Kezdőoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos infók│
Bimini (Bahama-szigetek), 2010. ápr. 18-24.
április 18. vasárnap


A belga-columbiai babaparos reggel elindult vissza az USA-ba, celjuk New York megallas nelkul.

Egesz nap esik, bent olvasunk, jatszunk. Ejjel szakad. Denes tobbszor kimeri a csonakbol a vizet, nehogy elsullyedjen. Az orrkabinba becsopog a szellozonyilason at az esoviz, pedig nem szabadna. Teszunk ala egy talat, ami velunk tolti az ejszakat.


április 19. hétfő


A tegnapi eso nyomait kutatjuk a hajo belsejeben. Egy-egy elazott konyv segit a felterkepezesben.

A furdoszobaban, a vele szemkozti taroloban, es a fokabin ket oldalan az ajtos szekrenykekben vizet talaltunk. Ez az arbocmerevito drotkoteleket a hajotesthez erosito ugynevezett chainplate-eknel folyt be. Szamitottunk ra. Masfel ora alatt megjavitja Denes. Belulrol igy nez ki egy ilyen:

A genua sin menten is befolyt a viz, errol is tudtunk. Ez ketoldalt huzodik a fedelzeten. Innen a konyhaszekrenyekbe es az ajtos szekrenykekbe jutott be a viz.

A bejarati ajtonal is becsopog, de ezt nem tudjuk megszuntetni, mert konstrukcios hiba.

Kint a kirakott lavorokban szinultig allt az edesviz, kimostam bennuk az egy het alatt osszegyult fehernemuket. Kozben ketszer egymas utan hasast ugrott a hajo mellett egy sasraja. Ilyenben egy furdoszobaban nem lenne reszem.

Denes egy vitorlazo csalad konyvet olvassa (Herb Payson: Blown away es a folytatasa: You Can't Blow Home Again). Sok esot megelt hajojukba mindenhol csopog be a viz. Irnak egy gyonyoru, 40 labas hajorol, ami mintha most jott volna ki a muhelybol. A szalonjaban oda nem illo tolcser logott a plafonrol, aminek a vegere egy cso lett huzva, a cso pedig ment le a padlo ala a bilge-be, oda folyatva a becsopogo vizet. Ez a modszer annyira megteszett a csaladnak, hogy azonnal vettek tolcsereket, csoveket.

Tengeri csillag a hajo alol:

Minden nap tartunk egy olvasas vagy iras "orat", de elotte jatek van.

Elso filmezesunk miota a hajora koltoztunk. Garfield I.-et nezzuk meg.


április 20. kedd


Gyonyoru az ido, szelcsend van, Denes vegre felszereli a napelemeket.

Delutan 3-kor elevezunk, hogy megnezzuk, milyen az elet a homokpadon is tul. A hajonk:

A felemelheto tokesulyos hajo, ami mellett homokzatonyra futottunk:

A tavoli mangrove-sziget fele tartunk, elottunk sasrajak uszkalnak:

Sok piros csillagot lattunk a 20-40 cm-es vizben.

Sok conch-ot is talaltunk, jo lesz vacsorara.

Egy pici homokos szigeten megpucoljuk:

Szabo Denes Szlatki Katalin Szabo Almos

Az eszkozok: egy veso, egy kalapacs es egy kes.

Mire vegzunk - mar gyorsabban megy, mint multkor -, az apaly miatt olyan sekely lesz a homokpad felett a viz, hogy huzni kell a csonakot a kimelyitett csatornaig. Este 7-re erunk vissza, es conch-porkoltet fozok. 20 perc fozes a kuktaban, de igy is ragos. A porkoltle viszont finom, es vegulis friss hust eszunk.

Megfordult a szel, ujra D-DNy-i, sorra jonnek a hajok Floridabol.


április 21. szerda


Reggel Almi keltett bennunket a hirrel, hogy megfeneklett az egyik hajo:

Kesobb mi is ereztuk, hogy nem moccanunk, aztan lattuk a vizben, hogy a homokon all a tokesuly, de nem doltunk meg egy picit sem. Amikor megjott a dagaly, szepen beforditott az aramlas a szokasos iranyba. A masik hajonak le kellett magat huznia, es kicsit arrebb horgonyoztak.

Almi masik hire, hogy a tegnap gyujtott remeterakja nem ette meg a conch-darabot, amit vacsorara kapott. Itt az akvariuma:

Denes mar tobbszor elindult vadaszni, de nem volt szive leloni ezt a kb. 1 meteres barrakudat, amit a hajobol kihajolva fotoztunk le a furdoletra mellett, es felulrol nezve inkabb egy murenahoz hasonlit. Minden nap talalkozik vele, olyan mar, mint egy kedves szomszed az utcabol.

Mai munka: az orrkabin szellozonyilasanak dobozat kellett leszedni, a helyet megtisztitani, a dobozt darabokra szedni, megcsiszolni, epoxival ujra osszeragasztani, alapozoval, majd ket reteg feher festekkel lefesteni, vegul visszaszerelni. Ez par napos munka lett, ma csak az elso 4 lepessel vegeztunk. A csiszolashoz kimentunk kedvenc beach-unkre.


április 22. csütörtök


Delelott elsetalunk a Hardware shopba. Kellene denaturalt szesz (nincs), gaz (nincs), vizes kanna (nincs), aceton (van). Az alkohol a fozobe kell, a gaz is, a vizes kannakbol csak az a negy volt Marathonban, amit megvettunk. Most 80 liter vizet tudunk muanyag kannakban tarolni, tovabbi 70 l-t a vizestankban. Ez a mennyiseg 2 hetre eleg ugy, hogy csak iszunk, fozunk, fogat mosunk belole, es hetente egyszer hajat moshatok. A fiuk rovid haja nem lesz olyan rasztas a sos viztol, mint az enyem. Furdeni, mosogatni csak sos vizben tudunk, mint Melamphyrumon is, de ezzel sose volt senkinek gondja. Az Atlanti-ocean vize raadasul nem olyan sos, mint a Voros-tengere. Azonnal meg kell torolkozni, igy nem szarad rank a so, es nem viszket a bor. A Dove tusfurdo teljesen jol habzik, es a Palmolive mosogatoszer is. Csak azert irom meg a markakat, mert nem igaz, hogy csak a kulon erre a celra keszult szerek habzanak. Vettunk probakeppen Joy mosogatoszert, amit sos vizhez is ajanl a gyarto ceg. Nem habzik jobban, mint a Palmolive.

Denes ujra kivette a lepcsot, hogy hozzaferjen a belmotorhoz. Jaratja, figyeli a csopogesek helyet, es megszorit egy-egy csavart. Aztan kitakaritja a bilge-be kerult dizelt es olajat.

Ebed grizes teszta, amit utoljara Korzikan csinaltam a 23 labas hajonkon. Hany eve is? Nyolc? Akkor elfelejtettem, hogy miutan megpiritjuk a grizt, le kell onteni egy kis vizzel, es hagyni puhulni. En azonmod raontottem a tesztara. Olyan lett, mint a homokos teszta, alig birtunk legyurni par falatot, vegul Pali elhasznalta pecazashoz. Most jobban sikerult, biztos azert, mert Almi segitett.

Eros a szel, nincs a kokpitban szelvedett hely a fozo szamara, ezert inkabb lepcsozunk.

Amig Denes lepihen az ebed utan, addig a honlapot szerkesztem, Almi pedig erdoket rajzol es allatokat ragasztgat:

Szieszta utan uszkalunk a hajo korul, Almi gyakorolja a lemerulest. Sok sargas hal jon-megy mellettunk, trevallykhez hasonlitanak, amiket a Voros-tengerben is fogtunk. Nem felnek tolunk. Denes vadaszni indul, picur koveti. A Bahamakon nem lehet szigonypuskat hasznalni, de lehet spear stick-et. Ez egy rud, aminek az egyik vegehez egy gumi van hurokkal odaerositve, a masik vegen egy szigonyhegy van. A gumival kell kiloni a rudat. Ez is ugyanugy gyilkol, de max. fel meterre meg kell kozeliteni a halat. Kettot sikerult levadaszni:

Kimentunk veluk kedvenc homokos strandunkra, ahol mindig egyedul vagyunk, nincs soha senki, es Denes megpucolta, kifilezte oket. Mai vacsorank, ahogy Almi minositette: isteni sult hal rizzsel, savanyu uborkaval. Maradt beloluk holnapra is.


április 23. péntek


Delelott ujra a beach-en. Nincsenek hullamok. A viz annyira atlatszo, hogy a parton is nyomon kovethetjuk a halakat, vagyis inkabb a viz alatti homokra eso arnyekukat. Beuszunk hozzajuk. Tuhalak vadasznak a millio pici halra, majd jon egy nagy barrakuda. Elvezetes a homok, ket uszas kozott ide-oda futunk rajta. Almi kikotot epit ures conch-hazakbol.

Delutan seta a sziget eszaki vegeben fekvo nyaraloresortba. Ez a legtavolabbi pont, ameddig elsetalhatunk, ezert valasztottuk mozgasigenyunk kielegitesere. Oda-vissza kb. 15 km volt. Almi rollerrel jott.

Olajszint-ellenorzes:


április 24. szombat


Delelott Almival vagyok a beach-en, Denes ujra a motort nezi at, majd kijon hozzank furdeni. Ujra itt vannak a tuhalak es a barrakuda. Nekik ez az otthonuk, mi meg betolakodok vagyunk.

Internet nagy ritkan van a kokpitban, ha epp ugy all a hajo. Ez az allapot csak rovid ideig tart, es nem mindig erunk ra epp akkor.