Kezdôoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos információk│

 

 

2011. aug. 09. - 10.

Kolumbia, Cartagena

 

Három fantasztikus napot töltöttünk abban a városban, amelynek óvárosát Gabriel García Márquez helyszínül választotta a Szerelem a kolera idején c. regényéhez (van itt egy villája az írónak, megértem). A regény filmváltozatát is itt forgatták. UNESCO világörökség az óváros, épületei szépen felújítva, utcáin az élet olyan, amihez már a Domin. Köztársaságban hozzászoktunk. Nyüzsgő, barátságos, közvetlen és színes, de nagyon. A házak, a ruhák az embereken, a millió virág és a gyümölcsös standok az utcákon.

Új arcokban gyönyörködünk, mivel most látunk először kolumbiai indiánokat. Indián őseik arcvonásait hordozó férfiak és nők jönnek-mennek körülöttünk. Fotózni szeretném őket diszkréten, de elfordítják a fejüket, van aki hevesen tiltakozik :(((((( A latinók vagy a fekete bőrüek nem ilyen szégyenlősek :)))

Az igazi Kolumbiából valójában nem látunk sokat (vissza kell majd jönni ide, de hosszú időre), mert ez a külsőre nagyon spanyolos óváros önmagában nem meghatározó. Nem jártunk a hegyek között, ahol a kokacserjéket termesztik, nem láttunk drogbárókat, gerillaharcosokat (nem hiányoztak), de jó volt bekukkantani a nyitott ajtók mellett szappanoperákat néző egyszerű emberek életébe. Rendőri felügyelet van kb. éjfélig az utcákon, talán ezért se aggódtunk a közbiztonság miatt. Késő estig az utcákat jártuk, egy gyümölcsbár lett a törzshelyünk, ebédre pedig mindig az utcai árusoktól vettünk valami ismert finomat vagy ismeretlen finomat. Reszelt sajtos gyümölcstálaink fagyival:

Egyik vacsoránk sül itt. Nem egy különlegesség a magyar embernek, de mi imádjuk otthon is, itt is:

Viszont amit a kolbászok mellé vettünk, az már kis különlegesség nekünk. Egyszerű étel, kukoricalisztből és túrószerű sajtból gyúrják itt helyben ezeket a sós lepényeket (boltokban is lehet kapni a hűtőpultban előre elkészítve sajtos vagy anélküli változatban). Mi magyarok búzalisztet használunk mindenhez, Kolumbiában kukoricalisztet.

Cartagena óvárosa nagyon hasonló a Dominikai Köztársaság fővárosának, Santo Domingo-nak az óvárosához. Szerencsére még a gyümölcsárusok is ott vannak minden utcában.

Cartagena-ban nem kóstoltuk meg a népszerű utcai italt, a raspado-t, amit jégkásából készítenek és gyümölcssziruppal öntenek le, de később Panama City-ben kipróbáltuk és többször is vettünk. A raspado helyett kipróbáltuk a helyiek kedvelt üdítőitalait. Pontosan annyiba kerülnek, mint a coca-cola, vagy a pepsi, de pontosan. Cola Roman és Postobon néven futnak. Olyanok ízre, mintha a szörpadagoló elromlott volna, és túl sok szörpöt eresztett volna (ez még nem is lenne olyan rossz) az agyonklórozott szódába. Na ettől nagyon durva, mi nem bírtuk meginni. Mindenki ezt veszi, hogy lehet ezt meginni, igaz a kólára is sokan mondják ezt :) A pékségekben a péksütik mellé is ezt isszák. A péksüteményeik viszont eltalálták ízlésvilágunkat, még finomítottak is rajta. Mangóval, guavával, ananásszal töltik meg őket, és tesznek bele helyi enyhén sós sajtot, amivel egyesek szerint az ananász erősen savas fogszuvasító hatását kompenzálják, szerintem egyszerűen csak rájöttek milyen jó így együtt a két íz. Bespejzoltunk belőlük a következő vitorlás menetre a San Blas-szigetekig (kuna indiánok, Panama, következő megállónk).

Gyönyörű avokádók:

Karambolát életünkben először Guadeloupon ettünk, egy fáról szedtük, ami tele volt érett gyümölcsökkel. Na de nem ennyivel... Nagyon-nagyon finom.

Ugyanitt Guadeloupe-on megkóstoltuk az aszalt karambolát is, amit egy helyitől kaptunk egyik stoppolásunkkor, na az is isteni. Esőerdős túrára mentünk épp, nem ettünk mást, csak ezt. Tökéletes energiabomba.

Guava és passion fruit (most nem jut eszembe a neve spanyolul):

Utasokra várnak a "motokoncsók" (motortaxik):

A Domin. Köztársaságban bátran kipróbáltuk. Nekem egy jó időre elment tőlük a kedvem. Abban a forgalmi káoszban, ami ott van, nekem úgy tűnt, mintha az életünkért küzdöttünk volna egy motoros üldözésben. Szívesen motoroznék, de nem így. Persze tudom, ez is csak szokás kérdése. Mint a vitorlázás igazi szélben és hullámokban :)))

Kipróbáltuk az utcai "telefonközpontokat". Minden utcában, téren van belőle egy, megmutatjuk, milyen számot akarunk hívni, kapunk egy mobilt, és olcsó percdíjért telefonálhatunk.

A kolumbiai kalap meg a foci egy kalap alatt:

Nagyon szeretjük a kopogtatókat, míg Franciaországban éltünk, gyűjtöttük őket, na nem szedtük le őket, csak fotóztuk. Igazi meglepetés volt, hogy itt is van, az meg, hogy minden utcában több kapun is van, és milyen szépen megmunkált és nagy méretű kopogtatók, na ettől még kedvesebb lett Cartagena.

A tunerhez kellett szerelőt keresnünk. A VHF rádión bemondtuk, azonnal megadták a hajósok az infót, egy német szerelő telefonszámát. Ellátogattunk a műhelyébe, sok érdekeset mesélt az életéről. Magánvállalkozóként csődbe ment, nem tudta fizetni a tartozását, elmenekült Afrikába, ott tengődött Kongóban éveket, majd valahogy újra hazakerült, aztán megint ráhúzták a vizes lepedőt, ekkor került Kolumbiába. 16 éve él itt, van egy felesége, és közösen vezetik a műhelyt, ahol mindent, ami elektromossággal működik, javítanak. Sajnos a tunerünkről, amit használtan vettünk St. Martinon indulás előtt, megállapította, miután mindenfélét kipróbáltak vele Dénessel, szóval megállapította, hogy villámcsapás érte, nem tudja megjavítani... A hírtől rossz kedvünk lett, gyorsan vettünk egy coca-colát meg egy görögdinnyét. Este későn még megnéztünk a kokpitban egy utcán vett filmet (itt is gátlástalanul :) árulják a még mozikban meg sem jelent vadiúj filmeket) .

Folyt. köv.