Kezdőoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos infók│
Dominica, Roseau 2011. ápr. 8-12.(Minden oldalunkon, ha homályos a fotó, az a böngészőtök beállítása miatt van. Zoomoljatok ki kicsit, mert úgy adja az általam tervezett valódi nézetet. Nálunk pl. a Firefoxban 80%-ra van kicsinyítve.)


Április eleje fontos nekem, vitorlás évfordulók hónapja!!! Három éve ilyenkor indultunk el Melamphyrummal, és másfél évig voltunk úton. Egy éve pedig megismételtünk egy ilyen rajtot, és elindultunk Marathon védett kikötőjéből a félkész Bukdács úrral (akkor még neve se volt szegény hajónknak). Nagyon izgalmas volt két hónapi kemény munka után úton lenni egy olyan hajón, amit akkor próbáltunk ki először a vízen. De szerencsénk volt egy weather window-val, és a Golf-áramlat is segítette a haladást az Atlanti-óceán vizén. Épségben átjutottunk Biminire, ahol aztán azonnal homokpadra futottunk, mert az egy ilyen hely, könnyen szárazra jut az ember.

Ott láttunk először tengeri szőlőt, ami aztán őszre beérett, és ehettünk belőle kedvünkre a karibi szigeteken. És most kezdődik minden előről, de csak a természetben. Közeledik az újabb hurrikánszezon, de ez alkalommal itthagyjuk ezt az érdekes világot és hazaköltözünk. A hajót megveszi egy ismerősünk, mert itt szeretne a Karibon vitorlázni, és a hajó tökéletes lenne neki. (Megj.: azóta kicsit módosult a terv :), de erről majd a megfelelő élménybeszámolóban olvashattok.)


ápr. 08. Portsmouth - Roseau (20 tmf)


Dénes névnapja van. Meghúztuk a fülét, Álmi rajzolt is.

Ma átvitorláztunk Roseau-ba, a fővárosba, és a partja mentén kerestünk horgonyzóhelyet. Nem könnyű itt sekély részt találni, még a parthoz közel is 30 méter a mélység. Néhány magántársaság kirakott bójákat, jött is az egyiktől (Sea Cat) a boat boy, de nem akartunk bójáért fizetni, ezért bejártuk a part mentét, és sikerült találtunk egy helyet, ahol 10 méteren ledobta Dénes a horgonyt. Társaságunk ez a hatalmas jacht:

A part előttünk:

Délután felfedeztük a várost. Nagyon-nagyon tetszett mindkettőnknek. Álmi más szemmel értékel, mint mi, neki nem volt kedvére való, nem volt játszótér. Péntek van, talán ezért volt ekkora nyüzsgés, az utcákon szólt Bob Marley, mindenki táncolt, mosolygott. Láttunk muszlimokat is, és bevallom, örültem, hogy ez egy keresztény sziget és nem kell meghúznom magam az utcán, és beöltöznöm a fülledt melegben. Láttunk conch-ot fújó embereket, akik a halat áruló autókra hívták fel a figyelmet. Jó hely, nagyon tetszett.


ápr. 09. Roseau


6-kor dörömböltek a halászok, hogy menjünk innen, mert a hálójukat itt szokták kivetni és útban vagyunk. Arrébb álltunk. Ha már ilyen korán felébresztettek, gyorsan reggeliztünk, és elsétáltunk a reggeli piacra.

Aztán a souvenir shopok körül lődörögtünk. Egy kínai boltban 1200 ft-ért vettem Lacoste 'Touch of Pink' parfümöt 50 ml-es kiszerelésben...És ugyanaz az illat és tartósság, mint amit 9e forintért kap az ember a parfümériában. Hogy csinálják, nem tudom...

Végül a botanikus kertbe mentünk, amit az 1979. aug. végén erre járt David névre keresztelt hurrikán tönkretett. Azóta se állították helyre, ma egy hatalmas park, ahol ezen a reggelen iskolásoknak gyereknapszerű rendezvényt tartottak. Mi is csatlakoztunk.

Álminak sajnos csak a nagyok között jutott hely. De így is élvezte.

Néhány ritka fafaj túlélte a hurrikánt, mint ez a rasztafa (én adtam neki ezt a nevet, nem tudom milyen fa):

Egy másik különlegesség a cannon ball tree (ágyúgolyó fa):

David erősebb volt, mint a fa, a fa erősebb volt, mint az üresen parkoló iskolabusz.

Philadendron fa:

És egy újabb különlegesség, nem tudjuk a fa nevét:

A szombat délelőtt kellemes volt, délutánra hasonló jó programot választottunk. Átbuszoztunk a közeli Champagne beach-re, ahol víz alatti buborékoszlopokon úszkáltunk át. A vulkáni működés következtében repedésekkel van teli a sekély fenék (3-4 m mély), itt melegebb a víz, rengeteg hal ácsorog felettük, és oszlopokban tör föl a buborék. Gyönyörű látvány és fantasztikus érzés a meztelen bőrön. A part pedig tele van zöld leguánokkal.

Visszafelé egy darabig sétáltunk, átmentünk egy falun, ahol már javában tartott a szombat délutáni lazulás. A levegő illatozott a marihuánától. A családok kint ültek a házak előtt, a nők hajcsavarókban simogatták ölükben elnyúlt párjukat, mindenki mosolygott.


ápr. 10. Roseau


Ma reggel 6-kor ki ébresztett bennünket??? Áronék!!!!!!!!! Nekünk ez nagy esemény, magyarokkal találkozni. Áron most új csapattal jött, akikkel már e-mailen keresztül ismertük egymást. És örülünk, hogy sikerült összehozni ezt a találkát. Györgyi, Zoli és Márk egy vidám család, és Jamaica a céljuk, mert szeretik a reggae-t.

Vasárnap van, és sajnos nem tudtuk, hogy ilyenkor nincs buszközlekedés (a buszok itt a magánkészben lévő furgonok, olyan a rendszer mint az arab világban). A Trafalgar vízeséshez tartottunk, és szerencsére jött egy üres furgon, fejenként 500 ft-ot fizettünk a fuvarért. A meglepetés a vízeséshez vezető ösvény bejáratánál ért, ugyanis keddig le van zárva, javítási munkák miatt. Valahogy meggyőztük a takarítónőt, hogy ide be kell jutnunk, és elindultunk az ösvényen. Csak egy esőbeállót építettek a munkások, akik nem is törődtek velünk. Útközben vasas víz folyt mindenhonnan, volt hideg, volt meleg, ez itt meleg.

Fürödtünk a medencékben, aztán elindultunk vissza. Útközben elkapott minket egy parkőr, aki mérges volt, hogy bejöttünk. Végül megúsztuk annyival, hogy kifizettette velünk a a Nemzeti Park beugrót, fejenként 5$-t.

Vissza sétalni kellett, mert vasárnap nincs busz. De az első faluban leintettem egy furgont, ami a reggeli árért levitt a fővárosba. Enni szerettünk volna valami helyi kaját, de minden zárva volt vasárnap. Csak egy helyet találtunk nyitva, ahol sült plantaint és rántott csirkét lehetett kapni. A botanikus kertben ettük meg.

Álmi Lullaby-ra viszi vissza a fáradt csapatot. Mi két szabad órát kapunk Dénessel kettesben :)))))

Délután graipefruit-party Mr. Frumble-ön a múltkori túrán összegyűjtött több kiló gyümölcsből.

Áronék mentek tovább este. Az eső pedig eleredt, és napokig nem állt el. Mivel ezt mutatta a meteo Martinique-re is, ahová készültünk, hát maradtunk, és bezárkóztunk.


ápr. 11. Roseau


Esik egész nap. Olvasunk, társasozunk, esővízben fürdünk.


ápr. 12. Roseau


Esik egész nap. Olvasunk, társasozunk, esővízben fürdünk. Nincs nap, nem termelnek a napelemek áramot, nincs szél, nem megy a szélgenerátor. Jelentkeznek nálam a laptop-elvonás tünetei. Zug laptop használóvá váltam.