Kezdôoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos információk│

 

 

2010. április 18. - 24.

Bimini (Bahama-szigetek)

 

 

 

április 18. vasárnap

 

A belga-columbiai babaparos reggel elindult vissza az USA-ba, celjuk New York, megallas nelkul.

Egesz nap esik, bent olvasunk, jatszunk. Ejjel szakad. Denes tobbszor kimeri a csonakbol a vizet, nehogy az elsullyedjen. Az orrkabinba becsopog a szellozonyilason at az esoviz, pedig nem szabadna. Ala teszunk egy talat, ami velunk tolti az ejszakat.

 

április 19. hétfő

 

A tegnapi eso nyomait kutatjuk a hajo belsejeben. Egy-egy elazott konyv segit a felterkepezesben.

A furdoszobaban, a vele szemkozti taroloban, es az ajtos szekrenykekben a fokabin ket oldalan vizet talaltunk. Ez az arbocmerevito drotkoteleket a hajotesthez erosito ugynevezett chainplate-eknel folyt be. Szamitottunk ra. Masfel ora alatt megjavitja Denes. Belulrol igy nez ki egy ilyen:

A genua sin menten is befolyt a viz, errol is tudtunk. Ez ketoldalt huzodik a fedelzeten. Innen a konyhaszekrenyekbe es az ajtos szekrenykekbe jutott be a viz.

A bejarati ajtonal is becsopog, de ezt nem tudjuk megszuntetni, mert konstrukcios hiba.

Kint a kirakott lavorokban szinultig allt az edesviz, kimostam bennuk az egy het alatt osszegyult fehernemuket. Kozben ketszer egymas utan hasast ugrott a hajo mellett egy sasraja.

Denes egy vitorlazo csalad konyvet olvassa (Herb Payson: Blown away es a folytatasa: You Can't Blow Home Again). Sok esot megelt hajojukba mindenhol csopog be a viz. Irnak egy gyonyoru, 40 labas hajorol, ami mintha most jott volna ki a muhelybol. A szalonjaban oda nem illo tolcser logott a plafonrol, aminek a vegere egy cso lett huzva, a cso pedig ment le a padlo ala a bilge-be, oda folyatva a becsopogo vizet. Ez a modszer annyira megteszett a csaladnak, hogy azonnal vettek tolcsereket, csoveket.

Tengeri csillag a hajo alol:

Minden nap tartunk egy olvasas vagy iras orat, de elotte jatek van.

Elso filmezesunk. Garfield I.-et nezzuk meg.

 

április 20. kedd

 

Gyonyoru az ido, szelcsend van, Denes vegre felszereli a napelemeket.

Delutan 3-kor elevezunk, hogy megnezzuk, milyen az elet a homokpadon is tul. A hajonk:

A felemelheto tokesulyos hajo, ami mellett homokzatonyra futottunk:

A tavoli mangrove-sziget fele tartunk, elottunk sasrajak uszkalnak:

Sok piros csillagot lattunk a 20-40 cm-es vizben.

Sok conch-ot is talalunk, jo lesz vacsorara.

Egy pici homokos szigeten megpucoljuk:

Az eszkozok: egy veso, egy kalapacs es egy kes.

Mire vegzunk - mar gyorsabban megy, mint multkor -, az apaly miatt olyan sekely lesz a homokpad felett a viz, hogy huzni kell a csonakot a kimelyitett csatornaig. Este 7-re erunk vissza, es conch-porkoltet fozok. 20 perc fozes a kuktaban, de igy is ragos. A porkoltle viszont finom, es vegulis friss hust eszunk.

Megfordult a szel, ujra D-DNy-i, sorra jonnek a hajok Floridabol.

 

április 21. szerda

 

Reggel Almi keltett bennunket a hirrel, hogy megfeneklett az egyik hajo:

Kesobb mi is ereztuk, hogy nem moccanunk, aztan lattuk a vizben, hogy a homokon all a tokesuly, de nem doltunk meg egy picit sem. Amikor megjott a dagaly, szepen beforditott az aramlas a szokasos iranyba. A masik hajonak le kellett magat huznia, es kicsit arrebb horgonyoztak.

ALmi masik hire, hogy a tegnap gyujtott remeterakja nem ette meg a conch-darabot, amit vacsorara kapott. Itt az akvariuma:

Denes mar tobbszor elindult vadaszni, de nem volt szive leloni ezt a kb. 1 meteres barrakudat, amit a hajobol kihajolva fotoztunk le a furdoletra mellett, es felulrol nezve inkabb egy murenahoz hasonlit. Minden nap talalkozik vele, olyan mar, mint egy kedves szomszed az utcabol.

Mai munka: az orrkabin szellozonyilasanak dobozat kellett leszedni, a helyet megtisztitani, a dobozt darabokra szedni, megcsiszolni, epoxival ujra osszeragasztani, alapozoval majd ket reteg feher festekkel lefesteni, vegul visszaszerelni. Ez par napos munka lett, ma csak az elso 4 lepessel vegeztunk. A csiszolashoz kimentunk kedvenc beach-unkre.

 

április 22. csütörtök

 

Delelott elsetalunk a Hardware shopba. Kellene denaturalt szesz (nincs), gaz (nincs), vizes kanna (nincs), aceton (van). Az alkohol a fozobe kell, a gaz is, a vizes kannakbol csak az a negy volt Marathonban, amit megvettunk. Most 80 liter vizet tudunk muanyag kannakban tarolni es 70-et a vizestankban. Ez a mennyiseg 2 hetre eleg ugy, hogy csak iszunk, fozunk, fogat mosunk belole, es hetente egyszer hajat moshatok. A fiuk rovid haja nem lesz olyan rasztas a sos viztol, mint az enyem. Furdeni, mosogatni csak sos vizben tudunk, mint Melamphyrumon is, de ezzel sose volt senkinek gondja. Az Atlanti-ocean vize raadasul nem olyan sos, mint a Voros-tengere. Azonnal meg kell torolkozni, igy nem szarad rank a so, es nem viszket a bor. A Dove tusfurdo teljesen jol habzik, es a Palmolive mosogatoszer is. Csak azert irom meg a markakat, mert nem igaz, hogy csak a kulon erre a celra keszult szerek habzanak. Vettunk probakeppen Joy mosogatoszert, amit sos vizhez is ajanl a gyarto ceg. Nem habzik jobban, mint a Palmolive.

Denes ujra kivette a lepcsot, hogy hozzaferjen a belmotorhoz. Jaratja, figyeli a csopogesek helyet, es megszorit egy-egy csavart. Aztan kitakaritja a bilge-be kerult dieselt es olajat.

Ebed grizes teszta, amit utoljara Korzikan csinaltam a 23 labas Start 7-unkon, Copihue-n. Hany eve is? Nyolc? Akkor elfelejtettem, hogy miutan megpiritjuk a grizt, le kell onteni egy kis vizzel, es hagyni puhulni. En azonmod raontottem a tesztara. Olyan lett, mint a homokos teszta, alig birtunk legyurni par falatot, vegul Pali elhasznalta pecazashoz. Most jobban sikerult, biztos azert, mert Almi segitett. Eros a szel, nincs a kokpitban szelvedett hely a fozo szamara, ezert inkabb lepcsozunk.

Amig Denes lepihen az ebed utan, addig a honlapot szerkesztem, Almi pedig erdoket rajzol es allatokat ragasztgat:

Szieszta utan uszkalunk a hajo korul, Almi gyakorolja a lemerulest. Sok sargas hal jon-megy mellettunk, trevally-khez hasonlitanak, amiket a Voros-tengerben is fogtunk. Nem felnek tolunk. Denes vadaszni indul, picur koveti. A Bahamakon nem lehet szigonypuskat hasznalni, de lehet spear stick-et. Ez egy rud, aminek az egyik vegehez egy gumi van hurokkal odaerositve, a masik vegen egy szigonyhegy van. A gumival kell kiloni a rudat. Ez is ugyanugy gyilkol, de max. fel meterre meg kell kozeliteni a halat. Kettot sikerult levadaszni:

Kimentunk veluk kedvenc homokos strandunkra, ahol mindig egyedul vagyunk, nincs soha senki, es Denes megpucolta, kifilezte oket. Mai vacsorank, ahogy Almi minositette, isteni sult hal rizzsel, savanyu uborkaval. Maradt beloluk holnapra is.

 

április 23. péntek

 

Delelott ujra a beach-en. Nincsenek hullamok. A viz annyira atlatszo, hogy a parton is nyomon kovethetjuk a halakat, vagyis inkabb a viz alatti homokra eso arnyekukat. Beuszunk hozzajuk. Tuhalak vadasznak a millio pici halra, majd jon egy nagy barrakuda. Elvezetes a homok, ket uszas kozott ide-oda futunk rajta. Almi kikotot epit ures conch-hazakbol.

Delutan seta a sziget eszaki vegeben fekvo nyaraloresortba. Ez a legtavolabbi pont, ameddig elsetalhatunk, ezert valasztottuk mozgasigenyunk kielegitesere. Oda-vissza kb. 15 km volt. Almi rollerrel jott.

Olajszint-ellenorzes:

 

április 24. szombat

 

Delelott Almival vagyok a beach-en, Denes ujra a motort nezi at, majd kijon hozzank furdeni. Ujra itt vannak a tuhalak es a barrakuda. Itt az otthonuk, mi meg vagyunk a betolakodok.

Internet nagy ritkan van a kokpitban, ha "epp ugy all a hajo". Ez az allapot csak rovid ideig tart, es nem mindig erunk ra epp akkor.