Kezdôoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos infók│2014. aug.4-16. Oyster bay, Northport bay és Port Jefferson(Minden oldalunkon, ha homályos a fotó, akkor zoomoljatok ki kicsit, mert úgy adja az általam tervezett valódi nézetet.)


aug.4. Port Washington - Oyster bay

Délután átvitorlázunk a következő nagy öbölbe, Oyster bay-be. Előtte még kievezünk a partra kosarazni, és egy utolsót sétálunk a villák között.

Másfél hét horgonyzás után jólesik kibontani a vitorlákat. Ahogy kiérünk az öbölből a Long Island Soundra, látjuk újra New York felhőkarcolóit. Nem tudom hány hétig fog még emlékezni Álmi a két legmagasabb nevére, de most ő mondja ki a nevüket hangosan. "Látjátok, ott az Empire State Building meg a Freedom Tower!" Ahogy közeledünk Oyster bay-hez, eltűnik lassan a Város, ami hatalmas élmény volt az eddigi út során.

Oyster bay partja is elkápráztató villákkal, kastélyokkal van lazán beépítve. A hozzájuk tartozó partszakasz, sajnos nem Franciaországban vagyunk, a házhoz tartozik, tilos oda kievezni, strandolni, sétálni.

Álmi szörnyetege, amit menet közben formázott gyurmából:

aug.05. Oyster bay

Tíz perc evezésre van a Theodore Roosevelt park. Hatalmas! Több baseballpálya, kosárlabdapálya, focipálya, teniszpálya van benne, mind ingyenes, sétányok, beach. A nyári gyerektáborosok a pályák közül néhányat elfoglaltak. Nem irigylem őket, a tűző napon kell játszaniuk szegény gyerekeknek, mert fa sajnos nagyon kevés van, és még nagyon fiatalok, nem sok árnyékot adnak. Gyorsan átvágunk a parkon, és a régiségboltokkal, ajándékboltokkal, éttermekkel, viktoriánus épületekkel teli utcákon elsétálunk a légkondis könyvtárba. Utána még szétnézünk a környező utcákban, egy játékboltnál leragadunk Álmi miatt, végül visszajutunk a hajóra, és addig úszunk, amíg le nem hűlünk.

Ebéd és szieszta után kimegyünk újra. Meglepetésünkre az elmúlt pár órában oldtimerek népesítették be az utcákat. Ez a régi autókból rendezett kiállítás nagyon a kedvünkre van. A rendezvény miatt a pici városka néhány utcáját lezárták a forgalom elől. A kiállított autók mellett ott a tulajdonosuk, akivel el lehet beszélgetni a kocsijáról. Mi csak nézelődünk, Álmi meg fotóz a gépével. Néhány kép a sok közül:

Megnézünk minden autót, több mint 100an vannak, utána a kellemes utcákon elsétálunk a szupermarketbe, egy baseballpályán jégkrémezünk, még megnézzük sötétben a régi kocsikat, bemegyünk egy motoros boltba, ami tele van túramotorokkal, régiekkel, újakkal, majd sötétben visszaevezünk Rapid Transithoz. Úszás, alvás. Holnap megyünk tovább.

aug.6. Oyster bay - Northport bay

Úgy volt, hogy mind kimegyünk reggel futni, de nekem görcsöl az egyik vádlim, így Dénes egyedül megy. Indulás előtt még Álmi kievez a szeméttel. Végre egy horgonyzóhely, ahol csak pár perc evezés a part, és mégis nyugis. Míg mi Dénessel összepakoljuk a hajót indulásra készre, addig Álmi fog egy halat. Eltesszük árnyékba, majd a következő helyen foglalkozunk vele.

Sajnos nincs sok szél, lassan haladunk. Még szerencse, hogy csak pár mérföldet kell vitorláznunk a következő öbölbe. Álmi fotói:

Northport öblének bejáratánál van egy hosszan benyúló vékony beach. Ide horgonyzunk. Álmi ebéd után pecázik tovább. Fog még négy ugyanolyan szálkás heringet (American shad), amit a kavicsos strandon megpucol Dénes, én meg este megsütöm.

aug.7-10. Northport bay, a benyúló strandnál

Maradunk pár napot. Pár perc evezés a strand, van egy kosárpálya hozzá, utána csak nyaraló- és lakóházak zöldövezetben. Egyszerre emlékeztet Horvátországra és Svájcra a hely. Horvátországra a megbújó kis öblök miatt, ahol halászcsónakok ringatóznak a bójákon, Svájcra pedig a fából készült halpikkelyes házak miatt. És persze letagadhatatlanul amerikai a postaládák és a széles utcák miatt, ahol a villák belevesznek a buja zöld növényzetbe. Kedvencem lett a hely. Olyan, mintha egy nagy erdőben járnék, amit csak minimálisan bolygattak meg.

Reggelente kijárunk futni, utána úszás, reggeli, majd Álmival bóklászunk a kavicsos strandon, ahol sok a pecázó kínai család, akik hatalmas családi autókkal érkeznek. Ebéd, szieszta, és öttől, amikor már nem tűz úgy a nap, újra a parton vagyunk, az utcákon sétálunk, mint az itt nyaralók vagy lakók. Naplementekor Álmi Dénessel gólrugásokkal dönti el (tízes a meccs), hogy lesz-e filmezés este vagy sem. Én próbálom elkapni a greenflash-t, a zöld villanást, amit a nyílt víz felett lehet látni, amikor a Nap eltűnik a tengerben. Pontosan az utolsó pillanatban, így nem szabad pislogni, nehogy lemaradjunk róla. Eddig egyetlen egyszer láttuk Dénessel, amikor a San Blas szigetekről vitorláztunk Colonba (Panama). Annyira gyönyörű volt, hogy azóta is belesajdulok minden naplementébe, mert ez a villanás jut mindről az eszembe. Látni akarom újra! Sajnos itt nincs esélyem, mert sima víz kell, és tiszta ég, itt meg minden este felhős.

Semmi extra, mégis tetszik ez a ház.

Madáretetők:

aug.11. Northport bay - Port Jefferson (24 tmf)

Reggel futunk kint, aztán úszás, reggeli, szabad program, és dél körül elindulunk. Enyhe szélben kavircolunk vissza a Soundra, ahol aztán délutánra beindul a szél, és egy tökéleteset negyedszelezünk Port Jefferson nagy öbléig. Menet közben fogunk végre a bedobott és magunk után húzott pecával egy 3 személyes bluefish-t. Isteni vacsora lett belőle :)

aug.12-14. Port Jefferson

Az egykori hajóépítő- és cethalász faluból felkapott üdülőhely vált. Népszerű a turisták körében, tele van kikötőkkel, és ide jár át a szemközti connecticuti Bridgeportból a nagy komp. Rengeteg kis étterem, fagyizók, ajándékboltok sorakoznak a parton. Sajnos a mosoda és a szupermarket 3 km sétára van, de a csendes kertvárosi utcákban nem olyan vészes a szennyessel vagy az élelemmel megrakott zsákokat cipelni. Internetet rögtön a parton találtunk a Village Centerben, ebben a bordó épületben, ahol a felső szinten festménykiállítás és kényelmes bőrfotelek, olvasnivaló és ingyen wifi várja az idelátogatót. Mellette két park is van a parton, szóval jó hely. Kár, hogy fél óra kievezni, és mindig erős szél fúj, és az áramlás is erős.

Volt itt részünk napsütésben és esőben is.

aug.15. Port Jefferson

Ma sokat fociztunk az egyik parkban. És kipróbáltuk a fagyizóban az extrém nevekre hallgató fagyikat. Pl. volt rénszarvasfagyi... Este pedig filmezés közben Dénes rossz tartásban ült, és becsípődött egy ideg a derekában.

aug.16. Port Jefferson

Ma akartunk továbbvitorlázni, de Dénes alig bír mozogni, úgy fáj a dereka, így maradunk. Nekem még a Bahamákon, Mr. Frumble-n volt egy ilyen, három héten át tartott, a Dominikai Köztársaságba érve szűnt meg. Borzalmas volt ülni és feküdni, csak állva, járva, futva, úszva nem éreztem.

Dénes komor hangulatban. Neki semmilyen pozícióban nem jó. Sötét napoknak nézünk elébe :-(((