Kezdôoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos információk│

 

 

2009. szeptember 04. - 10.

Larnaka - Cavus Limani-öböl (Törökország)

 

 

szeptember 04. - 05. Larnaka - Akrotiri-öböl (35 tmf)

 

Reggeli utan elszaladtam meg az orosz kisboltba (joghurt, tej, sajt, orosz tejfol (olyan mint a magyar)) es a mellette levo pekaru boltba (kenyer, nehany peksuti). Denes addig elokeszitette a hajot az indulasra. Kijelentkeztunk az orszagbol es 11.45-kor elindultunk.

Kellemes, 14 csomos Ny-i szembeszelben krajcolunk (zikk-zakkolunk) teljes vitorlazattal. 4.7-tel, kesobb 5.7 csomoval szaguldunk, elvezzuk a sebesseget, amit a - na azert nem tukorsima, de csak - kellemesen fodros viznek koszonhetunk. Denes atadja a kormanyzast a szelkormanynak es aludni megy, ot Almi koveti. En kozben a hajonaplot irom, ki kell hasznalnom, hogy bekesek a viszonyok.

Kitart a szel ejfel korulig, aztan elall. Lehuzott vitorlakkal, 0.7 csomos pozitiv aramlassal sodrodunk celunk fele. Biztonsagos kozelsegben vagyunk a parthoz, kivul esunk a teherszallito hajok utvonalatol, de a turistahajok, motorcsonakok es halaszok miatt termeszetesen orseget tartunk, azaz 10-20 percenkent valamelyikunk szetnez a kokpitban.

Hajnali 3-kor a part felol kezd fujni a szel, kellemes felszelben viszi a hajot a szelkormany epp a cel fele. 5 csomo fole is megy a sebessegunk, majd lanyhul a szel. Reggel 8-kor horgonyon. Denes egyedul horgonyzott le, motort se inditott, vitorlakkal ment be a helyre. Nem akart felebreszteni, olyan szepen aludtam.

Elottunk egy strand, nyaraloresort, dimbes-dombos, fas a taj. Tukorsima a viz korulottunk, latszik Limassol.

Amig Denes alszik, addig Almival elvezzuk a vizet. Nem mosodott le a vizfestek a hajo aljarol, oromunkre meg mindig ott virulnak sargan a rajzok.

Vizisielok, delutan, amikor megjon a szel, kite-surfosok, szorfosok huznak el mellettunk. Nagy az obol, de mindenki bennunket hasznal bojanak, ami most nem zavar: orulunk a tarsasagnak, az eletnek korulottunk.

 

szeptember 06. Akrotiri-öböl - Pissouri-öböl (25 tmf)

 

Delelott semmi szel, ujra tukorsima a viz, uszkalunk, varjuk a szelet, figyelunk egy angol part, amint mar egy oraja kuszkodnek a horgonyzassal. A CQR horgonyuk nem akad be a kemeny, homokos aljzatba. 10.30 utan indulunk. Almi a larnakai pavatollal.

Amig kimotorozunk az obolbol Almi is kormanyozhat, mar pavatoll nelkul. A kompaszt figyeli.

Meg kell kerulni az Akrotiri-felszigetet (angol katonai bazis van rajta), ahol felerosodik a szel, reffeljuk a nagyvitorlat. Egyebkent semmi erdekes nem tortenik. Zikk-zakkolunk, sut a nap, de nem arnyekolhatunk a szelkormany miatt, mert elteritjuk utjabol a szelet, es felrekormanyoz. Ma mar nem olyan kedvesen fodros a tenger, mint elso nap, es ezt a gyomrom is erzi, ahogy lent fozocskezek (meg svajci röstit sutok a serpenyoben tojassal). Tengeri beteg vagyok, es ezert rossz a kedvem. Ledolok egy orat pihenni, halkan szol Sade, es ez csodakat tesz. 18-ra horgonyon egy nagyon szep helyen:

Es amerre az orrunk nez:

Este hatalmas tuzijatek volt a parton. Billegos volt az ejszaka, de most nem zavart egyikunket se (Almit sose zavarja, szerencses).

 

szeptember 07. - 08. Pissouri-öböl - Fontana Amorosa (62 tmf)

 

8.15-kor indulas. "Mikor motorcsonakozhatok?", "Majd, ha kiertunk az obolbol, es felhuztuk a vitorlakat." Fel perc egyeb tarsalgas utan ujra: "Mikor motorcsonakozhatok?", "Majd, ha kiertunk az obolbol, es felhuztuk a vitorlakat." Ez megegyszer megismetlodott, de mar azzal a valasszal, hogy ha megegyszer megkerdezed, akkor ma mar nem.

Nem kerdezte meg tobbet, csak amikor kiertunk az obolbol :).

Szembeszelben krajcolunk, lassan fogynak a jo iranyba legyurendo merfoldek. Reggeli utan vettem be Stugeront, igy semmi gondot nem okozott a paprikas krumpli elkeszitese fincsi ciprusi szalamibol (kolbaszt nem talaltunk). Meg vilagosban elerjuk Pafoszt, ahol tavaly bejelentkeztunk Ciprusra. Most nem allunk meg, hiszen mar kijelentkeztunk az orszagbol, es ilyenkor a legrovidebb ido alatt el kell hagyni a ciprusi vizeket. Mi mar napok ota csalunk...

Este 10-kor elall a szel, es ez marad hajnalig. Lehuzzuk a vitorlakat es alszunk, persze azert kibujunk 10-20 percenkent korulnezni. Borzalmasan billegunk, de megy az alvas igy is :).

Hajnalban megjon a szel, fel a vitorlakat, irany eszak fele, meg kell kerulnunk az Akamas-fokot, es Ciprus eszaki partjan lesz utolso horgonyzohelyunk, innen mar Torokorszag a cel. Felhos az eg, legalabb nincs olyan meleg. Itt a fok:

Almi epp a reggeli muzlijet eszi (fahejas muzli (CiniMini) es csokobits tejjel leontve), azert orul ennyire.

3/4 10-re horgonyon. A parton allatfarm van, leginkabb kecskeket lattunk, a szel idefujta a szagokat, ujra Svajcban ereztuk magunkat. Nehany buggy is felbukkant a foldes utakon. Az oblunkben pedig hadihajok, amiknek ugy latszik itt a gyakorlohelye.

A vizben hatalamas ezusthatu durbincs-raj uszkalt a hajo korul, barmikor a vizbe mentunk. Este egy doglott murenat is lattunk, amint egy masik durbincs-raj epp csipegette. Volt koztuk egy nagy termetu peldany. Almi buvarszemuvege tonkrement, de volt egy tartalek, azt is a vizben talalta Denes buvarkodas kozben, talan tavaly Torokorszagban.

Sorra olvassuk ki a konyvespolc konyveit. Ma befejeztem Kaffka Kastelyat. Volt terero, mobilon keresztul felraktunk a honlapra par sor hirt magunkrol, mert Cipruson az utolso napokban nem jutott idonk internetezni. A hadihajok nem torodtek velunk, kellemesen telt a nap.

 

szeptember 09. - 10. Fontana Amorosa - Cavus Limani-öböl (Törökország) (115 tmf)

 

8.30-kor indulas. Felhos az eg, tegnap egy picit meg szemerkelt is az eso, 1 percig tartott talan. Hadihajok szorakoztak, biztos az uzemanyagot kellett lemotorozniuk, a fok korul. Szaguldoztak, kicsit ugy nez ki ez itt a kepen, mint egy felszallni keszulo pelikan, vagy egy szarnyas angyal?

Jo szel fuj, negyed szelben iranyra tudunk menni, vagyis nincs kacsazas, elvesztegetett merfoldek, orak. Deltol 20 csomora erosodik a szel, Denes lehuzza a genuat es fokot tesz fel. Elotte mar bereffelte a nagyvitorlat.

Igy is 5 csomo folott szaguldunk. Ez nekunk a szuper sebesseg. Meg reggel horgonyon gombaszoszos tesztat foztem, Almi kedvencet, igy ma meguszom a menet kozbeni 'fozikelest', ahogy Almi mondja.

Sajnos ejszaka elall a szel, le kell huznunk a vitorlakat. Billegunk a semmi kozepen, de orseget most is tartunk, mert felbukkan neha egy-egy teherhajo. Kipihentek vagyunk reggel, eves utan motort inditunk, amit neha leallitunk, hogy lubickolas-szunetet tartsunk.

Delutan megjon a szel, vitorlat huzunk, es 5.5 csomoval repesztunk iranyra! Ez a kis hullamzasnak koszonheto, mert csak 12 csomos a szel. Mar latjuk a torok partokat.

17.45-re horgonyon ebben a csodalatos obolben. Mennyit sohajtoztam ezek utan a zoldello, sziklas, hegyes partok utan szudani, eritreai honapjaink alatt. Es most itt vagyunk ujra. Boldog vagyok. Azert nehany elo korallzatony es szines hal meg beleferne ebbe a nagy boldogsagba.

Erkezes utan azonnal fotoztunk Almival, aztan kiusztunk mindannyian a partra (illegalis, mert nem vagyunk bejelentkezve az orszagba). REszlet a partbol:

Reszletek horgonyzo hajonkbol a kilatasunkrol: