Kezdőoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos infók│
Martinique és Dominica szigetén, 2011. máj. 07-11.(Minden oldalunkon, ha homályos a fotó, az a böngészőtök beállítása miatt van. Zoomoljatok ki kicsit, mert úgy adja az általam tervezett valódi nézetet. Nálunk pl. a Firefoxban 80%-ra van kicsinyítve.)Rodney bay (St. Lucia) - Grande Anse des Salines (20 tmf), máj. 07.


Május 21-én repülünk Magyarországra, ezért addigra St. Martin szigetén kell lennünk. A floridai indulásunk óta (2010. ápr. 09.) St. Lucia szigetéig jutottunk el legmesszebb, közben hónapokat töltöttünk a különböző karibi szigeteken. Nagyon tartalmas volt az út, felejthetetlen élményekkel gazdag. De most indulunk visszafelé, két hetünk van még hátra.

Búcsú Rodney bay-től. 7-14-ig vitorlázva elérjük Martinique-et. Még az elején fogunk egy gyönyörű kingfish-t, így megvan a ma esti vacsora.

Martinique-en a pálmafás strand elé horgonyzunk, és Dénes halat pucol, mi a partra megyünk Álmival strandolni.

Azonnal talál magának játszótársakat, jó sokat, a gyerekek fele nincs is a képen. Alig akarnak bennünket visszaengedni a hajóra, úgy megkedvelik Álmit.

Délután 5-kor átvitorlázunk St. Anne-hoz, ahonnan elhagytuk pár napja a szigetet. Itt sütöm meg a halat vacsorára. Porból krumplipüré a köret. Billegésmentes éjszaka.


St. Anne - St. Pierre (37 tmf), máj. 08.


5.15-kor húzza Dénes a horgonyt. Eleinte hátszélben dülöngélünk, később békés lesz a menet, 3.5 csomóval haladunk. Olyan békés a vízen, hogy bent az orrkabin plafonját penésztelenítem, aztán feltöltöm az alkoholfőzőnket alkohollal.

Vízre tesszük, és húzzuk magunk után a dingit, hogy a napelem, amit eddig eltakart, töltődjön. 13-kor horgonyon a Mont Pelee vulkán alatt elterülő St. Pierre településnél. Három hete jártunk itt, így ismerjük már a helyet. Akkor megmásztuk a vulkánt, most kihagyjuk. Menet közben pecáztunk, de nem akadt semmi a horogra.

Nagyon billegünk ezen a helyen, elég sz.r, még jó hogy menet közben megcsináltam ezt-azt. A parton dobosok játszanak kellemes karibi zenét. Csak ne billegnénk!

Késő délután, amikor már nincs olyan ereje a napnak, kimegyünk a partra, Álmi rollerrel. Már megint találunk neki játszótársakat :-) Később a színpadon zenészek lépnek fel, ismét kellemes zene szól, Álmi a gyerekekkel rollerezik.


St. Pierre, máj. 09.


Reggel benzintöltés, vízszűrés. Utána mosunk a coin laundry-ban (önkiszolgáló mosoda), vásárolunk. A hajón az ice boxot (jégszekrényt v. hűtőszekrényt) penésztelenítem, piskótát sütök a kuktában, Álmi a kagylókat rendezi. Lassan el kell őket csomagolni dobozokba, hogy haza tudjuk repíteni Magyarországra. 12 nap múlva repülünk haza.

Este megint kint a parton. Dénes benzint vesz, utána egy étteremben internetezik egy órát. Álmival elmegyek a térre, rollerezés, futás. Látunk egy kígyószerű lényt a vízben. Megtaláljuk a határozónkban. Fekete pöttyös kígyó angolna.


St. Pierre (Martinique) - Portsmouth (Dominica) (67 tmf), máj. 10.


Reggel 6-kor úton. Bedobtuk a pecát. Kéne a vágóhorog, amit a kopoltyújába kell majd a kifogott halnak akasztani, ha nagyobb, mint a múltkori, de Dénes nem keresi, mert reménytelen elővenni, az egyik kokpittároló aljára került. Jellemző a hajózásunkra, hogy vannak dolgaink, de reménytelenül alul...

Több kapás, de vagy hínár vagy nejlonzacsi van a horogra akadva.

Többségében motorozunk, néha hátszélben vitorlázunk, Rumini és a 4 jogar c. könyvet olvassuk, akasztófázunk. A part mentén haladunk, így nem olyan unalmas. Álmi falja a tegnapi kuktában "sütött" piskótát, amit eperlekvárral töltünk meg. Ebéd főtt fahéjas zabpehely eperlekvárral. Túlságosan is kalóriadús étkezés a semmi mozgás mellé. Igaz folyamatosan ellent kell tartanunk a hajó mozgásának. Állandóan feszülnek az izmaink.

18-18.30 között a naplementét bámuljuk. Utána fogunk egy makrélát, kicsit nagyobb csak az előző kingfish-nél. 2. jégkrémünket nyerjük Álmival, mert mindig fogadunk Dénessel, hogy ma lesz-e hal vagy sem.

Dénes kifilézi a makrélát. Néhány szeletet megsütök vacsorára, a többiből krumplis, paprikás halat főzök néhány perc alatt a kuktában, amit ma már nem nyitunk ki, így olyan, mintha hűtőbe tettük volna. Holnapra jó lesz ebédre. Sötétben horgonyzunk le Dominica szigetén Portsmouth-nál, amit már szintén ismerünk.


Portsmouth (Dominica) - Pigeon (Guadeloupe) (45 tmf), máj. 11.


6-kor indulunk tovább. A nap már fenn van, nem tudom mikor kel. Talán fél 6-kor? Zéró szél, motorozunk :((( Menet közben reggelit készítek, utána mosogatás a kokpitban. Ruminit folytatjuk.

Álmi szórakoztat minket:

A karján ott az utcán talált lánc. Ő rakta rá a seklit.

Ebéd a tegnap főzött halas paprikáskrumpli. Nagyon finom lett!!!

Délután horgonyon Guadeloupe szigetén a már ismert Pigeon Island előtt. Rettenetesen billegünk. 5 perc alatt összekapjuk magunkat, és már evezünk is ki a partra. Dénes hoz két vizeskannát, a strand zuhanyából meg is tölti őket, mi addig Álmival a mangófás helyre sétálunk, de leérett a mangó, nincs több :((( Bruhhuhu...