Kezdôoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Hasznos információk│

 

 

2013. szeptember 2.rész

Svájc

 

A Silvrettagleccserhez túrázunk. Bicajjal Klosters-ből (1200m) Novai Alpig (1360m), onnan gyalog meredeken felfelé, majd a patak mentén enyhén emelkedve Sardasca Alpig (1648m).

Annyi az áfonyával teli bokor végig az út mentén, hogy a gleccsernézésből majdnem nem lett semmi.

Utunkat állja egy kuszma (lábatlan gyík):

és egy szemölcsevő szöcske:

Nagy nehezen elérjük Sardasca Alpot:

Innen még 700 méter szintet kell emelkedünk a Silvrettahüttéig (2341m). Szerencsére az ösvényt itt is áfonyabokrok közé vágták, így falatozva nem is tűnik olyan soknak a következő két óra, ami alatt feljutunk a házig.

A turistaháztól vezet egy gleccsertanösvény, ami a Silvrettagleccser visszahúzódását mutatja be, illetve a kihelyezett információs táblák segítségével mindenféle hasznos tudnivalókkal lát el a gleccserekről, mozgásukról, élővilágukról, stb. Ha valaki erre jár, mindenképp túrázzon fel ide! (Csak gyalog lehet feljutni, nincs felvonó, nincs járműveknek alkalmas út.)

A piros pontnál vagyunk, ez a házat jelöli, innen a narancssárga körúton indulunk az 1-es pont felé. Itt már jóval hidegebb van, muszáj melegebb ruhát venni.

A vízfolyás helyét a '60-as években még a gleccser töltötte ki:

Hat éve a táblával jelzett helyig ért a gleccser (fenti kép), most itt a vége:

Következő hétvégén a Sulzfluhnál túrázunk Edinával és Péterrel, akiket a honlapunknak köszönhetően ismertünk meg. Ma már ők is lelkes hajótulajdonosok és hamarosan átköltöznek katamaránjukra, hogy megpróbálkozzanak a hajós életmóddal. Oldaluk: kishajo.jimdo.com