Kezdôoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos infók│2017. szept. 27. - okt. 01. Grenada(Minden oldalunkon, ha homályos a fotó, akkor zoomoljatok ki kicsit, mert úgy adja az általam tervezett valódi nézetet. Nálunk pl. a Firefoxban 80%-ra van kicsinyítve.)szept.27. Carriacou (Tyrrel bay) - Grenada (St. George's) (30 tmf)


Ma egy aktív vízalatti vulkán mellett vitorláztunk el. Alig vártam, hogy odaérjünk, hogy lássam, van-e valami jele a vízen, de "Kick' em, Jenny", így hívják a vulkánt (Rúgj beléjük, Jenny), nem mutatott semmit. Legutóbb idén áprilisban mértek olyan aktivitást, ami miatt már figyelmeztetést adtak ki. Ilyenkor 5 km távolságot kell tartani a kráterétől, aminek a helye a térképen jelölve van. A környékén van néhány apró, lakatlan sziget, így könnyű volt szemmel is megsaccolni a körülbelüli helyét ennek a vízalatti csodának. Ott magasodott valahol a közelünkben, nem is olyan mélyen, 180 méterrel a vízfelszín alatt.

Carriacou-n még lett volna egy-két hely, amit szívesen megnéztünk volna, pl. a hajóépítő település, de október 10-én megy a repülőgépünk Miamiba, és mi úgy döntöttünk, hogy haladunk délre, közelítjük Trinidadot, ahol majd Ventosót hagyjuk, amíg az USA-ban eladjuk Rapid Transitot. Ezért ma átvitorláztunk Grenada főszigetére, Grenadára. (Grenada három lakott szigetből álló szigetország, ebből mi Carriacou-n és Petit Martinique-en jártunk az elmúlt tíz napban.) Sikerült egész korán, 7.15-kor elindulnunk.

A vulkán után már hamar elértük Grenadát, mellette haladva egymás után kaptuk a squallokat, szakadt belőlük az eső, hirtelen 30-35 csomóval ütötte a hajót a szél. Ez a szélerő nagyon jó lenne Ventosónak, de nem az orrvitorlának. Ilyenkor betekeri Dénes az orrvitorlát, hogy nehogy elszakadjon, aztán csak ki kell várni, amíg átmegy rajtunk. Aktív és nedves vitorlázás volt a mai.

Nem mi voltunk az egyetlenek e tájon, jöttek-mentek a charterkatamaránok. Egy halászcsónak is kijött ilyen távol a parttól. Rajtuk is átmentek a squallok, de nekik nem volt kabinjuk, hogy elbújjanak előle.

Grenadán több 750-920 m körüli csúcs van, mind felhőben. A keskeny parti sávot leszámítva, ami körbeveszi a hegyeket, nincs más síkvidék.

Még mielőtt elértük volna a fővárost, jött egy széles öböl szegényes településsel, horgonyzó csónakokkal. Kívülre, az öböl bal szélére két ingyenes bóját raktak ki. Ezek jelzik a Molinere Underwater Sculpture Park (vízalatti szoborpark) helyét. Népszerű sznorkelező hely. Az egyik bóját már elfoglalta egy katamarán. Ez a hely védettebb volt a hullámzástól, mint a főváros öble, így jött az ötlet, hogy horgonyozzunk le itt, vagy szedjük fel a bóját, és majd innen járunk be a fővárosba kaját venni, és közben majd búvárkodunk is. Egy fotó az internetről a vízalatti szoborparkról:

A vízen egy ütött-kopott halászcsónakban három halász ücsörgött. Ez azonnal beindította a fantáziámat. Biztos, hogy egy ilyen szegény település mellett, távol a parttól, őrizetlenül akarjuk hagyni napközben a hajót? Még az éjszakát se szívesen tölteném itt, magányosan. Borzasztó, de ilyen hatással van rám, amit a 2010-11-es utunkon hallottunk, és amiket most olvasok a karibi hajós újságokban a szigetek biztonságáról. Mindig vannak incidensek, amiknél a bántalmazás is gyakori része a betöréseknek, ha a hajós a hajón van, és a tolvajok többen jönnek. Kiverik a hajósból, hogy hol a dugi pénze, aztán visznek mindent. Kell ez nekünk? Tavaly egy német charterezőt megöltek a Grenadinesok egyikén, ahová mi is tervezzük, hogy majd megyünk, mert klassz sznorkelező hely. Ott tavaly több hajót kiraboltak, a hajósokat bántalmazták.

Egy nappali sznorkelezésre szívesen maradnék, aztán megyünk is tovább, de Dénes nem akart kétszer horgonyozni. Vagy itt horgonyzunk le, és innen járunk el, vagy a fővárosnál, és onnan csinálunk mindent. Így mentünk tovább. De legközelebb, ha erre járunk, ez lesz a Program.

Ez már a főváros egy kis része:

Rengetegen horgonyoztak St. George's és a sziget legszebb és leghosszabb strandja, a Grand Anse között. Sajnos tilos a strand előtt horgonyozni, de azért sokan megszegik ezt a szabályt. Mi igyekeztünk a strandhoz közelebbi helyet választani, de még az engedélyezett zónán belül.

(Elforgattam a térképet, most NY van felfelé.)

A sok hajót most előnynek tekintettem. Így talán nem lesz tolvajkodás. Este majd sokan felszedik a dingit éjszakára, mert ez a fő dolog, amit ellopnak. Csak eloldják vagy elvágják a kötelet, és már el is tűnnek a dingivel az éj leple alatt. Mi nem tettük fel, mert valahogy a tömeg közepén lenni biztonságot ad. Ha tolvajkodna is valaki, biztos a szomszédét vinné, aki közelebb van a parthoz.

Útközben főztem a kuktákban krumplit és plantaint (főzős-sütős banán). Mire lehorgonyoztunk 14.15-re, már tudtam is tálalni az ebédet. A krumplipüréhez konzerv löncshúst és valami olivabogyós-olajos valamit kevertem, desszertnek pedig a gyümölcskompótízű főtt plantaint ettük.

A hullámzástól egyáltalán nem védett a hely, de a víz gyönyörű tisztának tűnt. Jólesett fürdeni benne.

Ebéd után letette Dénes a felfújhatós dingit, rátettük a motort, és a főváros felé motoroztunk internetezni, időjárást nézni (ahol a jachtkikötős öböl van, ott a dingidokk). Motorozás közben nézegettük a hajókat. Sokat ismertünk már Carriacou-ról, amikor együtt vészeltük át a tőlünk 160 km-re elvonuló Maria hurrikán hatását. Vannak svájciak, franciák, angolok, németek, hollandok (mi is holland regisztráció alatt vitorlázunk, de nem húztuk fel a holland zászlót, hogy senki se higgye, hogy hollandok vagyunk), ausztrálok, új-zélandiak, kanadaiak, persze amerikaiak is.

A dinginknek kemény alja van, és egy átlátszó műanyag is benne, hogy nézhessük, mi van a víz alatt. Jó szórakozás ez a hosszú úton kifelé. Homok, homok, homok, homok, homok ééés végre korall, korall, korall, halak :-)

Dénes Grenadán vette Ventosót, jó pár öböllel arrébb, ott készítette fel az útra augusztusban, és párszor be kellett jönnie a fővárosba vásárolni, így kapásból tudta, hogy mi merre van. Nem egy szép hely a parti rész, és a forgalom is nagy. Annyi a száguldó autó a járda mellett, hogy néhány perc után már menekülnénk valami csendes utcába, de az csak felfelé megy a hegyre, és ott is jönnek-mennek az autók. Ez egy igazi mozgalmas főváros, nem olyan békés, mint a carriacou-i halászfalu, ahonnan jöttünk. Nézünk az interneten időjárás-jelentést, ami sajnos minden napra záporokat, zivatarokat mond.

12 nap múlva repül a gépünk Trinidadról Miamiba, ez nem sok. Tervet kellett készítenünk. Minimum 2 napos oda a menet, pár nap, míg találunk egy kikötőt, és megszervezzük a hajó kiemelését. Ezt végigszámolva kijött, hogy 4 napot tölthetünk itt, aztán irány Trinidad.

Álmi mindenképp szeretett volna egy strandolós napot,

Dénes egy nyugis napot,

én egy esőerdős túranapot,

és kellett egy vásárlós nap is.

Ez pont négy nap. Már csak az esővel kéne megbeszélni, hogy ne ott essen, ahol épp járunk, de ez teljesen lehetetlen. Álmi gúnyolódott is velem:

- Mamácska, fel kell készülnöd, hogy minden nap elázol.


szept.28. Grenada (St. George's)


A vásárlással kezdtük. Mázli, hogy még a kimenetelünk előtt jó nagy zuhét kaptunk, aztán mára semmi többet :-) A gyaloglás öröméért kilométereket sétáltunk bolttól boltig. Dénes tudta már, hogy mit melyikben lehet beszerezni. Pl. plantainchips nagy kiszerelésben és olcsón a legtávolabbiban. Kedvenc tejpor a másodikban. Ebéd és internet a harmadikban.

A forgalom mellett menni kilométereket nagyon kiábrándító volt. Én a forgalomban bicajozástól is rosszul vagyok, a végére mindig megfogadom, hogy soha többet, aztán persze nem lehet megúszni. Többször is kijelentettük Álmival, hogy busszal jövünk vissza (olcsó nagyon, egy metrójegy ára).

Van itt a strand közelében egy pláza, a Spiceland mall, étkezőkkel, internettel, egy nagy IGA szupermarkettel. A mall (így hívják az USA-ban a plázát) tele volt ápolt külsejű, jólöltözött külföldiekkel. Teljesen más világ volt itt bent, mint a kinti, ami mellett percekkel ezelőtt végigsétáltunk. Olyan hontalan külsejű nőtől vettünk Álminak sült kukoricát az utcán, aki csak úgy kiállt egy buszmegállóba egy ráccsal és lábassal, ebben gyújtott tüzet, a rácson megsütött néhány cső kukoricát, és amikor azokat eladta, összeszedte a rácsot, lábast, és remélhetőleg volt otthona, szóval hazament.

Grenada a világ második legnagyobb szerecsendió termelője, exportőre. Kakaóból is sokat ad el. Vettem itteni kakaóbbabból készült 100%-os étcsokit, Álmi pedig grenadai rumos-mazsolás tejcsokit. Három ilyen táblát vehettem volna az étcsoki árán...

Összetevője: organikus kakaóbab (organikus = bio). Más nem szerepel. Ehhez nem adtak cukrot. Csak annyi van benne, amennyi a kakaóbabban. Isteni a meleg sült plantain tetejére tördelve, mert ellensúlyozza annak édes ízét. Kezdem megszeretni :-)

Grenada magát a fűszerek szigetének is nevezi. Tényleg mindent lehet kapni, és ezeket itt termesztik. Olyan széles a választék, mint egy arab vagy indiai fűszerpiacon, csak épp zacskókba csomagolva és az üzletek polcaira kihelyezve láthatjuk a fűszereket. Tobagónál elfelejtettem írni, de ez igaz Grenadára is, hogy a rabszolgakereskedők rengeteg indiait hoztak ezekre a szigetekre házi szolgálónak. Divatos volt indiai szolgálót tartani. Épp ezért rengeteg az indiai a szigeteken, és ők is (akárcsak az afrikai rabszolgák) magukkal hozták a szokásaikat az élet minden területéről. És a fűszerek része volt ennek. Nekik köszönheti ma Grenada ezt az egzotikus nevet.

A curry, ami sok fűszer keveréke, szinte minden ételükben ott van. Álmi utálja, ezért is választ krumplipürét sült hallal. A sült plantain és a callaloo se tartalmaz curry-t, de ezeket én eszem, ez a kettő az én nagy kedvencem. Viszont a többi kínálat, tészták, rizsek, zöldségsaláták sárgállnak a curry-től. Dénes pie-okat vesz: húsos, zöldséges töltelékek, vagy épp édes töltelékek vannak tésztába csomagolva.

Ami igazán érdekes volt a boltban, (leszámítva, hogy tip-top szupermarket az IGA a többihez képest) az a vágott virág kínálat:

Mind igazi :-) Ilyenekkel találkozunk az esőerdőkben, de már egész lent a parton is, egyes kertekben.

A mallhoz közel volt a beach, egy klassz kis park is akadt, ezek a szép helyek erőt adtak, hogy visszafelé is gyalog menjünk. A mozgás mindenek fölött.

Csakúgy, mint Angliában, itt is bal oldali a közlekedés, és jobb oldalon van a kormány.

Este 10 után beindult a parton az egyik nyaralóresortban a buli. Élőzene, először azt hittem karaokéznak, annyira hamis volt az éneklés, de aztán ez a hang énekelt utána végig. A füldugók megmentettek. Fantasztikus találmány, hihetelen, hogy eddig nem használtam.


szept.29. Grenada (St. George's)


Mára tettük a strandolós napot. Több, mint 2 km hosszú a gyönyörű homokos, pálmafás, szőlőfás, mandulafás beach. Oda-vissza gyalogoltunk, úsztunk, hülyéskedtünk a vízben. Hatalmas zuhéban motoroztunk vissza a hajóra, de legalább kimosta belőlünk a sót.

Később, már délután elmotoroztunk a főváros felé a dingidokkhoz, és megint kaptunk egy akkora zuhét már a kikötőben motorozva, hogy nem bírtuk nyitva tartani a szemünket. Üresbe kellett tenni a motort, aztán várakoztunk a sűrű esőfüggönyben, míg csillapodott. Utána szétfagyva sétáltunk, végre kézenfogva, összebújva Dénessel. Nagy probléma ez itt a trópusokon, egyszerűen nem tudunk kézenfogva sétálni, összebújni, mert forró mindkettőnk teste. Kemencék vagyunk :-( Egy-egy ilyen alkalom igazi kincs!!!

Este megint beindul a zene, most egy másik helyről, ez viszont nem élő.


szept.30. Grenada (St. George's)


Ma végre eljött az én napom!!! 2010-11-ben Mr. Frumble-ön (Bukdács úr) bejártuk a karibi szigetek nagy részét. Sokszor túráztunk olyan esőerdőkben, ahol nem kellett félnünk veszélyes ragadozóktól vagy mérgeskígyóktól, na jó, madárpókok vannak, találkoztunk is egy picivel Martinique-en, de talán nem lesz komolyabb bajunk a csípésüktől. Mind annyira fantasztikus volt, olyan elképesztő az otthoni szobanövények óriásira nőtt példányai között mászkálni, hogy nekem a sznorkelezés mellett ez volt a legvonzóbb abban, hogy újra bejárjuk a karibot. A fotóink nagy része csak ismétlése annak az utazásnak, de nekünk, akik Európában élünk, ez óriási különlegesség. Újra látni ugyanolyan élvezetes, mint először. Már alig vártam ezt a napot :-)))

Elfurgonoztunk a Grand Etang Nemzeti Parkba, ahol 6 órán át jártuk a gerincet fel-le, tapostuk a sarat az esőerdőben, és huszonsokszor keltünk át patakokon. A végére hófehérre szívta a lábfejünkön a bőrt a víz, a lábszárunkat, ruhánkat pedig a vörösesbarna sár színezte el. De végső jutalmunk a küzdelmekért egy vízesés volt, a Concord fall. Néha eleredt az eső, de az esőerdő már csak ilyen. Kolibrik repkedtek körülöttünk édes nedvet keresve.
Mona Monkey.

Nyugat-Afrikából a rabszolgaszállító hajókon jutottak át ide ezek a majmok, akikkel már a túra elején találkoztunk.


Krátertó:

Red ginger flower (nem ennek van ehető gyömbérgyökere):


Kínai ajándék ez a gaze, ahol macskákkal találkoztunk. Álmi fotózta őket. Később megtaláltuk az otthonukat, egy fatörzs odújában éltek.


Heliconia. A kolibrik segítenek a beporzásában.

Emelkedünk, és a "szobanövényeken" taposunk. Rengeteg a bambusz az erdőben, némely fának hatalmas a levele.

A Mount Qua Qua (565 m) az első cél. A krátertó egyre mélyebben van, ahogy emelkedünk.

Kilátás a fővárosra, a hosszú beachre, ahol tegnap strandoltunk, és a horgonyzó hajókra, amik között ott van Ventoso is.

A gerincről ágazott le egy ösvény a Concord vízeséhez. Míg a gerincút jól karbantartott, látszott, hogy használják, az ösvényt benőtte a növényzet. Álmi ma a tőrét hozta magával, pedig a machetéjét kellett volna. Annak több hasznát vettük volna. Szerencsére sárga szalagozás jelölte, merre kell a sűrű növényzetben, sárban, patakmederben menni. Ahol kellemesre váltott a terep, Dénes elővette a fotógépet, és fotózott. Sajnos ezekből a szakaszokból volt a legkevesebb. A többinél ugrálni, átbújni, kapaszkodni kellett, csupa sár volt a kezünk. Féltettük a gépet. Van másik fényképezőnk is a hajón, aminek nem árt a víz, a sár, de azzal nem lehet olyan szép képeket készíteni, főleg nem ilyen gyér fényviszonyok mellett.

Dénes előrelátóan a Crocs papucsában jött. A patakokban mindig tiszta lett a lába. De ő esett a legtöbbet fenékre, mert jobban csúszott a talpa, mint a mi cipőinknek :-) Pedig az én New Balance-om talpát nehéz űberelni.

Innentől már egyre rosszabb lett az út, nem vette elő többet a gépet Dénes. Egy idő után a lejtés emelkedésbe ment át. Kaptattunk felfelé, közben széles patakokon keltünk át, az egyikbe beleestem, onnantól már legalább nem kellett óvatoskodnom. Teltek az órák, éhes voltam, és egy idő után eltűnt a sárga szalag. Rengeteg kígyó él Grenadán, például a faágakra tekeredő hatalmas boák, de tudtam, hogy nincs egy mérges faj se, mégis hatalmasat sikítottam, amikor egy hullámzó, kígyószerű alak a cipőmhöz csúszott. Csak egy faág volt. Később jött egy majdnem függőleges szakasz, ahol 20 métert kellett kötéllel leereszkedni. Aztán Álmi, aki elöl ment, közölte, hogy vége az útnak, szakadék tátong alatta. Én csak őt láttam, mögötte a nagy semmit. Nagyon nem volt kedvem, hogy most visszaforduljunk, és újra végigmenjünk ezen a mérhetetlen sárhalmon, föl-le, csúszkálva, kúszva, éhesen. Volt néhány kekszünk egy fél üveg lekvárral, és még egy liter vizünk. És már 5 órája úton voltunk. 6.30-kor már szürkül, 7-kor sötét van. Az eső meg hol esik, hol eláll. És most itt ez a leszakadt út.

Japánban már volt ilyenben részünk. Egy bicajtúrán, egy medvékkel teli erdőben, a hegyoldalban kacskaringózó medveszaros ösvény egyszer csak beleszakadt egy patakba. Nem volt más választás, ha nem akartuk feladni, át kellett kelnünk bicajokkal, rajta 3 hétre minden kellék sátrazáshoz. Egy erős sodrású, mélyvizű, bővizű, széles hegyi patakon. Dénes a vállán szállította át a bicajokat, a csomagokat, majd a hátán engem is :-) Aztán pár méter tekerés után jött a találkozás az első medvével. Megijedt tőlünk. Felszerelkeztünk még az induláskor medvespray-vel és csengőkkel. Azt csengettük mindketten, mint az őrültek, mert azt mondták, hogy attól félnek. Sok sír van mindenfelé a japán erdőkben, "medve ölte meg" felirattal. Nem akartunk ilyen sírfeliratot.

Itt most nem volt ilyen veszély, legrosszabb esetben az ösvényen éjszakázunk összebújva, éhesen. Persze semmi kedvem nem volt hozzá, és tutira nem ússzuk meg a mindennapos villámlásokkal teli zivatarokat se, amik átmennek a hegy fölött. Elkezdtünk a szinte függőleges hegyoldalon leereszkedni. Kapaszkodtunk a kidőlt fákba, gyökerekbe, sárba, lépcsőfokokat rugdostunk a sáros földbe. Végül leértünk, onnan már a fák között vízszintesebb terepen folytattuk a gyaloglást. Aztán beleértünk egy ösvényszerűségbe. Hallottam kutyaugatást, ez megnyugtatott. Később elértünk egy patakhoz, ott a túloldalon egy ember közeledett. Jupííí!!! Elértük az utunkat. Beszéltünk vele. Turista volt ő is, később kiderült, hogy az osztályát hozta kirándulni. Jó irányba tartunk a vízeséshez, nyugtatott meg. Ők egy másik vízesést jöttek megnézni, ahhoz nem kellett átjönniük oda, ahonnan mi érkeztünk, így nem is figyelmeztettük őket, hogy az ösvényt elvitte egy földcsuszamlás.

Még ötször keltünk át patakokon, már nem törődtem vele, hogy bennük gázolok cipőstül, mire végre a Concord vízesést elértük. Közben találkoztunk az osztállyal, velük volt a kutya is, akinek az ugatását hallottam. A patakban ácsorogtak cipőstül. Nem volt más mód átjutni. A köveken ugrálás Álminak egész jól ment, nekem a New Balance cipőm talpa mindenen csúszik, meg is fogadtam, hogy többet nem veszek ilyen márkájú sportcipőt.

Ennél volt egy kidőlt bambusz, ami segített az átkelésben.

Megművelt földek következtek, ahol élőben is láthattam az egyik nagy kedvencemet, a dasheen vagy callaloo növényt. A gumójából készült dasheenpürét nagyon szeretjük Dénessel, még a naplómba is beleírja, hogy mennyire finom, jobb, mint a kruplipüré, és a callaloo főzeléket is, amit a leveléből készítenek. 2011-ben több esőerdős túrán lefotóztam, pl. Dominicán is, nagyon szeretem ezt a dominicai beszámolót :-), de akkor még nem tudtam, hogy ez a callaloo.

A 11 méter magas vízesés magánterületre esik, elkértek érte összesen 1000 forintot 3unkért, hogy fürödhessünk benne.

Álmiék három helyről ugrottak a vízesésbe. Először 3 méter magasból, aztán 5, és aztán 7 méterről.

Dénes a fotókból egy program segítségével csinált egy gif animációt, ahogy Álmi beugrik a vízbe 7 méter magasból.

Az animáció:

Végre eszünk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nagyon megviselt, hogy kaja nélkül csináltuk végig az utat. Korai reggeli, aztán csak 4 órakor ettünk újra. Nálam ez nem működik. De valahogy nem tudatosult, hogy ez egy ilyen hosszú út lesz.

Ezt hoztuk csak magunkkal. Ekkora bénázást. Fél üveg lekvár és néhány lapkenyér.

Itt is találkoztunk Mona monkey-val:

A vízeséstől betonút vitt le Concord településre, ami végig a Concord-patak mellett haladt. Termőföldek, elszórtan egy-egy lakóház az út mindkét oldalán. Itt láttunk először avokádófát tele avokádóval! Nem mertünk sehonnan szedni, mert nem akartuk a szegény helyiek elől elenni, de miután beszéltünk egy nővel, mondta, hogy ezek itt senki fái, csak itt rohadnának el a fán, nyugodtan szedjünk. Szedtünk hármat. Még éretlenek voltak, de egy hét múlva beértek.

Találtunk valami mást is, először lime-ra tippeltünk, de ahhoz túl nagy volt. Otthon kibontottunk egyet, valószínűleg éretlen narancsot vagy grapefruitot szedtünk. Édeskés, savanykás, megettük mindet.

Valójában nem a piros, hanem a tetején a fehér a növény virága:

Mindenütt kakaófákkal, breadfruit fákkal (kenyérgyümölcsfa) találkoztunk:

Cukornádat is találtunk, de mert sok nád volt mindenfelé, nem voltunk 100%-ig biztosak a dolgunkban. Mint a népmesékben, épp akkor jött arra egy helyi machetével a kezében. Tőle kérdeztük meg. Levágta nekünk, aztán már Álmi farigcsálta pici darabokra a tőrével, és mi kiszívogattuk belőlük a cukros lét.

A fővárosban a furgonok megállója, azaz a buszpályaudvar az óvárosban van, lent a parton. Még naplemente előtt visszaértünk épségben, ami kész csoda. Albánia, arab világ, karibi szigetek, mindenhol őrülten száguldanak a rossz és kacskaringós, meredek, keskeny, zsúfolt utakon. Többször is azt gondoltuk, eljött a vég, de végül csak megérkeztünk. Az emberek az utcákon lógtak, lime-oltak, mi csak elvegyültünk közöttük, már amennyire három fehérnek ez sikerülhet a teljesen fekete tömegben. A dingidokknál elmostuk édesvízzel a cipőinket, zoknikat, aztán visszamotoroztunk a hajóra. Fürdés, vacsora, filmezés.


okt.01. Grenada (St. George's)


Ez a nap lett volna a nyugis nap.

Reggel meghallgattuk a Crusing Netet a VHF rádión. Olyan horgonyzóhelyeken, ahol sokan horgonyoznak, sokan hosszú időket töltenek, működik egy rádióadó, amin a vitorlázók kapnak minden reggel infókat az időjárásról, érkező, induló vitorlázókról, veszélyekről, programokról, és van egy kedvenc részünk, a Treasures of the bildge (a hajófenék kincsei). Itt bemondhatjuk, ha van valami eladnivaló, vagy ingyen elvihető holmi a hajón. Hetente még bolhapiacot is tartanak a hajósok.

Utána Dénes elmotorozott Álmival a dingidokkhoz, szereztek több kanna vizet az egyik kikötőben, megpróbáltak kijelentkezni az országból, de a bevándorlási hivatal és a vámhivatal közül az egyikben már megint nem jelentek meg munkaidőben. Végül dolgavégezetlenül visszajöttek Dénesék. Közben több kisebb zuhé is átvonult rajtunk. Ilyenkor rohanok ki a fedélzetre, csukom be sorra az ablakokat, mert némelyiket bentről nem tudom, ha teljesen ki vannak tárva. Szárítgatom a sportcipőket, mindig a legnaposabb helyre teszem, esőben be a kabinba, aztán újra ki. Kellemes szórakozás.

Aztán elmotoroztunk már hárman a strandra. Két halász egy kb. 1-1.5 méteres cápával tért vissza. Nem tudták milyen cápa. De így néztek ki azok is, amikkel mi találkoztunk még Rapid Transittal vitorlázva az USA-ban. Pl. itt.

Végigsétáltunk a homokon, izomláz van a combjainkban, aztán a parkon át már a mallban is voltunk. Ott ebédeltünk, interneteztünk a légkondiban, vásároltunk egy utolsót az IGA-ban, aztán irány vissza a beach-re, a hajóra, a vízbe. Egy katamaránon az ajtó tetejébe kapaszkodva húzódzkodott egy hajós. Mi is szoktunk Álmival, ez egy jó dolog a hajón. A fedélzet két oldalt olyan széles, hogy ott meg fekvőtámaszozunk.

Az én ebédem: mahi-mahi, sült plantain, zöldségmix (sütőtök, chayote, répa, zöldbab, brokkoli, karfiol).

Holnap indulunk Trinidadra, minimum kétnapos út, kis izgalom a gyomromban, mert az olajfúrótonyok felé megyünk, ahonnan tavaly még motoros dingikből kalózkodtak a venezuelaiak. A helyüket nem is tudjuk ezeknek a tornyoknak, mert a térkép a GPS-en régebbi. Azért sikerült szereznünk infókat, majd tartani kell tőlük a távolságot.

Megfőzöm az egyik kuktában a csirkét, a másikban a plantaint, ez lesz holnapra az ebéd.

Este 11-kor beindul az üvöltő zene, 1-ig tart, aztán nyugalom. Kivehetem a füldugókat.