Kezdôoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Hasznos információk│

 

 

2014. április-május Florida, St. Augustine

 

Március végén kiköltöztünk a svájci lakásból, visszajöttünk Magyarországra, lefutottuk mind3an a Viviccita 10 km-es távját, Dénes 3 napra kajakot bérelt, és a Dunán, Kis-Dunán kajakozott egyet, majd kirepült a hajóra, és hozzálátott Rapid Transit felkészítéséhez a floridai St. Augustine kikötőjében. A több oldalnyi tennivaló valószínűleg most se lesz teljesítve, de ez miatt már nem aggódunk, sose sikerült egyik hajónknál se. Listából kettő is van, bocsánat három. Egy Dénesé, ez a leghosszabb, egy az enyém, ami már rövidebb, mert a Dénesén ott van a kívánságaim java, és a legrövidebb Álmié ("Töltsétek fel nekem a tárolókat játékokkal, de ne a zsebpénzemből!!!"), na ez az, ami lemaradt az előző kettőről.

Egyelőre csak májustól szeptember végéig tervezzük ezt a vitorlázós szakaszt, és ez nem sok idő. Azon igyekszünk, hogy ne húzzuk el a felkészítést, csak a tényleg hajózásilag, biztonságilag szükséges legminimálisabb tennivalókkal foglalkozzunk, ill. olyasmivel, amit kiemelve, kikötőben, bevásárlóközpontok, hajós boltok szomszédságában érdemes elintézni. Minimális? Na ez mindenkinél mást takar. Szerencsére nálunk belefért az orrkabin falát borító régi padlószőnyeg eltávolítása. Egy kis ízelítő:

"Leszedtem a padloszonyeget az orrkabin falarol. Gyakorlatilag keszen van a ragaszto lekaparasa is, mar csak apro szepitgetesek vannak hatra. Kozben nezegettem az anyagokat, amit a regi padloszonyeg helyere kene ragasztani. Most csupasz a fal teljesen. Lefesthetnem, de akkor nem lenne kellemes nekidolni es mivel hullamos is, nem lenne tul szep." Hálából a minimális szintet itt húztam meg. "Nekem elég, ha csak lefested, hálót raksz ket oldalra, amikbe a ruhaink, agynemu stb. belefér, mint Melamphyrumon, és kész." Ez a gyorsabb megoldas, jut idő másra is a listáról (csak egy-két példa, mint szélkormányt felszerelni, tőkesúly kijavítása, betekerős orrvitorlánál a egész rendszer kicserélése újra, amit az előző tulaj a hajón hagyott, motor átnézése, állókötélzet átnézése, árboc átnézése, beázás-teszt, seacockok átnézése, akkumulatorok vasarlasa, napelem, stb.)

Ilyen volt az orrkabin:

Ilyen lett:Szerettuk volna a hajo aljat lecsiszolni, lefesteni, de ez evtol bevezettek, hogy a csiszolast kizarolag a kikoto vegzi, es kiszamoltak nekunk, hogy ez egy 600 dollar lenne a mi esetunkben... Nos errol is lemondtunk. Nincs gond az aljaval, de ha mar ugyis ki van emelve, megcsinalta volna Denes. De igy ez most elmarad.

A tokesuly alul serult, mert az elozo tulaj nekiment valaminek. Ezt szeretne megcsinalni Denes, de ehhez is kell csiszolni, igy visszatertunk az elozo problemahoz. Na ezt titokban estenkent, amikor a szomszed hajorol elmentek vacsorazni, megcsinalta.

Sajnáltam, hogy nem lehetünk Dénes mellett, de anyagilag húzós lett volna megismételni a Bukdács uras felkészülést. Lakásbérlés, motel, mint 2010-ben... De az egy nagyon élménydús időszak volt, annyi újat láttunk. Nehezen mondtam most le erről. Csak hallgattam telefonon keresztül Dénes beszámolóit, és úgy irigyeltem (na persze nem a munkát). Például a mosómedvék társaságát. Az egyik a mellette álló hajóra mászott fel minden nap (valószínűleg oda kölykedzik/ett), aztán egy másik mindig ugyanazon az ösvényen jött-ment a hajó mellett. "Kiszámítható préda a ragadozóknak, szerencse, hogy nincs, aki rá vadászna." Vagy a rengeteg ismeretlen madarat, amiknek csak a hangját hallhattam a telefonon keresztül. És a rózsaszín flamingókat...

Kozben 3 magyar srac (Ricsi, Bence es Andras) is felbukkant a kikotoben, kettojuket mar ismertuk a honlapunk reven. Bence oldala, amit mindenkepp nezzetek meg: www.hound.hu Itt olvashattok a Denessel toltott napjaikrol is. A kepeket is ok keszitettek Denesrol:

Május 5-én vízre került a hajó:

Álmival máj.27-én repülök Wasingtonba, így Dénes szeretne addig Norfolkig eljutni, ahol kocsit bérelne, és azzal jönne értünk a reptérre.