Kezdôoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Hasznos információk│

 

 

2014. szept.22-26. Warwick, Rhode Island

 

(Minden oldalunkon, ha homályos a fotó, akkor zoomoljatok ki kicsit, mert úgy adja az általam tervezett valódi nézetet.)

szept.22. hétfő East Greenwich - Warwick (4 tmf)

Átmotorozunk ebéd előtt a warwicki jachtkikötőbe, ahol a legolcsóbb tárolóhelyet találtuk a hajónak. Dénes rengeteg érdeklődő e-mailt szétküldött Connecticut- és Rhode Island államok marináiba, és ez volt messze a legolcsóbb. Június végéig tervezzük itt tartani a hajót, és ez a marina nem kér a téli tárolás díján kívül a maradék hónapokért semmit. Szóval ez a hét és még 9 hónap összesen 1200 $ (130 $ havonta), és ebben benne van egy kiemelés és egy vízretétel is.

Azonnal munkához látunk. A köteleket, láncokat, horgonyokat, vitorlákat, a fedélzetet átmossák a fiúk édes vízzel. Dénes leszedi a bummot. Nekem nincs más feladatom a következő napokra, mint összepakolni a hazaútra az utazótáskákat, megírni a képes útibeszámolók elmaradt részeit, kitakarítani a hajót és a szokásos háziasszonyi teendők. Dénes tennivalóit nem tudom ilyen röviden összefoglalni. Nehezítésként ott van még neki a derekában az idegbecsípődés.

Patty, az irodás délután elvisz kocsival a Stop&Shop-ba vásárolni. Tetszik neki, ahogy élünk. Még fiatal korában, a 70-es években egy barátnőjével végigstoppoltak egy nyarat az államokban. Akkor jó buli volt, biztonságos, ma már nem csinálná újra.

szept.23. Warwick, kikötőben

Munka, munka, munka, ebédkor barbecue a kikötőben, délután munka, munka, munka, hajós bolt, ponyva vásárlás. Álmi élvezi, hogy kedvére bolyonghat a kikötőben. Kincsekre vadászik, előlem bújkál, kommandózik vagy az öböl hattyúcsaládját eteti, ha épp nem kap valami feladatot Dénestől.

szept.24. Warwick, kiemelve

Ma kiemelték Rapid Transitot.

Dénes téliesítette a motort, addig Álmi a maradék köteleket mosta, de leginkább pacsázott. Mivel a motor-téliesítés alatt nem lehettünk a hajón, én beköltöztem a mosdók előterébe a mosógépek mellé, ahol találtam konnektort és egy asztalt. Szereztem hozzá széket, és máris lehetett laptopozni. Felraktam a fotóinkat, beszámolókat az oldalunkra. A példámat követte egy vadiúj vitorlás tulajdonosának a felesége. Még nem rendezkedtek be a hajóra.

A motor téliesítése után Dénes kiszedte a mélységmérő szenzorát, hogy a bildge-ben esetleg összegyűlő víz kifolyhasson a hajóból. Minden csőbe, tartályba fagyállót öntött, wc tartályt kitakarította stb. Aztán cseréltünk. Helyiségről helyiségre haladva áttörlök mindent (mennyezet, falak, tárolók, padló) hipós ronggyal a penész ellen. Közben Dénes sorra adja be a kabinba az összehajtogatott vitorlákat. Mennek a koporsóágyakra, a wc helyiségbe, az asztal melletti ülésre. Aztán nekilát kint a fedélzeten mindent leszigetelni.

Dénes derekában az idegbecsípődéssel csinálja végig ezeket a napokat is, a jövés-menést, a rengeteg görnyesztő munkát. Mindig úgy várja az estéket, hogy ledőlhessen.

Álmi se tétlen, gyártja a szörnyeket, ha nincs neki való munka:

Tényleg sok feladatot rá lehet már bízni, és 90%-ban gond nélkül elvégzi. Egy évesen Melamphyrum kokpitjában már tett-vett, ha épp ráért:

szept.25. Warwick, kiemelve

Ma futottam, míg Dénes kitakarította a bildge-t. Már csepegő esőben értem vissza, és estig el sem állt. Míg én a kabinban takarítottam, pakoltam, addig a fiúk minden szennyest beraktak a mosógépbe, aztán át a szárítógépbe. Délután, munka után jött Patty, és elvitte a közeli reptérre Déneséket, ahonnan a bérelt autót elhozták Álmival. Közben elállt az eső.

Este búcsúzunk a hajótól. Ez alkalomból pattogatott kukoricát sütünk. Jó móka!

szept.26. Warwick - Boston - London - Budapest

Reggel napsütés fogad újra. Szerencsések vagyunk. A hajó teljes leponyvázása maradt mára, és ez igen kellemetlen munka esőben. Dénes már előző évben is valami nagyon erős és nagyon olcsó ponyvát vett egy háztartási boltban, és jól bevált. A hajós boltokban egy ilyenért vagyonokat kérnek.

Délben el kellett hagynunk a kikötőt, hogy időben Bostonban legyünk, ahonnan a British Airways gépe indul Londonba. Beugrottunk még egy könyvtárba, ahol kinyomtattuk a beszállókártyákat. Utána egy Targetbe, ahol Álmi a 4 hónap alatt talált 1 centesekből vett egy HotWeels autót. Ez az "egycentes autó".

A gép szinte percre pontosan felszállt, és hamarabb érkezett Londonba, mint ahogy a menetrendben állt.