Kezdőoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos infók│Görögország 2008. június 15.

Athén, a görög fővárosAthén forgalmas kikötője és a kikötőárak miatt úgy érte meg jobban, ha a hajónkat Aigina szigetén hagyjuk, és szárnyas hajóval megyünk át Athénba, városnézésre. Sose voltunk még itt Dénessel, csak az olvasmányainkból, ill. képekről ismertük. Ez az első találkozás azonban távol állt attól, amilyennek romantikus képzeletünkben megálmodtuk. A forróság, a turistatömeg, Álmi szórakoztatása, hogy ne unatkozzon az "unalmas" romok, majd a múzeum csonka szobrai között, alaposan elfárasztott minket, és élvezni már nem igen tudtuk a Periklész idejéből megmaradt Athént. A legtermészetesebb volt egy négy és féléves kisgyerektől, hogy végig értetlenkedett, miért nézzük ezeket a lepusztult épületeket, oszlop- és szoborcsonkokat, amikor itt vannak körülöttünk a normális épületek. "Azok sokkal szebbek." "És, Papa, hol lesz játszótér?"

Még a szárnyas hajón utazva láttuk ezeket a zátonyra futott hajókat:

hajoroncs

Megérkeztünk Píreuszba, ami az ókor óta Athén hatalmas kikötője.

szarnyas hajo

Píreuszból HÉV-vel, metróval jutottunk el az óvárosi részhez. Útközben nagy volt az öröm, mert találkoztunk Krisztával és Palival, akik rendben megérkeztek Athénba. Nem akartuk őket Álmival fárasztani a városnézés alatt (ők se jártak még itt), ezért megbeszéltük, hogy az eredeti terv szerint, este találkozunk Píreuszban, a szárnyas hajónál.

Leültünk kicsit pihenni egy meredek utcán felfelé menet. Az aiginai árustól vett cseresznyét eszegetjük:

gorog cseresznye


Az Akropolisz:

Akropolisz


A városvédő istennőnek, Pallasz Athénének ajánlott Parthenon vaskos dór oszlopaival tíz évig épült (i.e.448-438):


Ez a másik híres épület, az Erektheion több részből áll, mert Pallasz Athénének és Poszeidónnak a tiszteletére építették. Egyik jellegzetessége a kis előcsarnok, ahol oszlopok helyett női alakok, karüatidák állnak:

Erektheion


Erektheion kariatidák


Athén az Akropoliszról fotózva:


Héphaisztosz temploma a görög agorán. Jobb állapotban van, mint a Parthenon. (Biztos, hogy nem használták lőporraktárnak a törökök, mint a Parthenont, amit aztán a velenceiek felrobbantottak.)

Héphaisztosz temploma


dór oszlopok


töltött galamb


Korinthoszi oszlopfő:

Szlatki Katalin korinthoszi oszlopfő

Álmi fotója sikerült ferdére, nem az oszlop:

Dénes és Katalin Akropolisz


11. századi görögkeleti ortodox templom a görög agora területén. Az '50-es években átépítették, ma eredeti szerkezetében látható.

görögkeleti ortodox templom


Ebben a forróságban, de szakadó esőben is menedék a hatalmas oszlopcsarnok:

oszlopcsarnok Görögország


Dénes Álmos oszlopcsarnok


A múzeumban:

görög szobrok


Zeusz vagy Poszeidon


festett vázák


Theseusz és a krétai királylány, Ariadné (a Minotaurusz már legyőzve):

Ariadne festett váza


görög női meztelen szobor


görög férfi meztelen szobor


görög dombormű birkózás


Végre valami, ami Álmi kedvére való, a sok unalmas csonka szobor, dombormű és festett váza után: egy teknős a múzeum kertjében:

teknős


teknős


Hatalmas csalódás volt az athéni Parlament épülete. Azok után, amit elődeik az építészetben remekeltek...

athéni Parlament épülete


A Parlament előtt őrt álló evzon:
Athéni villamos:

athéni villamos


athéni villamos


A Zeusz templom 104 korinthoszi oszlopából ez a 15 oszlop maradt meg. A görögök legnagyobb temploma 700 éven át épült. (Kr.e.6.sz.-Kr.u.131.) A római uralom alatt Hadrianus fejezte be.Ókori vetekedés:

A kapura ráírva: Theseus Athenja.

Feleletként: Nem Theseus, hanem Hadrianus Athénja.