ezt vagy sikerül megint megszakítania egy fizetésnélküli szabadsággal, mint most, vagy sem. De ennyire előre még nem tervezünk.

Rapid Transitról a Képes útibeszámolóban láthattok fotókat. Emlékeztetőül: ő egy 1975-ös, egyedi építésű, 35 lábas, Ben Lexcen által tervezett, és az ausztrál Custom Yacht Services által C-Flex technikával épített, üvegszál erősítésű vynil ester hajó. 7500 $-ért vettük.

Svájc, 2013. dec. 12.

Frissítettem Dragonwingről az útibeszámolót (San Blas szigetek - Nagapa és a Diaboló-folyó).

Svájc, 2013. szept. 16.

Dénes volt június végén a hajónknál (Rapid Transit) Floridában, hogy a hurrikánszezon előtt biztonságosan felkészítse nagy mennyiségű eső és szél fogadására. Utána Balaton Zoli (balatonok.hu) megkérte, hogy segítsen levinni a hajóját Izlandról Grönlandra, így egy hónapot vitorláztak együtt jéghegyek és bálnák társaságában. Tervünk változatlan: jövő májusban tervezzük kiköltözni Rapid Transitra, és elindulni Floridából Kanada felé. Aztán majd vissza a Karib-szigetekre. Addig is munka, tanulás és sok-sok szabadban töltött szórakozás a program.

Svájc, 2013. jan. 16.

BÚÉK!!! A svájci képes útibeszámolót frissítettem, benne van az új ház, karácsony, vendégeink. A képen: kilátás a nappalinkból az étkező asztalánál ülve...

Svájc, 2012. nov. 02.

A képes útibeszámolóban frissítettem a Svájc részt. Sandy hurrikán útját izgatottan figyeltük, szerencsére elkerülte Floridát, ahol új hajónk, Rapid Transit vár ránk.

Svájc, 2012. okt. 01.

Megvettük az új hajónkat! Rapid Transit egy 1975-ös, egyedi építésű, 35 lábas, Ben Lexcen által tervezett, és az ausztrál Custom Yacht Services által C-Flex technikával épített, üvegszál erősítésű vynil ester hajó. 7500$-ért vettük. Vele tervezzük, hogy chartereztetünk a Karibon. Csak könnyedén, amennyiből havonta megélnénk.

A képes útibeszámolóban frissítettem a Svájc részt, és felkerült Rapid Transitról is néhány fotó.

Svájc, 2012. aug. 31.

Két hónapi csend után újra itt vagyunk. Magyarországon voltunk ez alatt az idő alatt, vitorlázni is elmentünk, Maya-t eladtuk, és kinéztük egy nagyon erős, 35 lábas hajót Floridában, 7000 $-ért. Továbbra is maradunk Svájcban, Álmi suliba jár, és most azt próbáljuk kitalálni, hogyan tudnánk beilleszteni hajóvásárlás esetén vitorlás terveinket a munkás hétköznapokba. Indulhatnánk már most is, de ha van lehetőség, hogy kicsit összeszedje magát az ember anyagilag, akkor érdemes nem elszalasztani, különben menet közben kell a problémával foglalkozni.

A képen látható 44 lábas hajón voltunk vendégségben. Utunk Horvátország-Olaszország.

Svájc, 2012. máj. 23.

Vasárnap éjjel arra ébredtünk, hogy mozog alattunk az ágy, és a szekrény felől nyikorgó hangok hallatszanak. Éltünk már át korábban Svájcban is, Japánban is enyhe földrengéseket, így erősen reméltem, miközben Dénest szorongattam, hogy ez se lesz komolyabb. Szerencsére csak 1-2 percig tartott, Álmi nem is ébredt rá fel, mélyen aludhatott. Reggel a tévéből értesültünk, hogy az észak-olaszországi Ferrara-tól 20 km-re nyugatra volt az epicentruma annak a Richter-skálán 6.1-es magnitúdójú földrengésnek, amit Svájc egyes területein is érezni lehetett. Mutatták Ferrarát, Bolognát ahol házak, stadion, utcák rongálódtak meg az erős földrengéstől.

Múlt héten visszajött kicsit a tél, másfél napig esett a hó megállás nélkül. Csütörtökön ünnep volt Svájcban, meglátogattunk egy magyar családot, majd túráztunk Bergün fölött. Szombaton a magyar családdal elautóztunk Flims-be, ahol egy pillanatra újra a Bahamákon éreztük magunkat egy hegyi tengerszem sokféle kéksége láttán. Vasárnap ismét felbicajoztunk a Dischma-völgyben Dürrbodenhez. Ez egy 15 km-es út, ami egy hegyi patak mellett vezet fel 1550 m-ről 2009 m magasra a Dürrboden turistaházhoz, ahonnan sok szép és jó meredek, jelzett ösvény (egyelőre még hó alatt rejtőzködnek) vezet tovább a környező csúcsokra, nyergekbe. Még kis gleccsert is lehet látni 1 órai izzadás után.

A képes útibeszámolóban folytattam Dragonwing útját Kolumbiából a kuna indiánok szigetei felé.

Svájc, 2012. máj. 04.

Álminak elkezdődött a három hét tavaszi szünete. Szerencsére van egy magyar testvérpár is a csoportjában, akikkel most, hogy nincs suli, van idő együtt játszani.

Egy hete beköszöntött a tavasz, kinyíltak a nárciszok, tulipánok, jácintok. A mezőket, ahonnan eltűnt a hó, beborítják a fehér krókuszok. Amikor csak tudunk, túrázunk, bicajtúrázunk.

A vitorlázásról csak annyit, hogy júliustól folytatjuk, ha máson nem, hát Maya-n.

A képes útibeszámolóba feltettem svájci életünkről újabb fotókat, és szegény Bukdács úr maradványairól is egy fotót.

Svájc (Davos), 2012. ápr. 8.

Úgy alakult, hogy a szárazföldi életet most kis időre ott folytatjuk tovább, ahol 4 éve abbahagytuk. Álmi suliba jár, amit nagyon szeret. Egyelőre csak külföldiekkel van együtt, hogy a németben elérjenek egy olyan szintet, amivel már mehetnek a rendes órákra is.

Mivel itt még tél van, többnyire téli sportokkal szórakozunk a szabadidőben. Nagypéntek óta újra havazik, az erkélyen gyúrja Álmi a hógolyókat, szerintem holnap ezzel "locsol" meg. Sajnos nem tudjuk szánkózni vinni, mert Dénessel összeszedtünk valami nyavalyát. Gyanítjuk, hogy a hétfő délutáni iskolai buliban, ahol a gyerekek főztek, és salátatálakat készítettek, nekünk szülőknek pedig meg kellett ennünk. Csütörtök este, egyik pillanatról a másikra kezdődött az egész torokfájással, pár óra múlva már jött a láz. Két napig csak feküdni tudtunk, a harmadikon már nem volt láz, de maradt a torokfájás fájdalmas nyeléssel, duzzadt mandulákkal, és az izomgyengeség, amitől nem tudtunk Álmival csocsózni.

A végén egy nagyon szomorú dologról kell írnom. Bukdács úr zátonyra futott St. Lucia-n és menthetetlenül elsüllyedt. Nem tudom, ha mi vezettük volna zátonyra, Dénes vajon képes lett volna megmenteni? Thiemo sötétben vezette be az öbölbe Bukdács urat, a GPS-en mutatott térkép szerint már túl volt a zátonyokon, amikor egy nagy csattanással a hajó zátonyra futott. Szerencsére Thiemot erős fából faragták, pár nap múlva már arra kérte Dénest, hogy nézzen neki a környező szigeteken egy eladó hajót, mert három hónapig még szeretne vitorlázni. Dénes talált egyet, most arról leveleznek, hogy nem akarjuk-e átvenni tőle három hónap után a kinézett hajót. Ez is egy lehetőség, valamennyire az én vágyaimmal össze is cseng.

-

-

Budapest, 2012. febr. 06.

Dénes pontosította a múltkori (jan. 21.) beszámolómat, ezért szerintem érdemes azt újra átolvasni, mielőtt itt folytatnátok.

És a jelen a hajóról, a nyárról Dénestől: "Múlt héten hazajöttem. A hajót Licata-n hagytam kiemelve egy hajóépítő üzemben. A tömbszelencénél annyira folyt már a víz, hogy óránként kellett pumpálni. A megrongálódott szélkormány és a szétszakadt viharfock miatt nem akartam folytatni az utat. A kikötő melletti műhelyben kedvező áron (500 euro) tárolhatjuk a hajót nyárig. A kiemeléskor vettem észre, hogy a fakormány megrepedt. A kormányt, a tömbszelencét és a szélkormányt sikerült megjavítanom mielőtt hazajöttem. Így a hajó felkészítve vár minket, és a preferált görög-török szigetvilág helyett a Szicília-Málta-Tunézia térségben vitorlázunk nyáron."

Budapest - Szicília, Licata 2012. jan. 21.

Dénestől ma délután (jan.21.18:07) kaptuk az sms-t: "Szicília partjától vagyok 10 mérföldre. Holnap kikötök. Volt kalandom bőven. Szélkormány letört, 2 vitorla elszakadt, minden csupa víz."

19.30-kor sikerült rövidet beszélnünk telefonon. Szicilia déli partjának közepén van Licata, itt tölti az éjszakát a vízen. Tegnap éjfélkor a hajót egy hullám ledöntötte az oldalára. Dénes lent aludt, a szélkormány vitte a hajót a 8-as hatszélben. Egy nagy durranást hallott oldalról, és a hajó az oldalára feküdt. Először azt hitte hajo ütközött neki. A hajosokaig fekudt az oldalan, csak 15-20 masodperc utan allt vissza. Kozben lehetett hallani a viz robajgasat, ami atmosott a hajon. A bezart ajton keresztul is bejott 20-30 liter viz a kis reseken. Mikor vegre kikaszalodott a kokpitba, akkor latta, hogy a szélkormány lapátja eltűnt. Már korábban a nap során a kétszeresen reffelt nagyvitorlából kiszakadt egy darab. Szélkormány nélkül, fáradtan, folhuzta a melyen lereffelt nagyvitorlat es sodrasba allitotta a hajót (heaving to). Igy a hajo mozgasa teljesen bekesse valt es reggelig aludt. Reggel aztan elindult. Licata (Szicilia deli partj) fele vette az iranyt, ami 80 merfoldre volt. Kesobb gyengult a szel es folhuzott egy fockot (a viharfock elszakadt elozo nap a viharban), amivel 10-12 csomoval szorfozott az idokozben 5 meteresre novo hullamokon. Azt mondta, ez volt élete legjobb vitorlázása :))).

Budapest-Útban Szicília felé, 2012. jan. 19.

Dénes reggel (jan.19.) elindult Szicília felé. Erre a napra jelezte az előrejelzés a szélfordulót, keletiből nyugatiasba ment át a szél, és, ahogy azt már írtam pár napja, erős szeles menetnek ígérkezik ez a 200 tmf. 20-kán belekerül ebbe a csúnya 30-35 csomós mezőbe, és csak remélem, hogy több erő nem lesz a szélben arra, amerre Dénes jár.

Köszönjük a tunéziai kikötőkről az infókat, de végül maradtunk Törökország mellett, mert ott a görög-török szigetvilágban kellemesebb kalandozni egy 26 lábas hajón hármasban július-augusztusban.

Budapest-Szardínia (Sant'Antioco), 2012. jan. 16.

Dénes vasárnap (jan.15.) este lehorgonyzott Szardínia dny-i részén Sant'Antioco marinája előtt. Útja Ibizáról (Sant Antoni) az első három napban küzdelem volt a szélcsend ellen, 100 tmf-et haladt csak, de a következő három napban megkapta a várva várt szelet, és megtette könnyűszerrel a maradék 300 tmf-et. Mivel elfelejtett itthon Stugeront feliratni, a tengeri betegséget kénytelen volt természetes úton legyőzni, kihajolt mindig a korláton. Vitorlaleszedés közben is muszáj volt :)( ez a betegség már csak ilyen.

A passageweather.com oldalon megnéztem neki a következő egy hétre a széljelentést. Jan.16-17-18: 25-35 csomós keleti szél Szardínia Szicília között, ez nem jó neki, mivel szemből kapná, ezért megvárja 19-két, amikor a szél átfordul 20-35 csomós nyugatiba, és ez marad pár napig. Szicilia 200 tmf, két nap alatt ott lesz ilyen jó hátszélben.

Így most várakozik, pihen. Azon gondolkodunk, hogy Törökország helyett Tunéziába is vihetné a hajót, és ott hagyhatná, míg nyáron érte tudnánk menni. Ha valakinek van bármi infója ottani kikötőkről, árakról, kérjük írjon nekünk!

Budapest-Ibiza (Sant Antoni), 2012. jan. 10.

Dénes ma reggel elvitorlázott Maya-n, legújabb, 26 lábas hajónkon Ibizáról Szardinia felé. Ez kb. egy 400 tmf-es szakasz, egyelőre lassan halad. Nagyon gyenge a szél, ráadásul az elmúlt napok erős szelei miatt még nagy a hullámzás. Délután a csattogó vitorlákat lehúzta és beindította a belmotort. Este 7-kor küldte az utolsó sms-t, a part közelében motorozik. Üzemanyaga nincs ekkora távra, bízik a szélben.

Budapest-Ibiza, 2011. dec. 13.

Elnézést a hosszú csendért... Bell-féle arcbénulásom második hónapjának végén járok, lassan visszacsúszik a szám a helyére, a jobb szememmel viszont még mindig nem tudok pislogni, és ettől pillanatok alatt elfárad, kiszárad a szemem, még jó, hogy létezik szemcsepp. Rém lassan gyógyuló betegség, nálam legalábbis, az arcom pedig úgy eltorzult, hogy maszkban közlekednék legszívesebben. De jó hír, megvan az új hajónk!!! Egy Folksong 25, Ibizán várta, hogy Dénes rátaláljon. Részletek hamarosan!!!

Panama - Budapest, 2011. okt. 28.

Dénes október elején elindult, miután 3 hónapra feltöltötte a hajót élelemmel, és kimosott minden ruhát. Egy éjszakai menettel elérte a Perlas-szigeteket, ahol azonnal odaeveztek hozzá a helyiek, ééés marihuánát kínáltak neki... "Csak egy napot voltam a szigeteken, a radiot szerelgettem. egyebkent gyonyoru hely volt. Kimentem a strandra, neked nagyon tetszett volna. Suru dzsungel egy csomo palmafa es kokuszdio. A legjobb egy patak volt, amiben a huvos vizben be tudtam kicsit setalni a dzsungelbe. De az egesz semmit nem jelentett mert csak ratok gondoltam, hogy ezt nem oszthatom meg veletek..."

A szigetek után folytatta útját a Galapagos-szigetek felé. "Aztan elindultam. Jo eros szembeszel volt, 20-25 csomo. A hajo jol ment, nem volt vele semmi gond. Aztan ejjel csak fekudtem a padlon es ratok gondoltam vegig, meg arra, hogy ekkor most 6 honapig ezt fogom csinalni egyedul. Rajottem, hogy ez hulyeseg es valojaban egyaltalan nem akarom. Persze ez utobbit mar tudtam, csak a teljesitesert csinaltam. De ezt mar mondtam is neked telefonon korabban, hogy mar nem akarok menni. Szoval az egesz olyan ertelmetlennek tunt, ugyhogy olyan 100 merfold utan megfordultam es Panama fele vettem az iranyt. Hatszelben nagyon mentem, sokszor 12 csomoval szorfoztem le a hullamokon... Nagyon hamar visszaertem..."

Mielőtt elindult Panamából, megismerkedett Adriánnal, aki egy magyar srác, évek óta él és vitorlázik arrafelé, hajója Attila, honlapja: www.svattila.org. "Adrian orult nekem, megertette. mondta, neki is nehezen megy az egyeduli vitorlazas, pedig neki igazi kapcsolata sincs. Probal rabeszelni, hogy maradjak, koltozzunk ide, Almi jarjon iskolaba, stb. Persze o ugy gondolja, hogy lakunk a hajon meg ilyesmi. Szerintem ezt nem birnank, nem nekunk valo hely..."

Dragonwinget eladta Dénes, most Adriánnal mentek el pár napra a Perlas-szigetekre, kipróbálja Dénes "Attilát". Nekem pontosan egy hete Bell-féle bénulásom van, hidegtől, huzattól kaptam, amikor egyik reggel 2 fokban lefagytak a füleim, míg fél órát vártam egy BKV buszra. Nagyon elszoktam ettől az időjárástól. Jobb lenne most a pálmafák között :)

Képes útibeszámolóba feltettem Kolumbiáról egy beszámolót.

Panama - Budapest, 2011. szept. 24. levelek Dénestől

Idézet Dénes szept. 18-ai leveléből: "Attila tegnap kapott egy e-mail-t, hogy toroltek a jaratat es attettek a jegyet vasarnap hajnali 2-re. Volt nagy rohanas, taxival lementunk David-be es probaltuk elerni az 5-oras buszt. Nem sikerult, ugy zuhogott az eso, alig haladtunk. Igy mar nem volt ertelme utazni, mert a busz ut 6 oras. Ugy dontottunk maradunk Boquete-ben a hegyek kozott. Nagyopn szep hely es jo huvos van. Attila attette a repjegyet szerda hajnali 2-re. Szoval most ugy tunik hetfo ejjel megyunk vissza Panama City-be, kedden megnezzuk a varost es ejjel utazik.

A vulkan tura jol sikerult. Igaz a Baru nem volt tul erdekes. Vegig foldut ment fol, amin dzsipek is kozlekedtek. Nem igazi turaosveny. Ejjel majdnem megfagytunk, 5 fok volt. A napfelkeltet a csucsrol neztuk meg, gyonyoru volt. A Csendes-oceant es a Karib-tengert is lehetett egyszerre latni. A novenyzet szep volt, a szokasos dzsungel sok-sok viraggal. De Guadeloupe-on sokkal szebb volt. Allatot alig lattunk.

Tegnap Attila elment lovagolni, en pedig bereltem egy mountain bike-ot es elmentem par erdekes helyre. Indian sziklarajzok, japanhoz hasonlo termalvizes medencek az esoerdoben. A meleg viz persze nem volt olyan jo a nagy melegben, de szerencsere a medencek 20 meterre voltak a jeghideg pataktol, ugyhogy egyikbe be, masikbol ki. Hazafele meg furodtem egy 20 meteres nagy vizesesben. At kellett kelnem a vad folyo masik oldalara. Az hatalmas kaland volt. 40 km-t tekertem jo sok szint volt benne. Ma piheno. Holnap elmegyunk turazni egy helyre, ahol allitolag sok a majom es a papagaj. Meglatjuk. A hegyek es az erdo egyebkent gyonyoruek. Minden nap delutan 2-kor elkezd esni. Szakad estig, aztan elall."

Idézet Dénes szept. 21-ei leveléből: "Attila ma hajnalban elment. Csinalok ma egy nagy bevasarlast a hajora, 3-4 honapra :). Ennel nem lesz olcsobb hely sehol... Plussz par dolgot meg meg kell csinalnom a hajon indulas elott. A horgonyzohely kozeleben nem tudom van-e internet, meg korul kell neznem. A varos meg jo messze van. allitolag van busz orankent, de meg mindent meg kell tudnom a hajosoktol. Sok hajo van, nem lesz nehez. Amint tudok irok ujra."

Idézet Dénes szept. 23-ai leveléből: "Sajnos a hajo kornyeken nincs internet, be kell jonnom a varosba, ami olyan 4-5 km. Szerencsere a taxi csak 1 dollar... Viszont sehol nincs skype. Mar a hermadik internetezot probalom ki, es egyikben sincs.

TEgnap sikerult megcsinalni a benti gázsutot. Ujra tudok fozni a nagy gazpalackrol. Le is csavaroztam. Most stabil, nem tud elmozdulni. Ha folborul a hajo, akkor sem. Elkezdtem atnezni az egesz hajot, hogy milyen kajak vannak. Kb.3 honapra teljesen be akarok vasarolni. Ma is hoztam a nagy hatizsakot. Mindig amikor bejovok a varosba csinalok egy nagy vasarlast.

TEgnap mellem horgonyzott egy csalad 2 gyerekkel. Egyik 5 eves fiu, masik 3 eves kislany. Odaadom nekik Almi jatekait. Ma reggel a VHF radioban bemondtak, hogy noi ruhakat gyujtenek, amiket helyieknek adomanyoznak. Gondoltam odaadom azokat a ruhakat, amiket itt hagytal. Rendben? REngeteg dolgom van meg a hajoval. 1 het mulva szeretnek elindulni."

Panama - Budapest, 2011. szept. 17.

Varró István (hajója Ibex) szerkesztett a Miraflores zsilipeknél készült webkamera felvételekből egy videót. MPlayer, RealPlayer lejátssza.

VIDEO

Panama - Budapest, 2011. szept. 15.

Részlet Dénes leveléből: "Itt vagyunk Boquete-ben a hegyek kozott. FANTASZTIKUS a huvos levego! Nagyon klassz kis csaladias hotelt talaltunk 20 dollarert. Holnap koran reggel indulunk fol a hegyre. Sajnos majdnem folyamatosan esik az eso, es allitolag mindig igy van. Szoval jol el fogunk azni. Megcsinaltam a zippzarat a sarga SLF-es dzsekin, azt fogom hasznalni. Sajnos az atazik, de mit csinaljak. REggel meg el kell mennunk egy turavezetos irodaba, ahol probalunk satrat berelni. Attila hozott egy 3*4 meteres ponyvat, ha nem lesz sator akkor az alatt alszunk majd."

Panama-csatorna - Budapest, 2011. szept. 13.

Túl vannak a fiúk és mi is az izgalmakon, Dragonwing épségben megúszta a zsilipeléseket, de az utolsónál, amit nem mutatott webkamera, fél méteren múlott, hogy nem ütköztek a falnak. A fotó a Miraflores zsilipek első zsilipkamrájában készült, miután leeresztődött a víz, és Dragonwinget elkötötték a nagy hajótól.

Ezután motoroztak a hajót követve a második zsilipkamrába, ahol a hajó készült a partfalhoz kötni, de nem sikerült neki, manőverezni kezdett. Dénes próbált hátratolatni, de hátulról 2-3 csomós áramlás nyomta az előtte manőverező hajóra és keresztbe fordította Dragonwinget. Nem volt más választás, mint teljesen megfordulni. A partfal fél méterre volt, már készültek az ütközésre, de elmaradt, hál'istennek.

Kiérve a tóra, átmotoroztak az Amerika-híd alatt, ez köti össze az amerikai kontinenst, mióta a Panama-csatorna kettéválasztotta. A balboai yachtklub dokkjánál kiteszik a kötélkezelőket, és Attilával mennek tovább Panama City-ben a csendes-óceáni horgonyzóhelyre. Ezt együtt már láttuk is, amikor ott jártunk városnézőben. Rengeteg hajó horgonyzott ott.

Holnap háromnapos túrára mennek esőerdős, magashegyi terepre. Mi itthon örülünk majd a Pilisnek, vasárnap meg Paliéknak.

Panama (Colon) - Budapest, 2011. szept. 13.

Ma nappali fényben láthatjuk a zsilipelést, ami Dénes szerint a mi időnk szerint 7.10-tól várható a http://www.pancanal.com/eng/photo/camera-java.html?cam=Miraflores oldalon a Miraflores High Resolution-re kattintva. Ekkor valójában már túl lesznek egy zsilipelésen, ami negyedórányira van északra, de nincs webkamera.

Telefonon (az internetes rynga-ról hívom a panamai mobilt 20 ft/perc díjjal) beszéltünk Dénessel, Attilával, még a pilotot is hallottam, amikor elmondta, hogy majd egy órával a zsilip előtt odaszól, hogy forgassák be úgy a kamerát, hogy a kedves feleség (én lennék), jól lássa otthonról az eseményeket. Remélem nem rontják el a szöget, mert most nagyon jó. Álmi épp ebben a pillantban jött be hozzám, hogy megnézze a kamerafelvételeket, és meglepetésünkre a Miraflores Locks-ra kattintva most ugyanaz a kép jön be durva felbontásban, mint High Resolution-ön. Eddig ezen a felvételen pár perc késéssel a zsilip déli végét mutatták, a kijáratot... Lehet, hogy a pilot fordíttatta át a kamerát??? Akkor hamarosan showtime. De látom, mindjárt esik, nem hiszem el. Nem hiszem el, hogy nem tudjuk végignézni napsütéses, tökéletes viszonyok között.

Tegnap Dénesék nem hallottak engem, ma is csak úgy, hogy rekedtre ordítottam magam a mikrofonba. A tegnapi fényesség a tolóhajó volt, Dragonwing 2 percre volt mögötte, én nem láttam abban a sötétben... Dénes azt mondta, nagyon profi a szervezés, a pilot, akit a hajóra kaptak, szintén. "Ez nem Egyiptom, nem a Szuezi-csatorna" - mondta Dénes. Attila csinál mindent az orrfedélzeten, Dénes kormányoz, hátul kezeli a kötelet, a szingli idős hajós is ügyes. Attila főzött gulyáslevest, kár, hogy nem voltam ott, a pörköltjei meg a palacsintái után nem csodálom, hogy mindenki repetázott belőle. Na meg a kínai koszt után, ami a legolcsóbb Colonban. Ma Dénes főz lecsót, nyami-nyami, aztán holnap már mennek is megmászni Panama legmagasabb csúcsát, még talán hó is lesz fent. Na megyek, nézem a csatornát, meg Álmi leckéit kell még ellenőriznem. Hív Dénes. 19.10-kor a zsilipnél lesznek. Épp a köteleket pakolják át a másik oldalra.

Panama (Colon), 2011. szept. 12. - Budapest, szept. 13.

Magyar idő szerint kedden, hajnal 0:15-kor hívtam Déneséket, arrafelé ez 17:15-nek felel meg, 7 óra az időeltolódás. A Gatun zsilipekhez közeledtek, még egy óra kb., míg az első kapuhoz érnek, lásd a fotót, amit még akkor készítettem, amikor ott jártunk Dénessel. Jó érzés, hogy kicsit képben vagyok :) Egy piros testű hajó mögött lesznek majd, de nem egyedül, hanem egy tolóhajó oldalához kötik őket.

Mire egy 45 perc múlva a zsilipkapuhoz értek, már nem volt elég fény a kamerának, semmit se lehetett látni a felvételen. Beszéltünk telefonon, amiből én mindent hallottam, Dénes engem egyáltalán nem. Utolsó reményem a Gatun-tavat mutató kamera, az a rész jól ki van világítva, de így is minden perccel sötétebb lesz a felvétel. Egymással párhuzamosan fut két ág, és ők a jobb oldaliban mennek, a kamera persze, hogy a bal oldalon van... Gyertek már!!!

Végre megláttam a piros hajót kijönni, aztán egy vakító fényfoltot mögötte (19:20-kor). Ez volt Dragonwing, lásd a fotót. Hááát nem ezt vártam. Megint hívtam őket, én mindent hallottam, ők engem nem. Dénest idézem: "jaj de jó, hogy túl vagyunk rajta. Nem akarom mégegyszer végig csinálni. Azt hittem többször is, hogy a falnak csapódunk..." Most a Gatun tavon alszanak, majd ha felkeltek, hívom őket. Elvileg a következő zsilipelés (Miraflores Locks és Miraflores High Resolution kell nézni) nappal lesz :))))

Panama (Colon) - Budapest, 2011. szept. 12.

Dénestől most kaptam az infót, hogy magyar idő szerint kedden, hajnal 1 óra körül kezdődik Dragonwing zsilipelése Colonból. Azt hiszem, ebben az időpontban rajtam kívül senki se fog ránézni a http://www.pancanal.com/eng/photo/camera-java.html?cam=Miraflores oldalra. A következő zsilipelés magyar idő szerint kedden 19 óra körül várható.

Panama (Colon) - Budapest, 2011. szept. 10.

Hétfő és kedd a csatornaátkelés időpontja. Vitorlások most nem kelnek át a csatornán, így Dénes a kért időpontra azonnal megkapta az engedélyt, hurrá! Colon nem az a hely, ahol szívesen horgonyoz egy vitorlás. Dénesnek kétszer nekiment egy közelben horgonyzó halászhajó, egy másik vitorlásnak ugyanez elszakította az egyik horgonyláncát, oda így a horgony is, de kapja az újat.

Dénes miután megkapta az időpontot, átvitorlázott Porto Belloba, ami egy pici halászfalu, 40 vitorlás horgonyoz előtte a tiszta vízben. Itt találkozott egy dél-afrikai párral, akiknek szintén Miura 30-asuk van, mint nekünk, de az övék a gyárból kikerült dizájnnal. Ismerték Dragonwinget, 2000-ben meg akarták venni... Hajónk alját Colonban ellepték a kúpcsigák, kemény munka volt a víz alatt lekaparni őket. Tegnap Dénes visszamotorozott a szélcsendben Colonba, mert ma megy Attiláért Panama City-be.

Az átkelést követni lehet a csatornában több helyen elhelyezett webkamerák segítségével a neten: http://www.pancanal.com/eng/photo/camera-java.html?cam=Miraflores Hétfőn megírom, hánykor indul Dragonwing. Három zsilipen mennek keresztül a Gatun-tóig. Ott töltik az éjszakát, másnap két zsilipelés vár rá. Izgulok már most, remélem semmi baja nem lesz.

Panama (Colon) - Budapest, 2011. szept. 04.

Miután kalandosan hazaértem Budapestre, Dénes nekilátott a Panama-csatorna átkelés szervezésének. Ügynököt nem fogadunk, hogy ezzel is pénzt spóroljunk, idő pedig van rá, újév körül kell a Horn-foknál lennie Dragonwingnek. Attila barátunk Marathonból (Florida) átrepül Déneshez egy hétre, ő lesz az egyik kötélkezelő.

Szomorú voltam, hogy nem lehetek majd ott a csatorna-átkelésen, na meg a Galapagos-szigetek is kimarad, Húsvét-szigetekre már nem is gondolok, de Álmi már várt rám itthon, iskolát kerestünk neki erre a tanévre Budapesten. Azért elbuszoztunk a Gatun-tóhoz, megnéztük a zsilipeket, és néhány zsilipelést. Így is hatalmas élmény!

Az utolsó napokat a gépem indulásáig Panama City-ben töltöttük. A legjobb az egészben a légkondis hotelszoba volt zuhannyal, hatalmas ággyal. Különösen Dénesnek, akinek ez a luxus utoljára majd egy éve, Santo Domingo-ban (Domin. Közt.) adatott meg.

Oldalunk továbbra is folytatódik, Dénes küldi majd a fotókat, és a levelei alapján készül majd a beszámoló. A Képes útibeszámolót frissítettem.

Panama, Colon, 2011. aug. 20.

Megérkeztünk Colonba, a Panama-csatorna atlanti bejáratához. A 90 tmf-es szakaszon a szél hol ebből, hol abból az irányból nem fújt. Ilyenkor általában lehúzzuk a vitorlát és alszunk/olvasunk/fürdünk, várjuk a szelet. Most a repülőm miatt sietnünk kellett, így végig motoroztunk. Colonban a jachtkikötő nagyon drága nekünk (napi 49 dollar), ezért a teherkikötőben horgonyztunk le, ami koszos, büdös, zajos, billegős.

Még jó, hogy rajtunk kívül van hat másik hajó is, nem vagyunk egyedül :) A bejelentkezés a kafkai bürokráciát idézi, hivatalokba, fénymásolókba járunk, mindenhol két példány kell mindenféle papírokból. Egy nap után elértük, hogy van pecsét az útlevelünkben, ami nekem fontos az ország elhagyásánál. Itt aki teheti, ügynököt fogad, de az pénz, ezért magunk intézzük az egészet. Így jobban megismerjük Colont :) és még jobban vágyunk vissza a San Blas-szigetekre...

San Blas-szigetek (Panama), 2011. aug. 16.

Cartagena és az itt élő kolumbiaiak mély nyomokat hagytak bennünk, így három nap után alig akaródzott felszedni a horgonyt és elindulni egy újabb ismeretlen világ felé, amikor még itt is csak épp, hogy körbeszimatoltunk. De megy a gépem aug. 23-án (tekervényes útvonalon: Panama City-Miami-Berlin-Budapest), és hogy időben érjünk Colonba, és még lássunk is ezt-azt, a charterezőkhöz hasonló tempóban kell haladnunk :(((

Péntek délután tehát elindultunk a panamai San Blas-szigetek felé. A 190 tmf-es út az eddigi távokhoz képest rövid szakasz, de a szélcsendben és másfél csomós ellenáramlásban 3 napunkba tellett.

Egy olyan szigetvilágba érkeztünk, ahol az év minden napjára jut egy homokos, pálmafás sziget, ami vagy magányos, vagy a hagyományaiknak élő Kuna indiánok lakják. Hivatalosan Panamához tartoznak, egy-két kilométer a panamai part a szigetektől, de a Kunák a függetlenséget választották, valamiféle autonómiát élveznek. Olyan szigetnél horgonyoztunk le először és látogattuk meg, ahová nem hoznak turistát. Hetente egy vitorlás a vendég errefelé.

A Kuna asszonyok kézimunkája világhíres lett, mola a neve, a női blúzba varrt, több színes ruharétegből álló, hímezett ruhaanyagot nevezik így. A fotón a néni a kedvenc blúzát vette fel, és kérte, hogy álljak mellé bambuszkunyhójában, úgy fotózzuk le. Nagyon érdekes, hogy míg Kolumbiában és hát a világ sok részén, ahol jártunk, az emberek nem engedték magukat fotózni, itt már vissza kellett utasítanunk a fotózkodni vágyó indiánokat. Megtelt a memórai, és mivel mindenki vissza akarta nézni magát, nem lehetett kamu fotót csinálni.

Még szeretnénk egyet búvárkodni ezen a majdhogynem érintetlen helyen, aztán irány a közép-amerikai szárazföld. Leírni is fantasztikus, hátmég, amikor megpillantottuk Dél-Amerika, most pedig Közép-Amerika domborulatait, az esőerdők fölött gomolygó felhőzetet. Életre kelt a térkép, amin eddig terveztük utunkat.

Kolumbia, Cartagena, 2011. aug. 09.

Bonaire-ből újabb öt napos vitorlázással reggel fél 9-kor megérkeztünk Kolumbiába, Cartagena-ba. A Club Nautico előtt horgonyzunk. Ez a szakasz 570 tmf volt, így ez most eddigi leghosszabb, egyhuzamban megtett utunk. 15-20 csomós hát- és félszélben haladtunk most is, repülőhalakkal teli vízen, és két nap is meglátogatták Dragonwinget a delfinek. Játszottak körülötte egy órát, végül eltűntek.

Cartagena nem várt látvánnyal fogadott, 40 emeletes karcsú épületek emelkedtek a horinzonton. A reggeli hajós rádiót elcsíptük a VHF-en. A húsz év alattiak focivilágbajnoksága zajlik most, Kolumbia a legjobb 16 között van, és ma játszik a legjobb 8 közé jutásért. Sajnos a meccs nem Cartaganaban lesz, de a holnapi Equador-Franciaország meccs itt lesz a cartagenai stadionban.

Pár nap múlva megyünk tovább a San Blas szigetekre, ahol a Kuna indiánok élnek, és innen olyan 190 tmf.

ABC-szigetek, Bonaire (holland), 2011. aug. 03.

Frissítettem Dragonwingről az élménybeszámolót, amit elérhettek mostmár a Képes útibeszámolóból is.

ABC-szigetek, Bonaire (holland), 2011. júl. 30.

Öt nap alatt átvitorláztunk St. Martinról Bonaire-re, ami egy kis sziget Venezuela fölött és Hollandia egyik tengerentúli megyéje. A 472 tmf-es út eddigi leghosszabb, egyhuzamban megtett utunk, Dragonwingnek viszont, aki az Atlanti-óceánon vitorlázott a Karib-tengerre a Dél-Afrikai Köztársaságból, ez csak egy nevetségesen kicsi távolság.

Megismételtük, amit Bukdács úrral annak idején. Útra keltünk egy olyan hajóval, amit kevesebb, mint két hónapja vett Dénes, és ezen az úton teszteltük először. Valahogy mindig bízom benne, hogy a hajó, amit összerak, épségben átvisz minket A pontból B pontba. Kellemes 15-20 csomós hát- és félszélben haladtunk, amiben a sárkányszárny nagyon jól viszi a hajót. Kényelmes, hogy a kokpitból kezelhető a vitorla, reffeléskor se kell előre menni, elméletben... A gyakorlatban bezzeg mindig összeakadnak a kötelek, amik miatt előre kell menni bogozni. De ennek ellenére sokkal-sokkal kellemesebb a vitorlakezelés.

Rengeteg squall átment rajtunk az öt nap alatt, sokat reffeltünk ki-be, de alapjában egy kellemes vitorlázás volt (már amennyire egy vitorláson kellemes lehet menet közben), amit Neptunnak is köszönhetünk, mert St. Martintól Bonaire-ig végig ő kormányozta a hajót. Ő a harmadik szélkormányunk (Melamphyrumon volt a Navik, Bukdács úron Monitor). Átszeltük a Karib-tengert egy új, ismeretlen hajóval, és megérkeztünk egy búvárparadicsomba. A sziget körüli vízalatti rész Nemzeti Park, le is kellett adnunk bejelentkezéskor a szigonypuskát, horgonyozni pedig tilos. Bóján állunk az apró központi település előtt, alattunk a kristálytiszta víz maga a paradicsom. Szerintem itt a halakat etetik, mert úgy jönnek körénk a halrajok, mint a Bahamákon Staniel Cay-nél a vízalatti barlangban, ahol egy régi James Bond film egyik jelenetét forgatták. A hajónk alatt szakad le a sekély korallos rész, és itt a víz színe hirtelen az az igazi mély kék lesz, nem látni többé a feneket, csak a nagy kékségben úszó ezernyi színes halrajt. Ujjongunk Dénessel. Kellemes megérkezés.

Pár nap múlva megyünk tovább Arubára, ami szintén Hollandia tengerentúli megyéje és az ABC-szigetek (Aruba, Bonaire, Curacao) egyike.

St. Martin (Fr.), 2011. júl. 16.

Szlatki Katalin

Túl vagyunk július 14-dikén, a franciák nagy nemzeti ünnepén. Hatalmas tűzijátékkal ünnepelték a sziget francia részén, az éttermekben a francia himnuszt játszották. Mi a nap nagy részét a holland részen töltöttük vásárlással, aztán a délutánt a hajón. Csak este tartottunk az ünneplőkkel.

A hajóval tulajdonképpen indulásra kész vagyunk, ami persze nem azt jelenti, hogy minden be van szerelve, vagy olyan állapotban van, ahogy szeretnénk. Várjuk a led izzókat, még nem értek ide, na meg a regisztráció is idő. Két napja repjegyet keresek augusztus végére Panamából haza. Egyelőre a Condor járata Frankfurtba a legolcsóbb, onnan meg a fapados WizzAirrel Bp. Ha véletlenül valaki tud ennél jobbat, írjon!!! Frissítettem a Képes útibeszámolót.

St. Martin (Fr.), 2011. júl. 06.

Szabo Denes

Tegnap vízre tették Dragonwinget (sárkányszárny). A motor, ami nem működött még amikor Dénes megvette a hajót, most tökéletes, hála kedves Dénesnek, aki az egészet dirib-darabra szedte a manual alapján, kitakarított mindent, aztán összerakta. A kivett árbocot is visszarakattuk a helyére, de ezzel még sok munkája lesz Dénesnek, majd erről később írunk.

A laguna francia részében horgonyoztuk le Dragonwinget és felfújhatós kajakkal járunk rá át Mr. Frumble-ről (csak még nincs hozzá kajaklapát). Új hajónkhoz ez lesz a dingi. A regisztrációt intézzük és a Magyarországról érkező LED lámpákra várunk, amiket nekünk ajándékozott Csizmadia István, oldala: http://yachtlight.hu/. Majd erről is lesz több szó később.

St. Martin (Fr.), 2011. júl. 03.

dragonwing

Egy hónap után újra a Karib-tengeren vagyok, és már megint nem a napos oldalát mutatja. Mintha semmi se változott volna, esik most is. Viszont a víz sokat melegedett, nem véletlen, hogy itt a hurrikán szezon.

Dragonwing, új hajónk a Bobby's Megayacht telepen áll kiemelve. Kozmetikázzuk, szereljük a hosszú útra, ami a tervek szerint előtte áll. Mivel Dénes úgyse olvassa a honlapot, ezért végre megírom mi a terve. Dél-Amerikát készül megkerülni Dragonwinggel kettesben. A hajót együtt visszük Panamáig, onnan egyedül megy tovább a Galapagos-szigetekre, majd a Húsvét-szigetekre, Horn-fok kerülés, Falkland-szigetek, és fel a keleti part mentén a Karib-tengerre.

Ajánlott irodalom Gál Józsi és Fa Nándi földkerülésükről kiadott könyveiknek erre a szakaszra vonatkozó része, és kedvenc könyvünk David & Daniel Hays: My old man and the sea.

A hajó holnap kerül vízre, és ha a regisztráció sikerül, akkor két hét múlva el is indulunk vele. A képes útibeszámolót frissítettem, már amennyire friss lehet egy áprilisi beszámoló júliusban...

Magyarország és St. Martin (Fr.), 2011. jún. 18.

Szlatki Katalin, Szabo Denes, Szabo Almos

Utolsó bejegyzésünk óta eltelt egy hónap. Visszavitorláztunk St. Martin holland részére, Simpson bay-be. Pár napunk volt még a repülő indulásáig, és minden nap, egész nap szakadt az eső. Nem így képzeltem utolsó napjainkat a Karib-tengeren.

Miután Álmival hazarepültem, Dénes átvitorlázott a sziget francia oldalára, és Marigot bay-nél bevitte a hajót a lagúnába, ahol most a Port Royalban áll egy fizetős bóján, és várja a hurrikán szezon végét, amikor érte jön új tulajdonosa.

Dénes közben talált egy hajót a lagúnában, egy Miura 30'-as, Dél-Afrikai Köztársaságban épített hajót, amit miután én Álmival hazarepültem, meg is vett. A hajó nagyon erős építésű, nyílt óceánra lett építve. Különlegessége, hogy egy pózna az árboc, nincsenek merevítőkötelek és egyetlen vitorla van rá fölhúzva, olyan, mint a "Chinese junk rig" vitorlázat.

A hajót ketten visszük tovább a Panama-csatornán át a Csendes-óceánra, Álmi pedig a nyári szünetet a nagyszülőknél tölti. Utána majd meglátjuk. Várunk szeretettel mindenkit legújabb hajónkon is, amit még én sem láttam :). Ja és a képes útibeszámolót frissítettem.

Guadeloupe (Fr.), Deshaies 2011. máj. 13.

Húsvétkor az ég is úgy döntött, hogy meglocsolja az összes karibi lányt, és minden erre járó turista lányt, és aztán ez a móka úgy megtetszett neki, hogy hetekig nem hagyta abba. Heteken át nap nélkül maradtunk, és az aksik helyett a vizeskannáink töltődtek fel. Szél nem fújt annyi, hogy a szélgenerátorunk beindult volna, így még arra se jutott áram, hogy a horgonyzóhelyeken kivilágítsuk magunkat. A laptopokat, szebb napokat várva, elzártuk a fiókba. Míg végül a mai nap engedélyt kaptam a kapitánytól, hogy előveheteeem.

Hogy merre jártunk ebben a pár esős hétben? Még Fort de France-ban megvártuk a húsvét hétfő után beérkező TRANSAT Atlanti-óceán átkelő verseny résztvevőit, akiknek a beérkezését a hajónkról néztük végig. Aztán a vasárnapi helyi tradicionális vitorlások versenyét, akik szintén mellettünk húztak el többször is, vagy borultak fel.

Utána kicsit még kalandoztunk Martinique partjai mentén, mielőtt átvitorláztunk St. Lucia-ra. Itt a Pitonokig (két fantasztikus alakú vulkáni kúp a part mentén) mentünk, és ezt a helyet érdemesnek találtuk arra, hogy itt legyen utunk fordulópontja. Innen visszavitorláztunk szigetről szigetre haladva Guadeloupe-ra, és most a már jól ismert "Dée"-ben (Deshaies) vagyunk újra. Május 20-ra mindenképp St. Martinban kell lennünk, mert innen indul a repülőnk haza :-) :-(

A célt, egy év vitorlással a Karib-tengeren, amit még a Vörös-tengeren szőttünk Dénessel, megvalósítottuk. Egy éve és egy hónapja útrakeltünk Marathonból a félkész Bukdács úrral, lejárt vízummal. Izgalmas volt a két hónapi kemény munka után úton lenni egy olyan hajón, amit akkor próbáltunk ki először a vizen. Minden gond nélkül átértünk Biminire a rövid weather window (kedvező szél- és hullámviszonyok) alatt, miközben az Atlanti-óceán vizén a Golf-áramlat még segítette is a haladásunkat. Most júniustól jön az újabb hat hónapig tartó hurrikánszezon és a döglesztő meleg. Egyikünknek sincs kedve tovább menni, érthetően más közegbe vágyunk, aztán persze, magunkat ismerve, három hét után már tengerre vágyunk újra. Nem is a vitorlázás miatt, én legalábbis nem, mindig is utáltam tengeri beteg lenni, utálok a napon égni és kifolyt szemekkel a vitorlákat bámulva kormányozni, hanem, ami sok mást ez az életforma ad, a sok minden között például a szabadságot, a felfedezést, a városi szmog helyett a tenger és a szigetek illatát. A jövőre nézve sok lehetőséget átbeszéltünk. Egy barátunk meg akarja venni a hajót, de neki itt kell a karibon. Dénes viszont szeretne a hajóval átkelni az Atlanti-óceánon Európába, mert ez a kaland hiányzik az életéből. Még nem döntöttünk...

Martinique (Fr.), Fort de France 2011. ápr. 25.

Reggel meglocsoltak a fiúk, nehogy elhervadjak. Lehet, hogy túlöntöztek, majd meglátjuk. Kaptak hímes tojást karibi módra.

A Képes útibeszámolót frissítettem. Júniustól albérletet keresünk Budapesten, ha valaki tud egyet, írjon már egy e-mailt!!!

Martinique (Fr.), Fort de France 2011. ápr. 21.

Szabo Almos kaloz

A Képes útibeszámolóba feltettem utolsó guadeloupe-i beszámolónkat, ahol Méder Áronnal, Vikivel és Mikivel találkoztunk. Júniustól albérletet keresünk Budapesten, ha valaki tud egyet, írjon már egy e-mailt!!!

Martinique (Fr.), Fort de France 2011. ápr. 19.

mont pelee

A fotón a hírneves gyilkológép, a Mont Pelé vulkán nyugszik békésen. Ezzel a fotóval elbúcsúztunk St. Pierre-től, amit 1902-ben pusztított el a vulkánkitörés. 30ezer ember halt meg azonnal, hárman túlélték, egy börtönbe zárt bűnöző, egy hajóskapitány és valaki a legénységből.

Két napot töltöttünk Martinique egykori fővárosában, ezalatt megmásztuk a Mont Pelét. Aztán jöttünk is tovább a mai fővárosba, Fort de France-ba.

A Képes útibeszámolóba feltettem Guadeloupe-ról újabb beszámolót. Júniustól albérletet keresünk Budapesten, ha valaki tud egyet, írjon már egy e-mailt!!!

Dominica, Roseau 2011. ápr. 12.

Nekünk nagy esemény, ha magyarokkal találkozhatunk utunk során, és micsoda esemény, ha magyar hajósokkal, mert ez aztán tényleg ritkaság errefelé. Áron újabb vendégeivel itt beszéltünk meg találkozót, és egy napot együtt töltöttünk a Trafalgar vízesésnél.

Ha valaki a szívéhez kapott volna, most megnyugtatom, Álmi csak az üres sörös üveggel szórakozik.

A Képes útibeszámolóba feltettem Guadeloupe-ról két beszámolót is. Az egyiket már korábban, csak elfelejtettem itt a hírekben megemlíteni. Ja, azt is, hogy valaki meg akarja venni a hajónkat. Esetleg mást is érdekel?

Dominica, Portsmouth 2011. ápr. 06.

Guavák illatoznak mellettem az asztalon. Ma szedtük, ahogy egy kis falun keresztülsétáltunk, be az esőerdőbe, egy hegyi patak langyos vizű medencéihez. Holnap is túrázunk, meg azután is, és így tovább, és bevárjuk Áront, aki egy újabb csapattal érkezik négy nap múlva.

A Képes útibeszámolóba feltettem Montserratot. Igyekszem utolérni magunkat, de állandóan úton vagyunk (ezt nem panaszképpen írtam).

Guadeloupe (Fr.), Iles des Saintes 2011. ápr. 02.

Rendbe jöttünk, a csehektől elbúcsúztunk, mentek vissza St. Martinra, mi pedig a Pigeon-szigetekhez még itt Guadeloupe-on, ahol snorkeleztünk, aztán két napra elmentünk sátrazni az esőerdőbe, feltúráztunk a vulkánhoz szakadó esőben, és mikor visszaértünk a hajóra, Méder Áronnal és két vendégével, Vikivel és Mikivel beszéltünk meg másnapra találkozót a szigetnél. Onnan átvitorláztunk a Saintes-ekhez, és ma a beachen egy hatalmas kókusz-szüretet tartottunk. Most kimegyünk a partra és fagyiba fojtjuk bánatunkat, mert nekik délután menniük kellett tovább :(((

Guadeloupe (Fr.), Deshaies 2011. márc. 20.

Montserraton eltúráztunk az elpusztított fővárosba, ami fölött ott füstölgött a működő vulkán. Másnap mentünk tovább Guadeloupe-ra, ami ismét francia sziget. Tom és Jana még itt horgonyoztak, de nem tudtunk velük tovább menni, mert Dénes lebetegedett, valami vírust összeszedett, amitől szédült, hányingere volt, láza is, és a torka is fáj.

Álmi követte, de nála volt hányás, a torokfájás viszont teljesen kimaradt és két nap alatt elmúlt az egész. Aztán én következtem, de csak torokfájásom van. A hely isteni a gyógyuláshoz. Találtunk egy mangófát a patakparton, amiről hullanak le az érett mangók, naponta kilószámra esszük őket.

Hihetetlenül hangzik, de tegnap este Méder István volt a vendégünk...Őt és a magyar rádióamatőröket, a Magyar Kört kértük meg e-mailben még két éve Eritreában, hogy segítsenek nekünk időjárásjelentéseket továbbítani a megbeszélt időpontban és frekvencián. Most itt a Karib-tengeren személyesen is megismerhettük. Egy katamarán kapitánya, amit St. Lucia-ról szállít a Földközi-tengerre.

Amint jól leszünk, indulunk tovább a part mentén délre. Még szeretnénk feltúrázni itt is a vulkánhoz és vízesésekhez, aztán Dominica a következő cél.

St. Kitts és Nevis, Charlestown 2011. márc. 9.

St. Barts-ról St. Kitts és Nevis szigetekre vitorláztunk, megmásztuk mindkét szigeten a trópusi esőerdővel borított vulkáni csúcsokat egy cseh vitorlázópárral, most Montserratra készülünk, ahol az 1995-ös vulkáni kitörés elpusztította a fővárost, és jelenleg is aktív vulkáni tevékenység zajlik. Folyamatosan nézni kell a sziget honlapját, hogy milyen közel lehet vitorlázni a szigethez a szél alatti oldalán.

Frissítettem a Képes útibeszámolót.

St. Barts (Fr.), Colombier Bay 2011. febr. 28.

St. Martin nagyon tetszett, egy hetet maradtunk a francia oldalon, aztán motorhiba miatt átvitorláztunk a holland oldalra, ott is kb. egy hetet töltöttünk.

Onnan tovább vitorláztunk egy újabb francia szigetre, St. Barts-ra, most itt élvezzük a gyönyörű vulkáni formákat, túraösvényeket, és a kristálytiszta, teknősökkel teli vizet. Holnap megyünk tovább St. Kitts-re.

Frissítettem a Képes útibeszámolót.

St. Martin (Fr.), Marigot-öböl 2011. febr. 17.

magyar vitorlazok Brit Virgin-szigetek

Belehúztunk. Átkrajcoltuk a Brit Virgin-szigeteket, ahol bejelentkezéskor kirúgtak, így nem várhattunk kedvező szelekre, hullámzásra, irány a kis St. Martin szigete, amin a franciák és hollandok osztozkodnak. Egyenesen belevágtunk a szemből fújó 20-25 csomós passzátszélbe a 2.5-3 méteres hullámok hátán.

Légvonalban 85 tmf, nekünk a duplája lett a cikkcakkolással, az egy éjszakás menetből kettő lett, és ennyi squallt (futózápor szélerősödéssel) még nem kaptunk vitorlázás közben, mint ezen a két napon. De Monitor remekül vitte a hajót, imádjuk a kislegényt!

Azért nem kell minket sajnálni, a brit virgineket így is megnéztük, és közben egy magyar charterező csapattal futottunk össze az egyetlen nevezetes látnivalónál, ahonnan abban a luxusban volt részünk, hogy egy 46 lábas katamaránnal szállítottak vissza az öblünkbe, ahol horgonyoztunk. Másnap Kaáli Géza szülész-nőgyógyász professzorral találkoztunk, aki az USA-ban él, a magyarországi lombikbébi program beindítása és országos hálózattá fejlesztése neki köszönhető, meghívott 45 lábas Jeanneau-jára, a PregnanSea-re, amin feleségével és osztrák barátaikkal vitorlázgat. Tudhat valamit ez a BVI, ha itt két napon belül ennyi magyarral összefutottunk.

Frissítettem a Képes útibeszámolót.

U.S. Virgin-szk., St. John szigete, Chocolate hole 2011. jan. 25.

Nyugaton a helyzet változatlan, még mindig csoki-öbölben tanyázunk. Ma lesikálta Dénes a hajó alját, szóval ha lehet hinni a jeleknek, akkor hamarosan indulunk, hogy merre? Azt még mi magunk se tudjuk...

Frissítettem ma a Képes útibeszámolót.

U.S. Virgin-szk., St. John szigete, Chocolate hole 2011. jan. 08.

karacsony

Mindenkinek boldog új évet kívánunk az Amerikai Virgin-szigetekről, Csoki-öbölből!

Szokásunkhoz híven már megint gyökeret eresztettünk, túl sok a mangróve, rossz hatással vannak ránk. A Képes útibeszámolóban olvashatjátok, mivel töltöttük napjainkat az elmúlt két hétben ezen a szép helyen.

Puerto Rico, Culebra-sziget, Bahia Almodóvar 2010. dec. 13. hétfő

Tetszett Culebra, sok halat fogtunk, ahogy azt vártuk. A dingivel még nem vitorláztunk ennyit, mint most. A Képes útibeszámoló még nem volt ennyire friss, mint most :)

Holnap indulunk tovább St. Thomas-ra. Szomorú szívvel búcsúzunk Puerto Rico-tól, jól éreztük itt magunkat.

Puerto Rico, Culebra-sziget, Dewey 2010. dec. 06. hétfő

mikulas csomag a vitorlason

Culebrán is felkeresett minket a Mikulás. Álmi szerint: "egy motorcsónakon jött, és a pecabotjával átpecázta a cipőinket, megtömte csokikkal, és visszadobta őket. Jött közben egy pelikán és ellopott néhány csokit, ezért van olyan kevés a cipőkben. De sajnos nem láttam, mert elaludtam a nagy várakozásban."

A Képes útibeszámolóba feltettem egy újabb részt.

Puerto Rico, Culebra-sziget, Dewey 2010. dec. 03. péntek

arnyjatek a hajo testen

Tegnap értünk át egy újabb puerto rico-i szigetre, Culebra-ra innen a U.S. Virgin-szigetekre megyünk tovább, St. Thomas majd St. John a cél. Menet közben hosszú verset tanultunk a csókai csókáról, aki fehér galamb szeretett volna lenni, aztán a Maszathegyből a kalózok dalát (Presser Gábor-Geszti Péter) üvöltöttük teli torokból, és totál elment a hangom, csak suttogni tudok.

A Képes útibeszámolóba feltettem újabb szakaszt az utunkról.

Puerto Rico, Vieques-sziget, Esperanza 2010. nov. 25. csütörtök

Szabo Almos szuletesnap

Lassan egy hete itt vagyunk, Álmi szülinapját is itt ünnepeltük, ma az én névnapom van soron. Reggel a fiúk csináltak reggelit, este majd elsétálunk egy dinoflagellátáktól hemzsegő öbölbe bulizni. Ők a világító planktonok, akikről Luperonban már írtam. Fényleni kezdenek, ha megzavarjuk körülöttük a vizet. A biológusok szerint így próbálnak elijeszteni, én ma szeretném azt hinni, hogy partira invitálnak.

A Képes útibeszámolóba feltettem két újabb szakaszt az utunkról: a Károlyékkal töltött hetet, és az azt követő másfél hetünket Boquerónban.

Puerto Rico, Ponce 2010. nov. 14. vasárnap

Ponce-ba értünk, ez a déli parton egy nagy város. Maradunk két napot, amíg vizet, benzint, élelmiszert szerzünk. Szép utunk volt idáig, korallzátonyok mellett horgonyoztunk, snorkeleztünk. A Bahamákon lőtt Dénes utoljára halat, most a pár napos úton újra feljavította a kosztot. Az esti Carcassone-csaták meg a hangulatot.

A Képes útibeszámolóba feltettem egy újabb szakaszt az utunkról: utolsó napjaink Luperonban, vitorlázás a dominikai partok mentén, átkelés Puerto Rico-ra.

Puerto Rico, Boquerón 2010. nov. 08. hétfő

Holnap el kell vitorláznunk Boquerónból, mert az északi szélben, ami két napja fúj, az öblünk védtelen a bejövő hullámoktól, és a hajón az élet kifejezetten élhetetlen. A déli parton folytatjuk utunkat. Sajnálom, mert gyönyörű ez a hely, kókuszpálmákkal van tele a strand, és a lehullott kókuszokból minden nap felbontunk néhányat Attila machetéjével. Ma sikerült Álminak is egyet teljesen egyedül felbontania, nagy volt az öröme.

Puerto Rico, Boquerón 2010. okt. 28. csütörtök

Ma két hete, hogy elhagytuk Luperont. Három napon át a part mentén küszködtük magunkat előre a szemből fújó passzátszélben. Nappal általában horgonyoztunk, szuper helyeken, megvártuk, hogy az estére elálló szél hatására elsimuljanak kint a hullámok, és az éj leple alatt, védve a naptól, haladtunk egyre közelebb Puerto Rico felé.

Negyedik nap elfogyott a part, és bármerre néztünk, az óceán vett körül mindenfelől. Fáradt kismadarak pihentek meg napközben a hajónkon, naplementekor pedig megzavartunk egy nagy csapat hatalmas testű delfint, amint vacsorára vadásztak.

Ötödik nap, Gabriella szülinapján, megérkeztünk Mayagüezbe, az egyik puerto rico-i városba, ahol bejelentkeztünk az országba. Hat hónapig maradhatunk a vízumunkkal.

Másnap nagyvitorla és motor segítségével folytattuk utunkat a 16 tmf-re fekvő Boquerónba. Itt végre teljesült hőn áhított kívánságom: egy hosszan elnyúló, kókuszpálmákkal borított homokos part mellett dobtuk le a horgonyt. Károlyék meglepetésünkre már másnap délelőtt értünk jöttek a bérelt autóval, és végigszáguldottunk Puerto Rico-n a nyugati partról a keleti partra, Fajardóba, ahol Károlyék vendégszeretetét élvezhettük egy héten át a szigetország leghatalmasabb és legluxusabb nyaralóresortjában.

Tartalmas és vidám hét volt. Trópusi esőerdőben túráztunk, pálmafás tengerpartokon strandoltunk, a városnézés se maradt ki a programból, barlangtúráztunk, és a világ legnagyobb rádióteleszkópjánál is jártunk, ahol két filmet is forgattak, a Kapcsolatot Jodie Fosterrel és a Golden Eye c. James Bond filmet Pierce Brosmannal. Jókat ettünk, felváltva élveztük a puerto rico-i spanyol és amerikai konyha remek ízeit. Most itt a hajón ülve nem is tudom mit választanék szívesebben, piononos-t vagy a hamburgert, a fáról frissen szedett kókusz levét vagy a coca-cola-t.

További utunk a déli part mentén folytatódik keletre, már a Karib-tengeren, de a szemből fújó passzátszél még jó darabig ellenünk dolgozik majd. Jó hír nekünk, hogy nagyon sok egymáshoz közeli, jó horgonyzóhely vár ránk. Továbbindulásunk a szélgyengüléstől függ, addig is élvezzük Boquerón tengerpartját, feltöltjük a nullára csappant benzin- és vízkészletünket, és használjuk az önkiszolgáló mosodát (coin laundry).

Dominikai Köztársaság, Luperon 2010. okt. 09. szombat

Hiányérzettel vitorláztunk volna el, ha kihagyjuk a Pico Duarte túrát. Hétfőn, dacolva az esővel, elindultunk Jarabacoa-ba, ahol a buszmegállóban azonnal lecsapott ránk egy túraszervező, akivel kialkudtuk a 'sajnos kötelező vezető + öszvér + Nemzeti Park belépő + oda-vissza fuvar a park bejáratához (40 km, aminek a fele patakok mosta földút) + a szervező díja' összeget. Nem ment zökkenőmentesen, mintha még mindig Egyiptomban lettünk volna, de ezt majd a részletes útibeszámolóban megírom. Esőben érkeztünk meg az esőerdőbe, ennél frappánsabb és lehangolóbb érkezésünk nem is lehetett volna.

Sátorozni készültünk az esőerdőben, szakadó esőben, egy nyolcezer forintos sátorban, aminek öt percet se adtunk volna, hogy szárazon tart minket. De amilyen hihetetlen szerencsénk volt, a parkhoz tartozó teraszos épületnek (visitor center) a gondnoka megengedte, hogy a fedett teraszon sátrazzunk...

Másnap reggel nem esett, a beígért helyi vezető is megjött egy öszvérrel, és elindultunk első esőerdős, nagyhátizsákos túránkra. Első nap 18 km-t mentünk, de 1700 méter szintet kellett megmásznunk a menedékházig, ahol maradtunk éjszakára. Itt már alpi magashegyi táj fogadott. Másnap zsák nélkül mentünk 5 km-t, ami alatt 600 métert emelkedtünk és feljutottunk a karibi térség legmagasabb csúcsára, majd visszatúráztunk a menedékházhoz, ahol a nap további részét töltöttük. Harmadik nap lebaktattunk a park bejáratához, ahonnan a túránk indult, és újra a teraszon sátraztunk.

Pénteken, a vezetőnk előző napi erős ellenünk szervezkedése ellenére, lejutottunk Jarabacoa-ba, és az imádott helyi közlekedésnek (furgonok minden 5 percben) köszönhetően délre már a hajón voltunk. Leszámítva, hogy a túravezetőnk próbált minden pillanatot megkeseríteni és nem engedte, hogy élvezzük a hegyi túrát, amiért jöttünk és egy csomó pénzt kifizettünk, a hely fantasztikus volt.

Ma vásárlást, mosást, pakolást intéztünk. Előreláthatólag keddnél hamarabb nem tudunk elindulni a hajóval.

Dominikai Köztársaság, Luperon 2010. okt. 03.

Santo Domingo után sorra megbetegedtünk, orrfújás, hapcizás, Dénesnél ez keveredett egy gyomorrontással, amitől két napig nagyon szenvedett. A Pico Duarte túrát elnapoltuk erre a hétvégére, de az időjárás nem akar kooperálni. Eső, eső, eső.

Ha minden összejön (nem leszünk újra betegek, nem jön hurrikán), egy hét múlva felszedjük a horgonyt, és indulunk tovább kelet felé a part mentén Puerto Rico-ba. Az itt horgonyzó hajósok próbálnak lebeszélni, várjuk ki a hurrikánszezon végét, de Károly barátunk ott vár ránk október közepén. Erős a motiváció.

Pénteken újra Puerto Plata-ban jártunk, összevásároltunk mindent az útra. Fellibegtünk a város felett magasodó 800 méter körüli dombra, aminek a tetején őserdei jellegű botanikus kert fogadott. Láttunk végre színpompás kolibriket, amint száguldoztak virágról virágra, nem csak a verébszínű provo-i fajtát, amit viszont le tudtam fotózni. Ezek a szépségek nagyon éhesek lehettek, mert egy pillanatra se álltak meg.

Feltettem a Képes útibeszámolóba a santo domingo-i utunkat. Az Útvonalat is frissítettem.

Dominikai Köztársaság, Luperon 2010. szept. 18.

Elég volt csak a fővárosba, Santo Domingo-ba utaznunk, máris Japánban érezhettük magunkat újra, ez aztán a csoda. Tetszett a főváros, sok érdekeset, újat láttunk. Elintéztük az amerikai vízumot is. Most türelmetlenül várjuk, hogy a nagykövetség visszaküldje az útleveleinket és elmehessünk megmászni a karibi térség legmagasabb csúcsát, a Pico Duarte-t, ami 3098 m magasan fekszik.

Hihetetlenül hangzik, de Igor hurrikán 500 tmf-re van tőlünk, és mégis 4-5 méteresre turbózta felénk a hullámokat. A halászhajók, mint múltkor Earl miatt, újra behúzódtak az öblünkbe és kikötötték magukat a mangróvéhoz. Ha nem változtat előrejelzett irányán, szegény bermudaiaknak nem lesz kellemes a jövő hetük.

A képes útibeszámolóba felkerült puerto platai városnézésünk.

Dominikai Köztársaság, Luperon 2010. szept. 12.

Earl elvonult, hozzánk csak 30-40 csomós befújások érkeztek, de ez is elég volt ahhoz, hogy három hajót meg kellett menteni, mert sodródni kezdtek, és néhány dingi is elsodródott, velünk nem történt semmi.

Napjaink továbbra is kellemesen és zsúfoltan telnek. Nem unatkozunk egy pillanatig se, csak, ha Álmival autózni kell.

De szerencsére Carlos-szal átjárnak egymáshoz, órákat játszanak együtt, ami megkönnyíti a dolgunkat. Ma megyünk néhány napra a fővárosba, Santo Domingo-ba, amit Kolumbusz Kristóf alapított a második útján. Mivel Puerto Rico USA sziget, és további utunk mellette vezet el, amerikai vízumot kell szereznünk. A fővárosban van US nagykövetség, kedd reggelre van időpontunk egy interjúra.

A képes útibeszámolóba felkerült első hetünk a Dominikai Köztársaságban.

Dominikai Köztársaság, Luperon 2010. aug. 30.

luperon dominkiai koztarsasag

A hurrikánszezon egyik legveszélyesebb hónapja az augusztus, mifelénk szerencsére békésen telt. Két hurrikán is keletkezett az Atlanti-óceán térségében, Danielle, amihez semmi közünk nem volt, és a napokban Earl, ami mostanra átvonult a Virgin Islands fölött. Ha nem változtat irányán, akkor a szélén maradunk és max. 40 csomós (72 km/h) szelet és sok esőt kapunk. Érkezése holnapra várható. Dénes ellenőrizte a horgonyokat, köteleket, összepakolt kint mindent. Természetesen figyeljük a 3 óránként leadott hurrikán jelentéseket. Ha Earl felénk fordul, akkor bemotorozunk egy még védettebb ágba a mangrove közé.

Napjaink egyébként kellemesen telnek. Hetente háromszor jógázni járok, sokat strandolunk a gyerekekkel, vitorlázunk a dinginkkel, jártunk Puerto Platában, ahol a Jurassic Parkot ihlető borostyánmúzeumot néztük meg, majd a hajón a filmeket is, jártunk Santiagóban, ahol csavarokat, egyéb hajósmunkákhoz szükséges dolgokat keresett Dénes. Míg Melamphyrummal utazva meg voltunk áldva a szentimentális arab, török zenékkel, most a spanyol zenéket hallgathatjuk úton útfélen. Esszük a helyi zöldségeket, gyümölcsöket, mint például avokado, paradicsom, zöldpaprika, ananász, mangó, banán, sárgadinnye és a finom helyi kolbászokat, sajtokat, mindezeket fele áron, mint otthon. A szeptembert is itt töltjük, talán sikerül ezalatt Dénesnek befejeznie néhány nagyobb projektet a hajón. A szélkormány felszerelését például pár napja sikeresen befejezte.

A képes útibeszámolóba felkerült a Turks- és Caicos-szigeteken eltöltött másfél hetünk.

Dominikai Köztársaság, Luperon 2010. aug. 15.

Turks- és Caicos-szigeteken két hetet töltöttünk, majd augusztus 8-adikán megérkeztünk Luperonba, ami a Dominikai-Köztársaság északi oldalán fekvő település, hurrikántól védett öböllel. Egyelőre itt tervezzük tölteni a hurrikánszezon két legveszélyesebb hónapját, az augusztust és a szeptembert. Ha kibírjuk... Luperon egy szegény porfészek, az öböl vize nem a bahamai kristálytiszta álom, viszont sok a hajós, és Álminak már akadt is egy barátja, egy új-zélandi 7 éves kisfiú.

A képes útibeszámolóba felkerült utolsó három hetünk a Bahamákon.

Turks- és Caicos-szigetek, Provo (Sapodilla Bay), 2010. júl. 28.

Az Exuma-szigetek után a keletre fekvő külső szigetek felé vettük utunkat. Long Island, Conception Island majd Rum Cay következett, ahol sajnos kifogytunk a jó időből, és két hetet itt dekkoltunk. Fölénk ért egy alacsony nyomású depresszió, aminek nagy esélye volt, hogy hurrikánná fejlődik. Gyorsan felcseréltük a szélnek, hullámoknak kitett horgonyzóhelyünket a hurrikántól védett marina melletti szélcsendes és hullámmentes, a természet lágy ölén fekvő, ennek köszönhetően szúnyogoktól, legyektől, csótányoktól hemzsegő kis partszakaszra.

A hajónk meg se moccant, amikor átvonult felettünk a 35-40 csomós, egész nap tartó vihar, ami a sekély Bahama Bankot elérve 50 csomó (90 km/h) fölé erősödő trópusi viharrá (tropical storm) fejlődött. Ilyenkor már nevet is kapnak, ezt Bonnie-nak keresztelték. Bonnie elérte Miamit, majd a Mexikói-öböl mentén Texas állam felé vonult. A Florida-szorosban, ahol átkeltünk Marathonból Biminire, 6 méteres hullámokat dagasztott.

A weather faxokat nézve hétfő reggel elindultunk a 15 csomósra csökkent és nekünk kedvezve ÉK-ire fordult szélben, 1-1.5 méteresre csökkent hullámokon a 135 tmf-re DK-re fekvő Mayaguana-sziget felé. Kedd délután elértük, de nem álltunk meg, csakhogy kihasználjuk a jó szelet. Búcsút intettünk a Bahamáknak, és további 50 tmf-ön át szorítottuk az egyre inkább keletiesedő szelet Turks- és Caicos-szigetekig, amik brit szigetek. Szerda délelőtt megérkeztünk.

Egyelőre maradunk, és ha újra kedvezőre fordulnak az időjárási viszonyok, akkor folytatjuk utunkat Luperonba, ami már a Dominikai-Köztársaság északi oldalán fekszik és hurrikántól védett öböllel kecsegtet. Tervünk az, hogy itt töltjük a hurrikánszezont, búvárkodunk, felfedezzük Dominikát, túrázunk, átbuszozunk pár napra Haitiba. Akinek kedve van, csatlakozhat hozzánk.

A képes útibeszámolóba felkerült egy újabb rész, amiben dajkacápát fogunk Frodóékkal.

Bahama-szigetek, Exumák (George Town), 2010. júl. 02.

Az Exuma-szigetek vegere ertunk, a George Town nevu telepulesnel horgonyzunk. Itt toltunk nehany napot, amig a mosast, vasarlast elintezzuk.

A képes útibeszámolóba ket ujabb reszt is feltettem.

Bahama-szigetek, New Providence (Nassau), 2010. jún. 11.

Par napja ertunk Nassauba, de nincs aramunk, mert nem sut a nap, es nem fuj a szel. Ezert Denes megtiltotta a laptop hasznalatat. Most epp megfenyegetett. Holnap megyunk tovabb, Exuma-szigetek mellett vitorlazunk majd, ahol nem lesz internet es vasarlasi lehetoseg kb. ket hetig.

A képes útibeszámolót frissítettem.

Bahama-szigetek, Bimini, 2010. jún. 05.

Megjött a csomag, holnap indulunk tovább Nassauba (100 tmf), a fővárosba, ami New Providence szigeten van, tőlünk DK-re. Útközben tervezzük, hogy egy-két helyen horgonyzunk.

A képes útibeszámolót frissítettem.

Bahama-szigetek, Bimini, 2010. máj. 25.

Talan emlekeztek meg, Marathonbol ugy jottunk el, hogy vartunk egy csomagot, amiben a sunbrella nevu anyagnak kell lennie. Ezt az anyagot hasznaljak a hajokon napvedelemre (bimini), szel ellen (sprayhood), vitorlatakaronak, stb. A csomag csak 5 hettel a feladasa utan erkezett meg, amikor mi mar itt voltunk Biminin. Attilat kertuk meg, hogy tovabbitsa. Harom het utan meg nincs itt. Amint megjon, indulunk tovabb New Providence-re, ahol a Bahamak fovarosa, Nassau talalhato.

A varakozast hasznosan es kellemesen toltottuk. Sok lazitas, neha megszakitva egy kis munkaval - ez jellemezte az elmult egy honapot, amirol elkeszult egy ujabb fejezet a Kepes utibeszamoloba.

Bahama-szigetek, Bimini, 2010. máj. 13.

Hemingway két regényt is köszönhet Bimininek. Mi egy kitűnő horgonyzóhelyet és bázist a hajós munkákhoz. Ha nem akarjuk, hogy gyökeret eresszen a hajónk alja a homokba, össze kell kapnunk magunkat, mert az egy hónap alatt a fele tennivalóval se végeztünk.

A képes útibeszámolóba felkerült első bahamai hetünk.

Bahama-szigetek, Bimini, 2010. ápr. 25.

Két hete húzzuk az igát, robotolunk, izzadunk a napon :). A hajón már néhány lényeges dolgot beüzemeltünk, mint szélgenerátor, napelemek, van végre belső világítás, működő WC, mosogató. Esszük, amit a helyiek: conch-ot és halat, persze mi magunk fogjuk.

Még két hetet maradunk, ezalatt vízhatlanná kell tennünk a kokpitot, mert a tárolók tetején befolyik a víz. Erre a Marathonban töltött két hónapban nem jutott már idő.

A képes útibeszámolót folytattuk, március közepétől az indulásig bepótoltuk a lemaradást.

Bahama-szigetek, Bimini, 2010. ápr. 14.

A rengeteg nehézség ellenére, megtoldva amerikai tartózkodásunkat további két nappal, pénteken (ápr. 09.) reggel 7-kor elindultunk. Attila saját építésű kajakjával kikísért minket a nyílt vízre.

Vitorlás medúzák és portugál gályák sodródtak mellettünk társként az úton. A kedvező DNY-i szél csak másnap hajnalig tartott, de a Golf-áramlat végig segítette Bukdács urat, 6-7 csomóval repesztettünk.

Bimini a Bahama-szigetek egyike, a legközelebbi (120 tmf), ahol bejelentkezhettünk és élelmiszerbolt is van. Mint ahogy a Bahamákon mindenütt, itt is borzasztó sekély a víz, a kotort csatornákon kívül nehéz olyan helyet találni, ahol elegendő mélységű lenne.

A pilotkönyvünk szerint a Bahamákon mindenki zátonyra fut. Mi csak erősítjük az állítást, ugyanis horgonyzáskor sikerült homokzátonyra futnunk, de azonnal segített a mellettünk álló vitorlás, akik mesélték, hogy velük is ez történt érkezésükkor. Később mellettünk is zátonyra futott egy vitorlás, Dénes beugrott a vízbe, és egy másik hajóssal segített kiszabadítani. Mindegyik komolytalan eset, elég lett volna megvárni a dagályt...

Jelenleg négy napja forgolódunk horgonyon a 20-30 csomós ÉK-i szélben, fürdőzünk a nagyon kellemes hőmérsékletű Atlanti-óceánban, és hozzáláttunk a hajós munkákhoz. Ez eltart egy darabig, előreláthatólag itt maradunk pár hetet.

USA Florida, Marathon a Keys-eken, 2010. ápr. 05.

Attila Marathon

Két hónap után újra vízen a hajó. A szerkezeti hibákat sikerült orvosolni, de másra nem jutott idő. A felszerelést, amit használtan vettünk más hajósoktól, már csak a Bahamákon lesz időnk beszerelni. A terv szerint szerdán indulunk, egy reefnél szusszanunk egyet a nagy munka után, megvárjuk míg kedvezőbb lesz a szél iránya, mert jelenleg szemből fúj.

Az elmúlt hetekben megismertük Attilát, aki sokat segített, többek között a törött száling javításában, és igazi barátokká váltunk. Főzött nekünk birka- és vaddisznópörköltet, ez utóbbit saját lövésű malacból.

A Képes útibeszámolóba újabb képeket töltöttem.

USA Florida, Marathon a Keys-eken, 2010. febr. 08.

Két hete egy 1970-es Golden Hind 31 típusú beműanyagozott fahajóra bukkantunk, amit 3500 $-ért megvettünk. Azóta más munkát nem végeztünk rajta, csak takarítottuk. Mostanra tiszták a kokpittárolók, amikben nagy fej gombák nőttek korábban és mindent vékonyan penész borított. Tiszta a kabinban a padló alatti terület (bildge), amiben vastagon lerakódva állt az olajos-dízeles-rozsdás-tengervizes-esővizes trutyi.

A Képes útibeszámolóban találhattok további fotókat, még mindig hiányzik a beszámoló.

USA Florida, Miami, 2010. jan. 24.

A kocka el van vetve!

Érkezésünk óta 14 hajót néztünk meg. Ma megszületett a döntés, és délutántól újra hajótulajdonosok vagyunk. Dénes nagyon lelkes a 40 éves fahajótól, én kevésbé. Próbál lelket önteni belém: "Kicsit süllyed, kicsit beázik, de a miénk."

Miamitól délre, Marathonba (Keys-ek) költözünk, ahol február végéig van szállásunk. Szeretnénk addigra rendbeszedni a hajót és elindulni első úticélunk, a Bahamák felé. A Képes útibeszámolóban találhattok néhány képet, egyelőre még beszámoló nélkül, az elmúlt hetekről.

USA Florida, Miami 2010. jan. 12.

Boldog Új Évet kívánunk mindenkinek Miamiból, az Atlanti-óceán partjáról, egyenlőre még hajó nélkül.

Az utolsó bejegyzés óta 3 hónap telt el. Hogy mi lett Melamphyrummal? Sikerült rövid időn belül eladnunk. Október 13-dikán hazarepültünk Marmarisból, a hajóra kitéve a FOR SALE táblát. Álmi 6. szülinapján (nov. 20.) egy izlandi hölgy megvette a kikiáltott áron. Decemberben kirepültünk a Blaguss utazási iroda hihetetlenül kedvező akciója keretében a hajóhoz, ahol a formaságokat elintéztük és átadtuk a hajót Kristinnek. Majd itthon megvettünk 3 repülőjegyet Miamiba, épp a szülinapomra (jan. 6.) szóló indulással.

Az elmúlt egy hétben öt anyagilag- és tengerállóság szempontjából szóbajöhető, eladó hajót néztünk meg a környéken, sajnos mind alulmúlja Melamphyrumot. Lakókocsik bezzeg bőven akadnak. De nem adjuk fel a keresést!

Törökország, Marmaris Yacht Marina, 2009. okt. 06.

Kellemesen telnek napjaink a kikotoben. Sikerult befejeznem es feltennem az elmenybeszamolo masodik reszet a Kepes utibeszamoloba.

Törökország, Marmaris Yacht Marina, 2009. okt. 01.

Ma reggel megerkeztunk a Marmaris Marinaba, ahol tavaly juliusban ket hetet toltottunk. Egyenlore befejeztuk utazasunkat Melamphyrumon, a hajot hamarosan kiemelik, es mi kitesszuk ra a FOR SALE tablat. Hazarepulunk es szarazfoldi eletet elunk, majd meglatjuk meddig birjuk.

Az elmult ket het esemenyeit a Kepes utibeszamoloban olvashatjatok. Ebbol ma csak az elso resz kerult fel.

Törökország, Finike, 2009. szept. 15.

Atjottunk tegnap Finikebe, ahol bejelentkeztunk. Vegre hivatalosan is partra lephetunk Torokorszagban. Feltettem a kepes utibeszamolot a Ciprus - Torokorszag vitorlazasunkrol.

Törökország, Cavus Limani-öböl, 2009. szept. 13.

Megerkeztunk Torokorszagba, es mar harom napja ebben a csodalatos obolben horgonyzunk, ami nem ilyen neptelen, mint a kepen, csak epp olyan tagas, hogy elvesz benne a sok gulett- es vitorlas hajo. A parton napozoagyak, aprocska ettermek, pici boltok, es az egyikben meg internet is van. A magas hegycsucsok, fenyvesek, gomolygo sotet felhok es egy egesz napos heves esozes miatt ugy erezzuk itt magunkat, mint egy alpesi tavon. Az csak raadas, hogy a viz 25 fokos. Nagyokat turazunk, uszkalunk, de holnap mar talan - ha kedvunk tartja :) - tovabb indulunk nyugat fele Finikebe.

Az internetnek koszonhetoen sikerult feltennem utolso ciprusi napjaink es a hajojavitas vegso fazisainak kepeit a Kepes utibeszamoloba.

Ciprus, Fontana Amorosa horgonyzóhely, 2009. szept. 08.

A hajo kesz, szept. 4-diken elindultunk Larnakabol. Ciprus deli partja menten vitorlaztunk Ny-ra, majd Pafosznal E-ra fordultunk es az Akamas-foknal talaltuk ezt a horgonyzohelyet. Innen indulunk tovabb holnap Torokorszagba Finike kornyekere, 130 tmf var rank.

Ciprus, Larnaka 2009. aug. 18.

Feltettem egy kis kepes beszamolot larnakai hetkoznapjainkrol. Itt van ujra NOA Haifabol.

Ciprus, Larnaka 2009. aug. 15.

Szabo almos ciprus

Elkeszult a csatornaatkeles es a Ciprusra vitorlazas kepes elmenybeszamoloja. Folynak a hajos munkak, alberletbe koltoztunk, errol is olvashattok a beszamoloban. Talalkoztunk ujra kedves magyar ismeroseinkkel, Szandraval, Zsigaval es ket kisgyermekukkel Leaval es Sebestyennel. Sokat strandolunk, jarjuk sorra a jatszotereket, neha este a parti setanyon internetezunk. De ezekrol majd megirom hamarosan az ujabb beszamolot. Nem jon valaki mostanaban Larnakaba?

Ciprus, Larnaka 2009. aug. 05.

Ujra atkeltunk a Szuezi-csatornan, gyorsabban, mint oktoberben, es bosszankodasmentesen, leven mar elegendo tapasztalatunk az egyiptomi oszinteseg es baksisrendszer teren. Port Szaidban kitettuk a pilotot es megallas nelkul, negy nap alatt atvitorlaztunk a 227 tmf-re fekvo ciprusi Larnakara, ahol mindenki ismeroskent udvozolt bennunket. Epp egy eve jartunk itt. Elvezzuk a helyismeretet es, mar varjuk, hogy itt elo kedves ismeroseinkkel ujra talalkozhassunk. Hajonkat ma emelik ki, es egy honapunk van, hogy a zatonyrafutas seruleseit a testen kijavitsuk. Aztan irany Torokorszag. Feltettem a Kepes utibeszamoloba a Szuezi-obol atkelest ZsZs-ekkel.

Egyiptom, Szuez, a csatorna deli bejarata, 2009. júl. 25.

Hurghada Szuez vitorlazas

Hurghadaban csatlakozott hozzank ZsuzsiZsombor, es egy het vitorlazassal atjutottunk a mindig eros, eszaki szeles Szuezi-oblon. Most ujra Szuezben vagyunk, mint egykor oktoberben, es varjuk, hogy elintezze a helyi ugynokseg a Szuezi-csatornan valo atkelesunket. Ezt a kevesbe kellemes szakaszt mar barataink nelkul tesszuk meg.

Egyiptom, Hurghada, a Vörös-tengeren, 2009. júl. 15.

port galib hurghada vitorlazas

12 nap vitorlázás után ma megérkeztünk Hurghadába. A kikötő emberei még emlékeztek Álmos nevére, már messziről kiabálták. A Képes útibeszámolóban olvashatjatok a Port Ghalib - Hurghada szakaszt. Várhatóan 18-dikán indulunk tovább a Szuezi-öbölbe, ahová ez alkalommal a holnap érkező Zsuzsi és Zsombor is elkísér bennünket.

Egyiptom, Port Ghalib, a Vörös-tengeren, 2009. máj. 04.

voros-tenger montazs

Ma reggel erkeztunk meg harom het zatonyrol zatonyra vitorlazas utan a mar ismert Port Ghalibba. Ha valaki elvesztette volna a fonalat :) (Tomcsu), epp vitorlazunk vissza eszak fele a Voros-tengeren. Az ut igazan jol sikerult, rengeteg vitorlazoval talalkoztunk, akik az Indiai-ocean felol jottek.

Szudanban egy gyonyoru obolben turaztunk a lakatlan sivatagi, korallos, vulkanos parton. Rengeteget snorkeleztunk, hal is jutott minden napra, vizalatti felveteleket es fotokat is csinaltunk.

A Meder Istvan altal elkuldott es a Magyar Kor altal (Karesz, Rudi) radion tovabbitott szeljelenteseknek koszonhetoen az eros szeles napokra felkeszulhettunk es mindig egy kellemes reefnel varakozhattunk.

Majus 12-en repulunk Budapestre, de junius vegen mar jovunk is vissza Almival. Elmenybeszamolonkat ket reszben olvashatjatok a Kepes utibeszamoloban az Ujra Szudan es Ujra Egyiptom cimek alatt.

Szudán, Port Szudán, a Vörös-tengeren, 2009. ápr. 09.

A kormanylapatot megjavitotta Denes, es sikerult felrakni, ujra mukodik! A propellert es tengelyt megrendeltuk Hollandiabol a Fuke Yacht kozvetitesevel. Egy het alatt ert ide DHL-lel, de csak a propeller. A tengelyrol mar azt hittuk elveszett, de tegnap az is megerkezett. Sikerult visszaraknunk, es ma tettunk egy probakort a kikotoben. Szombaton indulas.

Tovabbra is Méder István es a Magyar Kör nyujt segitseget a szeljelentesek tovabbitasaban. Koszonjuk!

A Kepes utibeszamoloba felraktam az elmult ket hetrol a beszamolot. Es az Egyiptom reszhez egy videot. 60 Mb...

Tegnap jott egy vitorlas, vasarnapig maradnak, vegre van ujra europai tarsasagunk, es ez nagyon jo.

Denesnek napok ota hasmenese van, okat nem sikerult kideriteni, mert mindketten ugyanazt esszuk, isszuk, es nekem eddig nem volt semmi bajom. Lehet, hogy a kikoto vize a hashajto, mert en meg egyszer se mentem itt be a vizbe. Valaki irta nekunk, hogy amig varakozunk a propellerre, legalabb lesz idonk a tengerparton napozni, olvasgatni. Nos itt nincs strandkultura, foleg nem lanyoknak, noknek. Csak a kisfiuk pancsolnak itt a vizben, es a ferfiak mossak a ruhajukat benne.

Szudán, Port Szudán, a Vörös-tengeren, 2009. márc. 25.

Egy hetet toltottunk Massawaban, aztan ot nap alatt megallas nelkul atvitorlaztunk Szudanba, es egy mooringkotelre kotottunk a Sanganeb reffnel. Masnap reggel (március 10-ediken) a 25 csomos szelben es az eros hullamzasban elfureszelodott a kotel, es zatonyra futottunk. Megmenekulesunkrol es az egesz utrol a Kepes utibeszamoloban olvashattok.

Mar ket hete, hogy Port Szudan teherkikotojeben dekkolunk. Kuzdunk a burokraciaval, es probaljuk a javitasokhoz szukseges anyagokat beszerezni, ami nem lehetetlen, csak ido es penz kerdese. Vannak vevok a hajora, de nevetseges osszegert. A ket het alatt elert eredmenyekrol is olvashattok a Kepes utibeszamoloban.

A ket het alatt potoltam nehany hianyt az egyiptomi utjainkbol. Lasd Szuezi-csatorna atkeles, es a Vitorlazz velunk! felhivasra erkezo vendegeinkkel a ket hetes vitorlazas. Illetve az Eritreaban toltott utolso napjainkrol, amiben olvashattok kaloztorteneteket.

Eritrea, Massawa, a Vörös-tengeren, 2009. febr. 26.

Ket het vitorlazas utan ujra itt vagyunk. Lementunk majdnem Assabig, ahonnan a Bab el Mandeb-szoroson at az Adeni-obolbe vitorlaztunk volna, de utkozben elegem lett a folytatasbol. Mas elkepzelesek fogalmazodtak meg bennem.

Ez a videk tulsagosan egyhangu, ket honap utan megcsomorlottem tole, es a folytatas sem nyujt mast Jemen, Oman partjai menten, majd le az Indiai-oceanon az allitolag ugyancsak nagyon unalmas Maldiv-szigetekhez.

Hianyoznak az erdos adriai-, gorog- es torok partvidekek, hangulatos kikotoikkel, obleikkel, telepuleseikkel, a parti setanyokkal, jatszoterekkel, ahol egy vitorlazos nap utan kellemesen el lehet tolteni a delutant es az estet. A folytatasban honapokon at meg csak hasonlo sem var rank. Vegig eros szembeszelben, muszlim orszagok partvidekein, ahol nem lehet kimenni a partra, ha megis kisettenkedunk, nem var semmi uj, mindig csak ugyanaz: homok, sziklak, par szegeny halasz es a kunyhoik, esetleg katonak.

A folytatas tehat kozel sem idilli egy gyerekes csalad szamara. Ennel vannak sokkal jobb helyek a vilagban, miert ne ott vitorlazzunk Almival.

Most egyenlore egy biztos, vitorlazunk vissza Egyiptomba. Onnan jovet a hatszel gyorsan es kenyelmesen idefujt minket, visszafele 20-25 csomos szembeszelekben kell krajcolnunk, aprilis kozepere erhetjuk el Port Ghalibot. Almi itt csatlakozna hozzank.

Ha valaki szivesen vitorlazna velunk, annak lehetosege van Egyiptomban csatlakozni hozzank a kovetkezo helyeken: Port Ghalib, Hurghada, Szuez, Ismalia, Port Said.

Eritrea, Massawa, a Vörös-tengeren, 2009. febr. 11.

Holnap indulunk tovabb. Szembeszeles vitorlazasok kovetkeznek, de a legizgalmasabb resz a Bab El Mandeb-szorosnal var rank. Itt ket csomos szembearamlasra kell szamitanunk es eros K-i, azaz szembeszelekre. Ezert az a strategia, hogy varni kell, amikor elall vagy 10 csomora csokken a szelerosseg. Ez csak ritkan van es 1-2 napig tart. Ebben a tersegben a Djibuti radio sugaroz elvileg idojarasjelentest, de a megadott frekvencian es idopontban semmit nem hallunk. A honlapjukon megadott e-mail cimre levelet irtunk, valaszt nem kaptunk. A telefonszamot felhivtuk, de eredmenytelenul.

Billel sem jott ossze az egyutt vitorlazas, neki van szatelit telefonja, ha egyutt maradunk, tole tudtunk volna idojarasi hireket kapni. Hurghadaban Denes hallotta a mi nagyfrekvencias radiovevonkon Meder Aron foldkerulo vitorlazonk radiozasat az otthoni radioamatorok csoportjaval, a Magyar Korrel. Aron apukaja, Meder Istvan nezi az idojarast, es tovabbitja a radiosoknak, akik tovabbitjak Aronnak. Aron tegnap indult tovabb Sri Lankarol a Maldiv-szigetekre.

Irtunk Aron apukajanak es a Magyar Kornek, hogy segitsenek nekunk. A megbeszelt idopontban es frekvencian, az Istvan altal tovabbitott idojarasjelenteseket minden nap beolvassak nekunk. Mi pedig figyeljuk mikor adodik egy kis res az idojarasban, amikor atcsusszanhatunk a szoroson.

Sajnos mas hajosoktol tudjuk, hogy volt aki 2 honapot vart erre a pillanatra. Ha kedvezo szeleket kapunk, akkor talan ket het mulva Adenbe erunk. Itt tudunk legkozelebb internethez jutni, es eletjelet adni magunkrol. Tehat ne aggodjatok, ha kesunk.

Eritrea, Massawa, a Vörös-tengeren, 2009. febr. 04.

Nyolc nap alatt Suakinbol Massawaba vitorlaztunk. Meg Suakinban ramtort egy negy napos, lazzal, fejfajassal, gyengeseggel jaro influenza. Nem tudom hol es mikor szedtem ossze hozza a virust, de ez miatt a Suakin utani elso korallzatonyos horgonyzohelyen varakoztunk 3 napot, mig meggyogyultam.

Itt talalkoztunk Jorgennel, egy sved szolovitorlazoval, aki 11 eve indult Svedorszagbol, es most fejezi be foldkeruleset. Kieveztunk egyutt az eros szelben a partra, es madaraszkodtunk (pelikanok, sasok, kanalas gemek, stb.)

Az influenza olyan hirtelen es nyomtalanul mult el, mint ahogyan egyik pillanatrol a masikra ramtort.

Folytattuk a vitorlazast, napi 20-40 merfoldeket, majd egy nap pihenes kovetkezett. Kieveztunk egy korallzatonyra, es korbefutottunk mezitlab a homokos partjan, hogy feltoltodjunk az elottunk allo 3 napos vitorlazasra Eritreaba, Massawaba. Ez 200 tmf, es nincs jo horgonyzohely.

Ez a kétéjszakás menetünk rogton szelcsenddel, majd a szelirany kedvezotlen atfordulasaval kezdodott. Szembeszelben cikkcakkoztunk teljes vitorlazattal. Nem egy oromteli igy a vitorlazas, hogy elorefele alig haladunk.

Harmadik nap reggel 6-kor fogott Denes egy 90 cm-s tonhalat (Thunnus Albacares) a beallt teljes szelcsendben, es egy korallsziget takarasaban a tukorsima vizen megpucoltuk, es halporkoltet, rantott halat, fokhagymas-rozmaringos sult halat csinaltunk belole, a maradekot pedig kicsipeszeltuk. Mostanra mar teljesen kiszaradtak. Ez most a kedvenc csemegenk, a Japanban toltott regi szep idoket idezi.

Szudán, Suakin, a Vörös-tengeren, 2009. jan. 25.

Az egyiptomi Port Ghalibból tíz nap alatt értünk át a szudáni Suakinba, és közben átléptük a Ráktérítőt. Nem siettünk, búvárkodni akartunk ezeken a gyönyörű helyeken. Az sms-ek sajnos nem érkeztek meg, így időjárás-előrejelzések nélkül vitorláztunk. Volt egy kellemes egyéjszakás- és egy erős szeles kétéjszakás menetünk, egyébként mindig találtunk még világosban horgonyzásra alkalmas öblöt vagy korallzátonyok közötti lagunát.

Szudáni vizeken találkoztunk az első vitorlással, nagy katamarán, rajta egy francia család, anyuka, apuka, 11 éves fiuk, 1.5 éves kisfiuk. A 13 éves fiuk otthon van, neki jobban tetszik a suli, mint a hajózás. Együtt horgonyoztunk velük egy szép öbölben. Most pedig itt Suakinban.

Még egyazon napon elvitorlázott mellettünk egy sárga vashajó, fedélzetén egy velünk egykorú fiú és az apukája. Jemen-Eritrea-Szudán, most Egyiptomba tartanak. VHF rádión beszélgettünk velük Eritreáról és Jemenről. Megerősítették az eddigi információinkat.

Mivel hűtő nincs a hajón, így húst csak halkonzerv formában szállítunk, illetve 60 db tojással indultunk neki az útnak. De szerencsére Dénes vadászni járt, és gondoskodott a friss húsról. Sügérek, dentrex. Egy részüket kirántottuk, másik adagból halpaprikást főztünk, szárítani is kicsipeszeltünk egy adagot.

Az egyik öbölben egy helyi halász meglátogatott minket a narancssárga kajakján. Feljött a hajónkra, tudott kicsit angolul, hozott nekünk hat tojást, állítólag a csirkéi tojták, de fele akkorák, mint a mi kisméretű csirketojásaink. Neki is adtunk egy adag halat.

Egyiptom, Port Ghalib, a Vörös-tengeren, 2009. jan. 13.

Port Ghalib egy félkész, de működő nyaralóresort Emperor búvárbázissal és yachtkikötővel, az utolsó hely Szudán felé, ahol a hajósok kijelentkezhetnek Egyiptomból. Ezután már nem léphetünk partra, így itt kellett kiszállnia Ilinek és Lacinak, akikkel ma átbuszoztunk (leintettünk a sivatagban egy buszt) El Quseirba, ahonnan safagai átszállással Luxorba utaztak.

Az elmúlt két napot kellemesen töltöttük, részben Bill tippjének köszönhetően. Két öbölbe is elsétáltunk, ahol láthattunk teknősöket, rájákat és korallkerteket a szokásos színes halakkal, és megtapasztalhattuk, hogy a homokdűnék mögött mindig akad egy-két figyelő szempár.

Feltöltöttük a hajót két hétre való friss gyümölccsel, zöldséggel, pékáruval, legközelebb Szudánban, Suakinban lesz újra vásárlási lehetőségünk.

Ma érkezett meg két ismerős vitorlás Hurghadából, franciák mind, egyik idős páros szintén jönni akar tovább. Bill is jön, mi holnap indulunk, ő két nap múlva. Kicseréltük a mobilszámainkat. A jeddahi Navtex adó valami miatt nem sugároz időjárásjelentést, ezért Dénes apukája küld nekünk sms-ben kétnaponként széljelentést a megadott intenetoldalról. Billnek a barátnője küld majd a szatellit telefonjára 3 naponta.

Egyiptom, Port Ghalib, a Vörös-tengeren, 2009. jan. 10.

Az alsó képen egy zátonyra futott hajó.

Január 1-jén megérkezett a hajónkra Ili és Laci ("Vitorlázz velünk!" felhívásunkat olvasták), és már másnap nekivágtunk a Vörös-tengernek, le délre a szudáni határ felé. Eddig hol kellemes 10-15 csomós hátszélben spinakkereztünk delfinek társaságában, hol a nagyobb hullámokon szörföztünk 20-25 csomós hátszélben (mint ma is), egy szál orrvitorlával, mellettünk apró repülőhalak ugráltak ki a vízből.

Minden nap korallzátonyok között horgonyoztunk, a 22-23 fokos vízben sznorkeleztünk. Gyönyörűek a korallok, van mindenfajta, leglátványosabb az agyvelő- és a legyező korall. Dénes gondoskodott friss húsról. A szép piros holdsügér és a szürke dentrexek mind 3-4 kilósak, szerencsére nem ugyanazon a napon lőtte őket. Egyébként négy ebédünk lett belőlük.

A hangulat nagyon jó, néha azért jól jön 1-1 Stugeron, hogy a tengeri betegséget elnyomjuk. Egyik partra csónakázásunkkor kipróbáltuk a sisha-t (vízipipa). Csak szobadísznek, szívesen elfogadnánk egyet. Szülinapomat halebéddel és kuktában sütött lekváros piskótával ünnepeltük. Még ajándékot is kaptam.

Ma elértük az első vitorláskikötőt Hurghada óta. A kikötő előtti korallokon egy decemberben zátonyra futott német vitorlás ijesztgeti látványával a hajósokat. Melegvizes zuhanyzás, hajmosás, fiúknak borotválkozás, vízfeltöltés, szemétkidobás, internet, friss gyümölcs-, zöldség-, pékáru vásárlás a program. És itt van Bill is, az angol vitorlázó Hurghada-ból, akit utolértünk. Kalandos történetét remélem lesz időm megírni a hajónaplóba.

Egyiptom, Luxor, a Nílus partján 2008. dec. 27.

Welcome to Alaska! Így üdvözöltek bennünket a helyiek Luxorban karácsonykor. Az elviselhetetlen nyári hőség helyett napközben kellemes meleg van, este kell a polár vagy egy könnyű dzseki. Álmi ajándéka karácsonyra az lett, hogy a régen látott nagyszülőkkel, rokonokkal lehetett újra, mi a luxori úttal ajándékoztuk meg magunkat. És ami nem várt ajándék, hogy megismerkedtünk néhány Egyiptomban élő magyarral, akiknek kellemes estéket, vacsorákat köszönhetünk. A Képes útibeszámolóban írunk róluk.

Egyiptom, Hurghada, a Vörös-tenger 2008. nov. 25.

Januar 1-jetol egy kedves parral vitorlazunk egyutt ket hetet a Voros-tengeren, le a szudani hatarig. A "Vitorlazz velunk!" felhivasunkat olvastak, es ok is szeretik a kalandokat. Utunk tovabbi reszletei meg elottunk is rejtve vannak. Ha a folytatas mellett dontunk, amit most Denes is valasztana - es ebben nem kis szerepe van egy angol szolovitorlazonak (51 ev), aki ket hetet toltott a kikotonkben -, akkor irany Szudan, Dzsibuti, aztan ujra valaszthatunk, hogy India fele vesszuk az utat vagy a veszelyes szomaliai vizeken hajozunk lefele Afrika partja menten. Ha a folytatast leszavazzuk, akkor irany vissza a Foldkozi-tengerre. Almi igy is, ugy is "lelep" a hajorol, es a nagyszuloknel tolt 1-2 honapot.

Egyiptom, Hurghada, a Vörös-tenger 2008. nov. 23.

Koszonjuk az otthoni hojelenteseket, itt is hideg van. Reggelre 20 fokot mutat a homero. A helyiek mar ket hete kabatot, salat viselnek, elokerultek a csizmak is. A turistak tovabbra is nyaralni jonnek, mi is a bikinit hordjuk a nagykabat helyett. Koszonjuk a szulinapi udvozleteket is, kapott Almi tortat, en "sutottem" kuktaban. Piskotateszta, eperlekvarral megkenve, tetejen csokimaz, francia drazse es 5 gyertya.

Voltak magyar gyerekek is a hajon, vele egykoruak, ez volt a legnagyobb ajandek neki. Kenuval eleveztunk egy kozeli korallzatonyhoz, sajnos sok szemet uszkalt a vizen, de a halak es a korallok itt is szepek voltak.

Egyiptom, Hurghada, a Vörös-tenger 2008. nov. 08.

Hat nap Kairo utan (iszlam negyed, kopt negyed, a sziget, a gizai piramisok, az egyiptomi muzeum) tegnap vegre lathattuk mik elnek a Voros-tenger korallzatonyai kozott. Almit (rajta is buvarszemuveg, pipa, buvartalp) nem erdekeltek a szep nagy, szines halak, vagy a raja. A viz onmagaban eleg elmeny neki.

Frocskolni a pipabol a vizet, lenyomni a papat vagy a mamat a viz ala, a hatukra maszni, vagy egy homokos korallzatonyra kiuszni es homokozni, plane, ha meduzak is kozlekednek a vizben, sokkal izgalmasabb. Nekunk persze hatalmas elmeny volt. Kilenc eve buvarkodtunk eloszor korallzatonyos helyen a csendes-oceani Yoron-szigeten. Ott masfajta korallokkal es halakkal is talalkoztunk, de capat ott se lattunk. Legkozelebbre ezt tervezzuk, de majd Almi nelkul. Almi december vegen hazarepul a nagyszulokhoz "nyaralni".

Egyiptom, Hurghada, a Vörös-tengeren 2008. okt. 28.

Szabo Almos kikoto hurghada egyiptom

Megcsináltuk!!! Itt vagyunk a Vörös-tengeren, ez volt az első nagy cél, megcsináltuk! Ishmalia-ban 3 napot várakoztattak, végül átjutottunk a csatornán Szuezbe. Innen 6 nap 20-28 csomós hát- és félszeles vitorlázás következett át a Szuezi-öblön a Vörös-tengerre, Hurghada jachtkikötőjébe. Korallzátonyok között navigáltunk, vigyáznunk kellett az olajfúrókutakra, a teherhajóforgalomra. Mindegyik nap korallzátonyok mellett horgonyoztunk 4-5 m mély vizben. A táj egyhangú, de csodaszép: kék, szalmasárga, kék.

Egyiptom, Ishmalia, feluton a csatornan 2008. okt. 18.

szuezi-csatorna vitorlazas atkeles

Ma vegigmotoroztuk az elso felet a csatornanak 45 tmf (78 km). Kaptunk egy pilotot, akit etetni kellett, es a vegen adni neki baksist. Hogy picit gyorsabban haladjunk, neha megengedte, hogy a hatszelben felhuzzuk az orrvitorlat. Sivatagi taj, nehany elszaradt palmafa, szegeny halaszok, akiknek a motornelkuli csonakjait a parton segedkezo ket tarsuk huzza kotelen. Delutan szembol megindult egy 32 hajobol allo konvoj. Oriasok mind.

Ishmalia az elso hely, ahol ki lehet kotni egy molohoz, van zuhany, de csak ferfiaknak. Ha jar erre no, az biztos a hajo furdoszobajaban zuhanyzik, de nekunk csak kinti zuhany van. Denesekkel zuhanyoztam, vigyaztak ram. Erkezesunktol reggel 8-ig meg se moccant a hajo. Most viszont megindult a hajos forgalom, szaguldanak a pilot hajok is, es itt is rangatozik, meg az oldalaval a partfalhoz csapodik a hajo.

Egyiptom, Port Said, 2008. okt. 17.

port said vitorlazas szuezi-csatorna atkeles

Ket napja Port Said kishajoknak kialakitott molojanal vesztegelunk, varjuk, hogy behajozhassunk a csatornaba. Az itteni allapotok totalisan kikeszitenek bennunket. Az olajfinomitok szaga, az olajos, mocskos viz, amitol az egesz hajo fekete lett csak alafestes a hullamzashoz kepest, amit a szaguldo pilothajok okoznak.

A hajonk akkorakat rangatozik folyamatosan, ejszaka is, hogy tengeri betegek lettunk, es mindent ugy el kell pakolni, mintha vitorlaznank, nehogy lezuhanjon, osszetorjon. A hajo fedelzetet folyamatosan mossa a felcsapo mocskos viz, az ablakokat be kellett csukni, mert ott is becsaptak a hullamok. Hab a tortan a baksis. Ha nem adunk, akkor 20 dollar lesz hirtelen az egyiptomi zaszlo, 1.10 euro lesz a diesel literje (0.25 euro literje egyebkent). Es hogy 10 dollar helyett 30 dollart fizessunk ezert a szar helyert, nem enged at az agentunk a csatornan, hanem egymasnak ellentmondo magyarazatokat talal ki, miert kell varakoznunk. A Voros-tengerert remeljuk megeri ezt vegigcsinalni.

Egyiptom, Port Said elott a nyilt tengeren, 2008. okt. 15.

Megerkeztunk. Ket nap 20 csomos szembeszelben, elso ejszaka villamok kozott, felhoben, esoben. Port Said bejaratahoz mar sotetben ertunk. A hatalmas, kivilagitott kontenerszallito- es egyeb teherhajok, kotrohajok hosszu sorai motoroztak befele a vilagito bojasorok kozott. Hivtuk a Port Said Port Controllt radion, de nem valaszoltak. Hullafaradtan lehorgonyoztunk engedely nelkul a nyilt vizen, 8 m melyseg folott, ket oriasi kotrohajo koze. A hajo, mintha meg mindig vitorlaznank, szunet nelkul tancolt a hullamokon.

Izrael, Haifa jachtkikötő, 2008. okt. 02. FÉL ÉVE ÚTON...

Kellemesen hűvös az este Haifa jachtkikötőjében október 2-án. Szusival kínál bennünket német házaspár ismerősünk luxus katamaránjuk tágas kokpitjában. Tegnap este fogták hozzá a 15 kilós tonhalat Libanonból Izraelbe vitorlázva. Örülünk a találkozásnak. Több, mint egy hónapja búcsúztunk el tőlük Cipruson, Larnaka kikötőjében. És most velük ünnepeljük meg, hogy pontosan fél éve vagyunk úton. Megtett utunk (2008.04.02. - 10.02.): Horvátország - Albánia - Görögország - Törökország - Ciprus - Libanon és Szíria - Izrael.