Kezdôoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Hasznos információk│

 

 

2014. május St.Augustine(FL) - Beaufort(Észak-Karolina) - ...

 

Dénes máj.12-én elindult St. Augustine-ból (Florida) és 3 napi vitorlázással eljutott a észak-karolinai Beaufortba. Ez volt az első vitorlázása Rapid Transittal, így nagyon kíváncsiak voltunk, milyen is a hajó. Ez az első hajónk, amin betekerős az orrvitorla, hatalmasak a vitorlafelületek, legalábbis az eddigiekhez képest. Indulás előtt még sikerült egy szélkormányt is felszerelnie.

A keleti part mentén vitorlázók választhatják a belső védett ICW-n (Intracoastal Waterway, magyarul belföldi vízi út) a motorozást. Na ez az, amit ő sose bírt. Mindig azt mondja, hogy ha motorozni akarna, akkor motoros hajót venne. Kivitorlázott a nyílt vízre, ahol az atlanti-óceáni Golf-áramlatba beérve 1.5 csomóval segítette a hajó haladását az áramlat, és végre tesztelhette Rapid Transitot. A leveléből ítélve olyan, amilyenre a neve is utal: gyors. A többi részletet pedig hamarosan kiderítem, és folytatom a beszámolót. Ja és össz-vissz 1 órát motorozott a 3 nap alatt. Részlet az e-mailjéből:

"Beaufort- ban vagyok, Eszak-Karolinaban. Nezd meg a terkepen. Ma delutan (máj.15.) 2-kor (mi időnk szerint 20 órakor) dobtam horgonyt. 370 merfoldet jottem 3 nap alatt, pedig nem voltak nagy szelek. A hajo fantasztikusan megy, igazi versenygep. Minden rendben mukodott, es meg tengeri beteg sem voltam. Minden ejszaka aludtam 6-7 orat. 15-40 percenkent keltettem magam a csipogoval, attol fuggoien hol jartam."

Közben sikerült beszélnünk skype-on, és fotókat is küldött az útról.

Dénes az óceánról egy érkező hidegfront miatt húzódott be Beaufort egyik öblébe. Ott is szakadt az eső, mint itt Magyarországon. A szél sajnos át fog fordulni északiasba, ami a további útján szembeszelet jelent.

Egy német házaspár két gyerekkel (3 és 5 évesek) szintén itt horgonyik, az apa azonnal átevezett Déneshez, amikor ő lehorgonyzott, és áthívták vacsorára.

A német anyuka kiviszi a partra a gyerekeket:

A hajó viselkedésével kapcsolatban megtudtam újabb részleteket. Mivel volt már 5 hajónk, így legkönnyebb hozzájuk hasonlítanom a mostanit. Ez az első olyan hajónk, amin betekerős az orrvitorla. Ezzel a 370 mérföldes tesztúton minden rendben volt, könnyű volt kezelni, egyelőre :), de nem volt erős a szél.

Aztán első olyan hajónk, amin körkormány van. Elegáns, juj de mennyire! Lásd Bence fotóját róla:

Álmi pici kora óta ilyen kormányt szeretett volna. Tényleg más élmény, mint a rúdkormánnyal kormányozni. A baj csak az, hogy sok hátránya van. Például nagyon sok helyet foglal a kokpitban, de nem ez a fő. Még azon is elgondolkodtunk, hogy lecseréljük rúdkormányra. Csak éppen macerás, pénz és idő. Mivel szélkormány nélkül elképzelhetetlen a hajózás nálunk, ez is a lecserélése mellett szólt. A szélkormány akkor működik jól, ha kicsi a súrlódás a kormányban. A körkormányban a lánc, fogaskerék, csigák extra súrlódást jelentenek a rúdkormányhoz képest, így csökkentik a szélkormány érzékenységét és hatékonyságát. Dénes végül az indulás előtt felszerelte a szélkormányt, és összekötötte a körkormánnyal. Most menet közben próbáltak összebarátkozni. A vártaknak megfelelően a szélkormány félszélben csak 10, raumban pedig 15 csomós szél fölött tud kormányozni. A korábbi hajóinkon már 5-10 csomótól működtek a kisebb súrlódás miatt.

A körkormány másik hátránya, hogy kevéssé érezni a hajó kiegyensúlyozottságát, kicsi a visszajelzés a kormányon. Míg a rúdkormánynál azonnal érezzük, hogy a vitorlákon állítani kell, itt nem érzi még Dénes. A kormányt mindig kb. ugyanakkora erővel (kisujjal is) lehet tekerni, bármennyire is szeretne felluvolni (esetleg leesni) a hajó, szóval nincs meg a visszajelzés.

A korábbi hosszú tőkesúlyos hajóinkkal szemben, Rapid Transiton nagyon aktívan kell kormányozni, hogy egyenesben tartsuk a hajót. Nincs meg az az iránystabilitás, ami például Bukdács Úrnal azt jelentette, hogy bármikor el lehetett engedni a kormányt akár 1-2 percre is, az irány alig-alig változott. Itt folyamatosan figyelni kell és aktívan kormányozni, ami hosszú távon fárasztó. Erre rá kell mielőbb éreznünk.

Aztán ez az első olyan hajónk, ami ekkora, és a vitorlafelület is hatalmas. Nagyon szimpatikus, hogy 8-10 csomós szélben alapvitorlázattal is 5 csomó körül megy a hajó. De ahogy kicsit erősödik, 12-14 csomónál már reffelni kell a nagyvitorlát, 20 csomónál pedig már két reffsor a grószon, és az orrvitorlát is be kell félig tekerni. Érezni a hajó sebességén, mozgásán és élénkségén, hogy versenyző vér csörgedezik az ereiben. Egészen más mint az eddigi klasszikus, kényelmes, de kissé lomha túrahajóink. Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy igazán erős szélben hogyan fog majd viselkedni.

Az Útvonal-ban elkezdtem egy újabb google maps térképet, amin Rapid Transit útját lehet követni. Akit érdekel, nézzen be oda is!