Kezdôoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos infók│2014. júl.27. A New York-i Természettudományi Múzeumban(Minden oldalunkon, ha homályos a fotó, akkor zoomoljatok ki kicsit, mert úgy adja az általam tervezett valódi nézetet.)


A múzeum oldala: amnh.org

Öt szint van berendezve a természetben előforduló legkülönbözőbb dolgokkal. Az állatokat diaporámákban mutatják be. Ez azt jelenti, hogy vitrinekben megpróbáltak kialakítani egy élethű környezetet, amiben a kitömött állat valamilyen rá jellemző tevékenységet végez, például vadászik, táplálkozik, harcol, épít vagy épp pihen. Szerencsénk volt, mert az 1900-as évek elején kiállított diaporámákat két éve újították fel, mert már nagyon tönkrementek a lámpafénytől. Most élni látszottak a kitömött állatok és a köréjük kerített környezet.

Láttunk egy videót a restaurációról, és kicsit megdöbbentem, hogy mennyi munka is van ezzel. A művészek elutaztak azokra a helyekre, ahol ezek az állatok élnek, és fotókat készítettek, amik alapján megfestették a hátteret, berendezték a vitrint, elhelyezték a kitömött állatokat. Minden kóró, faág, moha, szárazfű, kő, kavics igazi. Ügyeltek olyan részletekre is, hogy azok az állatok, amik sötétebb környezetben élnek, a vitrinben se kapjanak sok fényt. Így persze alig látszottak, de a vakuk és mobilok fénye ezt a problémát leküzdötte. Rengeteg emlősnek volt vitrinje, mi csak nagyon keveset fotóztunk le, inkább nézelődtünk, olvastuk a róluk kihelyezett információkat.

Embergyerek csontváza, mellette csimpánzkölyök csontváza:

Kaliforniai sequoias fa, nem tudjuk mi magyarul. A fa kb. 1340 évet élt, cirka K.u.550 - 1891. Két favágó 13 nap alatt vágta ki a 100 m magas fát baltával, aminek a törzse a földnél 8 m átmérőjű volt. Ez a metszet 4 méterrel a föld felett lett lefűrészelve, és 5 m átmérőjű. Egy oviscsoport körbeállva körbeölelheti.

Ha a kanadai juharfa kérgét megvágjuk, a lecsurgó, vízállagú, édes lét felfogjuk és addig főzzük, amíg sziruppá sűrűsödik, akkor a juhraszirupot kapjuk. Azt mondják, a mókusok adták az embernek az ötletet, hogy ez a lé ehető, ahogy nyalogatták a kikarmolt kéregből folyó nedvet. A főzés már az ember ötlete volt. 40 liter nedvből lesz 1 liter nagyon finom, édes szirup. Nem könnyű előállítani, ezért nem is olcsó. Olcsó utánzatait kukoricaszirupból, cukorból készítik. Néha (a néhán van a hangsúly) csinálunk pancake-et a hajón, amire öntetnek vettünk 100%-os juharszirupot (maple syrup).

Egy gyönyörűen megmunkált íj húr nélkül:

Megnéztük a kőzeteket, meteoritokat, ásványokat, drágaköveket, indiántörzsek élőhelyeivel, használati tárgyaival berendezett termeket és sok mást, egy IMAX filmet a nagy fehér cápáról, ami után Álmi nem mert bemenni este a vízbe. Hatalmas mennyiségű anyag van kiállítva, fantasztikus hely.