Kezdőoldal│ A hajókról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos információk│


Horvatorszag Karib-tenger Szabó Dénes Szabó Álmos Szlatki Katalin citrom vitorlázás

A csapat

Szabó Dénes

Szlatki Katalin

Szabó Álmos

Szabó Dénes
Szlatki Katalin
Szabó Álmos


Mindketten ugyanarra az egyetemre jártunk (ELTE TTK, Dénes fizikus-, Katalin matematika tanár szak és térképész szak), de nem az egyetemen, hanem a Mátra'115 teljesítménytúrán ismerkedtünk meg. Az Ágasvári turistaházban voltam ellenőrzőponton, amikor Dénes betoppant az életembe. Az ő nagy álma volt körbevitorlázni a Földet, az enyém, hegyekben élni, és örökké csak túrázni. Megbeszéltük, hogy a kettőt együtt fogjuk csinálni.


Három hét múlva Dénes kezében volt a belvizekre érvényes vitorlás igazolvány, és még ezen a nyáron rátaláltunk a jövendőbeli hajónk nevére (Melamphyrum) egy mátrai túrán.


Mindez 1995-ben történt. Azóta sok helyre eljutottunk a világban. Életünk csupa költözködés lett országról országra, házról házra, vitorlásról vitorlásra. Japán és Franciaország után Svájc következett. Kezdetben csak ketten éltünk vándoréletet, aztán megszületett kisfiunk, Álmos. Vele kicsit lelassult az életünk, majdnem öt évig maradtunk Svájcban, ami jó helynek bizonyult a pénzgyűjtésre.


Itt megvettünk és felszereltünk egy Marieholm 32 típusú hajót, 2006 májusában levittük Szlovéniába (Isola) a tengerre, onnan átvitorláztunk vele Horvátországba (Rogoznica, Marina Frapa). 2008 januárjában beköltöztünk, és még áprilisban az akkor 4 éves Álmival elindultunk egy másfél évig tartó túravitorlázásra, ahol sok mindent átéltünk, megtapasztaltunk. Ezért az útért hoztuk létre ezt a honlapot, amit azóta is folyamatosan frissítünk. A nagy utazásról Melamphyrummal a Képes útibeszámolóban olvashattok.


A hajót a másfél éves út végén eladtuk, és a pénzből szinte azonnal, 2010. januárjában kirepültünk Miamiba, három hét múlva megvettünk egy Golden Hind 31 típusú műanyagozott fahajót, amit aztán két hónap alatt kellett rendbehoznunk a három hónapra érvényes turistaengedélyünk miatt. Másfél évet vitorláztunk a Bahamákon és a Karib-tengeren. Utazásunk Mr. Frumble-lel, alias Bukdács úrral szintén a Képes útibeszámolóban olvasható.


A hajót egy barátunk a másfél éves út végén megvette, és a pénzből egy hónap múlva St. Martinon újabb hajót vásárolt Dénes. Ezúttal nem a család, hanem maga számára, hogy megkerülje vele a Horn-fokot. Dragonwing egy 1994-es építésű Miura 30'-as, amit első tulajdonosa teljesen átalakított. Legfeltűnőbb, hogy egy merevítőkötelek nélküli pózna az árboc, amire a hajó egyetlen vitorláját húzzuk fel, olyan, mint a "Chinese junk rig" vitorlázat. A hajóval Álmi nélkül elvitorláztunk Panamáig, ahol Dénes átkelt a Panama-csatornán, majd elindult a Galapagos-szigetek felé, de hamar rájött, hogy nélkülünk nem akarja végigcsinálni ezt a jó esetben fél éves utat. Visszafordult és Panama City-ben azonnal eladta a hajót. Pár hónapos utazásunkat Dragonwinggel ugyancsak a Képes útibeszámolóban olvashatjátok.


Dénes a pénzből a Földközi-tengeren vett egy Folksong 25 típusú hajót, Maya-t. 2012. januárjában elindult Maya-n Ibizáról, hogy a téli tengeren része legyen egy kis viharos feelingben, ha már a Horn-fokról lemaradt. Szicíliáig tartó útjáról a Rövid hírekben olvashattok.


2012 márciusától újra Svájcba költöztünk a hegyek közé, hogy üres zsebeinket megtöltsük pénzzel :) Maya-t eladtuk, és megvettük újabb hajónkat, a 34 lábas Rapid Transitot. Két év után sikerült megvalósítani nagy álmunkat: fél év munka, fél év vitorlázás. Az új szerződésnek köszönhetően 2014, 2015 és 2016 nyarán, őszén az USA keleti partja mentén vitorláztunk Rapid Transittal, Floridából Kanadába (Új-Skócia) és vissza. Svájci életünkről, ill. utazásainkról Rapid Transiton a Képes útibeszámolóban olvashattok.


2017-ben felmondott Svájcban Dénes, megvettünk egy 45 lábas saját építésű vashajót, Ventosót a karibi Grenadán, amit otthonunknak és charterezésre szántunk. Csak egy évet vitorláztunk vele, mert Álmi, aki közben 14 éves lett, eldöntötte a további sorsunkat. Eladtuk Ventosót, mert azt kérte, hogy a gimit megszakítás nélkül szeretné szárazföldön elvégezni. Ventosóval átélt élményeinkről is a Képes útibeszámolóban olvashattok.


Ezért 2018 nyarán Magyarországra jöttünk vissza, DE a vitorlázás most sem szünetel. Új hajónkon Görögországban szívesen látunk fizetős vendégeket (lásd: Vitorlázz velünk! menüpont).
JAPÁN (1999. április - 2001. március)

Japán
Dénes két éves Monbusho-ösztöndíjjal végzi fizikus PhD-jét Sapporo városban a Hokkaido University-n. Katalin megszakításokkal Japánban, miközben az ELTE TTK térképész szakát végzi.
Nara
Naka-dake 1506 m (Az Aso vulkánnál)

Nara, Todaj-ji

FRANCIAORSZÁG és Korzika (2001. november - 2003. március)

félmaraton Nizza
Másfél év Nizzában. Dénes postdoc ösztöndíjjal a nizzai egyetemen kutat. A lakásbérlést drágának találtuk ilyen hosszú időre. Helyette inkább vettünk egy francia gyártmányú, 23 lábas hajót. Ez lett a lakásunk, a vitorlásunk hétvégéken, és ezzel vitorláztunk át egy hónapra Korzikára.
Nizza vitorlázás
Katalin a nizzai félmaraton céljában
.
Dénes munkába indul a hajónkról

SVÁJC (2003. március - 2007. december)

Svájc szülés
Új otthonunk a svájci Davos, a sí- és túraparadicsom. Itt dolgozik Dénes a hó- és lavinakutató intézetben (SLF). Itt vesszük meg jövendőbeli otthonunkat, Melamphyrumot, és itt születik meg Álmos 2003 őszén. Fél évesen már ismerkedik a vitorlás élettel.
Szabó Álmos

Svájc
élet Svájcban
Aletsch-gleccser
Schmitten
Kilátás a konyhánkból
Sátrazás az Aletsch-gleccsernél

Másfél év Melamphyrumon (2008. január - 2009. október)

Horvátország - Albánia - Görögország - Törökország - Ciprus - Szíria - Libanon - Izrael - Egyiptom - Szudán - Eritrea és vissza, Szudán - Egyiptom - Ciprus - Törökország bővebben...

Másfél év Mr. Frumble-ön, alias Bukdács úron (2010. január - 2011. május)

USA, Florida - Bahama-szk. - Turks- és Caicos-szk. (NBr.) - Dominikai Köztársaság - Puerto Rico (U.S.) - Amerikai Virgin-szigetek - Brit Virgin-szigetek - St. Martin (francia és holland) - St. Barts (Fr.) - St. Kitts és Nevis - Montserrat (NBr.) - Guadeloupe (Fr.) - Dominica - Martinique (Fr.) - St. Lucia és vissza, Martinique (Fr.)- Dominica - Guadeloupe (Fr.) - Antigua - St. Martin bővebben...

Öt hónap Dragonwingen (2011. május - október)

St. Martin - Bonaire - Kolumbia - San Blas-szigetek - Panama - Perlas-szigetek(Csendes-óceán) - Panama bővebben...

Újra Svájcban (2012-2013-2014-2015-2016-2017-...)

bővebben...

Vitorlás útjaink Rapid Transiton (2014-2015-2016-2017-...)

2014: USA, Florida - Észak-Karolina - Virginia - Maryland - Delaware - New Jersey - New York - Long Island - Connecticut - Rhode Island / 2015: Rhode Island - Massachusetts - Maine - New Hampshire - Massachusetts - Rhode Island / 2016: Rhode Island - Massachusetts - KANADA, Új-Skócia - vissza az USA-ba: Maine - Massachusetts - Rhode Island - Connecticut - New York - vissza Rhode Islandre / 2017: júliusban levitte Dénes a hajót Virginia Beachre, onnan októberben az új tulajjal átvittük North Carolinába bővebben...

Egy év Ventosón (2017-2018)

Karib-tenger, Karib-szigetek, Grenada - Tobago - St. Lucia - Grenada (Carriacou, Petite Martinique, Grenada) - Trinidad - Grenada - St. Vincent és a Grenadine-ok (Union Island, Petit St. Vincent, Canouan, Bequia) - St. Lucia - Martinique - Dominica - Les Saintes (Guadeloupe) - Guadeloupe - Antigua - St. Barts - St. Martin - Amerikai Virgin-szk. St. Croix - Culebra (PR) - Vieques (PR) - Puerto Rico - Turks és Caicos - Bahama-szigetek (Mayaguana, Crooked Island, Long Island, Conception Island, Exumák, Nassau) bővebben...