Kezdôoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Hasznos információk│

 

 

2015. júl.21.-aug.04. East Greenwich és Jamestown (Dutch Harbor öböl), Rhode Island

 

(Minden oldalunkon, ha homályos a fotó, akkor zoomoljatok ki kicsit, mert úgy adja az általam tervezett valódi nézetet.)

júl.21-27. East Greenwich

Dénesnek augusztus közepéig még van némi svájci munkája, aminek az első felét ebben az egy hétben végezte el, ehhez kellett a laptopja, áram, internet, ezért maradtunk itt horgonyon olyan sokáig. A napjainkba rendszer költözött. Dénes kora reggel már kievezett a kenuban a parkba, ahol az árnyas pavilonokhoz tartozik áramdoboz is, így hűvösben és árammal ellátva tudott dolgozni. Mi 10-11 körül kieveztünk hozzá a dingivel, és átsétáltunk együtt egy távoli pavilonhoz, ami mellett a golfpályák húzódnak, és van egy óriási mező és árnyas fák. Az egyik alatt tornáztam 1-1.5 órát minden nap. Álmi golflabdákat gyűjtött vagy focizott Dénessel, amikor ő épp kis pihenőt tartott a munkában. Utána vissza ebédelni, majd egy óra szieszta, utána a településre eveztünk, ahol a könyvtárból elküldte Dénes a megírt anyagot interneten keresztül. 8-ra mindig igyekeztünk vissza a hajóra, mert utána már nem esett túl jól a hideg vízben a fürdés. Napközben, energiával telve nem számít, hogy hideg. De este lemerülve már fennáll a veszély, hogy nem vagyok hajlandó a vízbe menni.

Hétvégén a parkban autókiállítás volt, régi és e századi modellekből egyaránt, mind különleges, kis darabszámban gyártott autó. Odafelé menet készítettünk néhány emlékfotót.

A golfpályán, míg Álmi a tisztítóval a labdákat tisztítja:

Álmi az összegyűjtött golflabdákért pénzt kapott a klubházban. Így szerzett 11 dollárt a zsebpénzéhez.

Néhány fotó az autókiállításról. Ilyenen már voltunk tavaly Long Islanden, Oyster Bay-ben.

júl.28. East Greenwich - Jamestown (Dutch Harbor öböl) (15 tmf)

A mai napot tűztük ki indulásnak. Szél semmi. Az optimistesek összegyűltek körülöttünk versenyezni, de nincs szél. Dénesék felrakták már Álmival a dingit az orrfedélzetre, most kikötözzük, hogy letegyük és kievezzünk a partra. Talán délutánra megjön a szél, addig meg kint séta, torna. Felrakjuk a napponyvát is a fedélzet fölé, hogy ne legyen majd bent olyan meleg.

Mire végzünk, támad egy kis szél, már elég, hogy vitorlázzunk. Vissza az egész. Aztán újra csak lógnak az optimistek vitorlái. Ponyva újra fel. Dél körül látjuk, hogy a versenybírók kimotoroznak az öbölből, majd mikor visszajönnek, összekötik az optimisteket, és húzzák ki őket. Biztos van kint szél, mondja Dénes. Menjünk.

Elindulunk motorral, és ahogy kiérünk, van szél, sőt. Reffelve húzzuk fel a nagyvitorlát. Igaz szemből fúj, de nagyon jól lehet benne krajcolni. Jó újra úton lenni, és a szinte hullámtalan vízen vitorlázni. Dőlünk szépen. Cikkcakkozunk. Három körül már az ismert híd előtt járunk, látszik már a tavalyi horgonyzóhelyünk Dutch Harbornál.

4-kor már virslit főzünk a kokpitban, 5-kor a kabinba (szalonba) zárkózva nézzük a felhőszakadást, villámlást körülöttünk a beerősödött szélben.

Dénes még reggel, miközben a két kezével baromi erővel meghúzott egy kötelet, a jobb vállában hallott egy hangos reccsenést, amit abban a pillanatban óriási fájdalom követett. Nem tudta felemelni a karját, így a balt kellett használnia. Mi Álmival megpróbáltunk mindenben segíteni, de így is sok minden az ő vállaira, karjaira hárult. Rájár a rúd, mert előtte pár nappal a másik karját húzta meg, amikor kimászott a fürdőlétrán. Más mozdulatot használt, mint szokott, ekkor húzta meg, de szerencsére napról napra javult, most jó újra. Én varrás közben húztam meg a derekam. Rossz pózban ültem úgy fél órát, és mikor felálltam, baromira fájt. Másnap már jobb volt, és 3-4 nap múlva már nyoma se volt. De addig nem tudtam állásból nyújtott lábak mellett lehajolni, és megérinteni a földet. Csak ha behajlítottam kicsit a térdem, akkor sikerült. Szerencsére nem akadályozott a tornában. Az ülés viszont nehezemre esett.

júl.29.-aug.04. Dutch Harbor előtti öbölben horgonyon

Tavalyról ismerjük ezt a helyet is. Van itt mosoda, mellette a bolt, és öt percre a könyvtár. Mosunk. Egyik reggel fehéret, másik reggel színeset. A színes nap túl szeles, vízszintesen állnak a ruhák a kifeszített kötélen. És szürke felhők kavarognak az égen, ijesztgetnek, hogy elázik minden, de megúsztuk.

Mivel Dénes jobb válla nagyon fájt, nem tudta használni ezt a karját, így nem mertünk továbbvitorlázni, pihentetést szavaztunk meg a vállának. A dingidokk 800 méter a hajónktól. Közelebb nem állhatunk, mert fizetős bóják vannak kirakva (50 dollár egy éjszakára egy bója). Állandóan a dokk felől fúj a szél, és áramlás is van. Így eléggé nehéz feladat lett a partrajutás, most hogy Dénes nem tud evezni, és nekem kell a családot partra vinni. Hol vannak az én vállaim a Déneséhez képest...Nagyítóval talán kivehetők... Ha erős szél fúj, akkor hiába húzom, húzom, csak arra elég az erőm, hogy a hajónk mellett tartsam a dingit, és ne sodorjon mögé a szél vagy az áramlás. A part sajnos itt Amerikában nem közös, hanem magánterület, nem köthetünk ki. Ráadásul dagálykor a lapos sziklák is víz alá kerülnek, nem lehet végigsétálni vagy a dingit otthagyni. Így apálykor indulunk, és a hajó magasságát megőrizve, partra sodor a szél, ők kiszállnak, és üres csónakkal már el tudok evezni a dingidokkhoz, ők meg végigsétálnak a parton. Így kb. 40 perc az út. Röhejesen hangzik, de mindig Hemingway öreg halászára gondolok közben. A napokig tartó emberfeletti küzdelmére. És már meg is érkeztem, szárazon, és a legkevésbé se fáradtan. De Dénesékkel a csónakban agyonizzadhatnám magam, nem jutnék el a dokkhoz ilyen szélben. Visszafelé viszont segít a szél. Illetve gyengébb szélben el tudok velük evezni a dokkhoz. Kb. 20-25 perc ilyenkor az út.

Közben Dénes a svajci munka második felét is megcsinálta az itt dekkolás alatt. Már csak a végső simítások vannak hátra. A hajón is dolgozott, a fedélzeti sérüléseket csiszolta le, kezelte, a bejárati tetőajtót is szétszedte, mert már olyan volt esőben, mint egy lyukas esernyő. Bentől néztük, ahogy ütemesen csöpög be a víz.

Egy héttel a vállával történtek után, most sikerült függőlegesig emelnie a karját. Fáj neki, és minden rossz mozdulattal visszaesik az állapota. Ennek ellenére eldöntöttük, hogy holnap, szerdán indulunk. Sajnos csütörtök estétől keletire fordul a szél két napra. Ez azért rossz, mert a következő horgonyzóhelyeink nem védettek keletről. Dénes most nézi a lehetőségeket az Active Captain oldalon, és talált egy védett, zárt öblöt Martha's Vineyardon, csak épp a bejárata a térkép szerint túl sekély nekünk még dagálykor is, az Active Captain oldalon írt bejegyzések szerint viszont még apálykor is be tudtak jutni olyan merülésű hajók, mint mi. Hát kalandra fel!