Kezdőoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos infók│
Bimini (Bahama-szigetek), 2010. ápr. 11-17.
április 11. vasárnap


A szel tovabbra is erosen fuj, es eros az aramlas is mellettunk. Mai programok:

— Uzembe helyezte Denes a WC-t. Remeljuk soka romlik el a pumpaja. A biztonsag kedveert vettunk egy kemiai WC-t es egy vodrot is. Melamphyrumon ezek teljesen megfeleltek a celnak.

— Mosogato uzembe helyezese. Melamphyrumon is volt mosogato edesvizes csappal, de nem volt lefolyo, ezert csak ugy lehetett hasznalni, ha egy nagy talat tettunk bele. Ezen a hajon van lefolyo, igy kenyelmesebb a mosogatas.

— Bilge-takaritas. A hajon van egy 80 literes viztartaly Almi agya alatt. Ebbol megy egy cso a fedelzetre a betoltonyilashoz. Ennek a csonek a tartalyhoz csatlakozo vegen csopogott ki az atkeles alatt kb. 10 liter viz, lefolyva a padlo alatti bilge-be. Ott osszekeveredett a belmotorbol erthetetlen modon kifolyt hasznalt olajjal. Ezt kellett kitakaritani. Magasan van a cso, ennel tobb viz nem tud kifolyni belole. Amig nem tudjuk megjavitani, addig 70 liter vizet toltunk bele.

Kozben megnezte Denes az olajszintet, es kicsit torte a fejet, hogy ugyan miert toltotte meg az elozo tulaj egy halom olajjal a motort. Hallott olyat, hogy ha sokaig nem akarjak hasznalni a motort, akkor szoktak ilyet csinalni. De, mint az elmult honapok soran tapasztaltuk, az elozo tulaj csak leepitette a hajot, ez a gondoskodas nem vallott ra.

Ezzel el is telt a delelott. Jutott ido furdesre is, es egy finom turogombocos ebedre, ami valoszinuleg jo darabig az utolso turogombocos ebedunk lesz. Marathonban vettunk hozza cottage cheese nevre hallgato turoszeruseget. Ilyen volt Svajcban is, ott mar hozzaszoktunk.

Denes latott egy hatalmas sasrajat, amint 2-3 meter magasra kiugrott a vizbol. Egyebkent sok van beloluk, a hajonkhoz is szivesen jonnek, nezegetik, mi meg oket. Attila lott mar, es meg is ette, azt mondja a szarnyat kell kifilezni. Mar csak Denesen mulik, hogy mi is megkostoljuk. Barrakudak es jack-ek (hal) vannak meg a vizben, ez utobbiak teljesen ugy neznek ki, mint a Voros-tengeren a trevally-k. Sokszor lott Denes, es izlett a husa.

A conch (magyarul szarnyascsiga, latinul Strombus) hazaba koltozott nagymeretu remeterak:

Almi kidiszitette a hajobelsot. Felragasztotta konnyen leszedheto es nyomot nem hagyo ragasztoval a bolygokat es nehany, a sotetben vilagito csillagot.

A Bahama-szigetek 690 szigetbol all, amik Egyiptom es Szudan szelessegeben huzodnak. Ebbol 29 lakott. A szigetek laposak, korallzatonyok es homokpadok veszik oket korul. Egy kis tortenelem, reszlet a wikipediabol:

"Bár a térség korábban is lakott volt, a tengerjáró taino nép a déli Bahama-szigetekre a 7. században nyomult be Kuba és Hispaniola (Haiti es a Dominikai Koztarsasag van ezen a szigeten) felől. Ezeket az embereket ismerik lucayan néven.

1492-ben Kolumbusz az Újvilág keresésekor először az általa San Salvadornak nevezett szigeten szállt partra. Bahama középső részén van ez a hely. Itt lépett kapcsolatba Kolumbusz a lucayanokkal és javakat cserélt velük.

A spanyolok a bahamai lucayanokat később Hispaniolára szállították rabszolgának bányákba, ültetvényekre, és két évtizeden belül a lucayan társadalom megszűnt létezni a kényszermunka, a háborúskodás, a betegségek, az emigráció és a kiházasodások miatt. A lucayan lakosság eltűnése után a Bahama-szigetek lényegében lakatlanok voltak, maguk a spanyolok sohasem telepedtek itt le. Az elso" európai telepesek a 17. században Angliából a vallási üldözés miatt elmenekült puritánok voltak.

1670-ben II. Károly angol király Karolina gyarmat bérlőinek adta bérbe a Bahama-szigeteken a királyi jogokat: a kereskedés, adóztatás, kormányzó kinevezésének és a terület igazgatásának jogát. A bérlők igazgatása idején a Bahama-szigetek kalózok menedékévé vált. Köztük volt a hírhedt Feketeszakáll. Jó rejtekhelyeket találtak az ezernyi titkos, jól védett horgonyzóhely között. A törvényes rend helyreállítása érdekében a Bahama-szigeteket 1718-ban brit koronagyarmattá nyilvánították. Ezután kemény harcban törték le a kalózkodást.

1782. május 8-án az amerikai függetlenségi háborúban Louisiana spanyol kormányzója elfoglalta a Bahama-szigeteken, New Providence szigeten található brit haditengerészeti támaszpontot. A következő évben megkötött béke azonban visszajuttatta a Bahama-szigeteket a britek birtokába. Mintegy 8000, az amerikai függetlenségi háborúban (1775-83) vereséget szenvedett királypárti (lojalista) érkezett rabszolgáival együtt 1783 után New Yorkból, Floridából, Észak- és Dél-Karolinából rabszolgáival együtt. Ekkortól a lakosság többsége fekete.

1807-ben betiltották a rabszolga-kereskedelmet a brit birtokokon. A rabszolgahajókról kiszabadítottakat jórészt a Bahama-szigeteken telepítették le. A rabszolgaságot a Brit Birodalomban 1834. augusztus 1-jén tiltották be. Sok rabszolga szökött ide az Egyesült Államokból az Atlanti-óceán veszélyeit legyőzve a szabad élet reményében.

A britek a szigeteknek belső önkormányzatot 1964-ben adtak. 1973-ben Bahama-szigetek teljesen független lett, de a Nemzetközösség tagja maradt. A turizmusra és a offshore pénzügyi műveletekre támaszkodva a bahamai gazdaság az 1950-es évek óta virágzik. Továbbra is súlyos gondot okoz az oktatás és az egészségügyi ellátás helyzete, a nemzetközi kábítószer-kereskedelem és az illegális bevándorlás."

A conch-ra visszaterve. Amikor Marathonban voltunk nem sok idom volt, laptopom is tonkrement, ezert kimaradt egy erdekes tortenet a conch republic-rol. Florida Keys-nel rengeteg a conch, amirol nevet kapta a kenyszerbol letrejott koztarsasag. Rakerestem az interneten, hogy magyarul olvashassatok a tortenetet, es egy konnyed nyelvezettel megirt verziot valasztottam ide (http://molnargoreny.blog.hu):

"A történet úgy kezdo"dik, hogy Havannában, 1980 április 11-én, egy pénteki napon Hector Sanyustiz és öt társa egy városi busszal áttöri a perui követség kapuját. hat férfi politikai menedékjogot kér. Másnap, szombaton már tízezer szorong a követség kertjében, valamennyi az összetört kapun keresztül jut be.

A perui kormány nemzetközi segítséget kér a válság megoldásához. A legtöbb ország elzárkózik, sok csak pár tucat, legfeljebb pár száz menekültet hajlandó befogadni. Egyedül az USA ajánl fel egy 3500 fo"s kvótát. Kitör az o"rület.

A kubai kommunista kormány bejelenti, hogy Mariel kiköto"jében örömmel látja az amerikai hajókat, onnan közvetlenül az USA-ba szállíthatják a menekülteket. Bár az amerikai külügyminisztérium azonnal reagál, felkérve állampolgárait, hogy ne szálljanak be a játékba, április 25.-én már több mint háromszáz hajó gyülekezik Marielben, menekültekre várva.

Az áradat megindul. 1980/81-ben valami 125000 Marielito jut át Floridába, nagy részük Florida Keysben, a félsziget kubához legközelebbi peremén száll partra.

A Keys tulképp nem része a szárazföldnek - csupán a partot szegélyezo" korallszigetek sora, megfelelo" lagúnával körítve. A sor nyugati végén fekszik Key West városa, nyugat Gibraltárja, az USA egyik legjelento"sebb flottabázisa (és - nem mellesleg - nagy forgalmú üdülo"hely). A Polgárháború (déli terminológia szerint "War Between the States" - Államok Háborúja) idején Florida kilépett az Unióból, Key West kiköto"je azonban mindvégig unionista megszállás alatt maradt. 1912-ben a szigetláncon végig megépült a több mint kétszáz kilométeres Tengerentúli - vagy (erdetileg Brit kétértelmu"séggel) Külföldi! - Vasút (Overseas Railway), összekötve Key West városát a félszigettel. Az 1935-ös Munkanapi Hurrikán (Labor Day Hurricane) megölt négyszáz munkatáborban elszállásolt, maláriamentesítést végzo" világháborús veteránt és lerombolta a vasutat. Annak megmaradt, de súlyosan károsodott mu"tárgyait a vasúttársaság 640000 dollárért eladta Florida államnak. 1938-ra ezek felhasználásaval szövetségi beruházásként megépült a Tengerentúli Autópálya (Overseas Highway) Florida Cityto"l Key Westig. Ez az USA keleti partján a kanadai határtól induló 1-es út (U.S. Route 1) végso" szakasza.

Szóval itt száll partra a Marielitók tömege, akiket az USA - Carter elnök szavaival - "tárt karokkal vár". Ez a menekülthullám azonban más, mint a korábbiak, amikor leginkább a forradalmi terror által elüldözött polgárság érkezett. Most a menekültek hetven százaléka melós, sok köztük a niga. A kubai kormány megragadja az alkalmat arra is, hogy könnyítsen a börtönök zsúfoltságán és számos politikai folgoly mellett a köztörvényes bu"nözo"kto"l és buziktól is megszabadul. Ennek megfelelo"en a kubai menekültválság sajtója egyre rosszabb, végül 1982-re Kuba és az USA közös akarattal ismét lezárja a határt. Az emberek azonban tovább próbálkoznak gumicsónakkal, mosótekno"vel, mindennel, ami van. Sokan odavesznek a tengeren, sokan azonban partot érnek. Márpedig akinek ez sikerül, az szinte automatikusan megkapja a politikai menekült státuszt, különösen az után, hogy 82 elején az USA Kubát a "terrorizmust támogató államok" közé sorolja (ugyanakkor, amikor Irakot leveszi a listáról).

Ebben a helyzetben az amerikaiak a következo" okosságot találják ki: megero"sítik a Parti O"rséget jól (Coast Guard) és a menekülteket igyekeznek még a tengeren elkapni. Aki így jár, azt minden további nélkül visszatoloncolják Kubába, hiszen nem ameikai földön (American Soil) áll. Ennek ellenére, sokaknak még így is sikerül átjutni, tehát muszáj az okosságot fokozni. A Keys-t "területen kívülinek" mino"sítik, azaz a szigetlánc többé nem "amerikai talaj". Tehát akit ott érnek, azzal sem kell vacakolni, mehet vissza kényszermunkára Kubába. Ennek érdekében Florida Citynél, ahol az a szárazföldhöz csatlakozik, lezárják az 1-es utat. A Határo"rség (Border Patrol) csak azt engedi át az útzáron, aki tudja igazolni állampolgárságát - a többit visszazsuppolják a terrorizmust támogató Kubába. Az útzár 27 kilométeres forgalmi dugót generál, a turisták menekülnek.

Itt kezdo"dik a Conch Köztársaság történelme. 1982 április 23.-án Dennis Wardlow, Key West polgármestere a Miamiban székelo" Szövetségi Bírósághoz fordult a blokád feloldása érdekében, de sikertelenül. A Bíróság épületét elhagyva, még a lépcso"n Wardlow bejelentette az odagyu"lt média elo"tt, hogy másnap déli 12 órakor a Keys kilép az Unióból. Így is lett. 24.-én délben Key Westben, a Mallory téren Wardlow polgármester felolvasta a Függetlenségi Nyilatkozatot (Conch Republic Proclamation Of Secession) majd egy szikkadt kubai cipóval fejbeütött egy embert, aki az USA Haditengerészetének uniformisát viselte. Egy perces néma szabadságharc után Wardlow Miniszterelnök úr a Haditengerészeti bázis parancsnoka elo"tt letette a fegyvert (azaz a szárazkenyeret) mondván, hogy megadják magukat az unionista túlero"nek. Ugyanakkor egymilliárd dollár háborús jóvátételt követelt (amit nem kapott meg). Azóta a Florida Keys, mivel az USA lemondott róla azzal, hogy területen kívülinek mino"sítette és a Kongresszus azóta sem nyilatkozott, hogy ellenezné a kiválást, Conch Republic néven független állam (a Keys lakóit mindíg is "conch"-nak nevezték, azaz csigának). Csupán amerikai katonai megszállás alatt állnak, így függetlenségüket csak korlátozottan gyakorolhatják.

Annyi eredménye azonban volt az akciónak, hogy az útzárat hamarosan feloldották, a turisták visszatértek. Az ingyen-reklámnak köszönheto"en nagyobb számban mint valaha. Peter Anderson, a Csiga Köztársaság Fo"titkára még útlevelet is kibocsájt, amit számos karibi ország valamint Kuba, Németország, Svédország, Mexikó, Franciaország, Spanyolország, Írország és Oroszország is elismer (vagy legalábbis mosolyog, ha látja). Az emléktárgy-üzlet is virágzik, árulnak mindent. Még a csigák hagyományos fegyverét, kubai szárazkenyeret is."

Delutan az evezokre szerelt fel villakat Denes, amiket a csonakon kifurt nyilasokba lehet majd dugni. Probaut at a Sucre-ra, a velunk egykoru, belga-kolumbiai babaparos hajojara.

Negy honapos kislanyukkal jottek at Miamibol, csak egy hetig maradnak itt, es mennek New Yorkba, ahol a fiu dolgozni fog. Festomuvesz, ha epp nincs megrendelese, akkor mindenfele munkat elvallal. Ket festmenyet is megmutatta, amiket a hajon keszitett. Az egyikre azt mondtam, olyan mint egy kodos, viharos idoben a hajo ajtajaban allo alak, a masikon is a vihar szineit hasznalta, de nem volt rajta semmilyen felismerheto forma. Megkerdeztem, hogy mik valojaban, nevetve mondta, hogy semmik. Csak ugy festette.


április 12. hétfő


Delelott szep az ido, igaz 20-25 csomoval fuj az ENy-i szel, de sut a nap. Erkezesunkkor nem csak a belga fiu segitett, hanem egy masik hajorol is kaptunk segitseget. A ferfi nevet sajnos elfelejtettem. A felesege reggel atkuldott vele egy csomo puzzle-t Alminak. Ok mennek vissza Miamiba, mert a motorjuk tulmelegszik, es nem tudjak az okat. Ott majd szervizeltetik.

Nagyon orult Almi a puzzle-oknek, itt a legkonnyebb:

Denes felszerelte a szelgeneratort, es ebben az eros szelben beindult (Marathonban a 10 csomóban meg se moccant). Hozzakototte az akksikhoz, es hurra, toltodnek, meghozza hogy!!! Osszesen 4 teherauto akksi van a hajoban, 2 csoportba vannak osztva, mindegyikbe 2 tartozik. Ezek voltak a hajon, meg jol mukodnek, ezert nem csereltuk oket le.

Delutanra megbeszeltuk a babaparossal, hogy setalunk egyutt a parton, de eleredt az eso, es csak valamikor ejszaka allt el. Mivel a kokpitban a tarolokba befolyik felulrol a viz, ezert ponyvaval kell letakarni:

Attilanal annyi palacsintat ettunk, de ezt a finomsagot nem lehet megunni. Melamphyrumon is pont ilyen alkoholfozom volt, csak dupla fejjel. Sikerult nagy nehezen egy hasznalt gazfozot is vennunk, de gazpalackot mar nem :-(

A part meg mindig felfedezesre var.


április 13. kedd


Almi agyanak a labanal volt egy kalyha, ezt most leszerelte Denes. Ezutan hozzafogott, es az agy labanal, a nagy ures terbol egy polcos szekrenyt varazsolt. Igaz az egesz delelottje rament.

A feher lefolyasok a halvanysarga falon a hipo nyomai, de kevesbe zavarnak, mint a penesz, ami a hipo elott boritotta a falakat. Az elek, sarkok voltak a legnehezebben tisztithatok, ezert oda spriccelnem kellett a hipot, hogy megoljek mindent. Az meg szepen lefolyt, es nyomot hagyott. Vettunk festeket, hogy majd egyszer kifestjuk a falakat. De most bekoltozve ugy latom, hogy ehhez a munkahoz elobb ki kell koltoznunk. Szoval festes egy idore elnapolva.

Delelott jott ez a szep hajo, o is homokzatonyra futott. Azonnal segitett neki ez a dinghis. Elvitte messzebb a horgonyt, hogy majd lehuzzak a hajot, de nem sikerult. Denes beugrott a vizbe, korulnezett a viz alatt, atcipelte a horgonyt, es sikerult lehuzni a homokrol a szep hajot. Volt nagy ovacio.

Delutan kimentunk a partra, es egy kis reszt bejartunk a szigetbol. Bimini ket szigetbol all, a deli- es az eszaki Biminibol. Ebbol az eszaki a lakott, ide eveztunk ki. Kb. 13 km hosszu a sziget, es csak 2-300 m szeles. Hivatalos adatok szerint 1700-an elnek itt. Nem akarom elhinni, nekem a felenek se tunik. A tobbseg fekete, de sokakon latszik, hogy feher ver is folyik az ereikben (mulattok). Nehany azsiait is lattunk, es feherek is elnek itt paran a sziget eszaki csucskeben epult nyaralokomplexumban.

1935-ben Hemingway itt toltott egy kis idot, es a sziget megtetszett neki. Ez a hely ihlette Az oreg halasz es a tenger-t. A Szigetek az Aramlatban c. regenyeben pedig Thomas Hudson, a fohos lakohelyeul Biminit valasztotta. Akkor meg nem volt turistaparadicsom es sporthalaszati kozpont.

Reszlet a hagyatekaban megtalalt es halala utan tiz evvel kiadott regenyebol Goncz Arpad forditasaban:

"Az Áramlat vize általában sötétkék volt, ha az ember a szárazföld felől nézte, és ha nem fújt a szél. De ha az ember belegázolt, a lisztfehér homok fölött csak víz világoszöldje csillogott, s az ember a nagy hal árnyékát már jóval azelőtt észrevette, hogy odaért volna a part közelébe.

Biztonságos és remek fürdőhely volt ez nappal, de éjszaka úszásra nem való. Éjszaka a cápák közel húzódtak a parthoz, ott vadásztak az Áramlat szegélyén, és a ház felső verandájáról csöndes éjszakákon hallani lehetett a megkergetett halak csobbanását, és ha az ember lement a partra, látta a cápák derengő nyomát a vízen. Éjszaka a cápa nem fél, de tőle fél minden. Nappal azonban óvakodik a fehér homoktól, s ha mégis bejönne, árnyékát az ember messziről észreveszi."

Remeljuk, mi is eszrevesszuk majd.

A conch a szigeten az egyik fo husforras es diszitoelem. Attila lakasa es erkelye is ki van diszitve conch-okkal, amiket o fogott. Elmondta, hogyan kell kiszedni a kokemeny hazbol a hust. Hamarosan mi is gyujtunk nehanyat, akkor majd megmutatjuk. A helyieket latjuk, amint atlatszo zacskoban viszik a megtisztitott csigat.

A lakossag tobbsege protestans (baptista, anglikán), de vannak romai katolikusok is. Eddig het templomot szamoltunk meg a paranyi telepulesen, ez volt az elso, amivel talalkoztunk:

Elelmiszerboltokat is neztunk. Tejpor nincs, helyette konzervtej van, amit ugyanannyi vizzel kell higitani. Vettunk kettot, hogy megkostoljuk. Es virslit is, valamint egy helyi keszitesu sutit, amit az elado ajanlott. Nagyon hasonlit a maglyarakasra, de nincs a tetejen tojashab. Vettunk egy haznal helyben sutott, friss kalacsot. Igaza volt mindenkinek Marathonban, amikor meseltek, hogy milyen draga hely a Bahamak. 2-3-szoros arakat fizetunk, mint ott. A tej Floridaban 3.8 liter 3.5 $. Itt a duplaja. Fel kilo toast kenyer Floridaban a legolcsobb 1.59 volt, itt ugyanaz 2.65, a hazi sutesu kalacs pedig 4 $ volt. Ugyanaz a szorppor 3 $ helyett 6.45 $. Egyebkent bahamai dollar a hivatalos penznem, de USA dollarral es az 1, 5, 10, 25 centesekkel is lehet fizetni, 1 az 1-ben valtjak. Visszajarokent is vagy ilyet vagy bahamai penzt kapunk.


április 14. szerda


Kitartoan fuj a szel, a szelgenerator tolti az akksikat, azok meg a laptopokat es a fotogepet. Denes az iceboxra (hutotartaly) szerel kitamasztot, es zsanerokkal is rogziti, hogy egyszerubb legyen a hasznalata. Ma rakott krumpli az ebed, marathoni hozzavalokbol. Delutan ujra a parton. Hosszu seta, ismerkedunk a szigettel.

Egy hurrikan aldozatai:

Tipikus bimini asszony. A ferfiak tobbsege jo kotesu, nincsenek elhizva.

A szigeten csak vallasi iskolak vannak. Katolikus, anglikan, baptista stb... Az iskolasok egyenruhat viselnek. A lanyok feher inget es terd ala ero sotetkek szoknyat. A fiuk feher inget es fekete terdnadragot.

Egy nyaralo a sulival szemben:

Tovabbi hurrikanaldozatok:

Conch everywhere:

A sziget foutcaja. Golfautokkal kozlekednek az emberek.

Seta kozben az osszes kis elelmiszerboltba beneztunk, es megtalaltuk a legolcsobbat. Ez van a legmesszebb a hajotol. Hetente egyszer (szerdan) jon Floridabol a friss szallitmany, ilyenkor pezseg kint az elet. A konzerv tej nagyon finom, azonnal felvasaroltuk az osszeset (20 doboz). Felvagottat nem veszunk, mert a legolcsobb is 1300 Ft 20 dkg. Helyette konzerv loncshust eszunk, vagy tojasrantottat, tukortojast, virslit. A tojasnak 50 ft darabja.

Annyi az aramunk, hogy a 400 W-os aramatalakitoval vacsorara bananturmixot keszitettunk:


április 15. csütörtök


Reggeli utan Denes a kokpit aljat szedi szet, es uj fedelet szerel fel. Remeljuk, ezen at nem jut be annyi viz, mint az elodje alatt.

Almi kincsesladaja:

A teendok listaja, amire minden nap felkerulnek ujabb teendok:

Delutan a beach-en, aztan Denes felszereli az asztal fole a spot lampat. Vacsorara ujabb bananturmix.


április 16. péntek


Hajnalra elallt a szel. Nem moccan a szelgenerator, nem termel aramot. Lassan fel kell szerelnunk a napelemeket. De ma mas a program. Kitakaritjuk az asztal es az ulokek alatti tarolok aljabol is az olajos edesvizet.

Aztan Denes vezeteket vezet a tarolok aljan keresztul az orrkabinba, hogy legyen ott is vilagitasunk. Munkaba merulve:

11-re atevezunk a babaparoshoz egy ebed elotti beszelgetesre. Sajnos holnap vagy holnaputan elmennek :(. Vissza ebedelni, majd megint strandolunk a beach-en. Elso csiga-kagylo gyujtemenyunk:

Aztan elevezunk conch-okat gyujteni oda, ahol a homokpad kilatszik a vizbol. Csak setalunk a vizes-fuves homokon, es rakosgatjuk be a nagyra nott csigakat a csonakba. Nyolcnal ugy dontunk, eleg lesz mar.

Masfel oras pucolas kovetkezik:.

Eloszor csak ugy nyersen estunk neki, ahogy Attilatol hallottuk. Aztan gondoltuk, tartalmasabb vacsora lesz belole, ha megfozzuk, piritunk hozza a serpenyoben kenyeret, es wasabis paradicsomszosszal talaljuk. 10 perc a kuktaban, de nem lett puhabb. Alminak nagyon pici darabokat kellett vagnunk, hogy megegye. Sajnos utal minden hust, amin ragodni kell. Probaljuk errol leszoktatni, de ez nem megy marol holnapra.

Hogy milyen az ize? Ettunk mar polipot, tintahalat, langusztat, murenat, kekkagylot, shrimp-et (Japanban), egyikhez sem hasonlit. Ragossaga, mint a polipe, de az ize mas. Kostolja meg, aki tudja! :)

Este meg maradt idonk egy Carcassonne-ra:


április 17. szombat


Egy hete erkeztunk, kezdjuk nagyon otthonosan erezni magunkat a hajon, a parton. De munka akad boven, ma peldaul olajat cserel Denes a motorban. A 4 liter helyett 9 liter volt benne, plusz. ami kifolyt utkozben az atkeleskor...

Delutan ujra a parton. Nagy setat csapunk, vasarolunk is ezt-azt (kenyer, banan).