Kezdőoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos infók│
Martinique szigetén Fort de France, második hét, 2011. ápr. 26. - máj. 01.(Minden oldalunkon, ha homályos a fotó, az a böngészőtök beállítása miatt van. Zoomoljatok ki kicsit, mert úgy adja az általam tervezett valódi nézetet. Nálunk pl. a Firefoxban 80%-ra van kicsinyítve.)Fort de France, ápr. 26.A Bénodit - Martinique Transat Atlanti-óceánt átkelő egyszemélyes vitorlásverseny első hat befutója délután 1-től egymás után vitorlázik be az öblünkbe, és amíg kiköthetnek, leírnak néhány kört a horgonyon álló hajók között. A hajónkról nézzük végig a befutót, hangosan fújjuk a ködkürtöt, éljenzünk, tapsolunk a többi hajóssal, fantasztikus a hangulat.

Az első helyezett Nicolas Lunven, aki az elméleti 3474 tmf-et kicsit több, mint 16 nap alatt tette meg. Az esemény honlapja: http://www.transat-benodetmartinique.com/fr/s03_news/s03p02_detail_actu.php?news=1565&categorie=41 . "...ce Mardi 26 avril, Nicolas Lunven s'est adjugé la 1čre place de la Transat Bénodet-Martinique. Le temps de Nicolas Lunven est de 16 jours 5h 13mn 5sec. Sur le parcours théorique de 3 474 milles, Nicolas Lunven affiche une vitesse moyenne de 8,93 nœuds."

Utána percekkel érkezik a második:

A harmadik:

A negyedik:

Éjjel a 7-10 helyezettek is befutottak. Őket sajnos nem tudtuk megtapsolni.Fort de France, ápr. 27.Reggel 6.30 körül a vízben úsztam, ahogy a helyiek teszik, ők ébresztenek egyébként, ahogy hangosan beszélgetve elúsznak a hajó mellett, amikor beérkezett a 11. helyezett:

Utána nem sokkal befutottak a 12-14. helyezettek is. Az idő változatlan, a nap legnagyobb részében esik, zéró napsütés, ami jó, mert nincs olyan meleg, elkeserítő, mert nincs miatta áram, és már mutatkoznak rajtam a laptopmegvonási tünetek.Fort de France, ápr. 28.Ma megállás nélkül esik. Áramunk nincs (no sunshine, not enough wind). Rémes, de nem bírom a tiltást. Zuglaptopozó lettem. Amikor Dénes alszik, és nem látja, bekapcsolom a gépet kis időre. Álmi nem hagyja ki az alkalmat és beárul. Bosszúból Quinoa-t főztem nekik ebédre (még Csoki-öbölben kaptam Charlie-tól). Én szeretem, az elmondások és a csomagoláson a leírás alapján még egészségesnek is tűnik, de a fiúk már Charlie-éknál se voltak érte oda. Nincs több belőle, és láttam az egyik szupermarketben, de olyan áron, hogy nem is lesz belőle több a hajón. Egyébként mák íze van.Fort de France, ápr. 29.Esik eső, szakad, szakad...Dénes még mindig beteg (légkondis Mc'Donalds). A bezártság teszi, valamit muszáj alkotnom. Álmi tízóraija:

A csónakot is muszáj folyamatosan kimernünk:

Álminak is muszáj tanulni. Rajzolás, matek, olvasás, írás, környezetismeret, de az éneket kihagyjuk, mert Dénes nem engedélyezi a kornyikálást:Fort de France, ápr. 30.Kisütött a nap!!!!!!!!!!!!!!!!! A parton töltjük a délelőttöt, megnézzük a versenyhajókat, a helyi piacot, élelmiszerboltot, könyvesboltot. Mennyei újra kint... A tradicionális yole ronde is vízre száll az öblünkben oktatókkal, tanulókkal:

A TRANSAT befutói érkezési sorrendben:

Lista a résztvevőkről, de nem ez a befutási sorrend. Első lett Mona Lisa mosolyával Nicolas Lunven, alsó sor, balról az első fotó. Ketten nem értek célba.

A helyi piac:

Chayote (zöldség):

Sapodilla (gyümölcs) és fahéj:

Ötletes hasznosítása a pillepalacknak:

A játszótér:Fort de France, máj. 01.Esőben is megrendezték a yole ronde kupát, a tradicionális vitorlások versenyét. A hajóról néztük végig esernyő alatt és a kabin ablakaiból, mert sokszor szakadt az eső. Először két fotó a hajó szerkezetéről:

Miután borulnak, nem tudnak már visszaállni. Augusztusban van egy egyhetes kupa, az az igazi éves nagy verseny. Kár hogy akkor már nem leszünk itt.

Holnap indulunk tovább.