Kezdôoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Hasznos információk│

 

 

2014. szept.5-12. Conanicut Island (Dutch Harbor) és Newport (Rhode Island államban)

 

(Minden oldalunkon, ha homályos a fotó, akkor zoomoljatok ki kicsit, mert úgy adja az általam tervezett valódi nézetet.)

szept.05. Block Island - Conanicut Island (Dutch Harbor) (34 tmf)

Reggeli után Álmi szokásos munkáját végzi: kitakarítja a csónakot. Dénessel felhúzzák az orrfedélzetre, én meg nekiállok a lánchúzásnak. Az eleje mindig könnyű, aztán nehezedik. Most különösen nehéz. Jól beleállt a horgony az iszapba, pedig a pilot könyvünk azt írta, hogy ez a hely gyengén tart, sokan csúsznak, ha 15 csomóra erősödik a szél. Míg itt voltunk, esténként 20 csomó fújt, de senki se csúszott, pedig amilyen alulméretezett horgonyokat használtak, és ahogyan lehorgonyoztak, mintha még sose csinálták volna... Szóval jól beleragadtunk az iszapba. Mind előre mentünk, utána meg gyorsan hátra, hátha a súly is kibillenti. Vitorlával akartunk elindulni, ezért Dénes felhúzta a nagyvitorlát, míg én minden erőmből próbáltam kihúzni a horgonyt. Olyan reménytelen volt, mintha egy házat próbálnék elhúzni a helyéről. Fel kellett húzni az orrvitorlát is, hogy elinduljon a hajó. Így már kijött az iszaptömbbel fedett horgony. Dénesnek közben ügyesen kellett manővereznie, mert sűrűn egymás mellett horgonyoztak a hajók. Az egyik nagy hajóról, észre se vettük a nagy munkában, figyelt minket a kapitány, és mikor elvitorláztunk mellette, átkiáltott elismerően, hogy "Good job!". Dénest már többször megtapsolták a vitorlás elindulásai miatt. Élesen él bennem a brit Virgin Islands-ek. Úgy látszik, ez egy figyelemreméltó dolog, pedig neki csak egy nagyon jó szórakozás. Mellesleg van a hajón elektromos csörlő a horgonyfelhúzáshoz, amihez be kell indítani a motort. De amíg van erő bennünk, addig az izmokat kell fejleszteni. És nem árt, ha az ember így is el tud indulni, egy esetleges "motor nem indul" esetben.

Az egész út gyönyörű napsütésben telt, volt jó szelünk, és újra fogtunk egy bluefish-t!

Rhode Island állam legnagyobb része nekem úgy tűnt fel a térképen, hogy szigetek formájában van. Aztán lehet, hogy nincs igazam, és a szárazföldi rész nagyobb. Mindegy, most is egy újabb szigetére tartunk, Conanicut, és ott Dutch Harbor az öböl neve, ahol horgonyozni fogunk. Van két pici stég, egy hajós műhely, daru. A hajók az öbölben mind fizetős bóján állnak, így megint távol kerülünk a stégtől, ahová ki lehet evezni. A part megint magánházak tulajdona.

Mire délután megérkezünk, a szél beerősödik, és bejön az erős hullámzás, billegünk. Érdekes, hogy menet közben nem vagyok tengeri beteg, de horgonyon billegve, ha olvasok, laptopozok, elkap a tengeri betegség, és most is be kellett vennem egy Stugeront, hogy ne vesszen kárba a délután. A halat azért kisütöttem a serpenyőben, miután Dénes megpucolta, kifilézte. Az esti fürdés is macerás volt. Dénesnek nincs gondja a hidegben és hideg vízben fürdéssel, én nem kedvelem. De mindegy. Le akartam fürdeni, így valahogy túléltem a hideget, hullámokat, a szélben didergést. Álminak nem volt kedve, Dénes meg fáradt volt, hogy erősködjön vele. Tegnap többször is fürdött, ilyenkor én nem erősködöm. Igazából Dénes is csak azért, mert ez is a férfivá nevelést szolgálja, nehogy elpuholjon pici Álmi. Mi lesz, ha az antarktiszi jeges vízben kell majd megmártóznia... Szétfagy.

Visszavágytam Block Islandre a forró homokba. Csüggedtségem fokozta, hogy a VHF-en vett időjárás-jelentés csupa rosszat mondott. Eső, hideg, és Nantucket felől fújó szelek. Pedig ezt terveztük következő célnak. Bebújtam jó meleg Dénes mellé, aki vihartaktikákról olvasott, és folytattam John Steele Gordon: The Business of America: Tales from the Marketplace - American Enterprise from the Settling of New England to the Breakup of AT&T c. könyvét. A könyvtárakba bárki beviheti a már nem olvasott könyvét, mint adományt. Ezeket a könyvtár 25 cent - 2 $ között árulja. Így jutottunk fillérekért rengeteg jó könyvhöz végig az út során.

szept.06. Conanicut Island (Dutch Harbor)

Dzseki a hideg szél ellen, vízhatlan gatya a farmeron, hogy védve legyünk a fröccsök ellen, amiket a szembejövő hullámokban evezve óhatatlanul belapátol Dénes a dingibe. 20 perc evezés után a stégnél kikötünk.

A sziget kellemes, buja zöld, szép kis házak sorakoznak gondozottan egymás mellett. Ez a kedvencem, ami a zsindelyes falakkal már Svájcot idézi. És a klosters-i albérletkeresést, amibe Orsi a szívét, idejét beleteszi. Persze ilyet sose bérelnénk ki, egy ilyen havonta 800e-1millió ft között lenne. Mi szokásosan a legolcsóbbat (250e ft) keressük, de azért legyen a legjobb helyen, legyen tiszta, tágas, világos, nem büdös. Na ehhez szerencse kell...

Csak úgy váratlanul egy ilyen hőmérő az egyik villanyoszlopon. 71 Fahrenheit, cirka 21 celsius.

Negyed óra séta Dénes lassú tempójában, és elértük a könyvtárat, boltot, mosodát, játszóteret. A könyvtáros meghív vacsorára, de az esti eső miatt lemondjuk.

szept.07. Conanicut Island (Dutch Harbor)

Mosás, séták mindenfelé. Álmi fekvőtámasz közben talál egy 5- és egy 4 levelű lóherét. Beragasztja kedvenc kutyás könyvébe, és várja, hogy milyen szerencse éri. Kint a parton egész tűrhető a hőmérséklet, a szelet felfogják az épületek, fák, de a hajón...Meleget szeretnék!!!!!!!!!!!!!!!!!!

szept.08. Conanicut Island (Dutch Harbor)

Reggel a kedvenc házam elé, amiről feltettem a fotót is, kitettek egy legó battleshipet és egy hátizsákot, hogy akinek kell, elviheti. Mindkettő új volt, mi csak a battleshipet vittük el. Álmi veszettül boldog volt, mindig is akart ilyet. Rögtön mondta, hogy a lóherék szerencsét hoztak neki :) Két nap alatt összeépítette, lefotózta:

Az állatseregletét is:

szept.09-10. Conanicut Island (Dutch Harbor)

Szept. 11-én kezdődik a szomszéd szigeten a Newporti Boat Show, ami talán a legjelentősebb hajókiállítás az USA-ban. Newport az America's Cup otthona volt, most a floridai Fort Lauderdale mellett a legjelentősebb kedvtelési célú hajókikötő az USA-ban. Az útitervünk Martha's Vineyard és Nantucket volt, egy-egy sziget keletre, Massachuessets államban, amik homokdűnés szigetek, és egykor bálnavadászati központok voltak, most bálnanézésre, pecázásra viszik ki innen az erre befizetőket. Eddig akartunk eljuti, aztán irány vissza Rhode Island, Warwick, ahol a Brewer Greenwich Bay Marina a cél, itt lesz kiemelve a hajó az eddigi tervek szerint júniusig. Dénes valahogy mindenképp szerette volna megnézni a hajókiállítást, de időben nem jött volna össze. Most, hogy ilyen ramaty idő lesz egész héten, és Dénes a dereka miatt nem akar 20 csomós szembeszélben 40 mérföldet küzdeni, néztünk buszt a mi szigetünket a szomszéd szigetettel összekötő hídon át Newportba. Mégiscsak összejön a boat show.

Álmi a séták alatt jópár új rendszámot fotózott a gyűjteményünkbe:

szept.11. Newport-Boat Show

Álmi fotói a kiállításon, aztán már nem talált semmi, számára érdekes fotótémát.

A városka régi házai szépen felújítva, kitáblázva várják az arra sétálókat. Míg Dénes a horgonyokról, vitorlákról, hajós felszerelésekről beszélget a kiállítókkal, én teszek egy sétát a régi házak között. Ebédkor találkozunk, átbeszéljük mi érdekeseket tudott meg, jó is, de kicsit lehangoló is, hogy jobban ért a dolgokhoz, mint az őket bemutató személyek. Tíz év alatt olyan tudást és tapasztalatot gyűjtött be, amivel nem nehéz. Utána megint különválunk, de a hajókat, a belsejüket már együtt nézzük meg. Ebédszünet, kipróbáljuk hátha a háton mászkálás helyrerakja Dénes csigolyáit. Én is végigsétálok Dénesen, de nincs változás.

Két ház 1740-ből és 1750-ből:

szept.12. Conanicut Island (Dutch Harbor)

Nem változik a következő héten sem az idő, így ezt az utolsó hetet a kiemelésig úgy döntöttünk, hogy a Rhode Islandi szigetek között vitorlázva töltjük. Sok jónak ígérkező horgonyzóhelyet néztünk ki a pilot könyvből. Ma bevásárolunk, és holnaptól végre újra vitorlázunk.