Kezdőoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos infók│Görögország 2008. június 24-30.

Tovább az Égei-tengeren: Astipalea - Nisiros (vulkántúra) - Simijúnius 26. Ios - Astipalea (62 tmf)


Ma 62 tmf-re lesz a horgonyzóhelyünk, ami hosszú menet. Az első 40 tmf-et 20, néha 28 csomóra fölerősödő félszélben tettük meg. Váltogattuk a génuát a fockkal, ki-be reffeltük a nagyvitorlát. Ingyen kaptuk a fedélzetmosást, igaz sós vízzel, és ingyen hullámfürdőztünk a kokpitban.

Ritkán látunk vitorlásokat ilyen közel a hajónkhoz. Ezt mindig fotózással ünnepeljük.

vitorlas


vitorlas

A maradék 22 tmf-re a szél teljesen elállt, a ronda hullámok megmaradtak. Motoroztunk és bukdácsoltunk. Ilyenkor mondja Álmi, hogy Bukdács urak vagyunk. Lehet, hogy átnevezzük a hajót, és ezentúl így szól majd a rádiós bejelentkezésünk: "This is sailing boat Bukdács úr, sailing boat Bukdács úr." A Melamphyrummal is sok gondunk van, de ez lenne csak az igazi! (Megjegyzés: következő hajónknak, amivel a Karib-tengert jártuk be, ezt a nevet adtuk, de hogy könnyebben érthető legyen rádiós bejelentkezéseknél, az angol megfelelőjét választottuk, így lett a hajó neve Mr. Frumble, aki mellesleg a Tesz-vesz város (The busy world) mesekönyv és rajzfilmsorozat egyik hőse is.)

Van még az ouzóból, amit Paliékkal vettünk. Egy-egy kortyot megiszunk, hogy fogyjon. Néhány korty után itt a sziklává változtatott csiga Dénes napszemüvegén keresztül:

Astipalea fele vitorlazunk

Álmi mindig jókedvû, most annak örül, hogy mindjárt megérkezünk:

Szabo Almos

Álmi ablaka, amit ő dekorál a ragacsaival (amiket aztán napokba telt, míg leszedtem, úgy rászáradtak a napsütéstől):

Almos hajoablaka

Astipalea-ra már szürkületben érkeztünk meg, lehorgonyoztunk, ugrás a vízbe, aztán mély alvás.


június 27. Astipalea - Nisiros (40 tmf)


Kora reggel indultunk tovább egy olyan szigetre, amire már régóta vártunk. Kár, hogy Krisztáék már nincsenek velünk, mert ez a hely nagyon tetszett volna nekik. Egy, most épp szundító vulkáni szigetről van szó. Több kráter is van a sziget közepén, amit meg lehet nézni, és ha nem is tör fel láva, de forró gőzökből, kénes gázokból, kénes kiválásokból akad itt bőven.

Ezen a napon 40 tmf-et kellett vitorláznunk, a tegnapi erős szeles viszonyok között. Reggel 7-kor indultunk, fél-, háromnegyedszélben száguldottunk reffelt nagyvitorlával, fockot, génuát váltogatva.

Beállítottuk a szélkormányt, így mindketten szabadok vagyunk, bár ilyen hullámzásban valahogy semmihez sincs kedvünk. Délelőtt még egész lelkes voltam, krumplit pucoltam, és sült krumplit sütöttem. Aztán már csak azon igyekeztem, hogy bent maradjon az a finomság.

Ezt a vitorlást figyeltük órák hosszat, végül lehagyott minket. Egy órával hamarabb ért a nisirosi Pali-öbölbe, mint mi. Dénes a biztonság kedvéért feljebb vitorlázott magasságot nyerni, mert a Navtex szélirányváltozást jósolt délutánra, ezért maradtunk le.

Amíg Álmi aludt, két nagytestû delfin jött mellénk. Ide-oda úszkáltak a hajó alatt, de nem virgonckodtak. Csináltam fotót, de csak a hátuszonyuk látszik ki picit, így nem is teszem fel.

Nisiros

És végre Nisiros szigetén, a Pali-öbölben. Az utolsó négy tmf-et motorozva tettük meg, mert elállt a szél. Nincs semmilyen szolgáltatás a stégen, pénzt nem kell fizetni a kikötőhelyért. Délután négykor már kint sétálunk a parton.

Nisiros kikoto

Balról az első hajó vitorlázott el előttünk, csináltam pár fotót róluk, este felmásoltuk nekik az USB stickjükre. Mellettük állunk mi.

Nisiros tehát egy aktív vulkán, csak épp most szundít kicsit. 1933-ban volt a legutolsó kitörés, előtte 1888-ban, 1873-ban stb.

vulkáni rétegződés

Álmi itt talált életében először olyan köveket, amik pehelykönnyûek és furcsa szagúak voltak. Nagyon tetszett neki. Gyűjtött is néhány vulkáni tufát:

vulkáni tufa


június 28. Nisiros - vulkántúra


Tegnap este terepszemlét tartottunk, merre megy majd az ösvény a kráterek felé. Felfedeztünk rövidítéseket. Ezeken az ösvényeken hajtják a helyiek a kecskéket, birkákat, teheneket. Fél 8-kor indultunk, felkaptattunk Emborios nevű településhez (kb. 250 m szintemelkedés).

vulkantura Nisiros szigeten Denes, Almos

Álmit születése óta visszük túrázni, és mióta megtanult járni, egyre többet kellett a saját lábán mennie. Mivel Svájcban mindig a hegyekben laktunk, ez szinte mindig egy felmenetelt majd egy lejövetelt jelentett. Hogy ne kezdjen óbégatni, mindenféle célokat tűztünk ki neki menet közben. Mert valljuk be, mi értelme egy gyerek (sok felnőttre is igaz ez) számára csak menni, menni, elérni valami csúcsra, a kilátásban gyönyörködni, aztán menni tovább. Semmi. De ha útközben pl. elrejtünk dolgokat, és meg kell keresnie, máris egy szuper játék a túrázás. Így nevelődve mostanra erős kis combjai lettek, és nem volt nyafogás, hogy vegyük a nyakunkba.

terkep Nisiros vulkan

Most a pásztorok ösvényein a kakaplacsnikat kereste, és a vándorbotjával megpiszkálta. Fárasztó menet volt, mert már ilyen korán is hőség volt. Fél órát pihentünk Emborios-ban, ami egy néhány házas település. Vittünk neki papírt, filctollakat, hogy bármikor rajzolhasson, ha már látjuk rajta az unalom jeleit.

Almi rajza


vitorlas

A pihenő után elindultunk le a kráterekhez. Ez már kellemesebb menet volt lefelé haladva.

vulkántúra Nisiros szigeten Katalin, Almos


vulkántúra Nisiros szigeten


A nagyobbik kráter:

vulkani krater Nisiros

A kráterbe vezető úton:

túra a vulkán kráterébe Nisiros

Milyen aprók vagyunk:

a vulkan kratereben Nisiros


kénszagú gőzök törtek fel a lyukakból

Forró, kénszagú gőzök törtek fel a lyukakból. Álmira nagy hatással volt, azóta is mindig a kráter melegéhez hasonlítja a meleget. ("Ugye épp olyan forróság van, mint a kráterben?!" - szokta kérdezni.)

Szabó Dénes


Szlatki Katalin

Hogy mennyire forró?! Nagyon! Ezért a fotóért kis híjja, hogy elevenen meg nem sültem. Csak egy pillanatra lehetett a lyuk mellé guggolni, a következő pillanatban már ugrottunk is el mellőle.

kénes kiválások a kráterben

Káprázatosak a kénes kiválások!

kénes kiválás a kráterben


kénes kiválás a kráterben Nisiros

Japánban sok vulkánnál jártunk, néhány kép itt.

A másik kráter:

vulkáni kráter

Visszafelé felülhettünk egy turista buszra, ami a kráterekhez vitte a turistákat. Fél 1-re értünk vissza a hajóra. Álmi jól bírta a meleget és a sok-sok kilométert.


június 29. Nisiros - Simi (35 tmf)


7.15-kor indultunk, Bf. 4-5 a szél végig, a hullámok miatt megint Bukdács úr a hajó.

Már közel vagyunk. Az átjáró jobb oldalán Simi szigete, balra egy apró sziget. Az átjáróban 4 m a vízmélység:

Simi szigete átjáró

Átjutottunk:

Simi szigete átjáróban

15.30-kor már kikötve áll Melamphyrum Simi sziget Simi településén, a városi kikötő partfalánál.

Simi görög sziget

Simi az utolsó görög szigetünk. Ezen a gyönyörû helyen búcsúzunk el a görög szigetvilágtól, mert lejárt az egy hónap. Ennyit tartózkodhatott gibraltári regisztráció alatt vitorlázó hajónk a görög vizeken :(

A partra kilépve velünk szemben csendes utcai árusok ücsörögnek behúzódva az árnyékba. Sok standon tengeri szivacsot árulnak. A 18-19. században Simi és egy másik sziget, Kalimnos volt a szivacsvadászat központja. Évente hajók százai vitték el szerte a világba az itt halászott szivacsokat. Napjainkban csak néhány hajónyi szivaccsal lehet számolni. Az okok közé sorolják a csernobili katasztrófát, és az Égei-medencében megnövekedett vízhőmérsékletet.

tengeri szivacs kereskedelem

Borzasztó meleg van, így az első dolgunk az, hogy megtudjuk, hol lehet fürdeni a tengerben. Itt a város kellős közepén nem is reméltük, hogy 3 percre van a hely, ahol állítólag biztonságban lehet strandolni. Egy parti étterem épített itt ki fürdőzőhelyet. Az emberek ettek, úsztak, napoztak, majd visszaültek a székükbe. Jópofa, és nekünk most nagyon jól jött. (Megj.: A bejövetelkor készült képen a templomtól jobbra, a napernyős étteremnél.)

Simi kikötő

Az öböl jobb oldalán álló hajók közül a sárga foltos a mi hajónk (a kokpit napponyvája). Ha a hajónktól balra elindulunk, megyünk, megyünk, átmegyünk a háromlyukú hídon, és jobbra sétálunk a zöld fák alá, akkor a hajóhoz legközelebb eső játszótérre jutunk. Álmos miatt minden településen muszáj felkeresni a játszóteret.

játszótér

Egy órát hagytuk a helyi gyerekekkel fogócskázni. Felváltva maradtunk Álmi mellett. Míg én fotózni mentem, Dénes se unatkozott, mert egy verekedő társaságot választott szét.


június 30. Simi


Ezt a napot még itt töltöttük. Délelőtt átsétáltunk Pethi-öbölbe, strandolni. Pali-öböl Nisiroson, Peti-öböl Simin, igazán könnyen megjegyezhető nevek :)

Pethi öböl


úszás kargumival

Melamphyrumon:

Melamphyrum

Körbevesznek minket a színes neo-klasszicista házak, a település fő jellegzetességei. Simi is, mint csaknem az összes görög sziget, terméketlen, sziklás, a föld adta lehetőségekből megélni nem tudó sziget. 1512-től 1912-ig háborítatlan török uralom alatt éltek itt az emberek, és állítólag jól. A törököknek építettek gályákat, és jelentős adókedvezményben részesültek. A leglágyabb és legnagyobb szivacsokkal adóztak, amik a szultánok háremeibe vándoroltak. A 19. század végére jól meggazdagodott simi lakosok építették ezeket a színes villákat, amiknek többsége felújítva áll.

neo-klasszicista epulet

A Tengerészeti Múzeum:

Tengereszeti Muzeum Simi

A Feta sajt dobozát sok helyen használják virágtartónak. (Megj.: Majd Törökországban is találkozunk velük).

Feta sajt doboza virágtartó

Búcsúzóul egy könnyen megjegyezhető luxusjacht:

luxus jacht Gorogorszag


luxus jacht Simi

Holnap irány Törökország!