Kezdőoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos infók│Görögország 2008. június 10-14.

Mesolongi - Trizonia - Korinthosz - Korinthoszi-csatorna - Aigina szigetjúnius 10. Petala-öböl - Patraszi-öböl, Mesolongi (30 tmf)


Ma már bevitorláztunk a szárazföld és a Peloponnészosz közötti tengerrészbe. Mesolongi a szárazföldi oldalon fekszik. Hosszú és széles csatorna vezet be hozzá. Itt horgonyoztunk le délután. A vízparti részen a házak cölöpökre épültek.

Mesolongi

Ezen a településen halt meg Lord Byron 1824-ben, az 1821-től 1830-ig tartó görög függetlenségi háború idején. A sors iróniája, hogy csak halálával sikerült felhívnia a nagyhatalmak figyelmét a török elnyomás alatt élő görögökre.

Kieveztünk, sétáltunk naplementéig Mesolongiban.

Napszemüveg:

napszemuveg


június 11. Mesolongi - Trizonia szigete már a Korinthoszi-öböl vizén (40 tmf)


A Peloponnészosz mellett vitorlázunk, a látvány:

Peloponneszosz

Közeledünk a szárazföldet Peloponnészosszal összekötő hídhoz, ami 2004 végére készült el. Itt kevesebb, mint 2 km széles az öböl, amit eddig Patraszi-öbölnek hívnak (Patrasz a Peloponnészoszon fekvő település). A hídon túl már Korinthoszi-öbölnek nevezik.

hid

Átjutottunk.

A kopár, sziklás görög föld:

Mai horgonyzóhelyünk az előttünk fekvő Trizonia sziget öblében lesz:

Trizonia

Nem gondoltuk, hogy ilyen gyönyörű helyen töltjük az éjszakát.

horgonyzohely

Dénes sznorkelezni ment (horgonyt ellenőrizte, és megnézte a halállományt), mi Álmival kieveztünk a partra:

Denes

Melamphyrum és az Optimist:

optimist

A pici településnek volt egy befejezetlen jachtkikötője, csak stégek, épület hozzá semmi, és két temploma.

templom

ikonok

Egy tipikus görög ház fehérre meszelt fallal és kékre festett ajtóval, zsalugáterekkel, előtte amfórával:

gorog haz

amfora

csiga

Álmi mozgásigénye hatalmas (a miénk is), így alig várja, hogy megérkezzünk, és a partra menjünk. Dénes később csatlakozott hozzánk, vele újra végigsétáltunk Trizonián.

Szabo Almos


június 12. Trizonia szigete - Korinthosz település (51 tmf)


Egész nap, útban Korinthosz település felé ilyen tükörtojás medúzák lebegtek mellettünk a vízen. Álmi a merítőhálóval fogdosta ki őket sorra.

tukortojas meduza

tukortojas meduza

Korinthosz kikötőjében. A városi kikötő ingyenes.

Korinthosz kikoto

Jobb oldali szomszédunk a falrepedésben lakó polip volt.

polip

Sötétig sétáltunk kint a településen, vásároltunk, és a játszóteret se hagyhattuk ki:


június 13. Korinthoszi-csatornán át Aigina szigetére (31 tmf)


Kora reggel a még Svájcban vett kerekes kocsival elmentünk dízelt, vizet, tejet venni.

tankolas

benzinkut

Utána a kikötőkapitányságra mentünk, ahol jeleztük, hogy szeretnénk délelőtt átkelni a csatornán. Kereken 100 euróba kerül nekünk, amit majd a csatorna másik oldalán kell kifizetnünk.

A Korinthoszi-csatornának köszönhetjük, hogy nem kell az egész Peloponnészoszt megkerülni, hogy a Jón-tengerről az Égei-tengerre jussunk. A 6 km hosszú mesterséges víziutat a Korinthoszi-földszoros átvágásával hozták létre kb. 120 évvel ezelőtt, elválasztva ezzel a szárazföldtől Peloponnészoszt.

Részlet a wikipédiából: "A mai csatornát 1881 és 1893 között építtette a görög állam Türr István és a Panama-csatorna építéséből is részt vállaló Gerster Béla tervei alapján. Az építkezést elkezdő francia társaság a csatorna két végének kimélyítése után csődbe jutott. Egy görög vállalkozói csoport vette át a munkálatokat, akik végül 10 év alatt fejezték be a építkezést. A csatorna megépítése a kor technikai csúcsteljesítményei közé tartozott."

"A csatornát nem zárták le zsilipekkel. A két végponton a közúti forgalom úgynevezett merülőhidakon át zajlik, amelyek a csatornán át közlekedő hajók érkezésekor egyszerűen alábuknak." Így nem kell zsilipelnünk, ami megkönnyíti az átmenetet.

A csatorna bejárata előtti széles öbölben kell várakozunk, hogy megkapjuk az engedélyt az átkelésre. A VHF rádió bekapcsolva, Melamphyrum nevét bármikor bemondhatják. Izgatottan várakozunk, hisz most bemegyünk a csőbe, és a motortól függ, hogy átjutunk-e. Reméljük nem hagy cserben a 6 km-en. Előttünk a csatorna:

Beengedtek:

A Korinthoszi-csatorna nyugati bejárata a süllyedő-emelkedő híddal (szegény vitorlás nagyon sietett, de nem várták meg). Kiemelkedik a híd a vízből a két oldalon várakozó szárazföldi forgalomnak.

A csatornában:

Korinthosz

Korinthoszi-csatorna

Korinthoszi-csatorna

A homokköves partfalban Álmi vette észre a kukucskáló rókát:

partfal

roka

Akadt még egy látnivaló. Bungee jumping a Korinthoszi-csatorna felett:

bungee jumping

Itt a vége, ez már az Égei-tenger:

A partfalhoz kötöttünk, mert itt kellett kifizetni a 100 eurót.

Utánunk egy teherhajót engedtek át:

Aigina szigetéig még 25 tmf-nyi vitorlázás várt ránk, jó szélben haladtunk végig, rengeteg kis sziget tette a vizet változatossá. Pillangózunk a sziget fő településéhez, Aiginához:

pillangozas

Aigina jachtkikötőjében nem volt hely, ezért az ingyenes rakparthoz kötöttünk két halászhajó közé. Orrszomszédunk a zöldséges. Azon kívül, hogy boldogok voltunk, mert van helyünk, a hellyel sok problémánk volt: két oldalról nagyon szorítottak a nagy halászhajók, zajos volt, de a legrosszabb, hogy beköltöztek hozzánk a csótányok.

Azért álltunk itt meg, mert innen megy komp Athénba, és így a legegyszerűbb a fővárost megnézni. Ééés!!! Kriszta és Pali holnapután megérkeznek Athénba, és együtt vitorlázunk velük tovább az Égei-tengeren. Már alig várjuk!!!


június 14. Aigina szigetén Aigina településen


A mai nap részben a lazulásé. Bejárjuk Aiginát, strandolunk, játszóterezünk, de például ki kell mosnom kézzel egy adag ruhát és vásárolnunk is kell. A zöldség-gyümölcs árus a hajónk előtt van a stégen. Csak ki kell lépnünk hozzá.

Aigina

A két jóbarát:

a ket jobarat

csigamaszoka

Csigamászóka és űrhajós mászóka.

urhajos maszoka

strand

Szerencsére akadtak gyerekek a strandon, akikkel együtt pancsolhatott:

strandolas

Polipkarok várják, hogy faszénen megsüssék őket:

polipkarok

A mester:

poliparus

Sült polipkarok. Kicsordul a nyálam, ha rájuk nézek :)

sult polipok