Kezdôoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos infók│2014. júl.24. Az East Riveren Long Island északi partja felé(Minden oldalunkon, ha homályosak a fotók és nagy a betűméret, akkor zoomoljatok ki kicsit, mert úgy adja az általam tervezett valódi nézetet.)


Dénes reggel újra átnézte és kiírta az áramlás táblázatból, hogy ma mikor, milyen irányú és erősségű az áramlás az East Riveren. Ez azért fontos, mert a Pokol Kapujánál (Hell Gate) 4 csomó fölött van az áramlás, szóval ha rosszkor indulunk, át se tudunk menni. Ezalatt Álmi kipróbálja a távirányítós jet ski-t, utána kint a parkban baseballozunk. Ebéd, szieszta, összepakoljuk indulásra a hajót, majd 15.15-kor elindulunk. Ma ilyen indulással jön ki jól az áramlás.

A vízen káosz. Mint mikor a csendes faluból bejut az ember a városba. Össze-vissza megy itt minden. Hatalmas turistaszállító hajók, konténerszállítók, uszájok tolóhajókkal, vízirendőr motorosok, motoros jachtok. A minden iranyból érkező hullámok vadul billegtetik Rapid Transitot. "Kapaszkodjatok!" és megint csak "Kapaszkodjatok!". Itt még a Hudson folyó kifelé áramló vize ellenünk dolgozik, de végre beérünk az East River tengerszorosba. Ez Manhattant és Bronxt választja el Long Islandtől. Az áramlás itt szerencsére más. Úgy van, ahogy Dénes reggel a táblázatból kinézte: nekünk segít, 2.5 csomóval röpít minket a Pokol Kapuja felé. Te jó ég, ott mi lesz???

Mögöttem a Brooklyn híd, az első híd ebből az irányból az East River fölött. Ezen sétáltunk első New York-i napunkon.

Mögöttünk a Brooklyn híd, a Manhattan híd, a Freedom Tower:

A brooklyni parton egy elhagyatott cukorgyár:

Elérjük az Empire State Buildinget:

Újra látjuk a legszebb tetejű épületnek, a Chrysler Buildingnek a tetejét:

Néhány hidroplán le- és felszáll körülöttünk.

A Queensboro hídnál járunk (Manhattant és Queens-t köti össze), ami kétszintes, és átmegy az Roosevelt-sziget fölött, ami az East Riverben húzódik. Nem szeretnék a híd mellett épült házakban lakni.

Kapjuk a fröccsöket, ha elmegy mellettünk egy-egy motoros jacht vagy komp, de ez nem veszélyes:

A Pokol kapujában annál inkább. Itt egy S-kanyart ír le az East River, és a keskeny meder tele van vízalatti sziklatömbökkel. A 4-5 csomós áramlás mellett itt folyik be a Harlem folyó. Ennek a néhány dolognak az eredménye: óriási örvények és méteres állóhullámok, amik hol erre, hol arra 45 fokkal kifordítják a hajót. Ráadásul pont a kanyarban szembe jön egy vonta és egy vitorlás. Dénes koncentrál és kapaszkodik a kormányba...

Elhagyjuk az East Rivert, innentől már Long Island Soundnak hívják a kontinens és a Long Island közé beékelődött tengerrészt. Dénes végre ellazulhat, nem állt le a motor, ami mindig benne van a pakliban. A szél szemből fújt, a vitorla itt nem segített volna. Az áramlás pedig kiszámíthatatlanul vitt volna valahová.

Jó hangulatban:

Látjuk a Queens-i La Guardia repülőteret, ahonnan a belföldi légijáratok indulnak, a le-, felszálló gépeket, amik alacsonyan húznak el fölöttünk. A parton ezután már csak villák következnek. Békés látvány.

Port Washington egy kicsi, de a hajós számára sok hasznos dolgot rejtő település Long Island északi oldalán, aminek hatalmas öblébe, a Manhasset bay-be horgonyzunk. Millió vitorlás van mindenfelé. Befelé menet a minden hét csütörtökén rendezett vitorlásverseny kellős közepébe csöppenünk. Micsoda fogadtatás!

Amint lent van a horgony, mindannyian csobbanunk. A víz felszínére 24 fokot mér a hőmérő, de alatta szerintem 20 fok sincs. Kurjongatunk a hidegtől. Ez is csak fokozza a hangulatot. Olyan lelkesek vagyunk, hogy gond nélkül átértünk.