Kezdôoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Hasznos információk│

 

 

2011. máj.4-6.

St. Lucia

 

 

máj.4. St. Anne (Martinique) - Rodney bay (St. Lucia) (24 tmf)

Ma elhagyjuk a francia Martinique szigetet, és átvitorlázunk a független St. Lucia szigetére. Ehhez ki kell jelentkeznünk innen. A procedúra nem túl bonyolult. Már a bejelentkezés is jól ment. Egy tourist office-ban jelentkeztünk be az országba St. Pierre-ben... Hihetetlenek ezek a francia szigetek, ingyen, számítógépen történt mindez. Imádom!!!!

Dénes reggel 6-kor elbuszozik Le Marinba, a kikötőbe. Ott egy irodában vannak a számítógépek, amik bármelyikén ki lehet jelentkezni. Leül a hajós egy gép elé, kitölti a gépen a formanyomtatványt és távozik. Pikk-pakk megvan, teljesen ingyenes, és az egészhez nem kell ügyintéző. Milyen jó lenne, ha mindenütt így menne! 8-ra visszaér, 9-kor indulunk.

Süt a nap, ju-hééé! Az utóbbi hetek esős napjai után ez olyan felemelő. Martinique nagyon belopta magát a szívünkbe, de a sok esőből már nagyon elegünk van. A hat órás vitorlázás alatt kapunk jó pár squallt, zivatart. Legalább nem olyan monoton az út. Ezt leszámítva, kellemes a menet félszélben, képesek vagyunk lent a kabinban olvasni (Rumini és a négy jogar). Senki se tengeribeteg.

Délután 3-kor horgonyt dobunk Rodney bay-ben. Ez az a hely, ahová rendszerint megérkeznek a Kanári-szigetekről az Atlanti-óceánon átkelő hajók. Ebéd: sült virslik tejfölös kuszkusszal, és az utolsó paradicsomjainkat esszük hozzá salátának.

Délután partra evezünk, sétálunk a településen. Nagyon szegény hely, de ez a vízről nem látszik, mivel a tengerpartra nyaralóresortok épültek. De tiszta, rendezett helység. Sötétben érünk vissza. Itt is van a vízben néhány világító plankton. 9 után mind alszunk.

 

máj. 5. Rodney bay - Anse La Raye (10 tmf)

7.30-kor már mind a strandon vagyunk. Dénes evez tovább a kikötőbe, bejelentkezni az országba.

Mr. Frumble (Bukdács úr) középen:

Álmival strandolunk, homokvárat építünk. Közben a helyi halászok bedobjákat a hálójukat, majd elkezdik kifelé húzni. Persze, hogy őket bámulom :)

Csak egy nagy hal akad a hálóba, egy kingfish:

10-kor indulunk tovább. Még a Martinique-en lefotózott pilotkönyvben olvastunk egy kedvesnek tűnő halászfaluról kb. 10 tmf-re innen. Ez az utolsó hely, ahol még ingyen lehet horgonyozni, utána a teljes partszakasz Nemzeti Park része, mooringokat raktak ki, erre kell állni, és 70 karibi dollár (7000 Ft) lenne a mi 31 lábas hajónknak egy nap (10 k.dollár/fő és 40 k.dollár a hajónkért).

Még indulás előtt kimostam Álmi alsógatyáit, zoknijait, mert olyan biztatóan sütött a nap. Sajna csak fele útig volt szuper az idő, utána jöttek a squallok, és már nem sütött többet a nap.

Elvitorlázunk St. Lucia fővárosa mellett, Castries a neve. Békés a vízen, teljes vitorlázattal megyünk 4 csomóval. Paprikás krumplit főzök a kuktában ebédre.

2-kor horgonyon. Szitál az eső, minden felhőben. Jólesik a paprikás krumpli. Két francia hajó horgonyoz még itt, de fél óra múlva felszedik a horgonyt, és Rodney bay irányába távoznak. A vizes gatyák, zoknik bent "száradnak" a párás kabinban. NAPOCSKA! SÜSS FEL! Az aksikra is ráférne a töltés, de nap nélkül nem dolgozik a napelem...

Délután kievezünk a partra. Dénes a homokra húzza a csónakot. Valaki ott alszik a földön. Felriad.

- Hozz egy kólát! Vigyázok rá, barátom! - hörgi artikulálatlanul, majd visszadől.

Hozzánk beszélt, és a csónakra gondolhatott :)

A faluban nagy a szegénység, marihuánától elkábult, támolygó férfiak mindenfelé. A nők normálisnak tűnnek. Nekik ott a házimunka, mint elfoglaltság. Szeretnék zöldséget venni, de pl. 1000 ft egy kg paradicsom (mint Svájcban). Rodney bay-ben a boltban 1230 ft. Ez volt Dominika szigetén is. És uilyen drága a többi zöldség és gyümölcs is. Vajon mit vesznek, esznek a helyiek???

Kisétáltunk a falu szélére, és innen mentünk volna tovább az erdőbe, de inkább visszafordultunk. A falu ide járt kollektíven fürdeni. A kis vízforrások mellett csoportok. Férfiak és külön a nők a gyerekekkel. Olyan intim volt ez nekünk, hogy nem akartuk őket zavarni. Ők ismerik egymást, együtt fürdenek, de mi idegenek vagyunk. Mi legalábbis így éreztük. Képek a településről:

Akad jobb módú, díszes ház is:

A csónakunk mellett még ott feküdt az az alak, de észre se vette, hogy elvisszük a csónakot. Jól bealudt. Visszafelé evezve láttuk, ahogy három támolygó fiatal beszáll egy motorcsónakba. Valaki egy bójához kötve hagyta a halászcsónakját, amit két kötéllel még egy kis stéghez is kikötött. A kötelek nappal se látszottak ki a vízből, nem lehetett tudni, hogy ott vannak. A fiatalok teljes gázzal nekiszáguldottak a sötétben, de az orra megállította a motorcsónakot. Mázli.

A víz a folyóból ideszállított hordalék miatt barna. Egyikünk se fürdik, pedig jólesne. Billegős és meleg az éjszaka :((( Messze van az idillitől.

 

máj.6. Anse La Raye - Pitonok - vissza Rodney bay-be (20 tmf)

Nincs szél, ezért motoroznunk kell a Pitonok felé, ami két nagyon látványos hegycsúcs. Két hét múlva, május 21-én repülünk Magyarországra St. Martin szigetéről. Valamikor tehát meg kell fordulnunk, hogy oda visszavitorlázzunk. Eldöntöttük, hogy legyen ez az a hely. Emlékezetes látványt nyújt, biztos nem fogjuk elfelejteni. Mr. Frumble velünk eddig jutott legmesszebbre Floridától, ahol vettük, és a sors úgy hozza majd, hogy itt a közelben fut vele zátonyra következő tulajdonosa, és törik ripityára a hajó :(((

Vissza Rodney bay felé pecázunk. Végig mantrázunk: Kingfish, tuna, makarel, a horogra mind akadjatok fel! Eleinte hínárokat szed le Álmi a pecabotról, de később kapásunk van, csak aztán elengedi a hal. A foga nyomát otthagyta a csalin.

1-re újra Rodney bay-ben. Ebéd, pihi, aztán ki a partra. A horgonyzó hajókról csak nekünk sikerül a beach-re jutni. 1 méteres hullámok jönnek be, és a partnál átbuknak. A motoros dingik próbálkoznak, de reménytelen. Ők elmotoroznak végül a kikötőbe. A beach tele van. Minden szem rajtunk. De Dénes ügyesen megtervezi a pillanatot. Egy férfi odajön hozzánk gratulálni :)

Ez a nyaralóresortok övezete, tele bárokkal és van egy igazi pláza is. Minden nagyon kafa, rendezett, tiszta. Az árak, mint Svájcban.

Álmit hagyjuk még este strandolni. Kellemes zene szól a parton. Most nem hangos, lehet mellette olvasni, aludni. Billegésmentes az éjszaka :))) Holnap irány vissza Martinique-re.