Kezdőoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos infók│Görögország 2008. június 22-25.

Barátainkkal az Égei-tengeren: Sifnos és Ios, a képeslap szigetekjúnius 22. Sifnos szigete, Vathi-öböl


Az útikönyvünk írja, hogy ez egy kedves hely, ücsörögjünk a parti éttermekben, iszogassunk ouzot, és nézzük a tengert. Megemlíti, hogy Vathi temploma, a Taxiarhis, olyan mint egy kibomló vitorla. Mi minden oldalról alaposan megnéztük. Pali szerint a szerzônek fejébe szállt a 40%-os ouzo... Mi is kipróbáltuk :)


Vathi templom

Kaptunk már ízelítőt egy-egy településen a görög képeslapokon, prospektusokban szereplő görög házakról. De ez az első hely utunk során, ahol minden ház ilyen. Fehérre meszelt házfalak kék zsalugáterekkel, amfórákkal a ház elôtt. Az útikönyvünk kockacukorházaknak nevezi ôket. Ehhez nem is kell ouzot inni :)


gorog haz

Bf. 7-8-as szelek fújnak kint a nyílt vízen, inkább a védett öbölben maradunk. Az itt fújó 20-30 csomós szembeszélben jó móka, csak kissé küzdelmes a partra evezés. Visszafelé könnyebb, csak sose sikerül a hajónál lefékezni. Fotókat eszünkbe se jutott készíteni, kaptuk a fröccsöket rendesen.

A parton Dénest végre megszabadítottam madárfészeknyi fejfedőjétől, ami védte eddig a fejét a napsugaraktól. Mostantól majd kalapozik.

Újabb hússzerzô vadászata ismét sikerrel járt. Egy nagy fûrészes sügér és négy kicsi hal a zsákmány:

fureszes suger


Szabo Denes es a fureszes suger


fureszes suger


június 23. Sifnos szigete, Vathi-öböl és Apollónia


Ma Vathi-öbölbôl bebuszoztunk a sziget belsejében fekvô Apolloniába. Vakítófehér kockacukorházak, kékre festett kerítések, amfórák, meredek utcácskák, minden utcában kék kupolás templom. El voltunk ragadtatva a helytől :)


Apollonia

Szlatki Katalin

kek kupolas templom
piheno

amfora

amfora

cserepes edenyek

gorog kerites

június 24. Sifnos - Ios (48 tmf)


Bf.6-7-es szeleket ígért az idôjárás-elôrejelzés. Indulnunk kellett Ios szigetére, ahol Krisztáéktól elbúcsúzunk.

Ios szigetén Ios település (és az a templom innen tényleg úgy látszik, mint egy vitorlás, dagadó spinakkerrel):

Ios szigete

A városi kikötő. Már ott áll Melamphyrum:

Ios kikoto

Bementünk a kikötőkapitányságra, hogy szóljunk, ide álltunk a partfalhoz. Álmi kapott egy kis autót az irodástól:

Szabó Álmos

Paliéknak késő délután ment a hajójuk Athénba, így a ma estét már nem tölthettük együtt :((( Miután elment a hajójuk, sétáltunk egyet Ios kesze-kusza, meredek utcáin. Ez a hely is tündéri. A csacsival és gazdájával többször is találkoztunk. Nélkülözhetetlen állat itt, ahol a meredek domboldalba épült házakhoz csak szûk, lépcsôs utcák vezetnek.

csacsi


kerites


templom


arnyjatek

A dombtetôkön valaha szélmalmok mûködtek. Most vagy félig lerombolódva állnak, vagy szépen rendbehozva, kifestve.

szelmalom


szelmalmok


malomkerék


Szlatki Katalin


június 25. Ios


Még egy napot Ioson maradtunk, olyan jó hely. Tetszik, hogy sok a fiatal. Az útikönyvek is írják, hogy ez a bulizni vágyók szigete. Mögöttünk a kocsmahajóról Tracy Chapmantôl, szemben velünk a parti szórakozóhelyrôl Bob Marley-tól ismétlik ugyanazokat a számokat, maximális hangerô még hajnali 3-kor is. A szûkös zenei repertoár talán pár pohár alkohol után fel se tûnik. Egy ideig biztos más zenét hallgatunk majd a hajón. Kár, hogy görög zene nem szól sehonnan.

Délelôtt csend van. "Sun is shining", na gyerünk strandolni, mossuk ki a fejünkbôl az éjszaka hangjait. Ios majd'elfelejtettem a nudisták szigete is. Görögországban tiltott a nudistáskodás, de itt kijelölt helyeken szabad. Rajtunk kívül senki nem strandolt, biztos mindenki aludt. Kiraktuk a partra Álmi bicaját, fel-alá száguldozott, farolgatott a sétányon. Benzint vásároltunk és sok ennivalót. Délután városnézés mosodával összekötve. (9 euro 5kg ruha szárítással.) Boldog vagyok. Három hónapja (egy kivétellel) kézzel mosok, nem hagyom ki ezt a lehetôséget. Leadjuk a koszos, büdös ruhákat, és két óra séta után visszakapjuk illatosan, tisztán, szárazon, szépen összehajtogatva. Micsoda luxus!

Míg ment a mosás, felmásztunk a település legmagasabb pontjára, ahová ezt a templomot építették:

templom

És gyönyörködtünk a kilátásban:

Ios kilátás


Szabo Denes

Ma is találkozunk a csacsival:

csacsi