Kezdőoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos infók│
2014. júl.19-20. NEW YORK és Jersey City 1. rész(Minden oldalunkon, ha homályos a fotó, akkor zoomoljatok ki kicsit, mert úgy adja az általam tervezett valódi nézetet.)


júl.19.szombat, Első városnézős napunk New York legérdekesebb kerületében, Manhattanben

Már egy hete két útikönyvet böngészünk egyszerre, hogy összeszedjünk mindenféle tudni- és látnivalót a városról. (Megkerestem a wikipédián a New York-ról szóló írást, és bár el ugyan nem olvastam, de remélem, hogy ad egy rövid és jó összefoglalót a legek városáról: New York)

Álmi bekarikázta az egyik könyvben azokat a helyeket, amik őt érdeklik. Mi is végigbeszéltük Dénessel, mi az ami minket érdekel. És összeállt egy többnapos terv.

NY kerületeit mutatja a színes térkép (a zöld foltok a nagy kiterjedésű parkokat jelölik). Bronx a szárazföldön fekszik, Manhattan 60 km² területű sziget, Queens és Brooklyn a Long Island nevű szigeten találhatók, és végül Staten Island is egy önálló sziget. Ezek közül mi csak Manhattant tervezzük valamennyire megismerni, mert ez a központi része NY-nak, itt vannak a felhőkarcolók, a híres múzeumok és a Central Park.

A sziget 21 km hosszú és legszélesebb részén 3,7 km széles. Olvastuk, hogy ki van építve egy bicajos út, amin körbe lehet tekerni a szigetet, úgy hogy nem kell autók közé menni. Fantasztikusan hangzik, de ez végül kimarad, mint annyi más.

Manhattan 60 km²-nyi területén 1.6 millió ember él. Budapesten ugyanennyien élnek 525 km²-en. A nyugodt öblök és kertvárosok után már előre ódzkodtunk attól a tömegtől, forgalomtól és hangzavartól, ami ránk vár.

Krokodil Dundee egy ausztrál filmvígjáték. Van benne sok élvezhető jelenet, és ami miatt most megnézzük az egyrészt azért, mert nézhető film 10 éveseknek is, másrészt Manhattanben játszódik az első két rész fele.

Jersey City, ahol lehorgonyoztunk (kék horgonyjellel jelöltem a térképen), nyugatra fekszik Manhattantől, és a Hudson folyó választja el őket egymástól. A Liberty State parkból, ahová kikötünk a dingivel, tökéletes rálátásunk van Manhattanre is (sárga jel), a Szabadság-szoborra is (zöld jel). A parkon átgyalogolva eljutunk egy HÉV megállóhoz (45 perc), néhány megállót utazunk rajta a path-ig, ami olyan, mint a metró, és ezzel jutunk át a Hudson folyó alatt a Holland tunnelben Manhattanbe. Itt a path végállomása az Empire State Buildingnél van, ami jelenleg a második legmagasabb felhőkarcolója NY-nak, és látványos teteje miatt mindenki emlékezetébe vési, aki csak egyszer is látja fotón, filmben vagy élőben. Első nap itt szállunk ki a path-ból, és innen teszünk egy körtúrát.

Empire State Building

Az aulájában van egy dombormű az épületről:

Empire State Building

Az épület előtt, hogy én is a képen legyek:

Empire State Building

Empire State Building

A nagy gazdasági világválság idején meglepő módon két éven belül felépítették (1931), és több mint negyven éven át, a World Trade Center ikertornyainak a felépültéig, NY legmagasabb épülete volt. A tornyokat ért terrortámadás után (2001.szept.11.) újra NY legmagasabb épülete lett, majd pár évvel ezelőtt, a Freedom Tower (Szabadság-torony) megépültével visszacsúszott a 2. helyre. Magassága a tetején lévő tv adótoronnyal 490 m (a Freedom Tower 540 m). Minden évben rendeznek benne egy lépcső-futóversenyt, ha jól emlékszünk, 9-10 perc között van a rekordidő. Érdekesség az épületről: Empire State Building-i repülőbaleset 1945

Az Empire State Building után elsétáltunk az 1911-re elkészült New York Public Library-be (városi közkönyvtár):

New York Public Library

Itt nem kis örömünkre az egyik olvasóteremben Munkácsy Mihály arcszobrával és egyik festményével néztünk szembe, amin a vak Miltont festi meg, aki az Elveszett Paradicsomot diktálja lányának (címe: Milton az elveszett paradicsomot diktálja):

Milton az elveszett paradicsomot diktálja

Újra a Fifth avenue-n sétálunk, ahol Dénes egy tucat fotót készít a manhattani forgalmat uraló sárga taxikról. Hátul jön egy tipikus városnéző busz, a járdán pedig az előtérben két, szintén a városra annyira jellemző turista (ezek lennénk mi):

A New York-i sárga taxik és Katalin:

A Times Square (a színházakkal teli Broadway) felé sétálva ámulatba ejtenek bennünket a felhőkarcolók:

New York felhokarcolok

Dénes engem fotóz, ahogy őket fotózom:

New York felhokarcolok

New York felhokarcolok

És ez itt a Times Square, talán Manhattan legforgalmasabb része, a színes mozgó- és állóreklámok tere, és itt van a színházi Broadway, a musicalek otthona.

Times Square

Totyogó lépésben botladozunk jelzőlámpától jelzőlámpáig a turistaáradatban, mintha egy fesztiválon lennénk. Az év minden napja ilyen lehet itt. Ráadásul útépítések folynak, így teljes a hangzavar.

Bemenekülünk a Toys"r"Us többszintes játékboltba, mert az is van itt, de csak a melegtől szabadulunk meg. Az áruházban hangos zene szól. A zenei aláfestést mikrofonos ügynökök próbálják túlkiabálni, akik mindenféle játékokat mutatnak be az üzletet megszálló gyerekes családoknak. Dénessel szeretnénk elbújni egy hangszigetelt zugba, de Álmi lelkesedése akkora, hogy végignézzük vele az összes szintet. A legós részlegnél a dekoráció legókból felépített felhőkarcolók, helikopter, baseball sapka és egy mozgó, szájtátogató, ijesztő hangokat adó T-rex (ez nem legókockákból készült):

lego

lego

Berekedve, egy csendesnek kinéző utcánál lelépünk a Brodway-ről, és visszasétálunk a Fifth avenue-re, ahol márkás divatüzletek követik egymást. Mi a St. Patrick katedrálist keressük, ami szintén itt áll, utána pedig a Central Park a cél.

Krokodil Dundee egyik több, mint 30 éve felvett jelenetében a főszereplők hot dogot vesznek az egyik utcai árus bódéjánál. Ezek az utcai árusok a bódéikkal még mindig itt vannak, a Fifth avenue és környéke tele van velük. Mi az egyiknél kiszúrtunk valami érdekeset:

Elképzelhető, hogy albán neve lehetett az ételnek, ott tudom, hogy a kati szó emeletet jelent. Álmi a bódéval szemben látott meg valami nagyon kedvére valót, és mi bementünk a sportboltba, hokizni:

A St. Patrick székesegyház fel volt kívül-belül állványozva, de találtunk egy templomot (St. Thomas) az utcában, aminek nagyon tetszett a bejárata és az oltára:

A több km hosszú Fifth avenue-nek ezen a részén is akad néhány felhőkarcoló, pl. a Rockefeller Center épületei, egyik előtt Atlasz áll vállán a földgömbbel:

A Fifth avenue-n tovább sétálva a Central Park felé teljesen váratlanul belebotlunk egy Lindt csokiüzletbe, kedvenc csokimárkánkba, a svájci csokik legjobbjába. Két üzletük is van a Fifth avenue-n, mindkettőbe kóstolóval csábítják be a turistát.

Egy aprócska kubai étteremben ebédelünk, ahol újra eszünk sült plantaint, amit nagyon megszerettünk a Dominikai Köztársaságban (banán külsejű, de tőle eltérő ízű, és nyersen nem is esszük, mint ahogy a krumplit se). Az evés, a csendes hely és az ücsörgés ad egy kis erőt, hogy kibírjunk Dénessel még egy játékboltot. Pontosan a Cental Parknál van, ahová igyekszünk pihenni. Álmi a hatalmas FAO Schwarz legószintjét nézi végig.

Itt is, mint a másik játékboltban, a dekorációt legókból oldották meg. Mindenféle nagy dolgokat építettek, mint ezt a Batmant itt:

Álmi kiválasztott egy Osprey repülőt, amit a legódarabokból neki kell megépítenie. A hajón rakta össze. Így néz ki:

Fizettünk, aztán végelgyengülve összerogytunk a Central Park egyik rétjén. Elég volt mára a városnézésből.

A Central Park óriási területet foglal el Manhattan közepén, és szükséges is többek között a durva légszennyezés miatt, ami gyakran eléri a kritikus szintet, mint most ittjártunkkor is. Olyan ez a park itt, mintha a Margitszigetet beraknánk Pest közepére, és kizárnánk róla az autókat. Nagyon jó hely pihenni, feltöltődni, sportolni. A fák, bokrok jó hangszigetelőnek bizonyulnak, mert itt megszűnik a város zaja.

Visszafelé a legrövidebb úton, azaz a Fifth avenue-n megyünk végig az Empire State Buldingig, ahol a path van, amin visszajutunk Jersey City-be.

Még lefotózzuk a nap győztes felhőkarcolóját, legalábbis a teteje ennek tetszik a legjobban a ma látottak közül. Ez a 320 m magas Chrysler Building, aminek az építését az autómágnás finanszírozta, és a rozsdamentes acélból készült vízköpőket az építész egy 1929-es Chrysler-modell hűtősapkájáról mintázta.

Chrysler Building

Chrysler Building

A subway (metró) és a path (ez is metró, csak olyan, ami átmegy más városba is, a mi esetünkben Jersey City-be) is ugyanolyan jegyautomatákkal működik. Nincs pénztár, mint Budapesten, csak az automaták. Ami bénaság benne, hogy egyszerre csak egy jegyet lehet venni, utána újra kell kezdeni a jegyvásárlást. Így eltart egy darabig, míg 3 jegyet veszünk.

júl.20.vasárnap, Jersey City, pihenőnap

Ki kell hevernünk a Várost. Innen szemből a Liberty State Parkból tökéletes rá a kilátás, és nem jár vele a tömeg és a forgalom. Szeretem ezt a parkot, és gondolom mások is. Vasárnap lévén a családok kivonultak ide sütni, játszani. Frizbizünk, focizunk, elterülünk a fűben, élvezzük a késő délutáni napfényt, a Szabadság-szobor látványát, a vitorlásokat, amint a szembeáramlással és a nagy hajók keltette hullámokkal küzdenek.