Kezdôoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Hasznos információk│

 

 

2011. aug. 20.

Panama (Colon)

 

(A Nézet vagy View menüben kicsinyítsetek, ha túl nagy a betűméret és homályosak a fotók.)


Ma a Gatun zsilipekhez megyünk, hogy közelebbről megszemléljük a Panama-csatornát. Tíz éve olvastunk róla egy nagyon részletes dokumentumkönyvet, még a legelső hajónkon, és most tessék. Dénes hamarosan átkel rajta, én meg otthonról követem majd az interneten. Mert a csatorna be van kamerázva, és lehet nézni a zsilipelő hajókat.

Most busszal szeretnénk odamenni. A pályaudvaron csak spanyolul beszélnek, mi meg sajnos nem :(((, így nem vagyunk 100%-ig biztosak abban, hogy mikor és melyik busz megy oda, és nincs időnk eltévedni. Ezért elsétálunk az internetezőbe, és ott egy óra internetezés alatt megtudjuk az infókat, spanyolul megjegyezzük a szükséges szavakat, és irány a buszpu. Fejenként 1 $ lesz a buszjegy.

Jól értettük elsőre is :), de most 100% biztonsággal szállunk fel a buszra, ami odavisz. És micsoda busz! Colonban ezek a buszok nekünk nagy látványosság. Mind színesre festve, és most nem érdekel ízlésesek-e vagy sem, mind üde színfoltok ebben a lepukkant városban.

Különböző hittérítők szállnak fel sorra, hangosan mondják a magukét fel-alá sétálva a színesre kifestett amerikai iskolabuszban. Közben rágcsákat árusító férfiak, nők is felszállnak, tülekednek a hittérítőkkel, a felszálló utasokkal, de látszik, hogy ez a természetes errefelé, mert mindez nagyon olajozottan megy. Végre elindulunk. A kezemet dörzsölgetem, olyan izgatott vagyok, széles szájjal mosolygunk, nagy nap ez nekünk! Mi nem mehetünk minden nap a Panama-csatorna zsilipjeihez!

A zsilipekhez fejenként 5 $ a belépő. A karibi oldal és a Gatun-tó között 3 zsilipen kell átmenniük a hajóknak. A konténerszállítókat két oldalról kismozdonyok húzzák.

És Ascanius kijutott a Karib-tengerre:

A zsilipkamrák két különböző állapotban:

Hajók jönnek a Gatun-tóról, és mennek tovább a Karib-tengerre:

A lenti rajzon látható a csatorna. A bal felső saroknál van a karibi oldal a három zsilipkamrával (a fehér rajz a 3-as szám mellett a körben), aztán jön a zegzugos Gatun-tó, majd egy zsilipkamra, utána pedig a Milaflores zsilipek a körben, és végül kijut a hajó a Csendes-óceánra.

Miután kinézelődtük magunkat, pár óra és néhány zsilipelő konténerszállító után, sétára indultunk a Gatun-tó partján. Sose látott vízimadárra és majmokra bukkantunk. Találkoztunk egy gyönyörű zöld leguánnal, ami eliszkolt, mert elijesztették a majmok, még mielőtt lefotóztuk volna. Nem baj, Bukdács uras beszámolóinkban van róluk fotó bőven. Ez tényleg nagyon jó hely!!! Dénes látott még egy tapírt is, én arról lemaradtam. A majmoknak letettünk a földre ennivalót, látványosan csináltuk, mert nagyon figyeltek. De nem mertek lejönni érte. Lejjebb ereszkedtek, de nem jöttek le a földre. Elindultunk, mintha elmennénk, de figyeltük őket, ők meg minket. Nem jöttek le, amíg a közelben voltunk. Talán, ha több időnk lett volna...

Taxival mentünk vissza Cristobalba a buszpu-ra, mert busz nem jött. 5 $-t fizettünk. Cristobal és Colon össze van nőve, így gyalog mentünk vissza a hajóra, közben egy kínai kis falodában kínai hamburgereket ettünk. Volt egy nagy zuhé is. Csináltunk néhány fotót a helyről:

A cristobali grund:

A hajón este folytatni akartuk a tegnap elkezdett Harry Potter 7. rész 2. felét, de a Kolumbiában vásárolt dvd-n spanyol nyelven orosz és spanyol felirattal ment a film. Így egy Russel Crow filmet néztünk meg helyette. Ez az utolsó éjszakám Dragonwingen, holnap buszozunk Panama City-be, ahol még lesz két napom. Mondanom sem kell, mekkora az én szomorúságom...Folyt. köv.