Kezdőoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos infók│
Skócia, Eilean Donan kastély, Plockton, Portree Skye szigetén 2020. augusztus 06-07.(Minden oldalunkon, ha homályos a fotó, az a böngészőtök beállítása miatt van. Zoomoljatok ki kicsit, mert úgy adja az általam tervezett valódi nézetet. Nálunk pl. a Firefoxban 80%-ra van kicsinyítve.)
2020. aug. 06. Eilean Donan kastély (Totaig, Ob Aoinidh) - Plockton


A mai reggel Dénes reggele volt. Frissen, kipihenten kelt. Próbált kicsalogatni a meleg hálózsákból egy evezésre az Eilean Donan kastélyhoz, aminek a közelében horgonyoztunk le az este. Hiába. Éjszakába nyúlóan olvastam, és még aludni akartam, de az igazi ok, hogy a korai ébresztéshez nem járt meleg. Kialvatlanul, hidegben, ááá!

- Még korán van. Menjünk később!

Így hát elevezett nélkülem.

Arra ébredtem, hogy a szomszéd motorosnak jár a motorja. 9 óra, Dénes még nem jött vissza :-( Odakint viszont micsoda idő! Napsütés szélcsenddel. A kedvenc párosításom itt a hideg Skóciában. Még akkor is, ha szél kell a vitorlának, hogy haladjunk.

Kiültem reggelizni a kokpitba, amikor feltűnt Dénes a dingiben. Nem sietett. A sziklákon napozó fókákat fotózta. Én meg az őt követő fókát.

Dénes fóka Skócia

foka Skocia

Barny és a közelében a fókák:

Barny vitorlas es a fokak Skocia

A mellettünk húzódó zátonyon tanyáztak este is, csak akkor nem voltak ilyen nyugodtak, mint most. Hangoskodtak, aminek örültünk, de tényleg. Még az USA-ban Rapid Transiton vitorlázva állapítottuk meg először az északi Maine államban, hogy a hangjuk szórakoztató egyvelege a tehénbőgésnek, kutyavicsorgásnak, macskák éjszakai nyávogásának.

fokak sziklan

foka sziklan

A medúzák a fókákhoz hasonlóan mindennaposak a hajónk körül, aminek most kifejezetten örülök, mert túl sok látnivaló nincs körülöttünk. És nem kell attól tartanom, hogy megcsípnek, mert eszemben sincs, hogy ebbe a hideg vízbe belemenjek.

meduza Skocia

Bezzeg Dénes! Amint visszaért, tele energiával, máris fürdeni indult. A szomszéd motoros nem állta meg viccelődés nélkül, amikor látta, hogy Dénes rohamtempóban mászik ki a létrán.

- Csak nem hideg a víz?!

Denes furdik Skocia

Amíg Dénes reggelizett, megnéztem a fotókat, amiket a parton sétálva az Eilean Donan kastélyról készített. Sármos egy kastély, nem véletlen, hogy vonzza a turistákat. De kell hozzá ez a zord környezet is. Andi húgom járt itt évekkel ezelőtt, ő ajánlotta, hogy vitorlázzunk el ide.

Eilean Donan kastély

Eilean Donan kastély

Eilean Donan kastély

Az idilli szélcsendben egy halászhajó a vízen:

halászhajó Skócia

A motoros indult először, hatalmas mennyiségű barnamoszatot húzott fel a horgonnyal. Dénes felkészült a takarításra, de szerencsére a miénk tisztán jött fel.

barnamoszat

Átmotoroztunk a kastélyhoz, hogy én is megnézzem közelről. Kaptunk annyi szelet, hogy felhúzhattuk a sárkányszárnyat.

Eilean Donan kastély Szlatki Katalin

A kastély után a következő célunk a szárazföldön fekvő Plockton, amit azért választottunk, mert azt írta róla az útikönyvünk, hogy karibi hangulatú a hely. Nem lenne rossz egy kis trópusi feeling, bikiniben napozni a homokos parton a pálmafák mellett.

Nem kellett Plocktonig várnom, már menet közben sikerült bikiniben napoznom, de jött egy kis szellő, és el se ment, és ez hamar elfújta a nagy meleget.

Szlatki Katalin Skye szigete mellett

Skye szigetét (bal oldalon) híd köti össze a szárazfölddel, ez alatt kell most átvitorláznunk:

Skye hid

Közeledünk Plocktonhoz, de a fenyvessel borított part láttán a karibi szigetek helyett a hűvös amerikai Maine államban, vagy a kanadai Új-Skóciában érezzük magunkat.

Skót-felföld

A parton is ez az érzésünk, amikor túrázni indulunk. De mindegy is a karibi hangulat, mert olyan szép ez az öböl.

Plockton túra Skócia

Barny áll középen:

Plockton Barny

Plockton apró település, nyaralóhely, szinte az összes ház kiadó apartman. Rengeteg a turista. Elsétálunk az útikönyvünk leírását követve a zuhanyzási lehetőséget biztosító hotelbe, de jelenleg a koronavírus miatt nem elérhető ez a szolgáltatás. "A szívem majdnem megszakad..."

Plockton Skócia

Egy üresen álló kastély, ami váltogatja a tulajdonosokat, de senkinek nincs elég pénze, hogy a vétel után a karbantartást is finanszírozza, anélkül pedig nem lehet szállodaként üzemeltetni, ahogyan azt a vevők szerették volna.

Plockton kastély

Számunkra ismeretlen virágzó fa:

Kellemesen langyos az este, Dénes a hajóra visszaérve megint fürdik a tengerben.2020. aug. 07. Plockton - Rona, Raasay és Fladday szigetek között - Skye (Portree település)


Korán kel ma is Dénes, azonnal húzza a horgonyt, indulunk. Rona és Raasay szigetek közötti átjáróig szuperül, 6 csomóval haladunk, innentől déli szél kezd fújni méghozzá 25 csomóval, esővel, amit jelzett a metoffice, csak kicsit későbbre. Mivel Skye szigetén Portree a célunk, és ehhez délre kell vitorlázni, ami nem megy ebben a szélben, gyorsan megnézzük az egyéb lehetőségeket.

A méretes Raasay és a pöttöm Fladday sziget csaknem összeérnek, apálykor száraz lábbal át lehet kelni egyikről a másikra. A közöttük húzódó nagyon keskeny öböl, ahol meghúzhatjuk magunkat. 1.5 tmf-et kell addig széllel, hullámokkal szembe motoroznunk, 2-3 csomóval haladunk. Egy másik vitorlás is megpróbálja, de inkább visszafordulnak észak felé.

Raasay és Fladday

A keskeny zátonyos rész a délről érkező hullámokat felfogja, így a hullámoktól védve vagyunk, de a szél ebben a szűk csatornában még erősebb.

Fladday öböl

Fladday öböl Dénessel

Ide-oda forgolódunk, a sziklafalak olyan közelinek tűnnek a hajóról. Nem bírom idegekkel. Nem akarom itt tölteni az éjszakát. 5 óra körül csendesedik a szél, Dénest rábeszélem, hogy motorozzunk el Portree-ba.

Portree:

Portree

A település Skye sziget központja. A színes házak Tobermory-t idézik Mull szigetén, ahol a tavalyi utunkon kétszer is megfordultunk.

Mooringon állnak a hajók, mi is egyet elkapunk, miután megtudjuk egy francia hajóstól, hogy a covid miatt idén nem volt karbantartás, ezért hivatalosan nem lehet használni a bójákat, mindenki saját felelősségére áll rajtuk.

Skye szigete a természetjárók egyik kedvelt célpontja, zord, misztikus hegycsúcsai miatt, ez az egyik ok, amiért itt vagyunk. Portree pedig a hajósok paradicsoma, mert itt könnyen feltölthetik készleteiket a parti kis Coop-ban, vagy a távolabbi nagy Coop-ban. Zuhanyozni valamint mosni és szárítani pedig a kínai tulajdonú Youth Hostel-ben lehet a főtéren a buszpályaudvar mellett. Holnapra kinézünk az interneten egy buszt Sligachanba, ahonnan sok túraösvény indul, holnaputánra pedig a hajós teendőkön a sor.