Kezdőoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos infók│
Folytatjuk a hajókeresést Floridában (Miami, Fort Lauderdale, Indiantown), 2010. jan. 13-24.
jan. 13. Fort Lauderdale


Egy hete repültünk ki Miamiba, és azt hittük, mostanra már lesz hajónk. De amiket otthon kinéztünk, és itt meglátogattunk, nem azt nyújtották, amit a hirdetésben ígértek. Lepukkantak, túlárazottak, vagy a hibák csak a helyszínen derülnek ki, ami valahol érthető, hisz így többen nézik meg, és ki tudja, lehet, hogy a hibák ellenére is megvenné valaki, aki ha tudott volna róluk, meg se nézte volna a hajót.

Ma átköltöztünk új szállásunkra, a Quality Innbe, amit szintén a hotwire.com-on foglaltunk előző nap. Így olcsóbb.

Később megnéztünk egy 30 lábas hajót, amit már itt az USA-ban nézett ki Dénes az interneten. Ez is egy csatornában állt, mint Jim hajója St. Lucie-ben, de ez egy centrálkokpitos, a hajó végében lévő kabinnak pedig nincs külön ajtaja a kokpitból, hanem az egyetlen ajtón lemegyünk a főkabinba, és onnan lehet a kokpitülések alatt átsétálni a hátsó kabinba, méghozzá elindulunk pl. a bal oldalon, és a jobb oldalon is visszatérhetünk, mert körbesétálható. Sose voltunk még ilyen hajóban, nagyon érdekes volt. Álminak roppantul tetszett, hogy körbe-körbe rohangálhat bent, és eltűnhet a szemünk elől. De nem találtuk praktikusnak, pl. nincsenek kokpittárolók.


jan. 14. St. Lucie


Újra Jim hajóján. Dénes eldöntötte, hogy megvesszük, Jimékhez költözünk, míg felszereli a hajót, Jim segít neki. Aztán jött az apály, és Álmi, aki a stégen játszott, egyszer csak megkérdezte, hogy mik azok a pöttyök a hajó alján. Kimentünk hozzá, és elhűltünk. Ozmózis, méghozzá mekkora mértékű! Gyakran nem is kell látnunk a hajó alját, mert bent a hajóban lehet érezni egy erős ecetes szagot, ami az előrehaladott ozmózis egyértelmű jele. De ezt a hajóbelsőt annyira erősen uralta a festékszag a felújítás miatt, hogy ha lett is volna bent ecetes szag, azt elnyomja. Azonnal otthagytuk, felhívtuk Jimet, hogy nem kell a hajó, ő mondott egy alacsonyabb árat, de már mindegy volt.

ozmozis a hajo aljan


jan. 15. Fort Lauderdale


Kerestünk egy önkiszolgáló mosodát (coin laundry), ahol mindent kimostunk, a szárítógép pedig megszárította nekünk. Aztán Álmi kedvéért játszótereket kerestünk. Közben leguánnal is találkoztunk. A január nem a kedvenc hónapjuk, rengetegen lepotyognak a fákról a hideg miatt, és nincs erejük elmászni.

Amerikai iskolabusz, nekünk ilyet látni is nagy élmény :-)


jan. 16. Miami


Ismét a felhőkarcolók közé autóztunk, hogy megnézzünk egy Ericson 29 típusú vitorlást, ami a vízen állt mooringon.

Utána egy Alberg 35-öshöz mentünk. A kikötő mellett egy hatalmas park terült el, szombat lévén tele piknikelő családokkal, rögbizőkkel. Álmi talált egy kókuszt, amit Dénes valahogy kővel addig ütött, míg széthasadt, és mi kiettük belőle a finom fehér húst. Ez mindhármunk életében az első, helyből a fáról érkezett kókuszunk, amit sikerült feltörnünk, és még ehető is volt a belseje :-)

Az Alberg 35-ös:

Voltak vele gondok, pl. a motorral. Erős dízelszag volt a hajóban. Az ügynök kapásból mondta, hogy 25e dollárról biztos lemegy a tulaj 20e-re.


jan. 17. Fort Lauderdale


Trópusi eső egész nap. A motel számítógépein internetezünk, hajókat keresünk, Álmi játszik. A kis sétánkon feketék zenés istentiszteletét hallgatjuk. Este mosómaci sétál a nyitott folyosón. Dénes elsétál mellette, bekopog hozzánk, hogy jöjjünk, nézzük meg, de egy arra sétáló másik motelvendég elzavarja a macit, még mielőtt mi megnézhetnénk.


jan. 18. Fort Lauderdale


Egy Pearson 32-es hajót nézünk meg. Ez nekem tetszik, igaz a légkondit kapásból ki kéne szerelni, mert rengeteg helyet foglal, és áramunk nem lesz, hogy üzemeltessük. 25e dollár. És nem lehet alkudni belőle. Az összes hajó, amit eddig megnéztünk, mind magasabb összegről indult, aztán bizonyos időközönként engedtek az árból. Ez pl. 50ezerről indult.

Újra látunk banánpálmát és belassult leguánt:

Álmié a délután, két parkot is felkeresünk, ahol van játszótér, futópálya rollerezni:


jan. 19. Fort Lauderdale


Eladó autókat nézünk, könyvesbolt, játékbolt, játszóterek a mai napi programok.


jan. 20-21-22. Fort Lauderdale, Miami, Marathon a Keys-eken


Újra regisztráltuk magunkat a Quality Inn-ben, és meghosszabbítottuk az autóbérlést is. Egyik este meglátogattunk egy magyar közgazdászt Miamiban, akinek a Four Season mellett volt az óceánparti apartmanja az egyik felhőkarcolóban.

Az interneten az amerikai e-bay-en licitált Dénes egy Golden Hind 31-es műanyagozott fahajóra. Végül a miénk lett 4000 dollárért. Leautóztunk a hajóhoz, amiből én kifordultam. Egy külön beszámolóban vannak róla a fotók: http://www.melamphyrum.hu/kepgaleria/miami3/miami3kepek.html.

Itt már volt annyira meleg, hogy megáztattam a lábaimat az óceánban:


jan. 23. Fort Lauderdale


Dénes eldöntötte, hogy megveszi a hajót annak ellenére, hogy én tiszta szívemből elutasítottam a gondolatát is. Ezért holnap leutazik Marathonba újra, hogy nyélbe üssék az üzletet, és a kiadó lakásokat megnézze.

Ma még mosodába megyünk, Miamiba is elautózunk, mert az egyik kiadó marathoni lakásnak a tulaja Miamiban lakik. Bepillantást nyerhetünk egy gazdag amerikai család otthonába, de végül nem vesszük ki a kiadó lakást, mert kiderül, hogy aki bérli, még nem akar kiköltözni pár hétig. Itt tudjuk meg, hogy a lakásokat takarítatlanul hagyják el a bérlők, és takarítatlanul veszik át az új bérlők. Undorító ez a rendszer. A svájci vagy japán lakásbérlésnél (máshol még nem béreltünk, így nincs tapasztalatunk) tisztán kapjuk, és úgy is kell visszaadni.

Este 7-kor a világ legnagyobb autósmozijába megyünk, ami Fort Lauderdale-ben van, közel a motelünkhöz. 14 kivetítős, de ma csak 13-on játszottak filmet. Álmi miatt az Alvin és a mókusokat nézzük meg.


jan. 24. Dénes Marathonban


Dénes Marathonban 3500 dollárért megveszi a Golden Hind 31-et. Ez volt a 15. hajó, amit január 7. óta megnéztünk. Két hét keresés után újra hajótulajdonosok lettünk. És február végéig lakást is szerzett Dénes Marathonban. Holnap költözünk a floridai Keys-ekre.

térkép Florida