Kezdôoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Hasznos információk│

 2009. szeptember 11-20.

Cavus Limani-öböl - Finike - Gökkaya Limani- Üçagiz-öbölszeptember 11-13. Cavus Limani

Mindharmunknak tetszik az obol, maradunk nehany napot. A part egy reszen otthonos kis ettermek, apartmanok, mini marketek bujnak meg a suru, zold mediterran novenyzetben. Az egyik elelmiszerboltban van internet, fel ora 1 euro (2 torok lira). Almi boldog nagyon, mert van hutos tej, vegre nem kell tejporbol innia a tejet, mar nagyon utalta. A friss kenyerek torok modra, legalabbis a tengerparti telepuleseken, uveges szekrenyben sorakoznak a bolt elott.

Delutan epp kint voltunk a parton, amikor eleredt az eso. Es masnap delutanig csak rovid idokre allt el. A csucsok folott sotet felhok kavarogtak, keleti szel kezdett fujtni, a tagas obolbe bejott a hullamzas. Vegigmotoroztuk az oblot, hatha talalunk egy kevesbe billegos helyet, de nem volt szerencsenk, visszahorgonyoztunk az eredeti helyre.

Almi reggel 6-7 kozott mar szorgosan pakolgatja elo a jatekait, ha horgonyzunk, akkor 8-ig nem zavarhat bennunket.

Akkor aztan nem kimel bennunket, hozza a jatekait. Amig reggelit keszitek, osszeszerel Denesnek egy markolot vagy Hold-jarot.

A nap nagy reszet a kabinba bezarkozva toltottuk jatekkal, olvasassal, amig az eso kint munkalkodott. Kimosta a sos torolkozoket, ruhakat, lemosta a sot, a homokot az arbocrol, a kotelekrol, a fedelzetrol, majd dolga vegeztevel tavozott, szivarvanyt hagyva maga utan.

Kieveztunk setalni, vasarolni, internetezni. Ket teherauto jott le a partra gyumolccsel, zoldseggel megpakolva. A kendos, buggyos nadragos neniketol friss paradicsomot (1 lira~140 Ft/kg), oszibarackot (1.5 lira ~210 ft), almat (1 lira), repat (1 lira) vettunk. Mennyivel baratsagosabb arak, mint Larnakaban.

A kovetkezo nap mar nem esett, igy turaztunk nehany orat a part menti erdos dombokon.

Almi nagyon szereti ezt a fotot (mert o ul a csucson):

A parton finom ivovizet talaltunk, Denes hozta is azonnal a kiurult vizeskannakat.

szeptember 14. Casus Limani - Finike (15 tmf)

7.15-kor indulas. Cel Finike, ahol kikoto van, es be lehet jelentkezni az orszagba. Mert ezt eddig meg nem tettuk meg... Itt gyors es egyszeru a ki-bejelentkezesi procedura, minden a jachtkikotoben van, es a kikoto emberei intezik dijtalanul.

Utkozben vitorlaztunk, motoroztunk, kiolvastam Zorbat, koszi Gabriella. Jo helyet valasztottam hozza, ha mar nem Kretat, hat az ellenseg tengerpartjat.

A bejelentkezes kellemesen zajlott, a rendor a vegen meg a pisztolyat is odaadta Alminak. Az arak valtoztak, de osszessegeben ugyanannyit fizettunk, mint tavaly. A vizum 3unknak 1 honapra 45 euro lett a tavalyi 60 helyett, viszont a transit log (~ vitorlazasi engedely) 60 euro lett a 45 helyett. A kikotoert most is 20 eurot fizettunk egy ejszakara, es maradhattunk masnap 18 oraig :), ja es meg mindig megvan az ingyen internetszolgaltatas, szerencsere most is eros a hajon a jel.

Mindig jo olyan helyre megerkezni, ahol mar jartunk egyszer. Sok idot sporolunk meg azzal, hogy tudjuk mit hol talalunk. Bejelentkezes utan atsetaltunk a kikoto melletti hatalmas, gyonyoru, lugasokkal, patakokkal, kis hidakkal, jatszoterekkel teli parkba, es itt toltottuk sotetedesig a napot. (Kemal Ataturk szobra a kepen. Minden hivatalban, ovikban, iskolakban kint van a kepe, csak neki, senki mas politikusuknak. Meg a tavalyi torok elmenybeszamolok egyikeben irtam rola roviden: Musztafa Kemal Atatürk (1880-1938): szultánság eltörlése, 1923. október 29-én Török Köztársaság kikiáltása, ô lesz az ország vezetôje, modern, világi és Nyugat-orientált államot hoz létre drasztikus reformok segítségével. Érdemes a róla írt élettörténeti regényt elolvasni. Itt.)

szeptember 15. Finike

Delelott elinteztuk a bevasarlast, felkerestuk a tornaparkot, ahol tavaly is jartunk. Delutan a kikoto melletti parkban folytatta Almi a szorakozast, aztan 6 korul kimotoroztunk a kikoto ele, es lehorgonyoztunk a ket hajo melle. Este nagy tuzijatek volt a parton, a kokpitbol neztuk vegig.

szeptember 16. Finike - Gökkaya Limani (15 tmf)

7.45-kor indulas. Almi huzta fel a horgonyt a 2.4 meter mely, iszapos fenekrol. Szel semmi, vegig motorozunk, 11.45-re horgonyon egy olyan obolben, ahol tavaly nem jartunk. Millio gulett, vitorlas. Nepszeru hely, nem veletlenul. Zegzugos obol sok kis szigettel, es meg egy barlang is akad, ahova a halaszok napkozben a nagy melegben behuzodnak aludni.

Utoljara tavaly novemberben hasznaltuk a kenut a Voros-tengeren, most ujra felfujta Denes, hogy kenuzva fedezzuk fel a rejtett obloket, a barlangot es egy edesvizes forrast.

szeptember 17-18. Gökkaya Limani

Maradunk meg ket napot, tetszik a hely, Alminak a sok gulett. Kenuzunk minden nap, turazunk kint a parton. Egykor volt kint egy etterem, de mert engedely nelkul epitettek fel, leromboltak. Sajnos igy a romjai csufitjak a partot. A viz egyes helyeken jeghideg, mert van egy edesvizes forras, ami belefolyik a tengerbe.

Egyik delutan ket orat esett az eso, bezarkoztunk a 32 fokos kabinba es tarsasoztunk, most epp Gabriella home made turajatekaval. Ki jut be egy hosszu, kalandos, faraszto turanap utan a Durmi-satorba? Malacka, a cica-micak, a teknos, a pingvin vagy a csibe?

szeptember 19. Gökkaya Limani - Üçagiz-öböl (3 tmf)

Almi a kenuban akarta tolteni azt az egy orat, amig atmotorozunk a kozeli obolbe, ahol mar tavaly is horgonyoztunk. Elindultunk a kenut huzva magunk utan, de azonnal le kellett kotni a kotelet, mert fel akart borulni. Almi megijedt, hogy itt hagyjuk, sirva kiabalt utanunk. Mi is neki, hogy azonnal fordulunk erte vissza, uljon nyugodtan, hagyja abba a sirast. Csak akkor nyugodott meg, amikor mar a kokpitban volt ujra. A kenut a hajo oldalahoz kotottuk, igy jott vegig, de Alminak elment a kedve, hogy benne utazzon.

Ez az a hely ahol millio szarkofag all a parton, a hegyvonulatokon, egykor elsullyedt, sziklaba faragott hazak maradvanyai latszanak az elszort szigeteken, es egy bizanci erod magasodik az egyik dombon az okori Simena (ma Kaleköy) folott.

Tavaly julius vegen jartunk itt, alig volt hajos forgalom, most teli az obol vitorlasokkal, gulettekkel. Üçagizba (az ókori Teimiussa), ebbe a pici halászfaluba tavaly is bekenuztunk, most is itt toltjuk a keso delutant. Ujra bejarjuk az erdekesebb helyeket, es gazdagitjuk a fotoalbumunkat:

Idei arnyjatek fotonk:

Az egyetlen mini foutca a turistakra varo vasarfiakkal:

Az arusok:

A mecset:

Tipikus muszlim noi viselet a kendo es a buggyos nadrag a tengerparti telepuleseken (beljebb meg nem jartunk Torokorszagban):

szeptember 20. Üçagiz-öböl, Kenutúra a Kekova-sziget elsüllyedt ókori városához, majd át Kale Köybe és vissza a hajóra (5 km)

Delelott megismeteljuk a tavalyi kenuturat az elsullyedt varoshoz majd a bizanci erodhoz.

Kilatas az erodbol:

Utcareszlet:

Kerestuk a telepulesen a tavalyi teknosoket, de nem talaltuk meg azt az utcat, ahol a hullamtetos haz allt.

Delutan ujra beeveztunk Üçagizba vasarolni (kenyer, tej, vaj, muzli). A helyi asszonyok egy bizsukkal zsufolasig tomott furgon korul serenykedtek, valogattak ki a nyaklancokat, karkotoket, amiket aztan a hazuk ele allitott asztalon lattunk viszont eladasra kinalva.