Kezdôoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Hasznos információk│2016.szept.06-14. Újra Maine államban (Rockland, Tenats Harbor, Boothbay Harbor, Harpswell, Cape Porpoise)(Minden oldalunkon, ha homályos a fotó, akkor zoomoljatok ki kicsit, mert úgy adja az általam tervezett valódi nézetet.)

szept.06-07. Rockland (USA, Maine)

Az előző részt ott hagytuk abba, hogy szeptember 5-én Kanadából visszaértünk az USA-ba. Rocklandben kötöttünk ki, ahol tavaly már eltöltöttünk néhány napot, ezért most otthonosan mozogtunk a maine-i városkában. Minden hasznos helyet ismertünk, így gyorsan elintéztük két nap alatt a szükséges dolgokat, pl. vásárlások, mosoda, mekiben internetezés. Mivel a célunk Florida és a Bahamák volt, nem akartunk itt tovább időzni, így is már késésben voltunk a tervhez képest, és Hermione hurrikán miatt túlságosan északon. A következő napra kitűzött program tehát a haladás lett.

szept.08. Rockland - Tenats Harbor (15 tmf)

Nem így képzeltük el a mai reggelt. A baromi sűrű maine-i köd eltakart mindent körülöttünk, elvette tőlünk a gyönyörű panorámát, és elvette a szelet. Ha egy népmesében lettünk volna, biztos mentünk volna kiszabadítani, de itt a valóságban csak egy laza sétát vállaltunk be a parton, hátha közben visszakapjuk a szelet. Álmi inkább szabadítani ment volna, az izgalmasabban hangzik.

A sejtelmes, sűrű ködben végigszórakoztuk az evezést, míg végre megtaláltuk a partot a dingidokkal. Tegnap vett Álmi újnak kinéző walkie talkie-kat 1$-ért a Goodwillben. 4 km a hatótávolsága, épületen belül is jól működik. Kivittük, hogy feldobjuk neki az unalmas sétát egy kis kommandózással, de most valahogy nem volt kedve elszakadni tőlünk, így meg nem volt értelme walkie talkie-zni. Egy nyaralóresort teniszpályáján szórakoztunk helyette, amíg el nem kezdett esni az eső.

Délutánra se változott az idő, de haladni akartunk, így muszáj volt motorral nekivágnunk. Egy újabb tavalyi helyet, Tenants Harbort néztük ki, ami nincs messze, 15 tmf. (Ez az a hely, ahol egy éve a belmotor nem akart beindulni.) A sűrű ködben csak rövid időkre kaptunk gyenge szelet, hogy Dénes kicsit húzkodhassa a vitorlák köteleit.

Dénes ma a piros trombitánkhoz öltözött, amit néha megfújtunk, ha a sűrű fehérségből motorhangot hallottunk. Védett vízen jártunk, ahol nem jár se komp, se konténerszállító, maximum kis motoros jachtok, halászok. Nem izgultam, hogy összeütközünk valakivel, az AIS-t se kapcsoltuk be.

Ez a csuda szuper idő kitartott végig. A motorral most nem volt gond. Egy éve épp itt, Tenants Harbor előtt nem akart beindulni, és átszervezte akkori napjainkat Maine-ben.

Bejutottunk a szűk átjárón át az apró szigetekkel övezett öbölbe, le is horgonyoztunk, és épp élvezni akartuk a csendet a ködben, az érkezést, a tavalyi emlékeket erről a helyről, amikor egy halász odapufogott hozzánk a sűrű ködben, és megszakította ezt a különleges pillanatot. A nosztalgiázás lefújva.

Figyelmeztetett egy zátonyra, mutatva a helyét, amihez szerinte túl közel vagyunk, és nincs a térképen, csak a halászok ismerik. Ismertük tavalyról a zátonyt, mert az Active Captain írta, és most is fel voltunk rá készülve, így horgonyoztunk le. A beszélgetés alapján Dénes megkérdezte a halászt, hogy milyen irány van arra, és előrelendítette a karját. Nyugat, mondta a halász. Hát nem, Dél. Ebből tudtuk, hogy nem is tudja merre van a zátony. Nem tudtuk eldönteni, hogy azért jött oda hozzánk, mert jót akart, vagy mert erre járt ki-be, és mi az útjában álltunk. Ez utóbbi miatt döntöttünk úgy, hogy átállunk. Ő van otthon, használja a szokott útvonalát, egy éjszaka most nem számít. A új hely rosszabb volt, a két sziget között bejöttek a kinti hullámok, és billegtették a hajót. Egy horgonyzó motoros jacht közelébe kerültünk, floridai, aki estig fúrt-faragott a hajóján. Utána csend lett. Egyébként ez az a hely, ahol tavaly ruhástul lendültem be a vízbe, mert kiszakadt a korlát drótkötele. Régi szép emlékek!

szept.09. Tenats Harbor - Boothbay Harbor

Este úgy feküdtünk le, hogy többnapos menettel Rockportba (Massachusetts állam) (100 tmf) megyünk. Reggel is ezzel az úticéllal a fejünkben indultunk el 7.30-kor. Köd volt még mindig, de már nem az a sűrű, 100 méterre se látunk köd. 3 óra alatt 8 tmf-et tettünk meg, mert a tavalyihoz hasonlóan most se fújt a szél. Nem egy repülő rajt, de Álmi szerint, nem mindegy, hogy két nap 5 óra vagy két nap 8 óra az út? Mindkettő épp elég sok, de össze kell, Mama, szorítani a fogunkat. Hát nem aranyos?

Aztán beindult a szél, szemből. Krajcoltunk, közben koncentrált Dénes nagyon, nehogy dupla lobsterbójákra menjünk. A vízfelszínt ellepő moszatok miatt 3x ugrott a vízbe, hogy leszedje a propellerről. Álmiék felvettek egy részt az útból a GoProval, amit aztán Álmi megszerkesztett, és felrakta a youtube-ra: vitorlás videó.

Délután kettőkor ebédeltünk, aztán meghallgatva a friss időjárás-jelentést, ami estétől jó irányú szelet, éjszakától szélcsendet mondott, és holnapra is teljes szélcsendet, utána következő napra pedig 30 csomós szembeszelet, zivatarokat sok esővel, nos egy ilyen béna előrejelzés után mondtam Dénesnek, hogy hagyjuk Rockportot, ne szívatassuk magunkat, menjünk a gyönyörű Boothbay Harborba.

Az irányváltás után szuperül haladtunk Boothbay Harbor felé. 18.30-kor horgonyt dobtunk az ismerős helyen. (Itt ismerkedtünk meg tavaly az egyik kikötőmesterrel, aki kölcsönadta a kocsiját, hogy elautózzunk majd 500 km-t egy külmotorért, amit egy nemzetközi légitársaság pilótájától vettünk.)

Kedvenc képem:

Gyönyörű napsütésben, meleg fuvallattal vitorláztunk keresztül a hosszú öblön, a balzsamfenyő illatával az orrunkban. Leírhatatlan volt az örömöm. Annyira gyönyörű zöld, apró szigetekkel van tele ez az öböl, tavaly is imádtam, és az egész napi ködös idő után ez a napsütés teljesen levett a lábamról. Naplementében fürödtünk a frissítő (20 fokos) vízben. Csodálatos volt. Álmi morcos volt, szerinte kint kellett volna összeszorított fogakkal küzdenünk szélben, szélcsendben egy nagyobb célért, a Bahamákért.

szept.10. Boothbay Harbor - Harpswell

Legszívesebben maradtam volna a mai szélcsendes napon itt, de a szembeszeles viharos előrejelzés alapján akkor itt kellett volna még a következő két napot is töltenünk, de akkor már a bejövő hullámokban bukdácsolva. Máris oda az idill. HALADÁS, ezt mantrázzuk, és a tegnapi elcsábulás miatt amúgy is bűntudatom van.

Motorozunk kifelé a gyönyörű öbölből a szélcsendben:

A fiúk rosszkedvűek, mert a szél nem fúj, és ez egyenlő a nem haladással, vagy a motorozással, amit mindketten utálnak. Bezzeg én! Nekem a mai a legszebb napok egyike, na nem a motorozás miatt, mert azt én is utálom, hanem mert nincs köd, és igazán meleg van végre :) És olyan szép ez a hely. A melegből, napsütésből idén nyárra se jutott annyi, amennyit szerettem volna, nem csoda, hogy melegelvonási tüneteim vannak. Már második éve!

Dénest ma se hagyják nyugton a propellerre akaszkodó moszatok. Ma is többször a vízbe ugrik miattuk. Álmira meg mindig ilyenkor tör rá a pisilhetnék, és pont azon az oldalon kell elintéznie, ahol Dénes ugrik. Ezt valamiért nagyon jó poénnak tartja.

Delfinek úsznak mindenfelé körülöttünk, de egy se jön Rapid Transithoz játszani, mint az átkelésen.

Próbálunk minden fuvallatot befogni, de hiába. Ma nem a vitorlázóknak kedveznek az égiek, hanem a napozóknak és az evezősöknek. A bójákat figyeljük, szerencsére nem duplák, mert néha azért nekimegyünk egynek-egynek.

Ez a mai kedvenc fotóm:

Elhaladunk Seguin Island mellett, ahol tavaly megálltunk egy délelőtti sétára.

Ilyet se lehet a hullámok miatt, ha fúj a szél: átevezni a szárazföldről a szigetre és vissza. De ma ezt is lehet.

Holnapra és holnaputánra 30 csomós szembeszelet mond már napok óta az előrejelzés. Tudjuk milyen frusztráló szembevitorlázni ilyen széllel. Épp ezért kinéztünk a térképen egy jó horgonyzóhelyet, ami védett ilyen irányból a hullámzástól, és itt megvárjuk, míg elvonul a front, és átfordul a szél nekünk kedvező irányba. Harpswellnél már horgonyoztunk tavaly, ismerjük jól, ez tűnt a tökéletes választásnak. Közben kaptunk egy kis szelet, és teljes vitorlázattal belevetettük magunkat a sűrű bójamezőbe:

Mintha Károly apukája ülne ebben a vitorlásban:

Újra elvitorláztunk a gránittömbökből összerakott kártyavárhíd (cribwork bridge) mellett, ami Bailey Islandet és Orrs Islandet köti összi. Dénes meg is jegyezte, hogy sose gondolta volna, hogy újra látjuk ezt a hidat. Én se.

Háromkor horgonyon áll a hajó, meg sem moccan. Kievezünk a kavicsos strandra és felfedezzük a települést. Kertes házakon kívül csak egy iskolát találunk. Ami kellemes meglepetés, hogy van egy forrás, amiből átlászó, jóízű víz folyik. A helyieket láttuk, hogy innen viszik palackokba gyűjtve a vizet. Mi kannákkal tértünk vissza.

20.6 fokos a víz, amikor este fürdünk. Éjjel Rapid Transit felett béke honol, de halljuk a távolban a dörgéseket, látjuk a villámokat.

szept.11. Harpswell

Minket is elért délelőtt az eső, a beígért viharos szél, viszont meleg volt ma is (bikinis idő). Késő délután elállt az eső (a szél nem), kieveztünk Álmival a partra sétálni. A dingit, ahogy mindig is szoktuk, alaposan kihúztuk, elrendeztük benne az evezőket, kötéllel összekötöttük őket, nehogy a parton sétálóknak eszébe jusson kicsit csónakázni vele.

Egyórányi séta után újra a parton vagyunk. Jön velünk szembe egy fehér pickup, meg is jegyezzük, hogy pont olyan dingi van rápakolva, mint a miénk. Egy pillanatra ennyiben maradunk Álmival, hisz sokaknak van ilyen Walker Bay dingije, mint nekünk, de aztán vetünk egy pillantást a távolba, ahol a miénket hagytuk, és máris a kocsi elé ugrom. Ez a mi dinginket viszi. Mögötte meg egy rendőrautó jön. Mondom a pickupos mandrónak, hogy az a mi dingink. Á, igen? Azt hitte, hogy a mai vihar sodorta partra. Mondtam, hogy szállítsa vissza nekünk. Mondta, oké, csak megfordul. A rendőrnek is szóltam, hogy az a mi dingink, ott horgonyzunk, mire az volt a válasz, hogy őt most hívták, hogy egy dingi hever több órája a parton. Mondtam neki, hogy nem tudom honnan vette bárki is a több órát, mert pontosan egy órát voltunk távol. Mindenesetre kicsit (nagyon) hevesen vert a szívem, hogy ha tényleg maradtunk volna még, akkor bottal üthetjük a dingink nyomát. Alig bírtam visszaevezni az erős szélben Rapid Transithoz. Dénes sem akarta elhinni, hogy el akarták vinni a dinginket. Hogy valakinek eszébe jutott ilyesmi. A csónakot nem vesztettük el, de a törcsimet csipeszestől elfújta a szél.

szept.12. Harpswell - Stage Island és Cape Porpoise (30 tmf)

Sajnos csak délig mond az előrejelzés jó irányú, ÉNY-i szelet, utána visszaáll a DNY-i. A szélforduló ráadásul lehűlést is hozott, rakhatom el a bikinimet :(

7.30-16.00-ig vitorlázunk, már 11-től szembefordult a szél, küzdünk teljes vitorlázattal minden mérföldért. Látjuk Portlandet a távolban, tavaly sok napot töltöttünk ott, látunk ismerős világítótornyokat (pl. Cape Elizabeth), amik mellett tavaly jó szélben elsüvítettünk, most cikcakkban becserkésszük. Keményen dőlünk, a fedélzetet mossa az Atlanti-óceán vize. A szél erősödik, muszáj reffelni a nagyvitorlát, mert már nagyon nehéz kormányozni. Később lehúzza Dénes a nagyvitorlát. Bumm, bumm, bele a hullámokba, a kokpitba is jönnek a fröccsök. Két óra még így a tavalyról ismert Cape Porpoise-ig, amiről szintén a tavalyi portlandes beszámolóban írtunk. Két másik vitorlás is krajcol a horgonyzóhely felé, aminek örülünk, mert végre mást is látunk a vízen, nem csak bóját. Jó velük versenyezni, és még igazi tét is van, aki előbb ér a bejárathoz, több hely közül választhat. Az öböl tele volt tavaly is lobsterbójákkal, és idén valaki feltette az Active Captainbe, hogy most még több bója volt kint augusztusban, mint tavaly. A 25-30 csomós szembeszélben hiába süt a nap, hideg van.

Fotók az út elejéről, amikor még békés volt a menet, nem jöttek a fröccsök:

Álmi, a homár:

Már egy hajó horgonyzott bent, mi lettünk a következők, és utánunk a másik kettő is csatlakozott. Sikerült a tavalyi helyre horgonyoznunk (kék horgonyjel). Nekünk nem tűnt fel, hogy több lett volna a bója. A sárga ikon jelöli Cape Porpoise települést, ahová áteveztünk tavaly. Látszik a műholdfelvételen a homokpad, ami apálykor víz nélkül marad.

18 fokos a víz, erős a szél, nincs kedvünk fürdeni, de ez nem jelenti azt, hogy Dénes nem fürdik. És Álmit is beparancsolja. Amit Álmi előad ilyenkor, az ingyenes szórakoztatás. Néhány perces visítozás fürdőgatyában a szélben állva, újabb percek a korláton csüngve, hogy tényleg, papa, biztos, hogy ma is kell fürdenem, de nem csináltunk semmit, olyan tiszta vagyok, aztán lábujjmártogatás, visítozás tovább, lábfej elmerül, kiugrik, még néhány perc, és a comb is vizes lesz, végül az egész Álmi is, utána tusfürdőzés, de az is Álmi módra - csak a hason keni szét -, és irány vissza a vízbe. Én megúszom azzal, hogy lány vagyok.

szept.13. Cape Porpoise

Ma 30-35 csomós DNY-i szél fúj, maradunk, elevezünk a településre, amit már tavalyról nagyon jól ismerünk, sok-sok fotó az akkori ittlétünkről a Portland, Stage Island, Cape Porpoise beszámolóban.

Végigjárjuk az összes utcát, megnézzük most is a chipmunkokat (amerikai mókusok), tudjuk, hol, milyen széljelző van a háztetőkre szerelve. A kis élelmiszerboltnak az útra néző üvegén két lövés áthatolt, de az üveg egészben maradt. A boltos nőt kikérdeztem. Egyik éjjel történt, huligánok kocsiból lőttek ki, kíváncsiak lehettek, mit művelnek a golyók.

Idén is a dingidokknál álló Chowder House-ban ebédelünk. Álmi a tavalyi menüt kéri, shrimpek panírban sült krumplival, Dénes homárt kér, én chowdert, mint tavaly.

A horgonyzóhely és a település között van egy homokpad, amiről apálykor visszahúzódik a víz, és csónakkal nem lehet átevezni, motorozni. Tudtuk, hogy délután, amikor visszamegyünk a hajóra, apály lesz. Cipelnünk, húznunk kell majd a dingit, amíg a homokpad tart. Nem volt vészes.

Míg távol voltunk, érkezett egy motoros jacht is, beszélgettünk velük. Ők is horgonyoztak már itt, ismerték a helyet. Van saját lobsterketrecük, bója hozzá, így maguk fogják maguknak a homárt. Később Dénesék még kieveznek a homokpadra vízipisztolyozni. Én közben fürdök a vízben, most van hozzá lelkierőm. A szél miatt sajnos hideg a levegő, hiába a napsütés, a napozás elmarad.

szept.14. Cape Porpoise

Ma 25-30 csomós DNY-i szél fúj, még mindig szemből. Átevezünk ma is Cape Porpoise-ba, de most Álmi hozza a gördeszkáját és a GoPro kameráját. Forgalommentes, lejtős utat keresünk neki. Ezeken szórakozik, videókat készít a svájci barátainak, velük Instagramon tartja a kapcsolatot, de felteszi később a youtube-ra is, hogy a család is láthassa: gördeszkás videó.

Délutánra szélfordulót, zivatarokat mondott az előrejelzés, addig vissza akartunk érni a hajóra. Evezés közben a motoros párral szembetalálkoztunk. Nem hitték el reggel Dénesnek, hogy mikor van apály (az idős férfi mást olvasott ki a táblázatból...), és még át akartak motorozni a dingijükkel a településre, de már nem tudtak.

Kihasználtam még a napsütést és a szélforduló előtti szélcsendet, fürödtem a tengerben, és utána ivóvízzel hajat mostam. A lobsterbóják miatt áthorgonyzunk, de csak rosszabb lett. Nekünk jönnek, ahogy forgolódik a hajó. Álmi kievez egyedül a homokpadra, én meg minden sötét felhőre kiugrom a kokpitba, és idegesen nézem, hogy miért nem jön már vissza. Beindul az ÉNY-i szél, de egyelőre kellemes hőmérsékletű, és az eső is csak ímmel-ámmal esik. Végre visszajön Álmi, és együtt felhúzzák Dénessel azt a bóját, aminek a legtöbbször nekimegy a hajó. Kicsit arrébb dobja vissza, így nem zavar többé. A bójához tartozó ketrecben (csapdában) néhány homár:

Elvileg marad a jó irányú szél holnap is, így cél Isle of Shoals, ahol tavaly nem jártunk. Már várjuk. Ez a szigetcsoport nagyon népszerű, magántulajdonban vannak a szigetek, de némelyikre megengedik, hogy kievezzen a hajós.