Kezdôoldal│ Rólunk│ A hajóról│ Útvonal│ Rövid hírek│ Képes útibeszámoló│ Vitorlázz velünk!│ Hasznos infók│2016.okt.4-10. Vitorlázás a Long Island Soundon, újra New York-ban(Minden oldalunkon, ha homályos a fotó, akkor zoomoljatok ki kicsit, mert úgy adja az általam tervezett valódi nézetet.)


okt.4. Block Island - Joshua Cove (54 tmf)

A terv az elkövetkezendő napokra az lett, hogy újra végigvitorlázunk a Long Island Soundon és vissza, ahol 2014-ben már jártunk Rapiddal. Akkor New York-ból az emlékezetes East Riveren át jutottunk a Soundra, ami a szárazföldet választja el a Long Island nevű szigettől. Sok finom halat, gyönyörű helyeket, rengeteg élményt köszönhettünk neki, és ha már úgy alakult, hogy nem folytatjuk kint a nyílt vízen az utat le délre, és a hideg se köszöntött még be olyan keményen, mint tavaly ősszel, hát szerettem volna újra eljutni New Yorkba, ami nagyon nagy hatással volt ránk.

A mai nap 54 tmf várt ránk, ami már hosszú útnak számít. Az áramlási táblázatot tanulmányozva, és a szélviszonyokra is figyelve, ha 7-kor indulunk, akkor az áramlások segíteni fognak.

7.10-kor húzzuk a horgonyt. Az ékszíj most nem szívat minket, nincs furcs hang, nincs füstölés, a motort szükség esetére végig üresben járatjuk. Sikerül csak a reffelt nagyvitorlával kijutnunk a keskeny és sekély átjárón. Motor kikapcs.

Kint a reffelt nagyvitorla mellé kitekerjük az orrvitorlát. Viszonylag egyenletes, 20 csomós ÉK-i szél fúj. Rapid 6.5-7.5 csomós sebességgel repít minket fél-, háromnegyed szélben.

Keményen dőlünk a bal oldalra.

Vár ránk egy izgalmas rész, a RACE. Ez a Long Island Sound végén van, amit apró szigetek zárnak le. Egy keskeny szoros, ezen keresztül ömlik ki-be az egész Long Island Sound vize, ezért van itt a durva, 4-5 csomós áramlás. Persze kiolvastuk a táblázatból, hogy mikor segít minket befelé a Soundra. A víz rettenetesen csopi, rövid meredek hullámokon át kormányozza Dénes Rapidot. Már tegnap óta izgalommal várjuk ezt a Race-t :-)

Néhány pecázó motorosjacht sodortatja magát a Race területén. Egymás után döntjük a sebességrekordokat, mindig azt hisszük, hogy ennél már nem lesz több. De aztán jön egy 8.9, majd 9.4, végül 10.1-gyel szörfözünk le egy hullámról. Not bad, not bad :-) Őrült jó :-) Dénes küzd a kormánynál.

15.15-kor horgonyon állunk egy békés helyen, a Sound connecticuti oldalán (ez a szárazföldi oldal) a Sachem Head mögötti Joshua Cove öbölben (közel van hozzánk a vörös sziklás szigetcsoport, Thimble Islands, ami gyönyörű hely, 2014-ben horgonyoztunk itt). 54 tmf 6.7-es átlagsebességgel az áramlásoknak köszönhetően. Not bad :-)

Egyik oldalunkon a kilátás, hátunk mögött a kilátás:


okt.5. Joshua Cove - Oyster bay (50 tmf)

Általában 16 fok van reggelente, de ez az éjszaka hideg volt. 12 fokra ébredtünk.

7.15-kor már úton vagyunk. A mai napra is sok mérföld jutott. Átszeltük a Soundot. Az északi partról átvitorláztunk a délire, ami maga Long Island. Az AIS-en figyeltük a teherhajók, kompok mozgását. Igyekeztünk nem útban lenni. Közeledve célunkhoz, láttuk a Sound vizéről New York felhőkarcolóit. Izgalmas pillanatok :-)

15.40-kor lehorgonyoztunk Oyster bay-ben, ahol jártunk már 2014-ben. Épp akkor volt a településen egy régi autókból rendezett kiállítás. Most is oda horgonyoztunk, ahová két éve. Ismertük már a partot, a települést, és most ezt a helyet választottuk, hogy innen megyünk be vonattal New York-ba.

20 fokos a víz, fürdünk. Aztán kievezünk a partra. Átsétálunk a hatalmas Theodore Roosevelt parkon. Több baseball pálya, kosárpálya, focipálya, teniszpálya van benne, mind ingyenes, sétányok, beach. Folynak az edzések. A park mellett van a vasútállomás, ott megnézzük a menetrendet. A tűzoltóság mellett sétálunk el épp, amikor megszólal a fülsüketítő sziréna hangja. Pár percen belül autók érkeznek, kiszállnak belőlük civil öltözetben a tűzoltók. A nyitott ajtókon át látjuk, ahogy felkapják a munkaruhájukat, és már gördül is ki két tűzoltóautó.

Visszafelé a parkban még nagyobb az élet. Minden pálya kivilágítva, edzenek a gyerekek, a szülők a parkolókban várakoznak a kocsijuk mellett. Mind3unkra ráférne egy jó kis edzés.


okt.6. New York

A hajón a korai kelés nem gyakori. De ez már egymás után a harmadik reggel, hogy nem bundázhatunk addig, amíg jólesik. Muszáj elérnünk a 7.15-ös vonatot New York-ba, hogy minél több helyet megnézhessünk a Városban. A vonat tele van munkába menő nőkkel és férfiakkal. A legtöbb nő a vonaton sminkeli ki magát.

A Penn Stationhöz érkezünk, onnan elsétálunk a Vasalóházhoz. Ez két éve kimaradt.

Onnan már csupa ismerős helyet nézünk meg újra. Akkori beszámolóink: 1.rész, 2.rész, 3.rész, 4.rész, 5.rész, 6.rész. Az Empire State Buildinghez megyünk, aztán tovább a New York Public Library-hez, ahol két éve nem tudtuk megnézni a híres olvasótermet, a Rose termet a felújítási munkák miatt. Most ezt is pótoljuk. És Micimackóékat is láthatjuk, az eredeti plüssállatokat.

A könyvtár melletti parkban:

Innem megcsodáljuk a Crysler Building csodálatos tetejét a vízköpőkkel. Még mindig ez a kedvenc felhőkarcolónk.

A Times Square és a Broadway a kedvenc városrészünk a Central Park után:

A megunhatatlan tűzlépcsős házak:

Pihenésképpen most is a Central Parkba mentünk, ahol a csend, a futkározni való zöld terület teljesen felfrissített. Álmi a sziklákon rohangált, ugrált. Ezt itt megteheti :-)

Nem is tudom, hogy sajnáljam, vagy örüljek neki, hogy még nincs itt az az igazi levélsárgító, -pirosító ősz.

Még mielőtt visszamerészkedtünk volna a parkon túlra, megnéztük a park állatkertjét, amire két éve szintén nem szántunk időt, mert akkor előtte néztünk meg Cape May-ben egy állatkertet (óriási területeket hagytak a bölényeknek).

Álmi olvasta, hogy itt a Central Park állatkertjében vannak pingvinek, és ezért be kellett venni a programba. Egy állatkert mindig fantasztikus és lehangoló is egyben. Fantasztikus a rengeteg állat, de lehangoló, ahogy fogságban tartják őket a látogatóknak.

Kedvencünk a vörös panda, amit láttunk Cape May-ben is.

:-)))))

Élőek, bár kitömött pingvineknek néztük őket először, aztán beugrottak a vízbe, és odaúsztak hozzánk az üveghez:

Kanadába vitorlázva találkoztunk mi is puffinokkal (lundákkal) a vízen, de ilyen közelről nem hagyták magukat megcsodálni:

A Fifth Avenue-n (5. sugárút) sétáltunk visszafelé a Parkból. Itt áll a Trump tower:

Este megnéztünk egy Jim Carrey vígjátékot, ami New Yorkban játszódik, pingvineket örököl, ebből lesz a bonyodalom, és a Central Park is gyakran szerepel a filmben. Hatalmas idiótaság, mint a legtöbb Jim Carrey vígjáték, dehát épp ezért nézünk Jim Carrey vígjátékot. (Ace Venturában a vetítős jelenetet akárhányszor visszanézzük, olyan, mintha csiklandoznának, nem bírunk nem nevetni.)


okt.7. Oyster bay

A tegnapi felmelegedés ma folytatódott. Miniszoknya, pántos póló a viseletem. Délelőtt a coin laundry-ban mosunk. Aztán hajmosás. Most könnyen megszárad a napon, mert meleg van.

Délután megveszi Dénes az ékszíjat, aztán beugrunk a könyvtárba internetezni, utána elsétálunk a távoli Stop&Shop-ba vásárolni. Ismerős minden utca, a nagy baseball pálya is, ahol két éve jégkrémeztünk, és most is itt állunk meg. Azóta én annyi fogadást veszítettem el Dénessel szemben, hogy most ott tartunk, hogy 4 évig nem ehetek jégkrémet.

Régi szép idők!!! Tényleg visszasírom... Persze, ha valaki megkínál, azt elfogadhatom. De ők a legolcsóbb fajtát vették, amitől allergiám van. A szájpadlásom és a torkom táján valami nagyon fura érzés lesz, ha akármilyen (svájci, amerikai) olcsó jégkrémből egy falatot is eszek. Nem tudom, hogy melyik összetevője okozza. A pl. mövenpick, carte'dore nem okoz ilyet. Emlékszem, még Mr. Frumble-ön vettünk olyan készétel konzervet, amitől csak én lettem rosszul. Bármikor ettem olyat, hascsikarás, hasmenés, hőemelkedés. De se Dénesnek, se az akkor még csak 6-7 éves Álminak nem volt tőle baja. Ha orvosnál megkérdezik, hogy allergiás vagyok-e valamire, mindig azt mondom, hogy nem. Pedig itt van ez a konzerv, az avokado és az olcsó jégkrém is. Csak mivel nem eszem őket, el is felejtem őket.


okt.8. Oyster bay

Amíg főztem, Álmi pedig tanult, Dénes elevezett a kikötőbe, megnézte a hajókat. Franciaországban, ahol a Saint Laurent du Var-i kikötőben laktunk 1.5 évet a 23 lábas első hajónkon, ez minden este a programunk volt lefekvés előtt. Végigsétálni a mi kis "birodalmunkban", aztán jó éjt inteni Serge-nek, a lábnélküli barátunknak a stégünkön, aki hajókat vett és újított fel, majd adta őket el. Ez egy nagyon kellemes szokás volt, jó befejezése a napnak. Mi nem vörösbort szürcsölgettünk lefekvés előtt, mint a franciák, hanem hajókat nézegettünk :-)

Mikor Dénes visszajött, kieveztünk a sportpályákhoz, és én elmentem futni egy órát, ők addig az egyik baseball pályán ütöttek egymásnak a baseballütőnkkel.

Ebéd után Dénes kicserélte az ékszíjat. Később Álmival kievezett, aztán Álmi jött is vissza tanulni, Dénes meg a könyvtárba ment, hogy az interneten olcsó repjegyekre vadásszon. Később mi is követtük, és megvettük együtt a repjegyeket (New York - Oslo - Budapest) október legvégére. Rapiddal most vissza kell vitorláznunk Rhode Islandre, Warwickba a Brewer Marinába, ahol az elmúlt években hagytuk télire a hajót.

Azért kicsit még izgalmasabbá tettük a hátralévő napokat a magunk számára. Dénes elhatározta, hogy eladja Rapidot. Feladta a hirdetést, amire azonnal jelentkeztek is páran.


okt.9. Oyster bay

Az előrejelzésből tudtuk, hogy Dénes névnapján eső lesz. Így nem sok szabadtéri program jöhetett szóba, és hogy ne a hajóban legyünk egész nap bezárkózva, esernyők alá bújva kieveztünk, és elmentünk délután a könyvtárba.

Este társasoztunk, de ehhez a játékhoz nagyobb asztal kell:


okt.10. Oyster bay - Bayville (1 tmf)

A szél átfordult, át kellett az öböl másik oldalára vitorláznunk, és ott lehorgonyozni, hogy védettek legyünk a hullámzástól. Aztán felfedeztük a partot. Ma már szerencsére nem esett, de végig 20-25 csomós szél fújt a Soundon, amit szemből kaptunk volna, ha most elindulunk vissza, Block Island felé.

Látszik a különbség a mi védett öblünk és a Sound között:

Ma hétfő van, és Kolumbusz nap van az USA-ban. Zárva van a településen a suli, könyvtár, nagyobb boltok. A hajóra visszaérve egy sirályt kellett elkergetnünk. Rátelepedett a kinyitott orrkabin ablakának a szélére, és a hajónkra ürített. Szerencsére nem csusszant be semmi az orrkabinba :-)))

Holnap folytatjuk az utat visszafelé a Soundon.