Kezdőoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos infók│
Skócia nyugati partvidékén (2019. augusztus 08-11.)(Minden oldalunkon, ha homályos a fotó, az a böngészőtök beállítása miatt van. Zoomoljatok ki kicsit, mert úgy adja az általam tervezett valódi nézetet. Nálunk pl. a Firefoxban 80%-ra van kicsinyítve.)2019. aug. 08. Kilchoan bay - Loch Moidart (Tioram Castle) (20 tmf)


Vitorlával indulunk el 9.30-kor, amiért megkapjuk a horgonyzó hajóról a dicséretet. A horgonnyal óriási barna moszatokat húzott fel Dénes.

Egy darabig még Mull-sziget és a szárazföld között haladunk, ahol bizonyos védelmet élvezünk az É-i széltől, aztán már csak a Stugeronban, és a fejhallgatómból áradó zene jótékony hatásában bízom.

Legalább négyféle irányból érkeznek hozzánk a hullámok, ettől olyan fortyogó a víz. Ugráltatják Barny-t, nagyokat löknek rajta, le-föl mozgatják, elforgatják picit. Az áramlás egy ideig még szembe megy a széllel, de mikor megfordul, végre békésebb lesz a menet. Mai célunkhoz krajcolnunk kell, cikkcakkban haladunk, de legalább a panoráma nem egyhangú. Muck, Eigg, Rum és Canna apró szigetei északra, a Skót-felföld dimbes-dombos vonulatai, 900-as csúcsai keletre, Mull-sziget és a tegnapi világítótorony délre, nyugatra pedig csak a nagy kékség, az Atlanti-óceán vize.

krajcolás szembeszélben

Szabó Dénes vitorlázás

Az Ardnamurchan világítótorony, amihez tegnap elgyalogoltunk, ma pedig elvitorlázunk előtte:

Ardnamurchan világítótorony

Vannak, akik erre a szélre vártak, hogy mehessenek le délre, és most pillangóznak Tobermory felé:

pillangózás

Itt már lehet találkozni bálnákkal, de mi csak bálnanéző hajókkal futottunk össze. Viszont láttunk nagy halfarkasokat (szkuákat), őket néztük vadászat közben. Skóciában és tőle északra élnek:

nagy halfarkas, szkua

Mai célunk, a Moidart-öböl egy kis erődöt rejt, a hozzá vezető út pedig fókákkal van "kikövezve":

Moidart öböl bejárata

fókák Skócia

fókák Skócia

fókák Skócia

Tioram erőd romjai:

Tioram Castle

17-kor horgonyon az erőd mellett. Eszünk, megvárunk egy zuhét, Dénes felpumpálja a dingit, és a szivárványos ég alatt a partra evezünk, ahol megint begyűjtök egy kullancsot. Lehet, hogy tegnapi, mert piros dudor marad utána, ahogy kiveszem.

szivarvany a tengeren

Szabo Dénes Tioram

Tioram Castle

Béke honol a vízen, fantasztikus az éjszaka, rápihenhetünk a holnapi esős, szeles napra.

Tioram Castle naplementében2019. aug. 09. Loch Moidart (Tioram Castle)


Eső, erős K-i szél szinte egész nap. A hullámokat fotózom bentről, nagyon látványosak a valóságban, Dénes meg a fókákat figyeli, akik a hajó körül kidugják a fejüket a vízből. Tetszik neki, hogy kinéz az ablakon, és visszanéz rá egy fóka.

Loch Moidart

hullámok

A rövid esőszünetben a kokpitban levegőzünk, megfőzzük a kuktában a zöldségeket (hagyma, krumpli, batáta, répa, oregano, rozmaring, bazsalikom), amihez egy nagy adag paradicsomos szardíniát keverünk a végén.

szardinias zöldség

15 óra táján eláll az eső. A radarkép (amin az eső vonulása látható), valamint az előrejelzés alapján este 7-ig nyugtunk lesz tőle. Most nem a várhoz, hanem a másik oldali partra evezünk, ahol a stég is van. Elszórva a fenyvesben néhány kiadó nyaralót látunk, mindegyiknek füstöl a kéménye.

A parton egy hatalmas ammonitesz megkövült maradványa fogad:

óriási ammonitesz

Barny és a Tioram erőd a partról:

Barny és a Tioram erőd a partról

A parti túrán elhatározzuk, hogy Barny-ra visszaérve a mélyen benyúló öblünkből a bejárat közeléig visszamotorozunk. Ott is van horgonyzóhely, így holnap annyival is kevesebb utat kell majd megtennünk. De végül maradunk. Nincs kedvünk a közeledő esőben eláztatni magunkat. Helyette Dénes fürdőzik a 12 fokos vízben. Megpróbált becsábítani, de ilyen arccal nem győzött meg:

Dénes a vizben2019. aug. 10. Loch Moidart (Tioram Castle) - Arisaig (Loch nan Ceall) (tmf)


Ha valaki ilyen menetben jön először vitorlázni, mint amilyen a mai, egy időre elmegy tőle a kedve.

Szél felé kell ma is vitorláznunk, a hullámok rövidek, megállítják Barny-t, kicsavarják, bukdácsolunk, lötykölődünk, a reggeli is a gyomrunkban. 7-11.45-ig vagyunk úton, Arisaig település öbléhez érve oszlopok mutatják a bevezető utat. Az öböl belsejében mooringok tömkelegén ringatóznak a hajók. Barny-val a parttól csak nagyon messze tudunk lehorgonyozni, de a vízmélységgel legalább nincs gond.

Dénes veszi észre a kokpitból, hogy füstöl a hegyoldal. Aztán rájöttünk, hogy ez a jakobita gőzmozdony füstje, amivel Banavie-ban, a Kaledóniai-csatornában már találkoztunk. Azonnal megnézem a mobilon, hogy milyen messze van a Harry Potter filmekből ismert Glenfinnan viadukt, és próbálom Dénest rábeszélni, hogy vonatozzunk, vagy buszozzunk oda. Sikertelenül.

Arisaig jakobita gőzmozdony

Órákat sétálunk kint a parton, van egy pici bolt, ahol friss kenyeret, zöldséget veszünk. A mooringokhoz tartozik egy parti épület, ami étterem, de van benne zuhanyzó és mosógép, szárító is, valamint boatyard, ahol tárolni lehet a hajót. Mivel még nincs helye Barny-nak, megkérdezzük az üzemeltetőt. Sajnos nincs a szárazon hely, a mooringon pedig nem maradhat egy hajó se télire.

Több helyen is találtunk óriáslaput:2019. aug. 11. Arisaig (Loch nan Ceall)


Eső késő délutánig, csak 5-10 percekre áll el. Olvasunk, hajóhelyet keresünk az interneten, honlapot szerkesztem, és mindeközben vágyakozunk a melegre, napsütésre.

Amikor estefelé már nem mutat esőt a radarkép, kievezünk a stéghez vízért, aztán sétálunk a településen, az erdei ösvényeken, a település feletti fennsíkra is felmegyünk, hogy onnan fotózzuk le az elpöfögő jakobita gőzöst. Néhány kullancsot begyűjtünk, de azonnal észrevesszük őket, nincs idejük a bőrünkbe hatolni. A gőzöst végül nincs türelmünk megvárni. Holnap folytatjuk az utat tovább É-ra, Skye szigete a cél. És végre nem szembe a széllel, hanem háttal a szélnek, mert holnap déliesre fordul.